klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Pielęgnacja

Przez 15 lat walczyła z trądzikiem. Pozbyła się go gdy wyeliminowała z diety jeden składnik

Wieloletnia walka z trądzikiem wreszcie zakończyła się dla dietetyczki Amy Saunders sukcesem. Ale pomogły jej w tym nie kosmetyki, a wyeliminowanie jednego składnika z diety.
Milena Majak
marzec 22, 2018

Od kiedy Amy Saunders skończyła 11 lat, zmagała się z uporczywym trądzikiem. Niestety tabletki, maści, a nawet antybiotyki jedynie maskowały problem. Stan skóry diametralnie się poprawił dopiero, kiedy zweryfikowała to, co je. Wieloletnia walka z trądzikiem zainspirowała Saunders do zmian - skończyła kurs dietetyczny i zaczęła pracować jako... konsultantka ds. pielęgnacji i żywienia dla osób z cerą problematyczną. Działa online, za pośrednictwem swojej strony Skyn Therapy.

Zdjęcie: skyntherapy.com

Pamiętacie Vicky ze "Zbuntowanego Anioła"? Dziś ma 53 lata i dwoje dzieci. Przybyło jej zmarszczek, ale nadal jest przepiękna!

Trądzik a dieta

Prawdziwym wabikiem dla klientów Saunders jest jej własna historia, szczegółowo opisana na stronie. Jako nastolatka Amy nie przejmowała się trądzikiem - myślała, że w końcu z tego wyrośnie i będzie mogła się cieszyć gładką skórą. Niestety tak się nie stało, bo problem narastał, a lekarze przepisywali jej tylko kolejne leki hormonalne.

Zobacz także: Jakie są domowe sposoby na trądzik?

Leki odstawiła w wieku 24 lat, co tylko pogorszyło stan jej skóry. Twarz Saunders była cały czas czerwona i usiana nowymi wypryskami - nic dziwnego, że wstydziła się wyjść z domu bez makijażu. 

Toczyłam walkę nie tylko z trądzikiem. Miałam również bardzo silne objawy PMS. Nieustannie byłam przygnębiona. Od kiedy pamiętam, dzieci nie szczędziły mi przykrych słów, a moją twarz wskazywały palcami, pytając z zaciekawieniem: co to jest? Dlatego chowałam się pod makijażem. Kiedy kolejni lekarze mówili mi, że jedynym ratunkiem jest terapia hormonalna albo silne leki na trądzik, zaczęłam szukać innych sposobów. I tak trafiłam na naturalne metody. Postawiłam na delikatną pielęgnację i zmieniłam dietę – wyjaśnia portalowi dailymail.com Amy.

Blog oraz Instagram stały się powiernikiem przeżyć Amy. Traktowała te miejsca jak pamiętnik i dzieliła się każdą porażką, ale i sukcesem. Radykalna zmiana diety przyniosła pierwsze zauważalne efekty. Obyło się bez leków, które każdy lekarz jej oferował.

Zdjęcie: skyntherapy.com

W rozmowie z dailymail.com wyznała, że "odstawiła cukier, wprowadziła probiotyki i suplementy", a kosmetyki zmieniła na te naturalne. Teraz stosuje delikatne, ekologiczne produkty do pielęgnacji skóry i pilnuje zdrowej diety bogatej w tłuszcze, takie jak nasiona, awokado, łosoś i masło.

Zobacz także: Trądzik na wybiegu? Ta modelka udowadnia, że to możliwe i... normalne!

Saunders wprowadziła do jadłospisu także sporo sfermentowanych potraw, takich jak kiszona kapusta czy kimchi. Blogerka przyznaje jednak, że od czasu do czasu zdarza jej się zgrzeszyć, ale to wcale nie psuje dotychczasowej pracy nad cerą.

