klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Olej krokoszowy
Pielęgnacja

Prawdopodobnie nie znasz tego olejku, a działa jak magia! Pomaga na trądzik i wrastające włoski

Wykorzystuje się go w pielęgnacji cery trądzikowej i skóry pokrytej bliznami. Olej krokoszowy poprawia też stan włosów i... zapobiega ich wrastaniu po depilacji. Dla tych i innych cudownych właściwości warto mieć go w kuchni i na półce z kosmetykami.
Matylda Nowak
maj 04, 2018

Przypominający trochę oset krokosz barwierski to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jej charakterystyczne pomarańczowe kwiaty wykorzystywane były do produkcji barwnika (tak zwanej hiszpańskiej czerwieni) i często używano ich jako zamiennika bardzo podobnego, ale znacznie droższego, szafranu. Za to pozyskiwany z nasion krokosza olej jest bogaty w składniki, które mają dobroczynny wpływ zarówno na zdrowie, jak i urodę

Zobacz także: Nalewka z ziół szwedzkich pomoże na trądzik – sprawdź, jak możesz ją wykorzystać!

Mit czy kit? Sprawdziłyśmy, czy codzienne mycie włosów naprawdę im szkodzi!

Olej z krokosza barwierskiego w diecie

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych spożywanie oleju krokoszowego powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy, ataku serca czy udaru mózgu. Ponadto olej z krokosza barwierskiego zwiększa odporność organizmu, a regulując poziom prostaglandyn, zmniejsza bolesność miesiączek oraz uciążliwość menopauzy.

Olej ten jest też polecany osobom chorym na cukrzycę, gdyż powoduje zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę i przez to pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. Jego lekka konsystencja i orzechowy smak sprawiają, że świetnie się sprawdza jako dressing do sałatek i składnik sosów. Uwaga, żeby nie utracić jego cudownych właściwości nie można go podgrzewać!

Olej krokoszowy na trądzik, łuszczycę, blizny i zmarszczki

Zobacz także: To masło leczy trądzik, przebarwienia, pachnie jak karmelki, a kosztuje zaledwie 11 zł

Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, olej z krokosza barwierskiego sprzyja gojeniu się ran i stanów zapalnych. Za to zawarta w nim w witamina A przyspiesza złuszczanie się naskórka oraz reguluje wydzielanie sebum. To wszystko powoduje, że olej krokoszowy to idealny sojusznik w walce z trądzikiem i łuszczycą. Zawarta w nim witamina E spowalnia starzenie się skóry, przywracając jej elastyczność i jędrność, oraz spłycając zmarszczki. Olej krokoszowy zmniejsza też widoczność blizn. Można go stosować bezpośrednio na skórę lub dodać do kremu nawilżającego albo serum. 

Olej z krokosza barwierskiego na porost włosów i przeciw ich wrastaniu

Zawarte w oleju krokoszowym witaminy A i E świetnie działają na skórę głowy i włosy. I dlatego dobrze jest kilka razy w miesiącu go w nie wmasować. Pozostawiony na co najmniej godzinę (a najlepiej na całą noc), a następnie zmyty delikatnym szamponem, olej z krokosza barwierskiego sprawi, że skóra na głowie będzie odżywiona i nawilżona , a włókna włosów wygładzone, miękkie i błyszczące. Przeciwzapalne, złuszczające i nawilżające właściwości oleju krokoszowego sprawiają, że używać warto go nie tylko z myślą o włosach na głowie, ale też ze względu na te porastające nasze nogi. Wsmarowany w skórę zaraz po jej ogoleniu, zapobiega jej wysuszeniu, powstawaniu na niej krostek i wrastaniu odrastających włosków

Zobacz także: Wrastające włoski po depilacji? Nigdy więcej! Wystarczy, że zastosujesz ten trik (nie peeling)

Olejek z krokosza barwierskiego – koniecznie tłoczony na zimno – można kupić już za niecałe 9 zł. A wy jak go będziecie używać – jako składnik diety czy element pielęgnacji?

