Wejdź
olejek do twarzy
Pielęgnacja

Ten olejek eteryczny pomoże ci wyleczyć trądzik! Sprawdź, jak działa tak zwana żywica olibanowa

Olejek frankincense stosowany punktowo lub dodawany do serum, kremu czy kąpieli, pomaga wyleczyć stany zapalne i zapobiega powstawaniu nowych krostek. W czym tkwi jego sekret?
Matylda Nowak
czerwiec 12, 2019

Zalety tego otrzymywanego z drzew kadzidłowych olejku doceniali już starożytni Egipcjanie. Przez setki lat był używany do leczenia niestrawności, zmniejszania stresu czy higieny jamy ustnej. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym olejek frankincense doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem. Ponadto opublikowane niedawno wyniki badań dowodzą, że może on także odmładzać skórę.

Zobacz także: Dzięki tym olejkom widoczne pory skóry i jej nieestetyczny połysk przestaną być twoim problemem!

Tonik na trądzik z kwasem migdałowym - sprawdzony przepis!

Jak działa olejek frankincense?

Żywica frankincense (nazywana też olibanum) jest pozyskiwana z kilku gatunków drzew rosnących na Półwyspie Arabskim, w Indiach i w Północnej Afryce. W tradycyjnej medycynie arabskiej i ajurwedzie wykorzystywano ją jako środek dezynfekujący, przeciwbólowy i przeciwreumatyczny. Wytwarzany z niej olejek jest współcześnie wykorzystywany do aromaterapii i w celach kosmetycznych.

Olejek frankincense (kadzidłowy) znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości antybakteryjnych, dzięki którym przyspiesza gojenie stanów zapalnych i zapobiega powstawaniu nowych wyprysków. Z wyników badań opublikowanych w 2017 roku na stronie Narodowego Centrum Informacji Biotechnologicznej (National Center for Biotechnology Information, NCBI) wynika, że żywica olibanowa może też przywracać skórze ładny i młody wygląd.

Przede wszystkim, olejek frankincense obniża poziom kolagenu typu III, który - uczestnicząc w zabliźnianiu ran - przyczynia się też do powstawania na skórze blizn. W ten sposób olejek kadzidłowy zapobiega powstawaniu blizn potrądzikowych i chroni przed rozstępami. Naprawcze właściwości tego olejku sprawiają też, że jego regularne stosowanie (zwłaszcza w towarzystwie olejku różanego lub jojoba) powoduje zmniejszenie zmarszczek i odsuniecie w czasie powstawania nowych.

Zobacz także: Jakie olejki warto stosować w walce z trądzikiem?

Olejek frankincense można kupić w sklepach oferujących naturalne kosmetyki, zioła i zdrową żywność (ceny zaczynają się od około 30 zł za 10 ml). Olejek kadzidłowy można stosować punktowo na skórę (nie powinien jej podrażniać) lub dodawać do kremów, serów lub olejków. Jego pielęgnacyjne i aromaterapeutyczne zalety wykorzystamy też w pełni, robiąc sobie kąpiel z kilkoma jego kroplami. 

Zdjęcie główne: iStock

Komentarze
olejki do twarzy
123rf
Pielęgnacja HOT: nowe olejki do twarzy
Lubisz olejki do twarzy? Oto 5 nowych produktów, które właśnie pojawiły się na naszym rynku. Sprawdź, który będzie najlepszy dla twojej skóry i koniecznie go wypróbuj!
Magdalena Borucińska
październik 03, 2014

