klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olejek pichtowy działanie zastosowanie na skórę na włosy
Pielęgnacja

Olejek pichtowy - właściwości lecznicze i działanie pielęgnacyjne

Olejek pichtowy działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Dzięki temu, wcierany w skórę leczy trądzik i łupież oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Matylda Nowak
styczeń 20, 2020

Olejek pichtowy przez wielu będzie kojarzony głównie z działaniem leczniczym. Stosowany doustnie, wzmacnia odporność organizmu i reguluje pracę układu trawiennego. Używany podczas inhalacji leczy zatoki, a stosowany do płukania jamy ustnej leczy choroby dziąseł, likwiduje nieprzyjemny zapach i łagodzi ból gardła, chrypkę i kaszel. Ale olejek pichtowy bardzo dobrze sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i jest w tym lepszy niż znacznie od niego popularniejszy olejek herbaciany.

Fot.: iStock

Jak zrobić odmładzający masaż twarzy w domu?

Olejek pichtowy - skład i właściwości

Olejek pichtowy jest wytwarzany z jodły syberyjskiej. Pozyskiwany z igieł i młodych pędów olejek eteryczny ma intensywny zapach i rzadką konsystencję. Olejek pichtowy rozkłada się pod wpływem promieni słonecznych i powietrza, dlatego powinien być przechowywany w ciemnym miejscu, w dobrze zakręconej buteleczce z ciemnego szkła.

Najważniejszym składnikiem olejku pichtowego jest octan bornylu. To właśnie jemu olejek pichtowy zawdzięcza swój charakterystyczny, intensywny zapach oraz działanie bakteriobójcze, antywirusowe, grzybobójcze i antyoksydacyjne. W skład olejku pichtowego wchodzą także:

  • działające bakteriobójczo fitocydy,
  • wykazujące właściwości przeciwzapalne kadinen i bisabolen oraz
  • działający rozgrzewająco, antyseptyczne i moczopędnie alfa-pinen.

Jak olejek pichtowy działa na skórę?

Ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, olejek z jodły syberyjskiej jest polecany do leczenia oparzeń, trudno gojących się ran, odleżyn, liszajów i łuszczycy. Jego działanie antybakteryjne i przeciwzapalne może być także wykorzystane w walce z trądzikiem. Stosowany punktowo na krostki, olejek pichtowy przyspieszy ich gojenie, a dodanie kilku jego kropel do serum czy toniku zapobiegnie powstawaniu nowych pryszczy.

Dzięki swojemu działaniu antydrobnoustrojowemu, olejek pichtowy stosowany w pielęgnacji skóry głowy pomoże wyleczyć łupież. A pobudzając krążenie krwi w skórze, przyczyni się do jej lepszego dotlenienia i odżywienia, i co za tym idzie - szybszego wzrostu włosów oraz ich lepszego stanu.

Działanie antyoksydacyjne i regenerujące olejku pichtowego warto także wykorzystać w pielęgnacji cery dojrzałej. Dodanie tego olejku do kremu nawilżającego czy serum poskutkuje przywróceniem skórze elastyczności. Olejek pichtowy ochroni ją także przed przyspieszającymi starzenie się wolnymi rodnikami.

Zobacz także: Olejek lawendowy na sen, na skórę i na włosy! Sprawdź, jak działa!

Olejek pichtowy może podrażnić skórę. Dlatego przed jego użyciem dobrze jest wykonać próbę uczuleniową. Osobom z cerą wrażliwą radzimy nie stosować go bezpośrednio na skórę, tylko dodawać go do innych kosmetyków.

Zdjęcie główne: iStock

Komentarze
olejek kamforowy
iStock
Pielęgnacja Olejek kamforowy – jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olejek kamforowy to produkt, który świetnie sprawdzi się w walce z trądzikiem, przetłuszczającą się skórą i łupieżem. Sprawdźcie, w jaki sposób używać olejku kamforowego na twarz, ciało i włosy.

