klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olejek rycynowy na twarz
iStock
Pielęgnacja

Olejek rycynowy – czy można go stosować na twarz?

Olej rycynowy pomoże nam pozbyć się trądziku i zmarszczek! Świetnie sprawdzi się przy cerze problematycznej, suchej i dojrzałej. Jak stosować olejek rycynowy?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 17, 2020

Olejek rycynowy ma wiele zastosowań w kosmetyce. Najczęściej wykorzystuje się go do pielęgnacji włosów, paznokci, brwi i rzęs. Jednak można go również używać na twarz, szczególnie skuteczny jest w walce z trądzikiem, przesuszoną skórą czy zmarszczkami. Istnieje kilka różnych metod na wykorzystanie olejku rycynowego w pielęgnacji twarzy, dlatego każdy może wybrać technikę najlepszą do swojej cery i rutyny pielęgnacyjnej. 

olejek rycynowy na twarz
Tonik na trądzik z kwasem migdałowym - sprawdzony przepis!

Właściwości olejku rycynowego na twarz

Olejek rycynowy to gęsty olej o bardzo delikatnym zapachu i złotej barwie. Kwas rycynolowy zawarty w olejku wykazuje silne właściwości lecznicze i antybakteryjne, dlatego jest niezwykle skuteczny na stany zapalne i bakteryjne skóry, takie jak na przykład trądzik czy liszaje. W jego składzie znajdziemy również nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko nawilżają skórę, ale także stanowią barierę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Warto również zwrócić uwagę na kwas stearynowy, który jednocześnie nawilża i oczyszcza skórę.

Olejek rycynowy polecany jest dla każdego rodzaju cery, przede wszystkim znajduje zastosowanie przy cerze problematycznej, suchej i dojrzałej. Na olejek powinny uważać osoby ze skórą wrażliwą i podatną na podrażnienie, bo może on powodować reakcje alergiczne.

Jak stosować olejek rycynowy na twarz?

Olejek rycynowy można stosować na twarz w różnej postaci. Najprostszym rozwiązaniem jest nakładanie kilku kropel olejku na twarzy podczas wieczornej rutyny pielęgnacyjnej. Olejek możemy nakładać samodzielnie po oczyszczaniu i tonizowaniu skóry, lub jako serum pod krem. Można go również nakładać jedynie punktowo na trądzik i inne zmiany skórne. Jeżeli nie mamy dużo czasu, możemy dodać kilka kropel olejku do naszego ulubionego kremu nawilżającego.

Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest masaż twarzy olejkiem rycynowym. Do tego typu masażu będą nam potrzebne 1-2 łyżeczki olejku. Na oczyszczoną twarzy nakładamy olejek, następnie wykonujemy ruchy koliste i pociągłe od brody do czoła na całej twarzy. Masaż powinien trwać minimum 10 minut. Następnie zmywamy resztki olejku tonikiem lub hydrolatem.

Olejek rycynowy można również stosować do oczyszczania twarzy metodą OCM. Wystarczy zmoczyć lnianą lub bawełnianą ściereczkę ciepłą wodą i skropić olejkiem, a następnie delikatnie przetrzeć twarz. Można również przygotować mieszankę olejów z dodatkiem olejku rycynowego, nałożyć ją na twarz i wmasować kolistymi ruchami. Następnie przemyć twarzy ciepłą wodą i przetrzeć płatkiem z tonikiem.

Zobacz także: Peeling gruboziarnisty - czy nadaje się do oczyszczania twarzy?

Efekty działania olejku rycynowego na twarz

Regularne stosowanie olejku rycynowego głęboko nawilża i odżywia skórę oraz polepsza jej ogólną kondycję. Po użyciu olejku skóra jest wyraźnie rozświetlona, niezwykle miękka i gładka. Po miesiącu kuracji można zauważyć spłycenie zmarszczek, ujędrnienie i zagęszczenie skóry. Olejku rycynowego na twarz można używać także profilaktycznie, przeciwko powstawaniu zmarszczek. Dodatkowo łagodzi on zaczerwienienia i podrażnienia, na przykład takie po zabiegach kosmetycznych czy opalaniu.

Ze względu na silne działanie antybakteryjne, olejek rycynowy jest niezwykle skuteczny w walce z trądzikiem. Nakładanie punktowo olejku oraz oczyszczanie twarzy olejkiem sprawi, że pory zostaną oczyszczone, a zmiany skórne będą znacznie mniejsze. Nie będą się pojawiać nowe krostki, a z czasem możemy się zupełnie pozbyć nieestetycznego trądziku.

