klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olejek z oregano
iStock
Pielęgnacja

Olejek z oregano – właściwości, działanie

Olejek z oregano ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie i łagodzi kaszel. Stosowano go, by pozbyć się pasożytów układu pokarmowego i złagodzić trądzik.
Matylda Nowak
październik 26, 2020

Olejek z oregano wytwarzany jest z lebiodki pospolitej znanej pod popularną nazwą oregano. Ta roślina znalazła zastosowanie lecznicze już w starożytności, a obecnie wykorzystuje się ją zarówno jako przyprawę, surowiec zielarski, jak i źródło cennego olejku eterycznego. Ten ostatni wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, i może z powodzeniem być stosowany zarówno doustnie, jak i aplikowany na skórę.

olejek z oregano
iStock

KWC 2021: hity do makijażu, które pokochały Wizażanki

Olejek z oregano – skład i właściwości

Olejek z oregano zawiera duże ilości organicznych związków chemicznych z grupy fenoli i terpenoidów – głównie tymol i karwakrol. Obie te substancje wykazują silne działanie przeciwgrzybicze, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe i antybakteryjne.

Olejek z oregano zawiera także: 

  • witaminy (B, C, K),
  • minerały (cynk, potas, magnez, żelazo, wapń),
  • flawonoidy.  

Olejek z oregano – zastosowanie

Olejek z oregano w czystej postaci ma dość intensywny smak i działanie drażniące, dlatego zarówno doustnie, jak i na skórę należy stosować go po rozcieńczeniu. Pić można go po zmieszaniu z wodą (3-4 kropelki na pół szklanki wody) lub przyjmować w postaci kapsułek. Stosowany doustnie olejek z oregano pomaga przy problemach trawiennych oraz jest polecany jako kuracja wspomagająca leczenie przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.

Olejek z oregano sprawdza się także w pielęgnacji skóry i leczeniu jej dolegliwości. Nakładać na nią jednak powinno się go po dodaniu do jakiegoś oleju roślinnego (np. oliwy z oliwek, oleju jojoba, oleju arganowego). A jak olejek z oregano działa na skórę? 

  • Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym, pomaga w leczeniu trądziku.
  • Jego działanie antyoksydacyjne powoduje, że jest on doskonałym sojusznikiem w walce z wolnymi rodnikami, który przyspieszają starzenie się skóry.
  • Jego właściwości antygrzybicze można wykorzystać w leczeniu grzybicy

 Zobacz także: Olejek herbaciany sprawdza się nie tylko w leczeniu trądziku!

 

Komentarze
olejek cedrowy właściwości działanie olejek cedrowy na skórę olejek cedrowy na włosy trądzik łupież
Pielęgnacja Olejek cedrowy – działanie i zastosowanie
Olejek cedrowy jest wykorzystywany zarówno w farmakologii, jak i w kosmetyce. Działa przeciwzapalnie, wzmacniająco i antyseptyczne. Polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cerę trądzikowej i tłustej.
Matylda Nowak
lipiec 06, 2020