Olejki do twarzy są świetne zwłaszcza jeśli masz skórę suchą lub dojrzałą. Osoby z tłustą cerą również mogą stosować olejki, jednak powinny wybrać te lżejsze np. jojoba i tamanu. Skóra dostanie sygnał, że jest odpowiednio natłuszczona i przestanie wydzielać nadmierną ilość sebum. Ten rodzaj produktu warto stosować przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, gdy skóra potrzebuje regeneracji i odżywienia. Pamiętaj, że czyste olejki możesz nakładać na całe ciało oraz włosy! Magic Rose do skóry mieszanej i tłustej evree Olejek Magic Rose to kompleks witamin C, A i B oraz kwasów owocowych, które nawilżają i upiększają skórę, a starannie dobrane nuty zapachowe pobudzają zmysły. Olejek różany redukuje przebarwienia, łagodzi stany zapalne, uszczelnia naczynia krwionośne oraz reguluje produkcję sebum. Może być stosowany przez osoby z bardzo wrażliwą i problematyczną cerą. Składniki aktywne: olejek różany, emolienty roślinne Cena: 29,99zł / 30ml   Uszlachetniony olejek arganowy + kwas hialuronowy Argan Face Oil Bielenda Preparat w formie lekkiego olejku przeznaczony dla skóry ze skłonnością do utraty nawilżenia, naturalnej sprężystości, jędrności i elastyczności. Wyjątkowa lekka formuła olejku daje efekt satynowego wykończenia skóry, nie obciąża jej przy jednoczesnej natychmiastowej redukcji uczucia suchości i dyskomfortu. Składniki aktywne: olej arganowy, kwas hialuronowy, olej macadamia, olej z czarnej porzeczki Cena: 25zł / 15ml Macadamia Oil Delawell 100% olej z orzechów makadamia wytwarzany metodą tłoczenia na zimno, posiadający  certyfikat ECOCERT. Nawilża i uelastycznia skórę. Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry szorstkiej, suchej, mało elastycznej i starzejącej się. Natłuszcza i wygładza ją, łagodząc podrażnienia i zaczerwienienia. Działa silnie antyrodnikowo, wspomaga...

Przeczytaj
gold dermaroller
Pielęgnacja Zapomnij o jadeitowych czy kwarcowych masażerach. Teraz poprawiamy stan cery z pomocą złotych rollerów!
Rozluźnia mięśnie twarzy, poprawia elastyczność i odżywienie skóry oraz zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się na niej nowych pryszczy. Złoty dermaroller może zdecydowanie poprawić stan twojej cery!
Matylda Nowak
maj 09, 2019

Modne rollery wykonane z kwarcu czy jadeitu mają poważnego konkurenta. Gold Dermaroller nie tylko rozluźnia napięte mięśnie twarzy i pozwala lepiej wykorzystać właściwości pielęgnacyjne kosmetyków. W przeciwieństwie do swoich wykonanych z minerałów odpowiedników, metalowy masażer pomaga wyleczyć stany zapalne i zapobiega powstawaniu nowych krostek . Stosowany regularnie i w towarzystwie odpowiedniego olejku może się okazać najlepszym sojusznikiem w walce z trądzikiem. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Heba (@hebabloom) Lis 7, 2018 o 6:01 PST Zalety złotego dermarollera Wyglądem zdecydowanie bardziej przypomina naszpikowane igiełkami dermarollery niż jadeitowe czy kwarcowe masażery. Ma jednak inne działanie, a jego używanie jest zdecydowanie mniej bolesne. Gold Dermaroller nie uszkadza skóry, ale też jej nie pieści. ;-) Dzięki licznym kolcom, pozwala na wykonanie solidnego masażu twarzy, po którym powinna ona być lekko zaczerwieniona i odrobinę rozgrzana. Efektem takiego masażu jest: rozluźnienie mięśni twarzy i co za tym idzie zmniejszenie widoczności zmarszczek, pobudzenie krążenia krwi i limfy, skutkiem czego jest lepsze odżywienie i dotlenienie skóry oraz oczyszczenie jej z toksyn, lepsze działanie pielęgnacyjne używanego w jego trakcie kosmetyku, którego aktywne składniki lepiej penetrują rozgrzaną skórę. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Easy Livin' & Co (@easylivin_co) Lut 26, 2019 o 12:57 PST Na tym zalety Gold Dermarollera się nie kończą! Dzięki metalowi, z którego jest on wykonany Gold Dermaroller dodatkowo wspomaga leczenie trądziku i spowalnia starzenie się skóry . Gold Dermaroller marki Skin Gym (za 68 dolarów czyli około...

Przeczytaj
peeling z kawy na twarz włosy cellulit
Pielęgnacja Peeling z kawy - jak stosować na twarz, na ciało i na włosy
Peeling z kawy stosowany na twarz nie tylko wygładzi cerę i zapobiegnie powstawaniu zaskórników. Sprawdź, jak maksymalnie wykorzystać kawę w pielęgnacji skóry ciała i włosów.
Matylda Nowak
grudzień 05, 2019

