klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Dziewczyna
Pielęgnacja

To masło leczy trądzik, przebarwienia, pachnie jak karmelki, a kosztuje zaledwie 11 zł

Ma niesamowity zapach i właściwości - masło Tucuma sprawi, że twoja cera i włosy będą wyglądały świetnie. Dowiedz się wszystkiego o tym cudzie prosto z Amazonii!
Matylda Nowak
kwiecień 13, 2018

Trądzik, pierwsze zmarszczki, puszące się włosy i posłoneczne poparzenia - Tucuma poradzi sobie z nimi wszystkimi. Obiecujemy, że to pochodzące z Amazonii masło pokochają nie tylko wielbicielki naturalnej pielęgnacji

Polecamy:  Wystarczy jedna filiżanka tego popularnego napoju i twoje zęby będą zdrowe!

Mit czy kit? Sprawdziłyśmy, czy codzienne mycie włosów naprawdę im szkodzi!

Masło Tucuma - właściwości

To tłoczone z owoców drzewa Astrocaryum tucuma masło zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminę A. Wyglądem i zapachem przypomina cukierki krówki. Jest na tyle twarde, że z opakowania trzeba je wyskrobywać, ale za to szybko rozgrzewa się w dłoniach i nieźle się wchłania.

Zobacz także: Jakie są domowe sposoby na trądzik?

Masło Tucuma - piękna cera i włosy.

Zawarte w maśle Tucuma kwasy tłuszczowe mają zbawienny wpływ na stan skóry i włosów. Kwas laurynowy ma silne właściwości antybakteryjne i antywirusowe, w związku z czym świetnie sprawdza się w leczeniu wysypek, egzemy i trądziku. Za to kwas mirystynowy tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną, chroniąc je przed nadmierną utratą wody. W maśle Tucuma znajduje się również witamina A (Beta-karoten), która przyspiesza odnowę naskórka. Dzięki tej witaminie skóra staje się bardziej elastyczna, a zmarszczki i przebarwienia mniej widoczne.

Zobacz także: Masło shea – dlaczego warto je mieć w swoim domu?

Tucuma nia zapycha porów, jest bardzo wydajne i można je kupić już za 11 zł. I co, udało nam się cię przekonać do tego amazońskiego cudu?

Zdjęcia: Pinterest

Komentarze
masło shea właściwości rafinowane nierafinowane rozstępy masło shea na twarz
Pielęgnacja Masło shea – sprawdź, dlaczego warto jest je mieć w domu
Masło shea działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwstarzeniowo. Pomaga też w walce z rozstępami i jest naturalnym filtrem UV.
Matylda Nowak
kwiecień 08, 2020

Masło shea (inaczej masło karité) to jeden z bardziej popularnych surowców kosmetycznych. Ten gesty tłuszcz o charakterystycznym zapachu jest wytwarzany z nasion drzewa masłowego (Masłowca Parki), rosnącego w Azji Południowo-Wschodniej, Afryce i Australii. Może być spożywane, ale doskonale sprawdza się jako środek leczniczy i pielęgnujący . Znajdziemy go w kremach do twarzy, balsamach do ciała oraz szamponach, odżywkach i maskach do włosów. Ze względu na swoje właściwości i działanie jest porównywane do masła kakaowego .  Fot.: iStock Masło shea nierafinowane i rafinowane – właściwości i działanie Masło shea jest wytwarzane z nasion (orzechów) Masłowca, które najpierw są myte, suszone, rozdrabniane i prażone w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Po przestudzeniu uprażone orzechy  są miażdżone i powstaje z nich gęsta brązowa pasta . Pasta z uprażonych orzechów drzewa masłowego jest mieszana (często ręcznie), zmieniając w efekcie swój kolor na jaśniejszy, a konsystencję na rzadszą . Do takiej "ubitej" pasty dodaje się zimną wodę. Wtedy to właśnie masło shea oddziela się od pasty i zbiera na powierzchni wody. Takie oddzielone masło jest zbierane z powierzchni wody i podgrzewane, aż przyjmie postać oleju. Po przestygnięciu, olej jest filtrowany, w celu usunięcia wszelkich pozostałych zanieczyszczeń. Następnie jest on nieprzerwanie mieszany, tak żeby – stygnąc i tężejąc – przyjął jak najbardziej kremową (a nie krystaliczną) postać. Końcowy produkt to gęste, bardzo tłuste i dość twarde masło, które przed użyciem trzeba solidnie rozgrzać w dłoniach .  Masło shea nierafinowane W ten sposób powstaje masło shea nierafinowane, które dzięki takiej metodzie produkowania  zachowuje najwięcej swoich wartości – a zwłaszcza duże ilości witaminy E, która jest silnym antyoksydantem . W nierafinowanym maśle shea znajdziemy między...