Nie odmawiam sobie dżinu z tonikiem czy batoników czekoladowych. Wierzę w równowagę. Moim zdaniem zbyt restrykcyjna dieta może pogorszyć stan skóry. Zauważyłam, że regularne ćwiczenia i poświęcanie czasu na relaks mają naprawdę duży wpływ na jakość mojej cery - kontynuuje Amy.

Zobacz także: Masz trądzik na biuście? Unikaj tych 4 sytuacji...

Wrogowie skóry - cukier i węglowodany?

Dieta wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na skórę. Dla Saunders przełomowe okazało się wyeliminowanie cukrów prostych, ale każdy organizm reaguje inaczej i ma inne nietolerancje pokarmowe. Inne doświadczenia miała 25-letnia Teagan Gambin-Johnson, dla której skuteczne okazało się odstawienie nabiału. Kobieta wyeliminowała z diety produkty mleczne, a jej cera natychmiast odwdzięczyła się promiennym blaskiem oraz gładkością.

Na pewno jednak warto zacząć eksperymenty żywieniowe od odstawienia cukru. Pamiętajmy, że cukry oraz rafinowane węglowodany to wysysacze energii. Dostarczają energii bardzo szybko, ale nasz organizm równie szybko ją wykorzystuje. Przez to czujemy się bardzo senni i zmęczeni. Eliminacja cukru może więc poprawić nie tylko stan cery, ale również nasze samopoczucie.

Jestem bardzo zadowolona z efektów, szczególnie tych, które udało mi się osiągnąć w ciągu ostatnich trzech lat. Trzeba pamiętać, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość, ponieważ trądzik nie zniknie z dnia na dzień. Leki hormonalne i antybiotyki nie zwalczą przyczyny. Walkę należy zacząć od wewnątrz – podsumowuje Amy Saunders.

Zdjęcie główne: skyntherapy.com

Komentarze
dieta zmniejszająca trądzik różowaty
Pielęgnacja Dieta przy trądziku różowatym
Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! Ta nieodpowiednia zaostrzy trądzik, a właściwa zdecydowanie zmniejszy jego uciążliwość...
Matylda Nowak
listopad 19, 2019

Trądzik różowaty to wyjątkowo uciążliwa choroba skóry. Znanym z innych form trądziku grudkom i stanom zapalnym towarzyszy trudny do ukrycia rumień . Leczenie farmakologiczne i właściwa pielęgnacja mają przy trądziku różowatym olbrzymie znaczenie. A odpowiednia dieta uczyni je jeszcze bardziej skutecznym.  View this post on Instagram A post shared by elke heekerens (@elke_rosacea) on Nov 16, 2019 at 6:48am PST Trądzik różowaty – dieta Jeśli jednak osoba z trądzikiem różowatym niewłaściwie się odżywia, nie tylko nie wyleczy swojej choroby, ale wręcz może się spodziewać zaostrzenia jej objawów . Nieodpowiednia dieta sprawi, że jej twarz będzie bardziej czerwona i pojawi się na niej znacznie więcej grudek i ropnych krostek. Czego więc przy trądziku różowatym nie jeść? Dieta nasilająca trądzik różowaty  Nasilenie objawów trądziku różowatego nastąpi będzie konsekwencją spożywania pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz takich, które zakwaszają organizm . Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu cukru we krwi i w konsekwencji zwiększone wydzielanie sebum. A gdy skóra się przetłuszcza, zatykają się jej pory i namnażają się wywołujące stany zapalne bakterie. W efekcie na twarzy pojawia się więcej krostek i zaskórników. Za to jednym z objawów zakwaszenia organizmu (zaburzenia jego równowagi kwasowo-zasadowej) są problemy skórne. Dlatego właśnie osoby z trądzikiem różowatym powinny unikać produktów spożywczych o wysokim indeksie glikemicznym : słodyczy, żywności wysokoprzetworzonej (czipsów, parówek, majonezu, płatków śniadaniowych), białego pieczywa, białego ryżu, makaronu pszennego. Przy trądziku różowatym należy też wystrzegać się jedzenia zakwaszającego organizm : mięsa i wędlin, nabiału, jaj, czarnej...

