Ten peeling enzymatyczny to hit dla cery tłustej. Zrobisz go sama w domu i zaoszczędzisz na kosmetyczce nawet 150 zł!
Ten przepis na domowy peeling enzymatyczny jest zaskakująco prosty, a jego składniki są bardzo tanie. Daje efekt jak głęboko oczyszczający zabieg u kosmetyczki!
![stosowanie domowego peelingu enzymatycznego stosowanie domowego peelingu enzymatycznego](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/55/2024/06/imgJHAz9H-e4742b9.jpg?quality=90&resize=836,558)
- Laura Grzelak
Złuszczanie za pomocą peelingu enzymatycznego to klucz do uzyskania gładkiej, oczyszczonej i zdrowej cery bez niedoskonałości i suchych skórek. Wiele z was zapewne wypróbowało już niejeden peeling z drogerii, a także peeling zrobiony w domu. Ten, który właśnie odkryłyśmy jest jednak zupełnie inny! Z zaledwie dwoma składnikami stworzymy enzymatyczny peeling, który zadziała jak profesjonalny kosmetyk.
Naturalny peeling enzymatyczny DIY
Z tego naturalnego peelingu może skorzystać każdy, niezależnie od rodzaju skóry. Mało tego, przepis możemy dostosowywać pod siebie. Jeśli akurat nasza cera nie lubi się z olejkiem herbacianym możemy zamienić go na przykład na wodę różaną, sok z cytryny lub ulubiony olej. Najważniejszym składnikiem bazowym peelingu jest mąka ryżowa i to ona odpowiada za jego enzymatyczne działanie. Oprócz usuwania martwego naskórka dostarcza skórze niezbędne witaminy i składniki odżywcze, podobnie jak woda ryżowa, którą stosujemy w pielęgnacji włosów - budujące skórę proteiny, nawilżające humektanty, regulujący wydzielanie sebum cynk, regenerujący inozytol.
![The process of rice grains becoming rice flour](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/55/2024/06/imgXuWRdm-2a05da8.jpg?quality=90&fit=700,467)
Składniki:
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 4-6 kropli olejku herbacianego (lub innego składnika aktywnego, na przykład dla cery wrażliwej wody różanej)
- łyżka wody (lub więcej, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji peelingu)
Przepis na naturalny enzymatyczny peeling:
Mąkę przesypujemy do niewielkiej miseczki, wkrapiamy olejek i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy, aż mieszanka uzyska konsystencję gęstej pasty. Nakładamy peeling dłońmi lub pędzlem do maseczek. Pozostawiamy na 1-2 minuty, a następnie wykonujemy delikatny masaż twarzy. Dokładnie spłukujemy peeling ciepłą wodą.
Cera po zastosowaniu jest gładka, rozświetlona i przyjemnie miękka. Nie musimy obawiać się podrażnienia i zaczerwienienia, bo drobinki mąki są naprawdę delikatne. Zawartość olejku herbacianego w oryginalnym przepisie zapobiega powstawaniu niedoskonałości i redukuje stany zapalne. Pory stają się zwężone, a cera mniej się przetłuszcza.
Taki enzymatyczny peeling naturalny warto wykonać raz w tygodniu. Za pół kilograma mąki ryżowej zapłacimy około 5 zł, a taka ilość wystarczy nam na wiele miesięcy stosowania!