Garnier Fructis
Chcę testować
Iwostin Age Lift
Chcę testować
nivea sun alpin
Wyniki testu
kosmetyki douglas skin focus tonik i peeling enzymatyczny
Chcę testować
Kosmetyki Mixa Hyalu
Wyniki testu
Nivea Baby
Chcę testować
antyperspiranty NIVEA Black&White Invisible
Chcę testować
Avene Cicalfate
Wyniki testu
NIVEA CELLULAR LUMINOUS zestaw kosmetyków
Chcę testować
Garnier, Pure Active, Serum przeciw niedoskonałościom z kwasami AHA, BHA i węglem
Wyniki testu
suche szampony wella
Wyniki testu
kosmetyki do makijażu Eveline
Wyniki testu
Rimmel - tusz do rzęs i pomadki
Laureaci
Neonail - zestaw do manicure hybrydowego
Laureaci
Radical Farmona szampon i peeling trychologiczny
Laureaci
Vichy Neovadiol zestaw kosmetyków
Laureaci
zestaw kosmetyków Matrix
Wyniki testu
podkład Bourjois Paris Healthy Mix
Laureaci
Eludril i Elgydium
Laureaci
kosmetyki do makijażu Loreal Paris: podkład Infallible, podkład true match i mascara telescopic
Laureaci
olej ze słodkich migdałów zastosowanie i właściowości
kazmulka
Pielęgnacja

Olej ze słodkich migdałów - właściwości i zastosowanie na twarz i włosy

Olej ze słodkich migdałów to produkt, który zdecydowanie warto mieć w swojej kosmetyczce. Pomoże obudować nam zniszczone końce włosów, odżywi i nawilży ciało, a zastosowany na twarz zadziała jak krem przeciwzmarszczkowy.

Olej ze słodkich migdałów wykorzystywany jest w kosmetyce od lat, a o jego zaletach można mówić godzinami! Możemy śmiało stosować go na twarz, ciało i włosy, ale także na zniszczone paznokcie po hybrydzie, czy w walce z rozstępami. Kupimy go w większości drogerii kosmetycznych, jednak Wizażanki mają już swojego faworyta, a jest nim olej ze słodkich migdałów 100% od Nacomi, który jest hitem KWC! Sprawdź, jak go stosować, a kto powinien go unikać.

Spis Treści: 

  1. Olej ze słodkich migdałów - właściwości
  2. Olej ze słodkich migdałów na  twarz
  3. Olej ze słodkich migdałów na włosy
  4. Olej ze słodkich migdałów na ciało
  5. Olej ze słodkich migdałów na paznokcie
  6. Gzie kupić olej ze słodkich migdałów?

Olejek na cellulit, który naprawdę działa! Musisz go wypróbować!

Olej ze słodkich migdałów - właściwości

Olej ze słodkich migdałów jest tłoczony na zimno, a co więcej jest jednym z najlepiej tolerowanych olejów przez organizm człowieka. Jego właściwości wykorzystuje się między innymi w cukiernictwie (jako naturalny zamiennik cukru), ale również w kosmetyce. Olej ze słodkich migdałów jest bogaty w:

  • kwas oleinowy,
  • kwas linolowy,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwasy fenolowe,
  • flawonoidy,
  • kwas ferulowy,
  • proteiny,
  • magnez,
  • mangan,
  • potas,
  • fosfor,
  • witaminy: A, E, B1, B2 i B6.

Olej ze słodkich migdałów bardzo szybko wchłania się w skórę i wbrew pozorom nie pozostawia na niej tłustego filmu, a co ważne nie brudzi ubrań.

Najbardziej ceniony jest za to, jak dogłębnie i szybko nawilża oraz odżywia skórę. Dodatkowo zmiękcza zrogowaciały naskórek, pomaga pozbyć się suchych skórek, wygładza, a także poprawia ukrwienie skóry. Dzięki obecności witaminy E i kwasów działa również przeciwstarzeniowo - opóźnia produkcje wolnych rodników, a także stymuluje skórę do wytwarzania włókien kolagenowych. Sprawdzi się dla wszystkich osób, które zmagają się z suchą cerą, rozszerzonymi porami, przebarwieniami na twarzy, a ich cera potrzebuje odrobiny odświeżenia i blasku.