Przeczytaj
retinol krem działanie na trądzik na zmarszczki składniki
Pielęgnacja Retinol - krem z tym składnikiem likwiduje zmarszczki i pryszcze
Retinol to składnik, którego warto szukać w kremie na noc. Dzięki niemu można poradzić sobie z trądzikiem, spłycić istniejące zmarszczki i opóźnić pojawienie się nowych.
Matylda Nowak
luty 17, 2020

Retinol nie bez powodu jest jednym z najważniejszych składników kosmetycznych ostatnich 18 lat. Ta pochodna witaminy A stymuluje namnażanie się fibroblastów (komórek skóry właściwej), wytwa­rzanie elastyny i kolagenu oraz hamują aktywność enzymów niszczących kolagen. W ten sposób retinol przyczynia się do odmłodzenia skóry i opóźnienia jej starzenia. Ale na tym jego zalety się nie kończą! Sprawdza się on bowiem także w leczeniu trądziku , normalizując złuszczanie się naskórka w przewodach gruczołów łojowych. Fot.: iStock Zobacz także: Kiedy zacząć stosować retinol? Retinol w kremie - dla kogo? Decydując się na kosmetyk z pochodną witaminy A, mamy do wyboru serum z retinolem lub krem zawierający ten składnik. Niezależnie od tego, na który z nich się zdecydujemy, musimy pamiętać o tym, że jest to produkt, po który należy sięgać wieczorem, i który wymaga stosowania ochrony przeciwsłonecznej w ciągu dnia . Wynika to z tego, że retinol czyni skórę bardziej wrażliwą na działanie promieni słonecznych. Wyboru między kremem lub serum z retinolem dokonujemy na podstawie własnych preferencji i wrażliwości swojej cery. Retinol może bowiem powodować jej podrażnienie. Zakładając, że przed aplikacją kremu z retinolem zastosujemy jakieś łagodzące jego działanie serum (np. z kwasem hialuronowym), kosmetyk ten można zwłaszcza polecać wrażliwcom. Retinol - krem na zmarszczki lub krem na pryszcze Moc i działanie kremu z retinolem ostatecznie jednak zależy od stężenia tego składnika oraz innych towarzyszących mu składników . W kremach z retinolem możemy znaleźć między innymi także: kwas migdałowy , który złuszcza skórę, łagodzi stany zapalne i działa antybakteryjnie, kwasy PHA (glukonolakton, kwas laktobionowy), które działają przeciwzapalnie i ze względu na swoją łagodność są polecane osobom z cerą naczynkową i wrażliwą,...

Przeczytaj
masło kakaowe działanie atopowe zapalenie skóry łuszczyca cellulit
Pielęgnacja Masło kakaowe – właściwości i zastosowanie
Masło kakaowe zmiękcza skórę, nawilża ją i odżywia oraz chroni przed utratą wilgoci. Ale to nie koniec jego zalet!
Matylda Nowak
styczeń 28, 2020

