Wejdź
mydło potasowe
Pielęgnacja

Sprawdź, co to jest mydło potasowe i dlaczego powinnaś go używać!

Ten szczególny rodzaj mydła szarego powinien znaleźć się zwłaszcza w łazienkach osób, które borykają się z trądzikiem. Bo właściwości antybakteryjne mydła potasowego czynią z niego doskonałego sojusznika w walce z niedoskonałościami skóry.
Matylda Nowak
sierpień 02, 2019

Historia mydła potasowego jest długa, a lista składników konkretna i dość krótka. Ta mieszanina soli potasowych wyższych kwasów tłuszczowych to preparat farmakologiczny. Nie jest łatwo go znaleźć, zwłaszcza, że wiele marek niezgodnie z prawdą utrzymuje, że ma je w sprzedaży. Jeśli jednak uda się już trafić na prawdziwe mydło potasowe, możemy liczyć na to, że dzięki niemu nasza skóra będzie nie tylko dokładnie i delikatnie umyta, ale też zacznie pojawiać się na niej zdecydowanie mniej wyprysków.

Fot.: iStock

Zobacz także: Przed tym kosmetykiem nie uchroni się żaden pryszcz! Oto TOP 6 czarnych mydeł

Kryjący krem CC, wodoodporny eyeliner, spray na porost włosów - oto hity wakacji!

Mydło potasowe - co to takiego?

Mydło szare w pielęgnacji włosów czy cery to stale powracający temat. Tymczasem niewielu wie, że prawdziwym szarym mydłem można nazwać tylko mydło potasowe, i tylko jemu można przypisywać doskonałe działanie pielęgnacyjne. Różnicę miedzy mydłem potasowym a pozostałymi mydłami widać już na pierwszy rzut oka - jest ono bowiem miękkie i zwykle sprzedawane jest w postaci zamkniętej w plastikowym lub szklanym opakowaniu pasty. Wbrew nazwie nie jest ono też szare, a raczej żółto-brązowe.

Inną istotną różnicą jest też skład. Mydło potasowe to mieszanina soli potasowych wyższych kwasów tłuszczowych, gliceryny, kwasu cytrynowego, chlorku sodu i inne substancji (np. olejów i olejków eterycznych). Tymczasem pozostałe mydła - zamiast wodorotlenku potasu - zawierają wodorotlenek sodu. A nazwę - "mydło szare" - otrzymują zwykle w związku ze swoim stosunkowo prostym i naturalnym składem, kojarzonym tradycyjnie z tym produktem.

Właściwości mydła potasowego

Mydło potasowe nieźle się pieni, ale myjąc skórę, przy okazji jej nie wysusza. Nie uczula, a w związku ze swoimi właściwościami antybakteryjnymi doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem. Jest też polecane osobom z atopowym zapaleniem skóry. Można nim myć zarówno twarz, jak i całe ciało.

Mydelniczki i dozowniki pasujące do łazienek w różnych stylach! Zrób zakupy bez wychodzenia z domu i za mniejsze pieniądze. Oferty zniżkowe zdobędziesz ze strony Ikea kod rabatowy.

Zdjęcie główne: iStock

Komentarze
Pielęgnacja Mydła naturalne. Jak powstają i czy warto ich używać?
Wchodząc do sklepu z mydełkami ulegamy czarowi feerii barw, zapachów, a nawet szarego papieru, w które zapakowane są kostki mydła. Wrażenie robią na nas też wykorzystane składniki, czyli w dużej mierze naturalne oleje roślinne, które w pielęgnacji skóry kojarzą się chyba ze wszystkim co najlepsze. Mało prawdopodobne, aby ktokolwiek spośród miłośników szeroko rozumianej naturalnej kosmetyki potrafił przejść obok naturalnych mydeł obojętnie.
Monika Orzechowska
czerwiec 23, 2016

Z Aleppo do krajów śródziemnomorskich Wiele lat temu mydło było siłą rzeczy naturalne. Wybór był zresztą niewielki. Prym wiodło mydło marsylskie, które wytwarzano wyłącznie z oliwy z oliwek . Dzisiaj nieraz produkuje się je z oleju palmowego, oleju arganowego czy oleju ze słodkich migdałów. Mimo upływu lat nadal zaleca się je w pielęgnacji skóry suchej i wrażliwe j, tym bardziej, że jest to produkt hipoalergiczny, który można stosować także do prania czy kąpieli. Zawartość olejów roślinnych musi wynosić w nim bowiem co najmniej 72 proc. Czytaj też:   Zwiększa objętość włosów, redukuje opuchliznę, relaksuje po treningu. Kosmetyczny cud za grosze Uznaniem cieszy się także równie delikatne mydło kastylijskie , które wieki temu było europejską odpowiedzią na mydło Aleppo. Jako że w regionie Kastylii nie było oleju laurowego, wytwarzano białe mydło z oliwy z oliwek, której w Hiszpanii w końcu nie brakowało. Początkowo korzystała z niego hiszpańska rodzina królewska, jednak w kolejnych wiekach docierało ono do kolejnych krajów. Dziś zdaje się, że mydło kastylijskie pobija popularnością nawet czarne mydło marokańskie Savon Noir ze zmydlonej oliwy z oliwek oraz z pasty z czarnych oliwek. Początek wytwarzanym w Europie produktom do mycia ciała dało mydło z Aleppo – syryjskiego miasta, w którym stworzono pierwsze kostki twardego mydła i gdyby nie konflikt, wytwarzano by je tam na wielką skalę do dziś. Do Europy, dzięki krzyżowcom, dotarło ono w XI wieku i w zasadzie nawet dziś trudno sobie wyobrazić dobrze wyposażoną mydlarnię bez mydła Aleppo. Niestety, wskutek walk w Syrii fabryki przeniosły się do Francji, Libanu, Arabii Saudyjskiej i Turcji. Recepturę mydła Aleppo , na którą składa się olej z oliwek, olej laurowy, ług sodowy pozyskiwany z soli morskiej i woda, po przeniesieniu fabryk z Syrii podobno zachowano. Wciąż...

Przeczytaj

Nasze akcje