Olej ze słodkich migdałów na  twarz

Olejek ze słodkich migdałów możemy używać dwojako. Pierwszym sposobem jest dodanie kilku kropel oleju do ulubionego kremu czy serum. Dzięki temu jego działanie będzie jeszcze bardziej skoncentrowane, a formuła kosmetyku bogatsza. Po takim duecie skóra zbędzie decydowanie bardziej miękka i odżywiona. Taką mieszankę szczególnie polecamy na noc.

Drugą opcją jest stosowanie oleju ze słodkich migdałów solo. Do demakijażu lub do olejowania twarzy  - możemy przecierać nim twarz przy pomocy wacika. Nie poleca się go jednak osobom, które mają cerę z tendencją do zapychania się i powstawania podskórnych niedoskonałości.

Olej ze słodkich migdałów na włosy

Olej ze słodkich migdałów jest naturalnym emolietem, więc idealnie sprawdzi się do olejowania włosów. Możemy go nakładać na całą długość, włącznie ze skórą głowy. Idealnie sprawdzi się, kiedy kosmyki mają tendencje do łamania się lub naszym problemem są rozdwajające się końcówki. Włosy po nim będą odżywione i pełne blasku, a regularne stosowanie oleju ze słodkich migdałów pomoże nam je odbudować i wzmocnić.

olej ze słodkich migdałów na włosy
Prostock-Studio

Olej ze słodkich migdałów na ciało

Olej ze słodkich migdałów cudownie spełni się w roli balsamu do ciała! Skóra po nim będzie miękka i odżywiona, a także dogłębnie nawilżona. Możemy stosować go przy masażach bańką chińską, ale też śmiało wykorzystać go do stworzenia domowego peelingu cukrowego do ciała. Wystarczy drobno zmielony cukier i kilka łyżeczek oleju ze słodkich migdałów, żeby stworzyć kosmetyk, który pomoże zadbać nam o kondycję naszej skóry.

Olej ze słodkich migdałów wykorzystywany jest często jako naturalny sposób na rozstępy. Równie chętnie sięgają po niego mamy i smarują nim delikatną skórę noworodka.

Olej ze słodkich migdałów na paznokcie

Olej ze słodkich migdałów jest równie często wykorzystywany przy produkcji odżywek do paznokci. Świetnie wpływa na płytkę paznokcia, szczególnie jeśli paznokcie mają tendencję do łamania się lub rozdwajania - umacnia ją, rozjaśnia i pomaga pozbyć się przebarwień. Olej ze słodkich migdałów możemy też używać do odżywienia skórek.

Gzie kupić olej ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów jest na tyle popularny, że kupimy go niemal w każdej drogerii kosmetycznej czy aptece. Jego ceny zaczynają się już od 10 złotych za buteleczkę! Zdradzimy, że Wizażankom najbardziej do gustu przypadł ten od Nacomi. W naszym katalogu KWC został oceniony 84 razy, a jego średnia ocen to 4.6/5. Olej ze słodkich migdałów od Nacomi kupimy na przykład w drogeriach Hebe, a jego cena wynosi około 20 zł.

olej ze słodkich migdałów do włosów i ciała od Nacomi
mat. prasowe

Używacie oleju ze słodkich migdałów? 

olej krokoszowy- na twarz i włosy
Anton Pukhov, mat. prasowe
Pielęgnacja
Olej krokoszowy – właściwości i zastosowanie na skórę i włosy
Olej krokoszowy to drogocenny składnik, który sprawi że nasza skóra będzie gładka, jędrna i nawilżona, a włosy odżywione. Jak stosować olej z krokosza na skórę i włosy?

