klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kosmetyki z trawą cytrynową
mat. prasowe
Pielęgnacja

Trawa cytrynowa - właściwości i zastosowanie na skórę i trądzik

Trawa cytrynowa to naturalny składnik, który może pomóc uporać się z trądzikiem, problemem przetłuszczającej się cery, cellulitem, ale też złą kondycją włosów. Stosowana w nadmiarze może przynieść jednak odwrotny skutek. Wciąż jednak warto szukać jej w kosmetykach.
Marta Średnicka
grudzień 21, 2020

Trawa cytrynowa, czyli inaczej olejek lemongrasowy wykorzystywany jest w medycynie od lat. Pomagał w leczeniu stanów zapalnych skóry i owrzodzeń, a teraz coraz chętniej sięgają po niego producenci kosmetyków. Swoje szerokie zastosowanie zawdzięcza obecności cytralu, który stanowi nawet 85 proc. zawartości olejku, ale też mircenu, geraniolu, nerolu i alfa-terpineolu. 

Tonik na trądzik z kwasem migdałowym - sprawdzony przepis!

Właściwości trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa ma szereg zastosowań zdrowotnych. Pomaga łagodzić bóle mięśniowe, stawów i bóle głowy, ale też działa przeciwdepresyjnie, uspokajająco i wpływa na poprawę nastroju. Dodatkowo, wykazuje działanie poprawiające koncentrację, a niektórzy przypisują jej również właściwości przeciwnowotworowe. Wykorzystuje się ją również w leczeniu niestrawności ze względu na zdolność pobudzania soków trawiennych. Przyjmowana doustnie, może zadziałać jednak moczopędnie. Naturalny antyoksydant pobudza również krążenie, działa odkażająco, odświeża i redukuje przykre zapachy

Zobacz także: Niebieski olejek do twarzy to hit Instagrama - łagodzi trądzik i działa na rany lepiej niż opatrunek

trawa cytrynowa
iStock

Jak trawa cytrynowa działa na skórę i trądzik?

Trawa cytrynowa, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, ale też ograniczającym wydzielanie sebum, jest wykorzystywana w kosmetykach do twarzy. Dzięki temu sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej. Hamuje wyświecanie się skóry, ale też zwęża pory, redukuje namnażanie się bakterii na cerze, ale też posiada właściwości ściągające. Dodatkowo, zmniejsza powstawanie blizn potrądzikowych.

Stosuje się ją zarówno w produktach do twarzy, kuracjach przeciwtrądzikowych, ale też w kosmetykach do pielęgnacji włosów, gdzie ma zadziałać na skórę głowy, jest odpowiedzią na pytanie, jak zredukować łupież, czy odżywia cebulki włosów. W ostatnim czasie obecna jest również w produktach odkażających, głównie w żelach do dezynfekcji. Hamuje rozwój grzybów i bakterii. Trawa cytrynowa ma również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się skóry i włosów. Dodaje jej elastyczności i wzmacnia jej barierę ochronną.

Zobacz także: Jak wyleczyć trądzik w trzy tygodnie? Oto sprawdzone kosmetyki

Stosowanie olejku z trawy cytrynowej na trądzik

Trawa cytrynowa w formie olejku nie może być stosowana samodzielnie na twarz. Najlepiej łączyć go z innymi olejami o podobnych właściwościach, wzbogaconych o działanie kojące skórę, czy nawilżające (np. olejem z pestek winogron, jojoba, czy słodkich migdałów, którymi dodatkowo możemy masować skórę, walcząc jednocześnie z cellulitem). Innym sposobem jest dodawanie go do kremów do twarzy, ale też produktów do włosów, jak szamponów, czy odżywek, czy też balsamów do ciała. Żeby trawa cytrynowa spełniła swoją rolę najlepiej mieszać ją w proporcjach od 1 do 3 kropli na pojedynczą porcję. Zwykle na ok. 10 ml. 

Warto pamiętać, że trawa cytrynowa nie może być stosowana u kobiet w ciąży. Nie powinno się również aplikować jej na skórze w nadmiarze. Zbyt częsta i intensywna kuracja olejkiem z trawy cytrynowej może spowodować pojawienie się podrażnień.

