klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olejek rozmarynowy
iStock
Pielęgnacja

Olejek rozmarynowy – jak działa na włosy i skórę?

Stosowanie olejku rozmarynowego to skuteczny sposób na porost włosów, zwalczenie łupieżu czy trądziku. Jak stosować olejek z rozmarynu na włosy, twarz i do relaksu?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 10, 2020

Olejek z rozmarynu znajdzie zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i pielęgnacji. Ma silne właściwości przeciwzapalne i regenerujące i tonizujące, a także relaksacyjne. Najczęściej stosowany jest na włosy i skórę głowy, jednak równie świetnie sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej i problematycznej. Do czego jeszcze można użyć olejku rozmarynowego i jakie ma właściwości?

olejek z rozmarynu
Natalia Kukulska skończyła 45 lat, jej syn też zajmuje się muzyką! Jak dziś wygląda?

Olejek rozmarynowy - właściwości

Olejek rozmarynowy to olejek eteryczny, wytwarzany z popularnej przyprawy o tej samej nazwie. Wykorzystywany jest zarówno w medycynie, jak i pielęgnacji. Charakteryzuje go bardzo intensywny zapach.

Olejek z rozmarynu ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Dzięki temu usuwa różnego rodzaju stany zapalne, np. mięśniowe czy skórne. Można go stosować również na choroby skóry, takie jak trądzik czy łupież. Dodatkowo przyspiesza regenerację komórek, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku uszkodzeń skóry czy włosów. Wzmacnia cebulki włosów i przyczynia się do ich szybszego wzrostu, a ponadto może opóźnić procesy siwienia i łysienia. Przy regularnym stosowaniu obniżania poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. 

Warto również wspomnieć, że olejek ten jest naturalnym środkiem dezynfekującym. Używany jest więc w pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej. Dzięki właściwościom antybakteryjnym bez problemu usuwa nieprzyjemny zapach z jamy ustnej oraz chroni przez zapaleniami w jej obrębie.

Olejek rozmarynowy - jak stosować?

Olejek rozmarynowy na włosy

W pielęgnacji olejek rozmarynowy najczęściej stosuje się na włosy. Olejek z rozmarynu można dodawać do szamponów, odżywek, wcierek czy peelingów do skóry głowy. Świetnie się sprawdzi również jako dodatek w mieszance olejów do olejowania skóry głowy. Poradzi sobie z takimi problemami jak:

  • wypadanie włosów,
  • łysienie,
  • łupież,
  • przetłuszczanie się skóry głowy.

Zobacz także: Najlepsze kosmetyki na wypadanie włosów.

Olejek rozmarynowy na twarz

Mimo swych dobroczynnych właściwości, stosunkowo rzadko używany jest na skórę twarzy. Dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu i przeciwzapalnemu, świetnie sprawdzi się w przypadku cery problematycznej oraz pomoże zwalczyć takie choroby skórne, jak: egzema, zapalenia skóry oraz trądzik. Można go stosować samodzielnie, punktowo na zmiany skórne lub dodać kilka kropel olejku do ulubionych kosmetyków. Stosowanie olejku rozmarynowego pozwala naturalnie tonizować skórę oraz zapobiega uczuciu suchości. Pamiętajcie jednak, by najpierw wykonać próbę uczuleniową, gdyż olejek z rozmarynu może być mocno drażniący dla skóry. 

Olejek rozmarynowy - aromaterapia i relaks

Olejek z rozmarynu świetnie sprawdzi się również w aromaterapii. Jego stosowanie znacznie wpływa na funkcje poznawcze - poprawia nastrój, pomaga się odstresować, poprawia pamięć oraz zwiększa przyswajalność nowych informacji. Dodatkowo redukuje ona zmęczenie, podwyższa ciśnienie krwi i pomaga w walce a chorobami układu oddechowego. Można go dodawać do kąpieli, olejku do masażu lub kominka do aromaterapii.

Przeczytaj również: Olejek z pestek malin - jak działa?

Olejek rozmarynowy - przeciwwskazania

Olejek rozmarynowy ma pozytywne działanie na nasz organizm, skórę i włosy, jednak nie można go używać w przypadku:

  • nadciśnienia tętniczego krwi,
  • padaczki,
  • ciąży,
  • podatności na uczulenia skórne.

Stosowanie olejku rozmarynowego nie jest również polecane u dzieci oraz w stanach silnego pobudzenia emocjonalnego.

Komentarze
olejek cytrynowy
iStock
Pielęgnacja Olejek cytrynowy – jak działa i jak stosować?
Olejek cytrynowy ma właściwości oczyszczające i przeciwzapalne. To naturalny sposób na trądzik, łupież oraz przetłuszczającą się skórę. Sprawdźcie, jak stosować olejek cytrynowy na twarzy i włosy.