Choć początkowo olej krokoszowy stosowany był przede wszystkim w kuchni, od kilka lat zyskuje dużą popularność w kosmetyce. Olej z krokosza barwierskiego poprawia kondycję skóry i włosów. Nie tylko spowalnia procesy starzenia się skóry, ale także usuwa cellulit i rozstępy. Włosy po jego użyciu są wyraźnie odżywione, błyszczące i rosną zdrowsze. Olej ten można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do kąpieli, metody OCM czy olejowania włosów. Spis treści:  Olej krokoszowy - właściwości Olej krokoszowy na twarz  Olej z krokosza na włosy Olej krokoszowy cena Olej krokoszowy - właściwości Olej ten pozyskiwany jest z krokosza, rośliny z rodziny astrowatych. Ponieważ jest on łudząco podobny do szafranu, często wykorzystywany jest jako zamiennik najdroższej przyprawy świata. Jest również popularny ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne Ma on zbawienne działanie na skórę i włosy, wynikające z zawartości drogocennych składników. Znajdziemy w nim między innymi: nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, witaminę A i E, kwas palmitynowy, kwas olejowy, flawonoidy, fitosterole. Kwas linolowy ujędrnia i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała utracie wody z naskórka, tworząc na jego powierzchni warstwę ochronną. Dodatkowo w oleju krokoszowym znajdują się witaminy A i E, które mają znaczący wpływ na stan naszej skóry. Dzięki nim nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i odżywiona oraz chroniona przed działaniem wolnych rodników . Regularne stosowanie tego oleju zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, dodatkowo regeneruje komórki skóry i włókna kolagenowe oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej krokoszowy na twarz ...

Olej z pestek malin
Pielęgnacja
Olej z pestek malin - właściwości, jak stosować na twarz i włosy?
Olej z pestek malin działa jak filtr przeciwsłoneczny i wspomaga leczenie trądziku. Rewelacyjnie sprawdzi się również w pielęgnacji włosów wysokoporowatych i suchych. Sprawdźcie, jak stosować olejek z pestek malin na twarzy i włosy.

Olej z pestek malin to jeden z najlepszych rodzajów oleju do pielęgnacji skóry. Doskonale odżywia dzięki zawartości witamin i kwasów tłuszczowych, a jednocześnie nie zatyka porów. Może być stosowany w masażu twarzy, jako serum lub dodatek do kosmetyków. Z kolei na włosy najlepiej sprawdzi się w formie olejowania. Spis treści:  Właściwości oleju z pestek malin Olej z pestek malin na twarz Olej z pestek malin na trądzik Olej z pestek malin na włosy Do jakich włosów olej z pestek malin? Jak używać oleju z pestek malin? Zastosowanie oleju z pestek malin na twarz Zastosowanie oleju z pestek malin na włosy Olej z pestek malin - ochrona SPF Najlepsze oleje z pestek malin - opinie Wizażanek Cena oleju z pestek malin Właściwości oleju z pestek malin Olej z nasion malin ma wysoką zawartość witamin A oraz E, jak również kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-9. Dodatkowo nie pozostawia tłustego filmu na skórze i bardzo szybko się wchłania. Warto również wspomnieć o tym, że nie działa komedogennie, czyli nie zapycha porów. Olej z pestek malin na twarz Olej z pestek malin, to jeden z najlepszych olejów do twarzy - działa przeciwutleniająco, antybakteryjnie i antyseptycznie (przyspieszając gojenie się ran np. po trądziku). Wspomaga też produkcję kolagenu i elastyny, opóźniając proces starzenia się skóry, jednocześnie nawilżając ją i regenerując. Dodatkowo natłuszcza naszą skórę, nadając uczucie miękkości i gładkości, chroniąc przed utratą wody. Produkt sprawdzi się też u tych, których cera jest matowa, pozbawiona koloru i nasycona szarością, ale również na skórze dojrzałej i z widocznymi zmarszczkami. Kiedy myślisz o olej nakładanym na...

olej z awokado
iStock
Pielęgnacja
Olej z awokado – jakie ma właściwości i jak go używać?
Olej z awokado ma silne działanie nawilżające i odżywcze, wzmacnia włosy i skórę głowy, a dodatkowo spowalnia procesy starzenia skóry. W jaki sposób stosować olej z awokado na skórę i włosy?