Komentarze
olejek różany
iStock
Pielęgnacja Olejek różany – właściwości i zastosowanie olejku z róży
Olejek różany ma silne właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Świetnie sprawdzi się jako produkt do masażu, w aromaterapii lub metodzie OCM. Sprawdź, jak użyć olejku z róży.
Aneta Zygmuntowicz
grudzień 11, 2019

Olejek różany to najcenniejszy olejek eteryczny na świecie. Pozyskuje się go z płatków bułgarskiej róży damasceńskiej. Ma niezwykłe właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Jak stosować olejek z róży i kiedy powinno się go unikać? Olejek różany - właściwości Olejek różany to najdroższy olejek eteryczny na świecie. Aby pozyskać litr drogocennego produktu, trzeba wykorzystać aż pięć ton kwiatów róży. Zawiera takie substancje, jak geraniol, eugenol, nerol i flawonoidy.  Głównym atutem esencji jest jej bardzo silne działanie relaksacyjne. Dodatkowo jest niezwykle skuteczna w przypadku łagodzenia bólu głowy. Ma również właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Olejek z róży polecany jest przy bólach migrenowych i menstruacyjnych. Dodatkowo może łagodzić nudności, np. w przypadku choroby lokomocyjnej. Inne właściwości lecznicze olejku różanego: reguluje ciśnienie krwi, łagodzi przewlekłym zapaleniu żołądka, używany przy niedoborach enzymów, leczy pleśniawki, łagodzi podrażnienia, normalizuje układ hormonalny, pomaga w przypadku nerwicy i przewlekłego stresu. Stosowany jest również jako składnik produktów do pielęgnacji skóry . Działa regenerująco i odżywczo, a dodatkowo łagodzi podrażnienia, dzięki czemu świetnie sprawdzi się u posiadaczek cery suchej. Olejek różany stosowany jest także na cerę trądzikową - pomaga wyleczyć stany zapalne skóry, rozjaśnia przebarwienia oraz normalizuje pracę gruczołów łojowych. Sprawdź również: Olejek z czarnuszki - jakie ma właściwości? Olejek różany - jak stosować? Masaż olejkiem różanym Olejkiem różanym można masować zarówno twarz, jak i całe ciało. Do masażu twarzy wystarczy kilka kropel olejku. Nakładamy go na dokładnie oczyszczoną skórę twarzy i masujemy aż do wchłonięcia się produktu. To świetny sposób na relaks, a dodatkowo możemy liczyć na nawilżenie...

Przeczytaj
olejek migdałowy
iStock
Pielęgnacja Olejek migdałowy - właściwości i zastosowanie
Olejek migdałowy to naturalny kosmetyk, który można stosować na twarz, ciało, włosy i paznokcie. Jakie właściwości ma olejek migdałowy i jak go stosować?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 31, 2020

Olejek migdałowy zniweluje zmarszczki, rozstępy i cellulit , a dodatkowo dogłębnie nawilży i odżywi skórę. Świetnie się sprawdzi również na suchych i zniszczonych włosach czy rozdwajających się paznokciach. To uniwersalny i wszechstronny kosmetyk, który warto zabrać ze sobą, kiedy nie mamy dużo miejsca. Świetnie się sprawdzi zarówno w codziennej rutynie pielęgnacyjnej, jak i na wyjazdach. Jakie właściwości ma olejek migdałowy? Swoje niezwykłe pielęgnacyjne właściwości olejek migdałowy zawdzięcza zawartym w nich substancjom odżywczym, takim jak: proteiny, sole mineralne, witaminy A,E,D i witaminy z grupy B, kwas linolowy, kwas oleinowy. Olejek ten ceniony jest przede wszystkim ze względu na właściwości nawilżające i odżywcze. Świetnie sprawdzi się na suchej, odwodnionej lub dojrzałej skórze i zniszczonych włosach. Warto również wspomnieć, że zapobiega on rozwojowi wolnych rodników i opóźnia starzenie się skóry. Dzięki niemu łatwo możemy się pozbyć cellulitu, rozstępów, poszarzałej skóry i płytkich zmarszczek. Olejek z migdałów bardzo rzadko uczula i jest niezwykle delikatny dla skóry. Należy do grupy suchych olejków , dzięki czemu bardzo szybko się wchłania. Zobacz także: Olejek rycynowy - czy można go stosować na twarz? Jak stosować olejek migdałowy? Olejek migdałowy na twarz Dzięki stosowaniu olejku migdałowego na twarz możemy zachować młody i zdrowy wygląd. Przy regularnym stosowaniu skóra zostanie napięta i wygładzona, a zmarszczki zniwelowane. Dodatkowo możemy liczyć na dogłębne odżywienie i nawilżenie skóry. Olejek ze słodkich migdałów można nakładać bezpośrednio na skórę lub dodać do ulubionego kremu. Najlepiej sprawdzi się stosowany na noc, kiedy skóra lepiej wchłania wszystkie składniki odżywcze. Możemy go nałożyć zamiast kremu na noc lub jako serum pod krem. Olejek ten może być stosowany...

Przeczytaj
olejek kamforowy
iStock
Pielęgnacja Olejek kamforowy – jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olejek kamforowy to produkt, który świetnie sprawdzi się w walce z trądzikiem, przetłuszczającą się skórą i łupieżem. Sprawdźcie, w jaki sposób używać olejku kamforowego na twarz, ciało i włosy.

