klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dziewczyna z maseczką z rokitnika na twarzy
Pielęgnacja

Zawiera 12 razy więcej witaminy C niż pomarańcza - ten składnik wkrótce będzie hitem!

Dawno zapomniany składnik ponownie wraca do łask i jest dodawany do najbardziej luksusowych produktów. Chodzi o...
Agata Kufel
lipiec 26, 2017

Spłyca zmarszczki, ujednolica koloryt skóry i przedłuża młody wygląd - brzmi zbyt pięknie, by było prawdziwe? A jednak - ten olej jest coraz częściej nazywany nowym "eliksirem młodości" i choć ludzkość zna go od wieków, to właśnie teraz wraca do centrum zainteresowania. Chodzi o... olej rokitnikowy!

Serum rozjaśniające przebarwienia - idealne na jesień!

Olej rokitnikowy - nowy hit w pielęgnacji?

Rokitnik to popularna roślina o charakterystycznych, pomarańczowych owocach. To właśnie z nich wytwarza się olej, który - choć stosowany już w czasach starożytnych - dziś budzi wzmożone zainteresowanie w kontekście pielęgnacyjnym. Szczególną uwagę przyciąga jego wysoka zawartość witaminy C (większą mają jedynie owoce dzikiej róży), która w ostatnich latach jest jednym z najbardziej pożądanych składników kosmetycznych. To jednak nie koniec zalet rokitnika.

W oleju rokitnikowym znajdziemy znacznie więcej "skarbów" - wśród nich należy wymienić witaminy E, A i B oraz minerały, takie jak wapń, fosfor i potas. Kwas foliowy, flawonoidy, aminokwasy... Wyliczanka jest naprawdę długa. Istotne jest jednak to, że substancja pozyskiwana z niepozornych owoców rzeczywiście może być porównywana do eliksiru młodości. Co może zrobić dla naszej skóry?

Zobacz także: Sucha skóra? Cellulit? Nie z tymi produktami! Poznaj wyniki testu Eveline Cosmetics!

Olej rokitnikowy - zastosowanie w pielęgnacji

Na pierwszy plan zdecydowanie wysuwa się działanie przeciwstarzeniowe - olej z rokitnika opóźnia powstawanie zmarszczek i pomaga spłycić te istniejące, głęboko odżywiając skórę i wspomagając jej odbudowę. Witamina E zwalcza wolne rodniki, a witamina A pobudza regenerację komórek skóry. Pokochają go jednak nie tylko dziewczyny pragnące zachować młody wygląd - powinien też zwrócić uwagę tych z nas, które zmagają się np. z trądzikiem. Antybakteryjne właściwości oleju rokitnikowego wspomagają gojenie niedoskonałości oraz pomaga pozbyć się blizn, które pozostawiły po sobie "stare" wypryski.

Gdzie szukać tego cudownego składnika? Olej z owoców rokitnika bez problemu kupimy w większości sklepów zielarskich lub ze zdrową żywnością. Ze względu na jego intensywne zabarwienie lepiej stosować go w wersji rozcieńczonej, lub po prostu dodawać do kremów i balsamów. Warto też szukać go w składach gotowych kosmetyków - biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie jego działaniem, już wkrótce może być ich coraz więcej :)

Zobacz też: Producent nie nadąża z dostawami - ten kosmetyk chcą mieć tysiące kobiet! O jaki produkt chodzi?

Dołącz do Klubu Recenzentki i jako pierwsza testuj kosmetyczne nowości!

Źródło zdjęcia głównego: Instagram

Komentarze
Fotolia
Pielęgnacja Wielofunkcyjny kosmetyk naturalny. Jak używać oleju kokosowego?
Uniwersalny, wielofunkcyjny, skuteczny – w ujęciu kosmetycznym o oleju kokosowym można pisać w nieskończoność. Szereg jego zastosowań onieśmiela zapewne niejednego producenta preparatów do pielęgnacji skóry. Bogaty w witaminy B1, B2, B3, B6, C i E specyfik i zarazem cenne źródło kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, cynku i żelaza to mistrz wśród olejów pielęgnacyjnych. Ale nie tylko, bo to jeden z niewielu olejów, które pokochałyśmy w kuchni i jedyny, który odchudza. Oto jego najważniejsze zastosowania. Sprawdźcie, czy znacie je wszystkie.
Monika Orzechowska
kwiecień 14, 2016