Cytrynowy olejek eteryczny świetnie sprawdzi się w domowej pielęgnacji. Możemy go stosować na kilka sposobów - dodawać do ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych lub domowych maseczek, mieszać z innymi olejami lub dodawać do kąpieli. Musicie jednak uważać! Olejku nie można nakładać na skórę bez wcześniejszego rozcieńczenia, gdyż może powodować silne podrażnienie. Ma on również właściwości fotouczulające. Jak działa olejek cytrynowy? Olejek cytrynowy ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie się sprawdzi w pielęgnacji cery tłustej, problematycznej i trądzikowej. Olejek cytrynowy przy regularnym stosowaniu: zmniejszy trądzik i inne zapalne zmiany skórne, rozjaśni przebarwienia , plamy pigmentacyjne, rozjaśni i rozświetli skórę, zadziała wygładzająco i odżywczo, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza rozszerzone pory skóry , usuwa łupież, ogranicza przetłuszczanie się włosów. Olejek eteryczny ze skórki cytryny ma również działanie relaksujące, rozluźniające i odprężające.  Zobacz także: Olejek pomarańczowy - jak działa i jak stosować? Jak stosować olejek cytrynowy? Olejku cytrynowego   nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące.  Przed użyciem pamiętajcie o rozcieńczeniu preparatu i ochronie przeciwsłonecznej. Olejek cytrynowy na twarz Olejek cytrynowy zawsze powinno się stosowany po rozcieńczeniu , gdyż może powodować podrażnienia skóry. Przed zastosowaniem olejku mieszamy go z olejem bazowym, na przykład olejem lnianym , arganowym czy oliwą z oliwek. Możemy go również dodać do domowych maseczek na twarz . Ze względy na tłustą konsystencję najlepiej sprawdzi się używany podczas wieczornej pielęgnacji zamiast kremu na noc. Wystarczy nałożyć kilka kropel olejków na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Przy stosowaniu olejku cytrynowego na skórę należy nakładać na...

Przeczytaj
olejek cynamonowy
iStock
Pielęgnacja Olejek cynamonowy – jak działa i jak go stosować?
Olejek cynamonowy to naturalny sposób na trądzik i stany zapalne skóry. Można go również stosować na włosy i skórę głowy. Jak dokładnie działa olejek cynamonowy i jak go stosować?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 01, 2020

Olejek cynamonowy znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku cery tłustej i problematycznej. Ponadto działa nawilżająco, natłuszczająco i odżywczo. Skóra po jego użyciu jest miękka i wygładzona. Olejek ma również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Najlepiej użyć go do domowych maseczek na skórę głowy oraz włosy. Jak działa olejek cynamonowy? Olejek cynamonowy na skórę Olejek cynamonowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry. Doskonale ją nawilża i natłuszcza, lecz nie działa komedogennie . Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne niweluje problemy skórne, na przykład trądzik . Najlepiej się sprawdzi u posiadaczek cery tłustej i problematycznej. Nie powinno się go stosować na skórę wrażliwą i skłonną do reakcji alergicznych. Zobacz także: Mydło dziegciowe na problemy skórne. Olejek cynamonowy na włosy Ten naturalny kosmetyk, podobnie jak inne olejki, może być również z powodzeniem stosowany na włosy. Ma działanie nawilżające i odżywcze, a także regenerujące. Przy regularnym stosowaniu włosy mniej się puszą, lepiej układają i wyglądają zdrowo. Olejek cynamonowy może być stosowany również na skórę głowy. Ze względu na swoje właściwości świetnie sprawdzi się w przypadku problemów ze skórą głowy. Pomoże nam w  walce z łupieżem , stanami zapalnymi skalpu, a także zapaleniem mieszków włosowych. Jak stosować olejek cynamonowy? Stosowanie olejku cynamonowego na skórę Olejek cynamonowy na trądzik najlepiej stosować miejscowo . Ma on dosyć silne działanie, dlatego nie powinno się go stosować bezpośrednio na całą twarz jako samodzielny kosmetyk. Olejek nakładamy na zmiany skórę i po 20 minutach spłukujemy ciepłą wodą. Jeśli mamy problem z licznymi stanami zapalnymi, możemy zastosować kosmetyk na całą twarz....