Masło kakaowe tak naprawdę nie jest masłem, tylko emulsją wody i tłuszczu. Jest ono wytwarzane z nasion kakaowca rosnącego w Afryce, Azji oraz tropikalnej strefie Ameryki Południowej. Jest ono wykorzystywane zarówno w kuchni (uwaga, jest bardzo kaloryczne!), jak i w przemyśle farmaceutycznym (np. w czopkach) i kosmetycznym .  Fot.: iStock Składniki i właściwości masła kakaowego Masło kakaowe, choć jadalne i nawet dość smaczne, przede wszystkim znalazło zastosowanie w pielęgnacji. I nie ma się co dziwić – niewiele jest naturalnych kosmetyków, które byłyby równie... trwałe. Bo masło kakaowe zawiera sporo opóźniających jełczenie przeciwutleniaczy, dzięki czemu – odpowiednio przechowywane (w chłodzie i z dala od promieni słonecznych) – może nam służyć po otwarciu 2 lata . A jakiego działania pielęgnacyjnego możemy się po nim spodziewać? Za sprawą swojego bogatego składu,  masło kakakowe doskonale wpływa na stan skóry . Najważniejszymi składnikami masła kakaowego są kwasy tłuszczowe: nasycone (palmitynowy, stearynowy ) nienasycone (oleinowy, linolowy) oraz wolne kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe zawarte w maśle kakaowym uczestniczą w odbudowywaniu naturalnej bariery ochronnej naskórka ,  zapobiegają utracie wody przez skórę i hamują procesy jej starzenia się .  Ponadto w maśle kakaowym znajdziemy także: miedź , która reguluje wydzielanie sebum, uelastycznia i dotlenia skórę, żelazo , które wspomaga regenerację skóry, magnez , który chroni skórę przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, związki polifenolowe , które neutralizując wolne rodniki, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry, kofeinę , która pomaga w spalaniu związków lipidowych i co za tym idzie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Zobacz także:  Olej konopny to kosmetyczny hit! Łagodzi atopowe zapalenie skóry i łuszczycę!...

Przeczytaj
masło shea na twarz i włosy
iStock
Pielęgnacja Masło shea na twarz i na włosy – jak działa i jak stosować?
Masło shea nawilża i odżywia skórę oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Świetnie sprawdzi się również na suchych, zniszczonych włosach, które wygładzi i nada im blasku. Sprawdźcie, jak stosować masło shea na twarz i włosy.

Masło shea możemy stosować bezpośrednio na skórę lub do olejowania włosów. Świetnie sprawdzi się przy skórze przesuszonej i wrażliwej. Masło shea jest również jednym z podstawowych składników stosowanych w kremach i maskach nawilżających do twarzy. Pamiętajcie, że przy skórze tłustej i problematycznej nie powinno stosować się masła shea jako całonocnej maseczki. Jak działa masło shea? Masło shea swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza bogactwu składników pielęgnacyjnych, takich jak:  witamina A , E i F oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, alantoina i kwas oleinowy. Jest bardzo delikatne dla skóry, dlatego świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry z egzemą, atopowym zapaleniem skóry czy łuszczycą. Rewelacyjnie zadziała również na suche, zniszczone i wysokoporowate włosy. Może się jednak nie sprawdzić w przypadku niskoporowatych i cienkich kosmyków. Masło shea stosowane na skórę: głęboko nawilża i odżywia, wygładza i nadaje skórze miękkości, regeneruje naskórek, odbudowuje i wzmacnia barierę hydrolipidową skóry, spowalnia procesy starzenia się skóry , łagodzi i koi, zapobiega przesuszeniu skóry, niweluje łuszczenie i podrażnienie skóry, niweluje rozstępy, bruzdy, zmarszczki. Masło shea używane na włosy sprawia, że: kosmyki są nawilżone, sypkie i ładnie się układają, końcówki się nie rozdwajają, a włosy nie łamią się, fryzura się nie puszy , skóra głowy jest nawilżona, nie łuszczy się i nie swędzi, włosy są gładkie i lśniące, gdyż uzupełnia ubytki w strukturze włosa. Jak stosować masło shea na twarz? Masło shea jest jednym z podstawowych kosmetyków nawilżających i odżywczych. Możemy je znaleźć w wielu kremowych kosmetykach, takich jak kremy czy maski do twarzy. Szczególnie często używane jest w produktach do skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Możemy również używać 100%...

Przeczytaj