klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
olejek lawendowy
iStock
Pielęgnacja

Przyspiesza porost włosów, leczy trądzik, a nawet... opryszczkę. Kosztuje 8 zł!

To niepozorne "cudeńko" jest w stanie zastąpić wiele drogich kosmetyków - masz je w swojej łazience?
Agata Kufel
grudzień 18, 2017

Jak używać olejku lawendowego? Większość z nas kojarzy go z działaniem uspokajającym, ale mało kto wie, że jego potencjał jest znacznie większy. I to w ściśle pielęgnacyjnym kontekście! Jest w stanie zdziałać wiele dobrego dla skóry oraz włosów - sprawdź, dlaczego warto dać mu szansę.

Zapomnij o opryszczce! Ten sposób wyleczy ją szybciej niż inne!

Olejek lawendowy na trądzik

Zmagasz się z uporczywymi niedoskonałościami? Olejek lawendowy pomoże ci je pokonać - dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu jest naturalnym lekiem na trądzik. Podobnie, jak olejek z drzewa herbacianego, ogranicza też nadmierne wydzielanie sebum i ma właściwości antyseptyczne. Dodatkową zaletą jest fakt, że olejek lawendowy jest wyjątkowo bezpieczny i może być stosowany nawet na skórę wrażliwą.

Jak używać olejku lawendowego na trądzik? Należy wymieszać go z wodą lub hydrolatem w proporcjach 1:10 i taką mieszanką przemywać oczyszczoną skórę. Jeśli masz zmiany trądzikowe np. na plecach, możesz też dodać kilka kropli olejku do kąpieli.

Olejek lawendowy na łupież

Choć brzmi to zaskakująco, olejek lawendowy może być nieocenioną pomocą w walce z łupieżem. Wszystko dzięki jego właściwościom przeciwgrzybicznym - badania dowiodły, że jest w stanie zwalczać drożdżaki odpowiedzialne za liczne stany zapalne skóry, w tym właśnie łupież. Dodatkowo hamuje wydzielanie łoju, zmniejszając przetłuszczanie się włosów. Jak go używać?

Najlepiej dodać kilka kropel olejku lawendowego do szamponu lub odżywki. Można też przygotować płukankę, mieszając olejek z wodą (kilka kropel na litr) oraz odrobiną mleka.

Olejek lawendowy na porost włosów

Kolejny powód, dla którego warto stosować olejek lawendowy na skórę głowy - regularnie stosowany pomoże przyspieszyć wzrost włosów. Olejek lawendowy silnie poprawia ukrwienie skóry głowy, dzięki czemu cebulki włosów są lepiej dotlenione.

Sposób stosowania jest analogiczny, jak w przypadku kuracji przeciwłupieżowej. Można tez wymieszać olejek lawendowy z oliwą z oliwek i wmasowywać w skórę głowy.

Olejek lawendowy na rany i podrażnienia

Trudno gojące się rany i nieprzyjemne podrażnienia skórne będą znikały szybciej, jeśli potraktujesz je olejkiem lawendowym. Działa antybakteryjnie i stymuluje regenerację komórek, dzięki czemu rany sprawniej się goją.

Jak stosować olejek lawendowy na rany? Polecamy wymieszać ok. 10 kropel z 30 ml oliwy z oliwek lub oleju ze słodkich migdałów i taką mieszanką smarować uszkodzone obszary.

Olejek lawendowy na opryszczkę wargową

Bolesna, irytująca opryszczka szczególnie często pojawia się zimą, gdy spada nasza odporność. Olejek lawendowy dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym i antyseptycznym hamuje rozwój opryszczki i przyspiesza jej gojenie.

Jak to zrobić? Rozcieńczony z wodą (lub innym olejem) olejek lawendowy delikatnie wcieramy w zmienione chorobowe miejsca.

Uwaga dziewczyny: olejek lawendowy można aplikować bezpośrednio na skórę tylko w postaci rozcieńczonej. Nie powinny go stosować kobiety w ciąży.

Używacie olejku lawendowego?

Polecamy też gotowe kosmetyki oparte na mieszankach odżywczych olejków:

Od lewej: Kiehl's, Midnight Recovery Concentrate, Pielęgnacyjny koncentrat na noc, 174 zł/30 ml (zobacz opinie w KWC); RAU Cosmetics, Daily Face Oil, 169 zł (zobacz opinie w KWC); Biolaven, Serum przeciwzmarszczkowe do twarzy i szyi, 30 zł (zobacz opinie w KWC); IOSSI, Serum dla cery z problemami "Krwawnik i tamanu", 89 zł (zobacz opinie w KWC).

Zobacz też: Na ten kosmetyk czeka w kolejce 2000 osób - o jaki produkt chodzi?