Olejek cedrowy to jeden z bardziej znanych olejków eterycznych , który znalazł szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym oraz perfumeryjnym . Jest wykorzystywany do łagodzenia kataru, kaszlu, zapalenia oskrzeli oraz bólu przy reumatyzmie i artretyzmie. Wzmacnia układ odpornościowy. Jest też doskonałym sojusznikiem w walce z różnymi dolegliwościami skóry. Olejek cedrowy – właściwości Olejek eteryczny jest pozyskiwany przez destylację parą wodną miazgi drewna jałowca wirgińskiego, cedru atlaskiego, cedru libańskiego, cedru himalajskiego, a także z liści żywotnika zachodniego. W zależności od tego z jakiego drzewa zostanie otrzymany, zawiera zwykle między 50 a 70 różnych substancji , którym zawdzięcza swoje działanie: antybakteryjne,  przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, regenerujące,  ściągające oraz antyoksydacyjne .  Olejek cedrowy na skórę Ze względu na swoje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, olejek cedrowy jest polecany głównie do pielęgnacji cery trądzikowej. A dzięki swojemu działaniu ściągającemu doskonale sprawdza się też stosowany na skórę przetłuszczającą się i z poszerzonymi porami . Jego właściwości regenerujące i antyoksydacyjne powodują, że sprawdza się także w pielęgnacji skóry dojrzałej i pozbawionej jędrności. Za to pobudzając mikrokrażenie krwi w skórze i działając przeciwobrzękowo olejek cedrowy zmniejsza widoczność cellulitu .  Olejek cedrowy na włosy Olejek cedrowy zmniejsza łupież oraz przetłuszczanie się włosów . Za to w połączeniu z innymi olejkami eterycznemu – lawendowym , tymiankowym i rozmarynowym – olejek cedrowy pobudza porost włosów.   Fot.: iStock Olejek cedrowy – jak go stosować? Olejku cedrowego nie powinno się nakładać bezpośrednio na skórę , gdyż w wysokim stężeniu może ją podrażnić. Kilka jego kropli...

Przeczytaj
olej z czarnuszki
iStock
Pielęgnacja Olej z czarnuszki – na twarz i kapsułki
Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się pity, przyjmowany jako suplement diety w formie kapsułek lub stosowany bezpośrednio na skórę. Zaleca się go osobom zagrożonym chorobą wieńcową, obniżoną odpornością lub cierpiącym na takie dolegliwości skórne jak AZS lub trądzik.
Matylda Nowak
październik 16, 2020

Olej z czarnuszki zawiera szereg substancji działających prozdrowotnie. Ten brązowy, gorzkawy olej o silnym korzennym zapachu jest wytwarzany z charakterystycznych czarnych nasion czarnuszki siewnej. Zainteresować się nim powinni przede wszystkim alergicy, osoby chorujące na miażdżycę lub cukrzycę oraz zmagające się z atopowym zapaleniem skóry lub trądzikiem . Olej z czarnuszki – skład i działanie Nasiona czarnuszki zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych (między innymi kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy), flawonoidy ,  witaminę E , sole mineralne (wapń, cynk , miedź, potas, żelazo) oraz olejek eteryczny , w skład którego wchodzi tymochinon.  Tymichion to związek o udowodnionym działaniu:  przeciwdrgawkowym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym.  Olej z czarnuszki – do picia lub kapsułki Olej z czarnuszki przyjmowany doustnie wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim zaleca się go w celu wzmocnienia układu odpornościowego . Ale regularnie pity olej z czarnuszki także: obniża poziom glukozy i podwyższa poziom insuliny, działając przeciwcukrzycowo, pomaga pozbyć się pasożytów przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga leczenie choroby wrzodowej. Żeby złagodzić jego gorzki smak, można mieszać go z miodem. Olej z czarnuszki można też kupić w aptekach lub sklepach zielarskich w postaci kapsułek . Olej z czarnuszki na skórę i włosy W pielęgnacji skóry wykorzystywane jest głównie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wzmacniające działanie oleju z czarnuszki. Jego stosowanie zaleca się osobom z atopowym zapaleniem skóry, trądzikiem, cerą odwodnioną i dojrzałą . ...

Przeczytaj
Olejek z drzewa herbacianego
Pielęgnacja Olejek z drzewa herbacianego - zastosowanie, gdzie kupić, cena
Olejek z drzewa herbacianego dzięki antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom doskonale sprawdza się w walce z krostkami. Błędnie wiązany jest jednak wyłącznie z leczeniem trądziku. Tak naprawdę ma bardziej wszechstronne zastosowanie. Można go też stosować na pięty i… skórę głowy.
Milena Majak
grudzień 20, 2020