Olejek kamforowy to naturalny kosmetyk pielęgnacyjny, który ma wiele cennych właściwości. W kosmetyce najczęściej wykorzystywany jest na skórę twarzy, a szczególnie polecany przy cerze problematycznej i tłustej. Świetnie sprawdzi się w leczeniu zmian skórnych, gdyż ma działanie przeciwzapalne i reguluje produkcję sebum. Przyda się również w walce z dość wstydliwymi problemami, takimi jak łupież czy nadpotliwość. Jakie właściwości ma olejek kamforowy? Olejek kamforowy powstaje z drzew kamforowych uprawianych niemal na całym świecie. Ten naturalny kosmetyk świetnie przenika przez skórę, dlatego stanowi składnik wielu maści i kremów. Zapach olejku kamforowego jest niezwykle intensywny, dlatego często wykorzystywany jest w produkcji perfum. Regularnie stosowany olejek kamforowy: usuwa zaskórniki, zapobiega powstawaniu zmian skórnych, leczy opryszczkę, reguluje produkcje sebum, hamuje nadmierną potliwość , ma działanie przeciwzapalne, ma działanie łagodzące i kojące, działa przeciwłupieżowo, stymuluje porost włosów. Jak stosować olejek kamforowy? Olejek kamforowy na twarz Olejek kamforowy, ze względu na swoje właściwości, stosowany jest zarówno w produktach do oczyszczania i demakijażu twarzy, jak i kremach oraz serach odżywczych do twarzy. Świetnie sprawdza się szczególnie przy cerze tłustej , trądzikowej oraz szarej, ziemistej skórze. Ten rodzaj olejku można również stosować bezpośrednio na twarz, nakładając go na całą skórę lub punktowo. Wystarczy wmasować kilka kropel olejku w oczyszczona twarz lub przetrzeć ją nasączonym wacikiem zamiast toniku. W ten sposób stosuje się go przede wszystkim w celu oczyszczenia skóry, działa również leczniczo  na trądzik i przetłuszczającą się cerę . Zobacz także: Oleje do cery trądzikowej. Olejek kamforowy na ciało Olejek kamforowy można również stosować jako...

Przeczytaj
Głęboko odżywczy krem na zimę Sibir Terractive
Pielęgnacja Głęboko odżywczy krem syberyjski na zimę Sibir Terractive
Zima to szczególnie niekorzystne warunki dla skóry. Dlatego warto pomyśleć o odpowiednim na tę porę roku kremie. Wypróbuj Głęboko odżywczy krem na zimę Sibir Terractive.
Magdalena Borucińska
grudzień 16, 2014

Podstawą Głęboko odżywczego kremu na zimę Sibir Terractive jest olejek pichtowy otrzymywany z młodych pędów jodły syberyjskiej. Masło Shea (Karite) – bogate w kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, E i F - regeneruje i odnawia zniszczony naskórek. Ekstrakt rhodiola - wyciąg o nazwie różeniec górski, zwiększa metabolizm komórek, wykazuje własności przeciwutleniające porównywalne z witaminą C   Ekstrakt z żeń-szenia - działanie antyoksydacyjne, rewitalizujące, regenerujące, poprawiające ukrwienie skóry.  Ekstrakt z żurawiny - poprawia napięcie skóry wygładzają drobne zmarszczki, przywraca skórze elastyczność. Jest źródłem witamin A i C oraz z witaminy z grupy B. Głęboko odżywczy krem na zimę Sibir Terractive - cena: 9,99zł / 16g

Przeczytaj
olejek lawendowy działanie zastosowanie cena
Pielęgnacja Olejek lawendowy na sen, na skórę i na włosy! Sprawdź, jak działa!
Olejek lawendowy to jeden z najdelikatniejszych i najbardziej wszechstronnych olejków eterycznych. Leczy ciało i duszę!
Matylda Nowak
grudzień 03, 2019