Przeczytaj
Newsy Jesteś uzależniona od cukru? Zrób nasz test, a się przekonasz
Słodycze to Twój ulubiony sposób na radzenie sobie z jesienną chandrą, stresem oraz złym nastrojem? A może nie wyobrażasz sobie porannej kawy bez tabliczki czekolady? Może jesteś… uzależniona od cukru. Jak to sprawdzić?
Aneta Wikariak
listopad 08, 2016

Dlaczego tak chętnie sięgamy po produkty zawierające duże ilości cukru? Stymulują one wydzielanie dopaminy oraz serotoniny, czyli tzw. „hormonu szczęścia”. Gdy Twoim ulubionym sposobem na stres jest coś słodkiego,  organizm zaczyna kojarzyć dobre samopoczucie ze słodyczami . Tym samym za każdym razem, gdy doświadczysz małego lub większego kryzysu, będziesz miały ochotę pomóc sobie cukrem. Profesor Robert Lustig z University of California w San Francisco twierdzi, że cukier działa na nasz mózg w podobny sposób, co najbardziej uzależniające substancje, takie jak heroina, morfina czy kokaina . Oczywiście, uzależnienie od cukru ma inne konsekwencje niż narkomania, mogą one jednak okazać się nie mniej groźne dla zdrowia i życia. Należą do nich m.in. otyłość, poważne choroby układu krążenia, cukrzyca czy nietolerancja glukozy. Cukier obciąża wątrobę Największym problemem jest sposób, w jaki nasz organizm przyswaja cukier. Podczas gdy glukoza (obecna m.in. w ziemniakach czy chlebie) jest metabolizowana w każdej komórce naszego ciała, cukier spożywczy (sacharoza) podlega przetwarzaniu głównie w wątrobie (tak jak alkohol, czyli cukier poddany fermentacji). Gdy jesz zbyt dużo słodyczy, może to obciążyć wątrobę, co w efekcie doprowadzi do jej otłuszczenia. A ponieważ większość kalorii zostaje spalona w wątrobie, nasz organizm nie dostaje sygnału, że został nakarmiony . To właśnie dlatego mózg domaga się kolejnej dawki pożywienia, a my zaczynamy jeść coraz więcej. Na początku XX wieku roczne spożycie cukru w Europie wynosiło ok. 5 kg na osobę. Dziś statystyczny Polak zjada go 42 kg (średnia w UE wynosi ok. 39 kg). Z tego jedynie ok. 15 kg pochodzi z cukru sprzedawanego w torebkach, czyli tego, którego używamy do słodzenia napojów i gotowania. Reszta znajduje się w innych produktach: słonych przekąskach, ketchupie, słodyczach, napojach, sosach do sałatek, alkoholu...

Przeczytaj
Pielęgnacja Znalazła świetny sposób na pozbycie się trądziku. Wystarczyło, że wyeliminowała z diety jeden składnik!
Dzięki drobnej zmianie diety, ta blogerka cieszy się nieskazitelną cerą. I wcale nie chodzi o czekoladę, kawę, ani cukier…
Urszula Jagłowska
marzec 19, 2018