Olejek herbaciany to jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych. Początkowo używano go wyłącznie do leczenia zakażonych i trudno gojących się ran, czyraków i ropni . Z czasem odkryto jednak szereg innych właściwości, które okazały się bardzo pomocne w łagodzeniu swędzenia skalpu czy pękających pięt . Skład i działanie olejku z drzewa herbacianego Olejek z drzewa herbacianego jest wytwarzany przez destylację parą wodną gałązek rosnącego w Australii drzewa herbacianego. To jasnożółta ciecz o intensywnym, korzennym zapachu. Pod wpływem światła i ciepła zaczyna tracić swoje właściwości, dlatego warto przechowywać go w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu.  Najwięcej jest w nim terpenów, czyli organicznych związków chemicznych, które działają przeciwdrobnoustrojowo,  zwalczając wirusy, grzyby i bakterie . Olejek z drzewa herbacianego hamuje rozwój zarówno bakterii Gram-dodatnich, jak i bakterii Gram-ujemnych. Olejek z drzewa herbacianego hamuje także rozwój  grzybów drożdżoidalnych i grzybów pleśniowych . W skrócie, olejek z drzewa herbacianego działa:  przeciwzapalnie,  miejscowo znieczula oraz  przyspiesza gojenie się ran.  Zastosowanie olejku z drzewa herbacianego Najbardziej powszechne jest leczenie nim trądziku , ponieważ odkryto, że działa równie skutecznie co popularny nadtlenek benzoilu . Nie towarzyszą przy tym jednak żadne skutki uboczne. Olejek nie tylko hamuje rozwój bakterii przyczyniających się do powstawania pryszczy, ale też  zmniejsza przetłuszczanie się skóry . Jest jednak jeszcze kilka mniej znanych zastosowań olejku z drzewa herbacianego: Wcierany w skronie lub przyjmowany doustnie uspokaja .  Wykazuje działanie...

Przeczytaj
olejek miętowy
iStock
Pielęgnacja Olejek miętowy – naturalny sposób na trądzik
Olejek miętowy działa przeciwbakteryjnie, przeciwobrzękowo i chłodząco. Przyspieszy gojenie się pryszcza i zmniejszy uciążliwość ugryzienia komara.
Matylda Nowak
lipiec 29, 2020

Olejek miętowy to jeden z tych bardziej wszechstronnych  olejków eterycznych  – jego działanie można porównać do oleju  eukaliptusowego ,  cedrowego  lub  lawendowego . Wykorzystuje się go w leczeniu różnych dolegliwości oraz w walce z trądzikiem . Ma on także zbawienny wpływ na ludzkie zmysły – działa orzeźwiająco i ułatwia koncentrację.  Olejek miętowy – skład i działanie Olejek miętowy jest pozyskiwany w procesie destylacji parą wodną liści, młodych pędów i kwiatów mięty pieprzowej. Olejek ten jest bezbarwny, żółty lub żółtozielony, ma intensywny zapach i smak. W zetknięciu ze skórą  olejek miętowy powoduje odczuwanie chłodu . Działa tak dlatego, że najważniejszą substancją wchodzącą w jego skład jest mentol – alkohol, który  oddziałuje na znajdujące się w skórze termoreceptory . Termoreceptory to rodzaj receptorów, czyli specjalnych komórek lub zakończeń nerwowych wyspecjalizowanych w reagowaniu na pewien rodzaj energii. Receptory zimna (tzw. ciałka krauzego) znajdują się w górnych warstwach skóry, blisko jej powierzchni. A  mentol uruchamia reakcje łańcuchowe receptorów czułych na zimno, powodując wzrost stężenia jonów wapnia w ich neuronach. Mentol działa także znieczulająco, dezynfekująco i pilomotorycznie , czyli – drażniąc mieszek włosa –powoduje jego unoszenie się (ta właściwość mentolu sprawia, że często jest on składnikiem kosmetyków do golenia). Oprócz mentolu olejek miętowy zawiera: izomery mentolu,  estry mentolu, (np. octan), ketony (np. menton), monoterpeny, mentofuran, tlenki terpenowe.  Dwa składniki oleju miętowego – mentol i menton – charakteryzują się...

Przeczytaj