 

Komentarze
olejek orientana
Newsy Dzięki temu olejkowi nie ma śladu po podrażnieniach po depilacji. Teraz jest w promocji
Olejek Orientana teraz kupicie w super cenie, a jest wybawieniem, kiedy pojawiają się podrażnienia po depilacji oraz... cellulit!
Agnieszka Pulikowska
czerwiec 26, 2018

Olejek marki Orientana jest w 100% naturalny. Doskonale sprawdza się w wakacyjnej pielęgnacji ciała, ale nie tylko. Dzięki zawartości olejku z trawy cytrynowej działa odświeżająco, jak również detoksykująco i pobudzająco. Sprzyja także poprawie nastroju. Z kolei olejek imbirowy rozgrzewa, wzmacnia i oczyszcza skórę. Dzięki takiemu połączeniu składników, ten kosmetyk nie tylko doskonale nawilża, wzmacnia i odżywia skórę, co sprawdza się szczególnie w przypadku wystąpienia podrażnień i przesuszenia skóry, ale również idealnie pomaga w walce z cellulitem. A post shared by ORIENTANA (@orientana) on Sep 15, 2017 at 7:06am PDT Orientana, Olejek do ciała `Imbir i trawa cytrynowa`- opinie w KWC Wizażanki są oczarowane działaniem tego olejku. Stosują go zarówno do masażu ciała, jak również do kąpieli. Najbardziej jest ceniony za działanie łagodzące po depilacji oraz... antycellulitowe! (jeśli masz z nim problem, koniecznie wypróbuj także inny olejek tej marki, który poleca Hanna Lis ) Polecamy:   Uważaj przy goleniu! Co to jest "razor burn" i jak temu zapobiegać? Konsystencja jest oleista,ale co dziwne olejek bardzo szybko się wchłania. Olejki mają to do siebie,że bardzo długo się wchłaniają,a ten znika w ciągu 5-10 minut. Ma on właściwości rozgrzewające przez co pobudza metabolizm i pomaga pozbyć się cellulitu oraz obrzęków. Dodatkowo nawilża i natłuszcza skórę - jego działanie opisuje natalie1994. Stosowanie tego olejku to czysta przyjemność, z łatwością się go rozsmarowuje, błyskawicznie się wchłania, a skóra staje się gładka, miękka, odżywiona, nie ma na niej śladu po podrażnieniach wywołanych depilacją. Produkt jest wydajny, wystarczy kilka kropelek do wysmarowania całego ciała - chwali go Symforoza. Więcej opinii o olejku Orientana "Imbir i trawa cytrynowa" znajdziecie w katalogu Kosmetyk Wszech Czasów. Kosmetyk...

Przeczytaj
Olejek z drzewa herbacianego
Pielęgnacja Olejek z drzewa herbacianego - zastosowanie, gdzie kupić, cena
Olejek z drzewa herbacianego dzięki antybakteryjnym i przeciwzapalnym właściwościom doskonale sprawdza się w walce z krostkami. Błędnie wiązany jest jednak wyłącznie z leczeniem trądziku. Tak naprawdę ma bardziej wszechstronne zastosowanie. Można go też stosować na pięty i… skórę głowy.
Milena Majak
grudzień 20, 2020

Olejek herbaciany to jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych. Początkowo używano go wyłącznie do leczenia zakażonych i trudno gojących się ran, czyraków i ropni . Z czasem odkryto jednak szereg innych właściwości, które okazały się bardzo pomocne w łagodzeniu swędzenia skalpu czy pękających pięt . Skład i działanie olejku z drzewa herbacianego Olejek z drzewa herbacianego jest wytwarzany przez destylację parą wodną gałązek rosnącego w Australii drzewa herbacianego. To jasnożółta ciecz o intensywnym, korzennym zapachu. Pod wpływem światła i ciepła zaczyna tracić swoje właściwości, dlatego warto przechowywać go w temperaturze pokojowej i zacienionym miejscu.  Najwięcej jest w nim terpenów, czyli organicznych związków chemicznych, które działają przeciwdrobnoustrojowo,  zwalczając wirusy, grzyby i bakterie . Olejek z drzewa herbacianego hamuje rozwój zarówno bakterii Gram-dodatnich, jak i bakterii Gram-ujemnych. Olejek z drzewa herbacianego hamuje także rozwój  grzybów drożdżoidalnych i grzybów pleśniowych . W skrócie, olejek z drzewa herbacianego działa:  przeciwzapalnie,  miejscowo znieczula oraz  przyspiesza gojenie się ran.  Zastosowanie olejku z drzewa herbacianego Najbardziej powszechne jest leczenie nim trądziku , ponieważ odkryto, że działa równie skutecznie co popularny nadtlenek benzoilu . Nie towarzyszą przy tym jednak żadne skutki uboczne. Olejek nie tylko hamuje rozwój bakterii przyczyniających się do powstawania pryszczy, ale też  zmniejsza przetłuszczanie się skóry . Jest jednak jeszcze kilka mniej znanych zastosowań olejku z drzewa herbacianego: Wcierany w skronie lub przyjmowany doustnie uspokaja .  Wykazuje działanie...