Olej z awokado pozyskiwany jest z miąższu owoców awokado, które bogate jest w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Powszechnie wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Olej z awokado ma zbawienny wpływ na skórę twarzy, ciała, a także włosy i skalp. Można stosować go samodzielnie, dodawać do ulubionych kosmetyków oraz tworzyć domowe preparaty na jego bazie.  Olej z awokado - właściwości Olej z awokado jest bogaty w tłuszcze, witaminy i składniki odżywcze. W jego składzie znajdziemy między innymi: kwasy tłuszczowe: Omega-9 i Omega-6, witaminy: A E, C, D, K i witamin z grupy B , składniki mineralne: magnez, mangan, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk. Olej z awokado z łatwością wnika w głębokie warstwy skóry, dzięki czemu dogłębnie ją odżywia i nawilża. Dzięki wysokiej wchłanialności łagodzi stany zapalne skóry, ułatwia pozbywanie się nadmiaru sebum oraz usuwa martwy naskórek. Dzięki dużej zawartości witaminy A i E działa zbawiennie na skórę, widocznie ją wygładza i ujędrnia, a także ma właściwości przeciwzmarszczkowe. Antyoksydanty zawarte w oleju z awokado spowalniają procesy starzenia, a także chronią skórę przed nowotworami. Olej z awokado - zastosowanie w kosmetyce Olej z awokado wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. To naturalny kosmetyk, który nie zawiera szkodliwych substancji, takich jak: parabeny, silikony i konserwanty. Można go stosować samodzielnie do olejowania włosów, na skórę twarzy i ciała, ale również dodawać kilka kropel do kosmetyków. Olej z awokado sprawdzi się do każdego typu skóry, szczególnie jednak polecany jest w przypadku cery suchej lub cery problematycznej . Olej z awokado na twarz i ciało Olej z awokado wykorzystywany jest w produktach pielęgnacyjnych ze względu na silne właściwości nawilżające i odżywcze. Regularne stosowanie oleju z awokado...

Kwas linolowy w kosmetyce
Polina Lebed/iStock
Pielęgnacja
Kwas linolowy - jakie ma działanie i właściwości
Kwas linolowy należy do jednego z ciekawych składników aktywnych kosmetyków. Chociaż nie mówi się o nim dużo, ma fenomenalne właściwości nawilżające. Często można go spotkać w produktach dedykowanych skórze trądzikowej, ale nie tylko. Z powodzeniem stosowany jest w kremach, żelach i mydłach.

Kwas linolowy jest jednym z rodzajów nienasyconych kwasów omega-6. Stosowany jest w dietach, ale jego właściwości zwróciły również uwagę przemysłu kosmetycznego, w którym z powodzeniem jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków o właściwościach nawilżających.  Spis treści: Właściwości kwasu linolowego Kwas linolowy w kosmetyce Gdzie występuje kwas linolowy? Kwas linolowy w domowej pielęgnacji Właściwości kwasu linolowego Kwas linolowy nie jest wytwarzany przez nasz organizm, dlatego ważne jest dostarczanie go z zewnątrz. Jest obecny w wielu produktach, zarówno spożywczych, jak i kosmetycznych, co pozwala na pełne korzystanie z jego świetnych właściwości. Kwas linolowy to emolient , który wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Oznacza to, że nie tylko doskonale nawilża skórę, ale również zapobiega wytrącaniu się wody z naskórka, dzięki czemu utrzymuje jej nawilżenie. To pewnego rodzaju płaszcz ochronny, który również wzmacnia skórę i chroni ją przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi. Kwas linolowy w kosmetyce Gdy odkryto wpływ kwasu linolowego na skórę, zaczął on być wykorzystywany jako substancja aktywna w kosmetykach dedykowanych przede wszystkim nawilżeniu skóry.   W produktach do pielęgnacji skóry tworzy warstwę okluzyjną , która chroni nas przed utratą nawilżenia (jest to pośrednie działanie nawilżające, które świetnie uzupełnia się m.in z właściwościami kwasu hialuronowego ). Pozwala to kondycjonować skórę i zachować jej prawidłowe funkcjonowanie i równowagę. Reguluje czynność gruczołów łojowych, co ułatwia regenerację skóry. Sprawdza się zwłaszcza w pielęgnacji cery ekstremalnie przesuszonej, szorstkiej i popękanej. Co ciekawe, jest także antyoksydantem , który neutralizuje nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki...