Demakijaż oczu olejem kokosowym Wydaje ci się, że olej to nieodpowiedni produkt do usuwania kosmetyków do makijażu? W starciu z olejem kokosowym polegnie nawet wodoodporny tusz do rzęs . Wiele jego miłośniczek twierdzi, że z olejem nie mogą równać się nawet współczesne produkty do demakijażu oczu. Naturalny kosmetyk radzi sobie nie tylko z usuwaniem mascary, ale i z pielęgnacją skóry wokół oczu. Olej kokosowy ma bowiem właściwości nawilżające, a do tego nie podrażnia i nie powoduje szczypania, czego nie można powiedzieć o wielu płynach do demakijażu. Olej kokosowy na rozstępy i cellulit Olej kokosowy znajduje zastosowanie także w pielęgnacji ciała. Najczęściej wykorzystuje się go jako balsam nawilżający, ale równie dobrze można pół szklanki połączyć z garścią gruboziarnistej soli i cukru i otrzymać gotowy, naturalny peeling. Takie proste zabiegi sprzyjają jednak nie tylko nawilżaniu i złuszczaniu skóry ciała, ale i zapobieganiu rozstępom ciążowym. Jakby tego było mało, regularne wmasowywanie oleju kokosowego w pośladki i uda może także zredukować cellulit . Olej kokosowy na włosy – jak stosować? Jednym z najpopularniejszych zastosowań oleju kokosowego jest pielęgnacja włosów. Jedną z opcji jest wmasowywanie go w zniszczone końcówki lub w kręcone, puszące się loki. Olej kokosowy, jako że przywraca włosom miękkość, może też ułatwić ich rozczesywanie oraz solidnie odżywić. Olej wmasowany w skórę głowy może z kolei zniwelować swędzenie oraz zredukować łupież. Jeśli zastosujemy go po umyciu delikatnym szamponem i po kwadransie spłuczemy, przy okazji pozbędziemy się także resztek żelu lub lakieru do włosów. Olej kokosowy na rzęsy i brwi Skoro olej kokosowy to doskonała odżywka do włosów, czemu by nie posłużyć się nim w odżywianiu rzęs i brwi ? Bogaty w witaminy i minerały olej można...

Przeczytaj
wrotycz marokański
Pielęgnacja Kobiety szukają kosmetyków z 'niebieskim rumiankiem' - dlaczego?
Zmniejsza trądzik i leczy stany zapalne skóry - czy blue tansy, czyli "niebieski rumianek" będzie nowym kosmetycznym hitem?
Agata Kufel
styczeń 24, 2018

Składniki kosmetyczne budzą dziś znacznie większe zainteresowanie niż kilkanaście lat temu. Lubimy wiedzieć, co znajduje się w naszym ulubionym kremie - coraz częściej sprawdzamy też skład na opakowaniu , zanim włożymy kosmetyk do koszyka. Możliwe, że już wkrótce będziemy szukać w INCI nowej pozycji o nazwie blue tansy - co to takiego? Blue tansy - jak działa wrotycz marokański? Blue tansy to angielska nazwa wrotyczu marokańskiego - kwiatu z rodziny astrowatych występującego tylko w Maroko. Choć roślina wygląda niepozornie, jest bardzo cenna z punktu widzenia naszej skóry. Wszystko za sprawą pozyskiwanego z niej olejku o charakterystycznym, niebieskim kolorze. Wrotycz marokański jest często nazywany "niebieskim rumiankiem" - nie tylko z powodu odcienia, jaki nadaje kosmetykom, ale także imponujących właściwości . Post udostępniony przez Source Vitál Skin Care (@source_vital) Sty 23, 2018 o 3:12 PST Olejek z wrotyczu marokańskiego wykazuje silne działanie łagodzące i przeciwzapalne - obecna w nim substancja o nazwie chamazulen jest naturalnym środkiem hamującym wydzielanie histaminy w trakcie reakcji alergicznej. Może być stosowany w leczeniu różnych problemów skórnych : od łuszczycy i egzemy aż po trądzik . Uspokaja i wzmacnia skórę, pozwalając jej odzyskać zachwianą równowagę. To jednak nie wszystko - blue tansy powinien też zainteresować kobiety chcące uniknąć przedwczesnych objawów starzenia się skóry . Niebieski olejek zwalcza wolne rodniki , chroniąc komórki przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Mówiąc wprost: pomaga dłużej zachować młody wygląd skóry. Ze względu na ograniczony obszar występowania wrotycz marokański należy do grupy ekskluzywnych składników - mimo to producenci kosmetyczni coraz chętniej umieszczają go w swoich produktach . Niestety, większość tych produktów...