Przeczytaj
olejek z drzewa sandałowego
iStock
Pielęgnacja Olejek z drzewa sandałowego – jak działa i jak stosować?
Olejek z drzewa sandałowego zniweluje przebarwienia i blizny, pomoże w walce cellulitem, łupieżem i przetłuszczaniem się skóry. To również bardzo silny afrodyzjak! Jak działa i jak stosować olejek sandałowy?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 21, 2020

Olejek sandałowy bardzo silnie oddziałuje zarówno na nasze ciało, jak i zmysły. Możemy go stosować na twarz i ciało, należy jednak pamiętać, aby najpierw rozcieńczyć go w innym produkcie. Dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym i przeciwzapalnym oraz dużej zawartości antyoksydantów świetnie sprawdzi się na cerze dojrzałej, tłustej oraz problematycznej. Wykorzystywany w aromaterapii relaksuje, koi stres oraz pobudza libido. Właściwości i działanie olejku z drzewa sandałowego Olejek sandałowy ma silne właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i pielęgnacji. Orientalny zapach tego naturalnego olejku eterycznego ma równie silne, choć nieco odmienne właściwości. Olejek sandałowy działa holistyczne na twarz, ciało i zmysły, między innymi: niweluje przebarwienia i blizny, reguluje działanie gruczołów łojowych, regeneruje skórę, ujędrnia i napina skórę, opóźnia procesy starzenia się skóry, usuwa cellulit, zwalcza trądzik, zwalcza łupież, wspomaga walkę z łuszczycą i egzemą, relaksuje i koi nerwy, jest naturalnym afrodyzjakiem. Olejek z drzewa sandałowego na przebarwienia i blizny Olejek sandałowy ma  działanie stymulujące regenerację skóry po uszkodzeniach, ranach i stanach zapalnych. Jego regularne stosowanie znacznie zmniejszy widoczność plam i przebarwień po trądziku czy oparzeniach słonecznych. Jego działanie regeneracyjne i rozjaśniające jest tak intensywne, że zniweluje nawet blizny. Jak stosować olejek sandałowy na przebarwienia i blizny? Aby zniwelować przebarwienia i blizny, należy nakładać olejek na skórę w połączeniu z innym olejem bazowym, na przykład arganowym. Kosmetyk nakładamy punktowo, w miejsce gdzie potrzebne jest rozjaśnienie i regeneracja. Bardzo ważna jest regularność, olejek nakładamy raz dziennie. Możemy to zrobić na...

Przeczytaj
olejek pichtowy działanie zastosowanie na skórę na włosy
Pielęgnacja Olejek pichtowy - właściwości lecznicze i działanie pielęgnacyjne
Olejek pichtowy działa antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Dzięki temu, wcierany w skórę leczy trądzik i łupież oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Matylda Nowak
styczeń 20, 2020

Olejek pichtowy przez wielu będzie kojarzony głównie z działaniem leczniczym. Stosowany doustnie, wzmacnia odporność organizmu i reguluje pracę układu trawiennego. Używany podczas inhalacji leczy zatoki, a stosowany do płukania jamy ustnej leczy choroby dziąseł, likwiduje nieprzyjemny zapach i łagodzi ból gardła, chrypkę i kaszel. Ale olejek pichtowy bardzo dobrze sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i jest w tym lepszy niż znacznie od niego popularniejszy olejek herbaciany . Fot.: iStock Olejek pichtowy - skład i właściwości Olejek pichtowy jest wytwarzany z jodły syberyjskiej. Pozyskiwany z igieł i młodych pędów olejek eteryczny ma intensywny zapach i rzadką konsystencję. Olejek pichtowy rozkłada się pod wpływem promieni słonecznych i powietrza, dlatego powinien być przechowywany w ciemnym miejscu , w dobrze zakręconej buteleczce z ciemnego szkła. Najważniejszym składnikiem olejku pichtowego jest octan bornylu. To właśnie jemu olejek pichtowy zawdzięcza swój charakterystyczny, intensywny zapach oraz działanie bakteriobójcze, antywirusowe, grzybobójcze i antyoksydacyjne . W skład olejku pichtowego wchodzą także: działające  bakteriobójczo fitocydy, wykazujące właściwości przeciwzapalne kadinen i bisabolen oraz działający rozgrzewająco, antyseptyczne i moczopędnie alfa-pinen. Jak olejek pichtowy działa na skórę? Ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, olejek z jodły syberyjskiej jest polecany do leczenia oparzeń, trudno gojących się ran, odleżyn, liszajów i łuszczycy. Jego działanie antybakteryjne i przeciwzapalne może być także wykorzystane w walce z trądzikiem . Stosowany punktowo na krostki, olejek pichtowy przyspieszy ich gojenie, a dodanie kilku jego kropel do serum czy toniku zapobiegnie powstawaniu nowych pryszczy. Dzięki swojemu działaniu antydrobnoustrojowemu, olejek pichtowy stosowany w pielęgnacji...

Przeczytaj