Okazuje się, że wyrzucając fusy po zaparzeniu porannej kawy, popełniamy grzech potwornego marnotrawstwa. Bo kawowe fusy, po wystygnięciu i wymieszaniu z odpowiednio dobranymi składnikami, są doskonałym kosmetykiem do pielęgnacji całego ciała . I na złuszczaniu martwego naskórka ich zalety się nie kończą! Sprawdź, jak przygotować sobie kawowy peeling na twarz, skórę ciała i skórę głowy. Fot.: iStock Peeling kawowy - właściwości Zmielona kawa - przed lub po zaparzeniu - przede wszystkim doskonale sprawdza jako zdzierak. Wmasowanie tych granulek w ciało skutkuje starciem z niego zrogowaciałego naskórka. I kawa lepiej sprawdza się w tej roli niż często wykorzystywany w peelingach cukier. Dlaczego? Bo jej drobinki są mniejsze i - w przeciwieństwie do kryształków cukru - mają bardziej regularne kształty, dzięki czemu  złuszczają skórę bez ryzyka jej uszkodzenia . Ale kawa użyta do przygotowania domowego peelingu nie tylko złuszcza, ale też pielęgnuje skórę . Zawarta w niej kofeina jest antyoksydantem i chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Podobnie działa znajdujący się w kawie kwas chlorogenowy, który hamuje tworzenie się generowanych promieniami ultrafioletowymi wolnych rodników.  Ponadto kawa stosowana w pielęgnacji: pobudza w skórze mikrokrążenie, przyczyniając się do jej lepszego dotlenienia i odżywienia, hamuje lipogenezę (syntezę komórek tłuszczowych) i aktywuje lipolizę (naturalny proces metaboliczny, efektem którego jest wydalenie z organizmu tłuszczu), dzięki zawartości polifenoli działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Wszystkie te właściwości sprawiają, że peeling z kawą nie tylko zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, ale też sprzyja jej odżywieniu i dotlenieniu oraz wygładza ją, zmniejsza cellulit , przyspiesza gojenie się stanów zapalnych i zapobiega powstawaniu nowych . Peeling z kawy do...

Przeczytaj
olejek kamforowy
iStock
Pielęgnacja Olejek kamforowy – jakie ma właściwości i zastosowanie?
Olejek kamforowy to produkt, który świetnie sprawdzi się w walce z trądzikiem, przetłuszczającą się skórą i łupieżem. Sprawdźcie, w jaki sposób używać olejku kamforowego na twarz, ciało i włosy.

Olejek kamforowy to naturalny kosmetyk pielęgnacyjny, który ma wiele cennych właściwości. W kosmetyce najczęściej wykorzystywany jest na skórę twarzy, a szczególnie polecany przy cerze problematycznej i tłustej. Świetnie sprawdzi się w leczeniu zmian skórnych, gdyż ma działanie przeciwzapalne i reguluje produkcję sebum. Przyda się również w walce z dość wstydliwymi problemami, takimi jak łupież czy nadpotliwość. Jakie właściwości ma olejek kamforowy? Olejek kamforowy powstaje z drzew kamforowych uprawianych niemal na całym świecie. Ten naturalny kosmetyk świetnie przenika przez skórę, dlatego stanowi składnik wielu maści i kremów. Zapach olejku kamforowego jest niezwykle intensywny, dlatego często wykorzystywany jest w produkcji perfum. Regularnie stosowany olejek kamforowy: usuwa zaskórniki, zapobiega powstawaniu zmian skórnych, leczy opryszczkę, reguluje produkcje sebum, hamuje nadmierną potliwość , ma działanie przeciwzapalne, ma działanie łagodzące i kojące, działa przeciwłupieżowo, stymuluje porost włosów. Jak stosować olejek kamforowy? Olejek kamforowy na twarz Olejek kamforowy, ze względu na swoje właściwości, stosowany jest zarówno w produktach do oczyszczania i demakijażu twarzy, jak i kremach oraz serach odżywczych do twarzy. Świetnie sprawdza się szczególnie przy cerze tłustej , trądzikowej oraz szarej, ziemistej skórze. Ten rodzaj olejku można również stosować bezpośrednio na twarz, nakładając go na całą skórę lub punktowo. Wystarczy wmasować kilka kropel olejku w oczyszczona twarz lub przetrzeć ją nasączonym wacikiem zamiast toniku. W ten sposób stosuje się go przede wszystkim w celu oczyszczenia skóry, działa również leczniczo  na trądzik i przetłuszczającą się cerę . Zobacz także: Oleje do cery trądzikowej. Olejek kamforowy na ciało Olejek kamforowy można również stosować jako...

Przeczytaj

Nasze akcje