Przeczytaj
gotu kola - wąkrota azjatycka
iStock
Pielęgnacja Gotu kola - jakie ma właściwości i jak działa w pielęgnacji skóry?
Gotu kola to roślina, która ma tyle zalet, że stała się hitem w pielęgnacji. Poprawia stan cery, działa na nią leczniczo i znacząco wpływa na jej wygląd. Stosowana jest w postaci kremów, ale też w formie naparów!
Marta Średnicka
listopad 18, 2020

Gotu kola, to dość obco brzmiąca roślina, którą wiele osób zna pod nazwą wąkroty azjatyckiej . Rosnąca w Indiach, Chinach, Malezji, Indonezji, na Madagaskarze, Sri Lance, Południowej i Centralnej Afryce, Australii i Południowej i Środkowej Ameryce posiada charakterystyczne listki, które mają niezwykłe właściwości lecznicze. Roślina znana jest medykom od lat. W starożytności wykorzystywana była w Ajurwedzie, a dziś chętnie sięga się po nią w kosmetykach do pielęgnacji skóry.  Jakie właściwości ma lotu kola? Gotu kola jest wykorzystywana jako środek do walki z problemami skórnymi, takimi jak trądzik, łuszczyca , ale też zwykłe podrażnienia, czy bielactwo. Posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Koi skórę, przyspiesza jej gojenie się i odbudowę. Doskonale radzi sobie z redukowaniem obrzęków, przez co stosowana jest w kremach pod oczy. Jako naturalny antyoksydant i środek stymulujący produkcję kolagenu i elastyny oraz syntezę kwasu hialuronowego, jest chętnie wykorzystywana w produktach ani-aging. Gotu kola jest bogatym źródłem witamin m.in. A, C i E, ale też antyoksydantów i steroli roślinnych.  Opóźnia procesy starzenia się skóry, działając na nią regenerująco i dodając jej elastyczności. Może być wykorzystywana już przy pierwszych oznakach starzenia się skóry, ale też przy cerze dojrzałej.  Gotu kola spłyca oraz wygładza płytkie zmarszczki, czy też blizny . To kolejna zaleta wąkroty, która sprawia, że jest doskonałym środkiem na cellulit , czy właśnie blizny. Oprócz właściwości pielęgnacyjnych, gotu kola działa również: na poprawę pamięci i koncentracji, zmniejszając uczucie niepokoju i wspomagając leczenie depresji, na...

Przeczytaj
spirulina
iStock
Pielęgnacja Spirulina - właściwości i jak działa na twarz?
Spirulina to jedna z alg, która nie tylko nawilża, działa przeciwstarzeniowo i wzmacnia odporność, ale też walczy z cellulitem. Jest hitem wśród naturalnych składników w kosmetykach, a my uwielbiamy domowe maseczki z jej wykorzystaniem.
Marta Średnicka
październik 29, 2020

Spirulina posiadająca najczęściej formę zielonego proszku posiada wiele właściwości prozdrowotnych i pielęgnacyjnych. Może być stosowana wewnętrznie jako suplement, aplikowana na skórę w celu poprawy jej kondycji, ale też włosy, odbudowując je i wzmacniając.  Czym jest spirulina? Spirulina jest ciepłowodną algą pochodzącą z jezior Afryki, Ameryki Środkowej i Południowej, która ma charakterystyczny niebiesko - zielony kolor. Posiada niewielki rozmiar i kształt spirali. Dziś jest hodowana głównie w celach suplementacji i produkcji kosmetyków. Zawdzięcza to wysokiej zawartości składników odżywczych, jak: białko, aminokwasy, kwas linolenowy, kwas foliowy, fikocyjanina, selen,  cynk , mangan, miedź, żelazo,  witaminy z grupy B, witaminy A, C, D, E i K. Zobacz także:   Te maseczki z algami nawilżą twoją skórę i uregulują pracę jej gruczołów łojowych! Właściwości spiruliny Spirulina ma działanie antybakteryjne i przeciwbólowe. Dzięki obecności kwasu linolenowego posiada m.in. właściwości przeciwnowotworowe, ale też zdolność do redukcji tkanki tłuszczowej i wzmocnienie układu odpornościowego. Oprócz tego, spirulina wykazuje działanie przeciwzapalne, jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym , chroniąc przed działaniem promieni UV i opóźniając procesy starzenia, ale też pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zawdzięcza to zdolnościom do normalizacji przemiany jodu w organizmie. Stosowana doustnie pomaga wzmocnić układ trawienny.  Działanie spiruliny na twarz Spirulina stosowana na twarz np. w formie maseczki potrafi dokładnie oczyścić skórę, ale też poprawić jej koloryt, dodać elastyczności i...

Przeczytaj