Olejek lawendowy jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych . I nikogo nie powinno to dziwić, bo ten pozyskiwany z kwiatów i części łodygi lawendy intensywnie pachnący płyn jest zaskakująco skuteczny i wielofunkcyjny.  Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo i odstrasza niektóre owady. Można go stosować do pielęgnacji ciała i włosów oraz przy problemach z trawieniem. Olejek lawendowy ukoi nam także nerwy i ułatwi zasypianie. Prawdziwy z niego superbohater! ;-) Fot.: iStock Olejek lawendowy - skład i działanie Najważniejszym składnikiem olejku lawendowego jest linalol - nienasycony alkohol alifatyczny, który działa bakteriobójczo i maskuje nieprzyjemne zapachy . Jest on także potencjalnym alergenem. Dlatego - chociaż olejek lawendowy jest bardzo delikatny i można go stosować bezpośrednio na skórę - przed pierwszym jego użyciem zaleca się wykonanie próby uczuleniowej. Poza linalolem znajdziemy w olejku lawendowym także: działające antybakteryjnie i antyoksydacyjnie flawonoidy, aktywujące proces złuszczania się naskórka i opóźniające jego starzenie się fenolokwasy, kumaryny, które działają uspokajająco, przeciwskurczowo i rozszerzają naczynia krwionośne oraz działające przeciwutleniająco, przeciwbakteryjnie, ściągająco i przeciwzapalne garbniki. Olejek lawendowy - zastosowanie Lawendzie przypisuje się działanie przeciwdrgawkowe, antydepresyjne, przeciwlękowe, nasenne i uspokajające . Zapach olejku lawendowego oraz inhalacja jego lotnych składników (głównie linalolu) wpływają na działanie układu nerwowego, powodując rozluźnienie i senność. Kilka kropelek olejku lawendowego dodanych do wieczornej kąpieli, wmasowanych w skronie lub kark czy wylanych na poszewkę poduszki powinno ułatwić zaśnięcie oraz uczynić sen głębszym i przez to bardziej relaksującym. Ale na kojeniu nerwów działanie olejku lawendowego...

Przeczytaj
olejek z oregano
iStock
Pielęgnacja Olejek z oregano – właściwości, działanie
Olejek z oregano ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie i łagodzi kaszel. Stosowano go, by pozbyć się pasożytów układu pokarmowego i złagodzić trądzik.
Matylda Nowak
październik 26, 2020

Olejek z oregano wytwarzany jest z lebiodki pospolitej znanej pod popularną nazwą oregano. Ta roślina znalazła zastosowanie lecznicze już w starożytności, a obecnie wykorzystuje się ją zarówno jako przyprawę, surowiec zielarski, jak i źródło cennego olejku eterycznego . Ten ostatni wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, i może z powodzeniem być stosowany zarówno doustnie, jak i aplikowany na skórę . Olejek z oregano – skład i właściwości Olejek z oregano zawiera duże ilości organicznych związków chemicznych z grupy fenoli i terpenoidów – głównie tymol i karwakrol. Obie te substancje wykazują silne działanie przeciwgrzybicze, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe i antybakteryjne . Olejek z oregano zawiera także:  witaminy (B, C, K), minerały ( cynk , potas, magnez, żelazo, wapń), flawonoidy .   Olejek z oregano – zastosowanie Olejek z oregano w czystej postaci ma dość intensywny smak i działanie drażniące, dlatego zarówno doustnie, jak i na skórę należy stosować go po rozcieńczeniu . Pić można go po zmieszaniu z wodą (3-4 kropelki na pół szklanki wody) lub przyjmować w postaci kapsułek. Stosowany doustnie olejek z oregano pomaga przy problemach trawiennych oraz jest polecany jako kuracja wspomagająca leczenie przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Olejek z oregano sprawdza się także w pielęgnacji skóry i leczeniu jej dolegliwości. Nakładać na nią jednak powinno się go po dodaniu do jakiegoś oleju roślinnego (np. oliwy z oliwek , oleju jojoba , oleju arganowego ). A jak olejek z oregano działa na skórę?  Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym, pomaga w leczeniu trądziku. Jego działanie antyoksydacyjne powoduje, że jest on...

Przeczytaj