Zdjęcia: PinterestPinterest, Pinterest

Komentarze
olej z krokosza
iStock
Pielęgnacja Olej krokoszowy – właściwości i zastosowanie na skórę i włosy
Olej krokoszowy to drogocenny składnik, który sprawi że nasza skóra będzie gładka, jędrna i nawilżona, a włosy odżywione. Jak stosować olej z krokosza na skórę i włosy?
Aneta Zygmuntowicz
styczeń 23, 2020

Choć początkowo olej krokoszowy stosowany był przede wszystkim w kuchni, od kilka lat zyskuje duża popularność w kosmetyce.  Olej z krokosza barwierskiego poprawi kondycję skóry i włosów. Nie tylko spowalnia procesy starzenia się skóry, ale także usuwa cellulit i rozstępy. Włosy po jego użyciu są wyraźnie odżywione, błyszczące i rosną zdrowsze.  Olej ten można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do kąpieli, metody OCM czy olejowania włosów. Olej krokoszowy - właściwości Olej ten pozyskiwany jest z krokosza, rośliny z rodziny astrowatych. Ponieważ jest on łudząco podobny do szafranu, często wykorzystywany jest jako zamiennik najdroższej przyprawy świata. Jest również popularny ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne Ma on zbawienne działanie na skórę i włosy, wynikające z zawartości drogocennych składników. Znajdziemy w nim między innymi: nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, witaminę A i E, kwas palmitynowy, kwas olejowy, flawonoidy, fitosterole. Kwas linolowy ujędrnia i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała utracie wody z naskórka, tworząc na jego powierzchni warstwę ochronną. Dodatkowo w oleju krokoszowym znajdują się witaminy A i E, które mają znaczący wpływ na stan naszej skóry. Dzięki nim nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i odżywiona oraz chroniona przed działaniem wolnych rodników . Regularne stosowanie tego oleju zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, dodatkowo regeneruje komórki skóry i włókna kolagenowe oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej krokoszowy - jak stosować? Olej z krokosza na skórę Olej z krokosza barwierskiego jest składnikiem wielu balsam do ciała. Mają one działanie wygładzające, odżywcze oraz niwelują cellulit i rozstępy. Może on być również stosowany jako samodzielny kosmetyk, wystarczy nałożyć kilka kropel na obszar, który chcemy ujędrnić i odżywić....

Przeczytaj
łydki z wrastającymi włoskami i podrażnieniami
Pielęgnacja Ułatw sobie depilację - ten trik zapobiega podrażnieniom i spowalnia odrastanie włosków!
Sezon na gładkie nogi oficjalnie się rozpoczął, a my zdradzamy prosty trik, który ułatwi ci usuwanie niechcianych włosków!
Agata Kufel
maj 30, 2017

Stale zmagasz się z podrażnieniami po goleniu ? Dokuczają ci włoski uporczywie wrastające po depilacji ? Wypróbuj olej krokoszowy , który pomoże rozwiązać wszystkie te problemy, a nawet... spowolnić odrastanie niechcianego owłosienia! Olej krokoszowy po depilacji Krokosz barwierski był doceniany już w starożytnym Egipcie - choć olej z nasion tej rośliny wciąż wydaje się być mało popularny w Polsce, warto wiedzieć, że jest prawdziwym bogactwem cennych składników odżywczych . W oleju krokoszowym znajdziemy aż do 80% kwasu linolowego znanego z właściwości przeciwzapalnych . Witamina E wspomaga nawilżanie i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zaś witamina A działa złuszczająco i zwiększa produkcję nowych komórek. Biorąc pod uwagę jego działanie, olej krokoszowy może okazać się nieocenionym towarzyszem każdorazowego procesu usuwania zbędnego owłosienia. Poleca się stosować go bezpośrednio po goleniu lub depilacji , wmasowując w gładką skórę - nadmiar, który nie zostanie wchłonięty, wycieramy papierowym ręczniczkiem. Zobacz też:  Perfekcyjnie oczyszczona skóra za pomocą jednego gestu? Sprawdź, jak Wizażanki oceniły Żele micelarne 3 w 1 od Garniera! Dlaczego warto stosować olej krokoszowy? Ze względu na swoje właściwości olej z krokosza barwierskiego skutecznie pomaga ograniczyć nieprzyjemne efekty uboczne depilacji - odżywia skórę i działa przeciwzapalnie, przez co obniża ryzyko wystąpienia podrażnień . Olej krokoszowy silnie zmiękcza skórę i jednocześnie złuszcza martwe komórki , dzięki czemu odrastające włoski po depilacji np. woskiem mogą swobodnie przebić się przez jej powierzchnię, nie wrastając i nie tworząc brzydkich wykwitów . Jednak najlepsze jest to, że regularnie stosowany olej krokoszowy może spowolnić odrastanie niechcianego owłosienia - fanki tej metody stosują go nie...