Komentarze
łupież na skórze głowy
Fryzury Dodaj go do szamponu i pożegnaj łupież - ten składnik działa niezawodnie!
Sucha skóra głowy i widoczny łupież skutecznie utrudniają ci życie? Znamy proste rozwiązanie - wystarczy jeden dodatkowy składnik w szamponie!
Agata Kufel
lipiec 10, 2017

Łupież to jeden z tych problemów, które mają tendencję do nawracania. Irytujące swędzenie i nieestetyczne, białe płatki doskonale widoczne na ciemnych ubraniach psują humor i odbierają pewność siebie. Najwyższa pora się z nimi rozprawić - pomoże ci jeden, prosty składnik! Olejek rozmarynowy - cichy pogromca łupieżu Jakiś czas temu pisałyśmy o rozmarynowej płukance , która stymuluje wzrost włosów i nadaje im zdrowy połysk . Jednak sam rozmaryn jest także jednym ze skuteczniejszych "leków" na łupież , zwłaszcza, gdy ten pojawił się u nas nagle, spowodowany np. częstymi kąpielami bez czepka w basenie . Wszystko to za sprawą antybakteryjnego i antyseptycznego działania - ponadto rozmaryn reguluje wydzielanie sebum i odświeża skórę głowy. Można go używać w formie wspomnianej płukanki, ale równie skutecznym i jednocześnie wygodniejszym sposobem będzie... dodanie go do szamponu . Nie chodzi jednak o wrzucanie świeżej rośliny do buteleczki - polecamy sięgnąć po olejek rozmarynowy , który kupicie za kilka złotych w sklepie zielarskim lub drogerii. Wystarczy wlać 10 kropel do opakowania z szamponem i dokładnie wstrząsnąć przed każdym zastosowaniem. Tak udoskonalonego szamponu używamy co drugie mycie ; raz w tygodniu można też nałożyć kilka kropel bezpośrednio na skalp i wykonać masaż . Regularnie stosowany szampon z olejkiem rozmarynowym szybko przyniesie widoczne efekty - łupież zostanie wyraźnie zredukowany już po dwóch tygodniach kuracji . Skóra głowy będzie odświeżona, a cebulki włosów wzmocnione :) Post udostępniony przez Skindyaz Nan (@skindyaznan) 10 Lip, 2017 o 3:03 PDT Co sądzicie o tym triku? Korzystacie z rozmarynu w pielęgnacji włosów? Zobacz też: Ta technika farbowania sprawi, że już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej koloryzacji

Przeczytaj
olejek cytrynowy
iStock
Pielęgnacja Olejek cytrynowy – jak działa i jak stosować?
Olejek cytrynowy ma właściwości oczyszczające i przeciwzapalne. To naturalny sposób na trądzik, łupież oraz przetłuszczającą się skórę. Sprawdźcie, jak stosować olejek cytrynowy na twarzy i włosy.

Cytrynowy olejek eteryczny świetnie sprawdzi się w domowej pielęgnacji. Możemy go stosować na kilka sposobów - dodawać do ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych lub domowych maseczek, mieszać z innymi olejami lub dodawać do kąpieli. Musicie jednak uważać! Olejku nie można nakładać na skórę bez wcześniejszego rozcieńczenia, gdyż może powodować silne podrażnienie. Ma on również właściwości fotouczulające. Jak działa olejek cytrynowy? Olejek cytrynowy ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie się sprawdzi w pielęgnacji cery tłustej, problematycznej i trądzikowej. Olejek cytrynowy przy regularnym stosowaniu: zmniejszy trądzik i inne zapalne zmiany skórne, rozjaśni przebarwienia , plamy pigmentacyjne, rozjaśni i rozświetli skórę, zadziała wygładzająco i odżywczo, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza rozszerzone pory skóry , usuwa łupież, ogranicza przetłuszczanie się włosów. Olejek eteryczny ze skórki cytryny ma również działanie relaksujące, rozluźniające i odprężające.  Zobacz także: Olejek pomarańczowy - jak działa i jak stosować? Jak stosować olejek cytrynowy? Olejku cytrynowego   nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące.  Przed użyciem pamiętajcie o rozcieńczeniu preparatu i ochronie przeciwsłonecznej. Olejek cytrynowy na twarz Olejek cytrynowy zawsze powinno się stosowany po rozcieńczeniu , gdyż może powodować podrażnienia skóry. Przed zastosowaniem olejku mieszamy go z olejem bazowym, na przykład olejem lnianym , arganowym czy oliwą z oliwek. Możemy go również dodać do domowych maseczek na twarz . Ze względy na tłustą konsystencję najlepiej sprawdzi się używany podczas wieczornej pielęgnacji zamiast kremu na noc. Wystarczy nałożyć kilka kropel olejków na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Przy stosowaniu olejku cytrynowego na skórę należy nakładać na...