25-letnia Teagan Gambin-Johnson jeszcze do niedawna zmagała się z trądzikiem, który skrzętnie starała się ukryć pod licznymi warstwami makijażu. Niestety kamuflowanie niedoskonałości wiele nie dawało, a wręcz uwypuklało nieestetyczną „kaszkę”, pokrywającą jej policzki oraz „strefę T”. Pomimo zmiany pielęgnacji twarzy oraz stosowania rozmaitych produktów mających pomóc jej w pozbyciu się trądziku, na twarzy matki dwójki dzieci wciąż pojawiały się kolejne wypryski . Wszystko zmieniło się, kiedy kobieta postanowiła drastycznie zmienić swoją dietę i wyeliminować z niej zaledwie jeden element – produkty mleczne . Przeczytaj także:  Ten kosmetyk na trądzik i rozstępy poleca ponad 3 tys. osób. On naprawdę działa!   Jak eliminacja produktów mlecznych pomogła w walce z trądzikiem? Jak stwierdza Gambin-Johnson w rozmowie z „Daily Mail Australia", dopiero gdy wyeliminowała produkty mleczne ze swojego jadłospisu, stan jej cery zaczął się poprawiać . Na początku aż trudno było jej uwierzyć, że rezygnacja z nabiału aż tak pozytywnie wpłynąć na skórę. By potwierdzić swoją tezę, postanowiła po raz kolejny wprowadzić produkty mleczne do swojej diety. Kiedy ponownie wprowadziłam nabiał do swojej diety, od razu zauważyłam, że na moim czole niemal natychmiast pojawiły się małe guzki i pryszcze – mówi Teagan Gambin-Johnson rozmowie z „Daily Mail Australia". Ten eksperyment utwierdził ją w przekonaniu, że znalazła genialny sposób na idealnie gładką skórę. Przeczytaj także:  TOP 5 produktów do oczyszczania i demakijażu twarzy  Źródło: blog Teagan Gambin-Johnson Czy produkty mleczne naprawdę źle wpływają na stan cery? Nietolerancja laktozy może pojawić się w każdym wieku, dlatego też warto uważnie obserwować stan swojej skóry. Jednym z  głównych objawów tej przypadłości są widoczne cienie pod oczami, opuchnięta twarz czy...

Przeczytaj
Agata Rubik wyleczyła trądzik dietą
Instagram
Newsy Agata Rubik przez lata walczyła z trądzikiem. Ustąpił, gdy z diety wykluczyła ten składnik
Agata Rubik podzieliła się sposobem na zwalczenie trądziku. W jej przypadku pomogła zmiana diety.
Redakcja Wizaz.pl
wrzesień 27, 2020

Agata Rubik na Instagramie opublikowała stare selfie, na których widać mocny trądzik. Gwiazda przyznała, że przez lata zmagała się z problemem powracających pryszczy, które pojawiły się zawsze w tym samym obszarze, a dokładnie na czole. Teraz po trądziku nie ma już śladu, bo Rubik postawiła na zmianę diety. Okazało się, że krostki zniknęły właściwie natychmiast, kiedy na dobre przestała jeść... nabiał. To właśnie mleko powodowało u niej wysyp drobnych pryszczy.  Zobacz także: 5 popularnych produktów, które powodują trądzik         Wyświetl ten post na Instagramie.                   Post udostępniony przez Agata Rubik (@agata_rubik) Wrz 25, 2020 o 10:12 PDT Agata Rubik pokazała trądzik na czole   Agata Rubik przyznała, że kiedyś jej cera była w opłakanym stanie, bo podstawą jej diety był nabiał. Kiedy zdecydowała się odstawić mleko krowie i inne produkty zawierające laktozę, trądzik zniknął natychmiast.  Moja cera była fatalna, próbowałam wszystkiego. Wydawałam kupę kasy na najlepszych dermatologów, na antybiotyki i przedziwne kremy. To był także okres, kiedy na śniadanie, obiad i kolację jadłam kilogramy nabiału. [...] Zrobiłam próbny tydzień diety bez grama nabiału, pryszcze zniknęły od razu. Dziś bardzo często słyszę, że mam ładną cerę i jestem z tego bardzo dumna. Wiem, że każdy przypadek jest inny, ale jeżeli macie problemy skórne i nie zastanawialiście się nigdy nad swoją dietą, to może warto to zmienić - napisała Rubik na Instagramie.  Często zapominamy, że dieta ma ogromny wpływ na stan naszej skóry. Zbyt duża ilość nabiału w...

Przeczytaj