Przeczytaj
olej sojowy
iStock
Pielęgnacja Olej sojowy – w kuchni i w kosmetykach
Olej sojowy jest polecany osobom z wysokim cholesterolem i zagrożonym chorobami układu krążenia. Za to jego właściwości pielęgnacyjne docenią posiadaczki cery dojrzałej i odwodnionej.
Matylda Nowak
październik 15, 2020

Olej sojowy, podobnie jak olej słonecznikowy , jest z dużym powodzeniem wykorzystywany zarówno przez przemysł spożywczy, jak i kosmetyczny. Warto mieć w domu butelkę tego wytłaczanego na zimno z ziaren soi oleju. Dlaczego? Bo sprawdzi się on zarówno jako składnik dressingu do sałatek, jak i domowych kosmetyków .    Olej sojowy – skład i właściwości Olej sojowy jest jednak dość nietrwały i traci swoje zalety na skutek zmiany temperatury. Dlatego, chcąc skorzystać z jego właściwości pielęgnacyjnych czy wykorzystać jego działanie prozdrowotne, należy zaopatrzyć się w olej sojowy nierafinowany i tłoczony na zimno oraz po otwarciu przechowywać go w lodówce.  Olej sojowy jest źródłem cennych witamin, kwasów tłuszczowych i minerałów . W jego skład wchodzą:  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), witamina E ,  witamina K, lecytyna, cynk . Kto powinien jeść olej sojowy? Zawarte w oleju sojowym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cholesterolu w organizmie. Za jego sprawą nie tylko obniża się poziom tak zwanego złego cholesterolu , ale też zmniejszają się złogi cholesterolowe w jelitach. Dlatego właśnie olej sojowy jest polecany osobom zagrożonym miażdżycą, chorobami serca czy udarem. Zawarta w oleju sojowym witamina E jest silnym antyoksydantem , który między innymi wzmacnia układ odpornościowy . Zawartość witaminy K powoduje, że spożywany olej sojowy przeciwdziała osteoporozie. Za to dzięki wchodzącym w jego skład kwasom tłuszczowym, wpływa on pozytywnie na stan skóry.  Pomimo wszystkich tych zalet, oleju sojowego nie powinno się jeść w zbyt dużych ilościach. Jest on bowiem dość kaloryczny i spożywany w nadmiarze przyczynia się do otyłości. ...

Przeczytaj
rokitnik właściwości działanie olej z rokitnika
Pielęgnacja Rokitnik – właściwości i działanie pielęgnacyjne
Rokitnik doskonale sprawdza się w leczeniu różnych chorób oraz pielęgnacji cery i włosów. Dzięki niemu poprawi się stan skóry dojrzałej, trądzikowej lub z łuszczycą. Za to włosy za sprawą rokitnika staną się bardziej sprężyste, błyszczące i gęste.
Matylda Nowak
lipiec 27, 2020

Rokitnik pospolity (nazywany także zwyczajnym) to ozdobny krzew, który – oprócz niewątpliwych walorów estetycznych – ma wiele właściwości wykorzystywanych w celach leczniczych i pielęgnacyjnych. Z jego charakterystycznych, intensywnie pomarańczowych owoców robi się soki i dżemy. Także owoce rokitnika, jego liście, pestki i kora są wykorzystywane w leczeniu różnych chorób, ich profilaktyce albo w pielęgnacji skóry i włosów .  Fot.: iStock Rokitnik – skład i właściwości Złota Syberii Skład rokitnika jest tak bogaty, a jego zastosowanie tak szerokie, że zyskał on miano "Złota Syberii". Wykorzystuje się go między innymi do wzmocnienia układu odpornościowy, obniżenia poziomu cholesterolu, usprawnienia pracy wątroby czy przyspieszania regeneracji uszkodzonej skóry .  Rokitnik zawiera aż 190 substancji aktywnych . W jego składzie znajdziemy: witaminy (A, C, D, E, K, B2, B3 – niacyna , B5, B6, B12) związki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk , mangan) kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy), aminokwasy , flawonoidy , karotenoidy . Rokitnik w kosmetyce Wysoka zawartość barwiącego na pomarańczowo beta-karotenu powoduje, że rokitnik doskonale sprawdza się jako naturalny barwnik i w związku z tym dodawany jest do płukanek do włosów i samoopalaczy .  Rokitnik w składzie szamponów i odżywek do włosów, poprawia ich elastyczność, przyspiesza ich regenerację, zapobiega wypadaniu oraz leczy łupież . Jako składnik kosmetyków do opalania – dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów – chroni skórę przed stresem oksydacyjnym wywołanym przez promieniowanie ultrafioletowe (zapobiega wytwarzaniu wolnych rodników).  Rokitnik jest też wykorzystywany do produkcji kosmetyków dla cery suchej i dojrzałej . Zawarte w nim duże ilości witaminy E i C wygładzają skórę, zapobiegają jej wysychaniu oraz...

Przeczytaj