Nasze akcje
serum przeciw niedoskonałościom Garnier Pure Active wyniki testu Wizażanek
Pielęgnacja
Wizażanki sprawdziły nowość - Garnier Pure Active Serum Przeciw Niedoskonałościom z kwasami AHA, BHA i węglem
Współpraca reklamowa
Kosmetyki Eveline
Makijaż
„Ciekawe kolory i niesamowita trwałość” – sprawdź, jak Recenzentki KWC oceniły kosmetyki Eveline Cosmetics
Współpraca reklamowa
Pielęgnacja
Serum do twarzy La Roche-Posay – sprawdziłyśmy 6 hitów marki do różnych rodzajów skóry [test redakcji]
Współpraca reklamowa
radical test
Fryzury
Weź udział w teście trychologicznych kosmetyków do włosów od Radical
Współpraca reklamowa
kosmetyki neutrogena test Anety Wikariak
Pielęgnacja
Redaktor naczelna Wizaż.pl testuje: Kultowe kremy do rąk i balsamy z gliceryną
Współpraca reklamowa
mesoestetic
Pielęgnacja
Gdy nauka spotyka się z pięknem. Oto 10 bestsellerów marki Mesoestetic
Współpraca reklamowa
test kremu do rąk Neutrogena
Pielęgnacja
Kultowe kremy i balsamy z gliceryną przetestowane. Sprawdź co o kosmetykach marki Neutrogena® sądzi redakcja
Współpraca reklamowa
kosmetyki herbapol polana
Fryzury
„Szampon i odżywka Herbapol Polana bardzo mnie zaskoczyły”. Poznaj wyniki testu!
Współpraca reklamowa
Polecane
Najnowsze
Wybrane dla Ciebie
suche włosy
Fryzury
Suche włosy - przyczyny przesuszania i proste rady, jak o nie dbać!
Laura Grzelak Milena Majak
Blizny na twarzy po trądziku
Pielęgnacja
Blizny po trądziku – jak się ich pozbyć? Najlepsze preparaty i zabiegi
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
modny warkocz francuski
Fryzury
Warkocze - TOP 15 fryzur z warkoczami, które zapleciesz w ekspresowym tempie
Laura Grzelak
Modne paznokcie 2023 trendy
Manicure
Modne paznokcie 2023: TOP 6 trendów, które będą hitem tego roku! [Kolory i wzory]
Aneta Zygmuntowicz
laminowanie rzęs w domu
Pielęgnacja
Laminowanie rzęs w domu – jak je wykonać i ile się utrzyma?
Agnieszka Mojsiej
fryzura z długich włosów
Fryzury
Fryzury z długich włosów, które zrobisz samodzielnie w 5 minut. TOP 15 inspiracji [Zdjęcia]
Aneta Zygmuntowicz
Paznokcie panterka
Manicure
Jak zrobić panterkę na paznokciach? TOP 15 inspiracji z Instagrama na paznokcie w panterkę
Aneta Zygmuntowicz Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Roller do twarzy
Pielęgnacja
Roller do twarzy – który wybrać i jak wykonywać nim masaż?
Marta Średnicka Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Mezoterapia twarzy
Pielęgnacja
Mezoterapia – na czym polega zabieg i jakie daje efekty?
Aneta Zygmuntowicz Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
najlepsze diety odchudzające efekty
Styl życia
Najlepsze diety odchudzające 2022 - ranking U.S. News & World Report
Aneta Zygmuntowicz
Pomarańczowe paznokcie szpice
Manicure
Jak zrobić paznokcie szpice krok po kroku? TOP 15 inspiracji z Instagrama na najciekawsze wzory
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Wypadanie włosów
Fryzury
Wypadanie włosów – przyczyny i skuteczne sposoby na nadmierną utratę włosów
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Paznokcie ballerina
Manicure
Paznokcie ballerina – jak piłować? TOP 15 inspiracji z Instagrama na najciekawsze wzory
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Paznokcie w kolorach złotym, różowym i czarnym
Manicure
Pomysły na paznokcie – 25 najciekawszych inspiracji z Instagrama na modny manicure
Małgorzata Przybyłowicz-Nowak
Ranking wcierek do włosów
Pielęgnacja
Najlepsze wcierki na porost włosów - ranking hitów włosomaniaczek z KWC
Dominika Zabost