Olejek kamforowy to naturalny kosmetyk pielęgnacyjny, który ma wiele cennych właściwości. W kosmetyce najczęściej wykorzystywany jest na skórę twarzy, a szczególnie polecany przy cerze problematycznej i tłustej. Świetnie sprawdzi się w leczeniu zmian skórnych, gdyż ma działanie przeciwzapalne i reguluje produkcję sebum. Przyda się również w walce z dość wstydliwymi problemami, takimi jak łupież czy nadpotliwość. Jakie właściwości ma olejek kamforowy? Olejek kamforowy powstaje z drzew kamforowych uprawianych niemal na całym świecie. Ten naturalny kosmetyk świetnie przenika przez skórę, dlatego stanowi składnik wielu maści i kremów. Zapach olejku kamforowego jest niezwykle intensywny, dlatego często wykorzystywany jest w produkcji perfum. Regularnie stosowany olejek kamforowy: usuwa zaskórniki, zapobiega powstawaniu zmian skórnych, leczy opryszczkę, reguluje produkcje sebum, hamuje nadmierną potliwość , ma działanie przeciwzapalne, ma działanie łagodzące i kojące, działa przeciwłupieżowo, stymuluje porost włosów. Jak stosować olejek kamforowy? Olejek kamforowy na twarz Olejek kamforowy, ze względu na swoje właściwości, stosowany jest zarówno w produktach do oczyszczania i demakijażu twarzy, jak i kremach oraz serach odżywczych do twarzy. Świetnie sprawdza się szczególnie przy cerze tłustej , trądzikowej oraz szarej, ziemistej skórze. Ten rodzaj olejku można również stosować bezpośrednio na twarz, nakładając go na całą skórę lub punktowo. Wystarczy wmasować kilka kropel olejku w oczyszczona twarz lub przetrzeć ją nasączonym wacikiem zamiast toniku. W ten sposób stosuje się go przede wszystkim w celu oczyszczenia skóry, działa również leczniczo  na trądzik i przetłuszczającą się cerę . Zobacz także: Oleje do cery trądzikowej. Olejek kamforowy na ciało Olejek kamforowy można również stosować jako...

Przeczytaj
Pielęgnacja Olejek rycynowy na rzęsy to MIT?
Czy olejek rycynowy faktycznie poprawia jakość rzęs i brwi oraz stymuluje ich wzrost? Okazuje się, że jego działanie może być czasami zupełnie inne.
Laura Osakowicz
grudzień 17, 2019

Każda wielbicielka pielęgnacji zapewne przekonana jest o słuszności używania olejku rycynowego na rzęsy i brwi. W końcu poprawia on jakość włosków, sprawia, że rosną dłuższe, grubsze i ciemniejsze. Grono kobiet ma przecież niepodważalne zdjęcia efektów przed i po. Mimo to, ekspert od skóry przekonuje, że olejek rycynowy może zrobić nam wiele złego i spowodować nawet wypadanie rzęs . Jak to możliwe? Źródło: Istock Olejek rycynowy na rzęsy i brwi - czy faktycznie działa? Olejek rycynowy, a właściwie olej rycynowy to produkt roślinny z nasion rącznika pospolitego, który powstaje w wyniku wyciskania oleju na zimno. Znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Pozwala pozbyć się bóli nieznanego pochodzenia poprzez smarowanie olejem bolącego miejsca. Ma także działanie przeczyszczające. Na co dzień doceniamy jednak bardziej jego pielęgnacyjne właściwości - zmiękcza skórę i włosy oraz ma pozytywny wpływ na włosy na całym ciele.  Jednak zdaniem dermatolog z Nowego Jorku poprawa kondycji włosów to tylko mit.   Nie ma żad­nych na­uko­wych do­wo­dów po­twier­dza­ją­cych sku­tecz­ność olej­ku ry­cy­no­we­go w przy­spie­szeniu wzro­stu wło­sa — mówi dr Do­ris Day w wywiadzie z Re­fi­ne­ry­29. Czy używanie olejku rycynowego jest szkodliwe? Dermatolog dodaje, że nieumiejętne stosowanie oleju rycynowego może przynieść więcej szkody niż pożytku.  Wma­so­wy­wa­nie olej­ku ry­cy­no­we­go w oko­li­ce rzęs czy brwi mo­że spo­wo­do­wać za­blo­ko­wa­nie miesz­ków wło­so­wych i dać efekt prze­ciw­ny do za­mie­rzo­ne­go . W efekcie zablokowania mieszków, rzęsy i brwi mogą nie tylko przestać rosnąć, ale także zacząć wypadać. Czy to oznacza, że powinnyśmy zaprzestać używania olejku rycynowego na skórę i włosy? Nie do końca, bo dermatolog wcale nie uważa, że olejek rycynowy jest...

Przeczytaj