Przeczytaj
Styl życia Lawendowe domowe zabiegi na twarz, włosy i ciało
Lawenda już od wielu lat jest symbolem Prowansji. Ta malownicza roślina stanowi jeden z najpowszechniej spotykanych surowców w kosmetyce i aromaterapii. Fioletowe delikatne kwiaty są naturalnym eliksirem piękna, sprawdź jak stworzyć pachnące domowe SPA.
Agata Olejniczak
wrzesień 08, 2017

Lawenda nie tylko wspaniale relaksuje i uspokaja, ale ma również nieocenione właściwości w pielęgnacji całego ciała. Kwitnie od połowy czerwca do października. Kwiaty lawendy przyśpieszają regenerację naskórka, działają przeciwtrądzikowo, świetnie sprawdzają się w postaci toniku dla skóry suchej i wrażliwej. Olejek z kwiatów lawendy otrzymuje się za pomocą suszenia rośliny i działaniu pary wodnej. Otrzymany olejek wykorzystywany jest niemal do wszystkiego. Ma działanie antydepresyjne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Właściwości olejku lawendowego to przede wszystkim rozluźnianie napięcia nerwowego, łagodzenie podrażnień, oczyszczanie skóry, pobudzanie krążenia krwi i leczenie problemów z oddychaniem. Olejek domowej roboty Olejek lawendowy możemy zrobić sami, wystarczy, że wrzucimy do dużego słoja świeże kwiaty i zalejemy je dowolnym olejkiem bądź oliwą. Słój należy odstawić na miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzamy olejek przez gazę bądź sitko. Domowy specyfik może posłużyć nam do zrobienia domowego peelingu bądź relaksującej kąpieli. Olejek świetnie sprawdzi się także w przypadku chorób skóry głowy, niweluje łupież i zwalcza stany zapalne. Tonik lawendowy Łyżkę lawendy zalać wrzącą wodą odstawić do wystygnięcia, przecedzić. Gotowym naparem przemywać twarz dwa razy dziennie. Tonik należy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Aby wzmocnić działanie toniku, lawendę można zalać zieloną herbatą. Domowy tonik doskonale sprawdzi się w przypadku każdej cery. Usuwa on nadmiar sebum, a także doskonale oczyszcza pory, dzięki czemu skóra z łatwością może oddychać. Świetnie odświeża i nawilża twarz. Peeling do ciała Wsypać do miseczki 5 łyżek gruboziarnistego cukru, dodać ok. 7 kropki olejku lawendowego i łyżkę oliwy. Całość dokładnie wymieszać. Kosmetyk należy nakładać na wilgotna skórę, masować...

Przeczytaj
olejek cynamonowy
iStock
Pielęgnacja Olejek cynamonowy – jak działa i jak go stosować?
Olejek cynamonowy to naturalny sposób na trądzik i stany zapalne skóry. Można go również stosować na włosy i skórę głowy. Jak dokładnie działa olejek cynamonowy i jak go stosować?
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 01, 2020

Olejek cynamonowy znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, dzięki czemu świetnie się sprawdza w przypadku cery tłustej i problematycznej. Ponadto działa nawilżająco, natłuszczająco i odżywczo. Skóra po jego użyciu jest miękka i wygładzona. Olejek ma również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Najlepiej użyć go do domowych maseczek na skórę głowy oraz włosy. Jak działa olejek cynamonowy? Olejek cynamonowy na skórę Olejek cynamonowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry. Doskonale ją nawilża i natłuszcza, lecz nie działa komedogennie . Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne niweluje problemy skórne, na przykład trądzik . Najlepiej się sprawdzi u posiadaczek cery tłustej i problematycznej. Nie powinno się go stosować na skórę wrażliwą i skłonną do reakcji alergicznych. Zobacz także: Mydło dziegciowe na problemy skórne. Olejek cynamonowy na włosy Ten naturalny kosmetyk, podobnie jak inne olejki, może być również z powodzeniem stosowany na włosy. Ma działanie nawilżające i odżywcze, a także regenerujące. Przy regularnym stosowaniu włosy mniej się puszą, lepiej układają i wyglądają zdrowo. Olejek cynamonowy może być stosowany również na skórę głowy. Ze względu na swoje właściwości świetnie sprawdzi się w przypadku problemów ze skórą głowy. Pomoże nam w  walce z łupieżem , stanami zapalnymi skalpu, a także zapaleniem mieszków włosowych. Jak stosować olejek cynamonowy? Stosowanie olejku cynamonowego na skórę Olejek cynamonowy na trądzik najlepiej stosować miejscowo . Ma on dosyć silne działanie, dlatego nie powinno się go stosować bezpośrednio na całą twarz jako samodzielny kosmetyk. Olejek nakładamy na zmiany skórę i po 20 minutach spłukujemy ciepłą wodą. Jeśli mamy problem z licznymi stanami zapalnymi, możemy zastosować kosmetyk na całą twarz....

Przeczytaj