Przeczytaj
Fryzury Kultowe kosmetyki do włosów dostępne w Lidlu! Uwaga - sprzedają się jak świeże bułeczki
Kosmetyki Babuszka Agafia oraz Oblepikha Siberica trafiły do Lidla! W dyskoncie mają dużo niższe ceny, a wybór jest naprawdę spory.
Milena Majak
czerwiec 21, 2018

Lidl ponownie zaskakuje. Niedawno można było kupić w dyskoncie supermodne dmuchane pontony i materace w zabawnych kształtach , a teraz na półki trafiły kultowe kosmetyki. W naszym KWC obie marki - Babuszka Agafia i Oblepikha Siberica - są oceniane bardzo wysoko i mają wiele zwolenniczek. Sprawdziłyśmy, które produkty warto kupić. Zaznaczamy, że wabikiem jest  są nie tylko ich wyjątkowe właściwości, ale również atrakcyjna cena :). Nowe kosmetyki do włosów w Lidlu Zdjęcie: Screen z gazetki promocyjnej Lidla Promocja na te wyjątkowe kosmetyki potrwa od 21 czerwca tylko do niedzieli 24 czerwca . Warto się zatem pospieszyć, bo zapasy w magazynach mogą skończyć się błyskawicznie. W gazetce widnieje przy nich nawet znaczek "Będę krótko na półce" .   Zobacz także: To bomba witaminowa z Sephory. Ten szampon i odżywka uratują najbardziej zniszczone włosy W przypadku kosmetyków Babuszka Agafia w dyskoncie znajdziemy: mydło za 21,99 zł oraz różne rodzaje szamponów za 9,99 zł . Ciesząca się popularnością marka Oblepikha Siberica wprowadza na krótki czas do Lidla maskę do włosów za 29,99 zł , a także różnego rodzaju żele pod prysznic za 14,99 zł. Nas jednak najbardziej interesują produkty do pielęgnacji włosów, ponieważ słyszałyśmy o nich naprawdę wiele dobrego. Jakie mają właściwości te kosmetyki? Babuszka Agafia w Lidlu W gazetce czytamy, że szampony, które są dostępne w Lidlu, mają cudowny skład. Pochodzą z nowej serii White Agafia - naturalna, certyfikowana linia odmładzająca. Stworzono formułę na bazie białej róży i pięciu,. znanych ze swojej skuteczności, roślin dzikiej Syberii . Weźmy sobie na tapetę chociażby organiczny szampon rokitnikowy. Wysoko skoncentrowany olej z rokitnika ałtajskiego zawiera aż 10 różnych witamin, 18 aminokwasów i 24 minerały śladowe . Bogaty jest również w witaminy A i K, kwas foliowy oraz kwasy...

Przeczytaj
olej makademia działanie na twarz na włosy
Pielęgnacja Olej makademia – zastosowanie, na twarz, na włosy
Olej makademia sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Za to nakładany na włosy, wygładza je i zapobiega ich łamaniu się.
Matylda Nowak
grudzień 30, 2019

Olej tłoczony z orzeszków drzewa rosnącego w Australii, Indonezji, a Hawajach i w Afrycje Południowej podbił przemysł kosmetyczny. I nikogo nie powinno to dziwić! Jego podziwu godny skład i wszechstronne działanie czynią z niego poważnego konkurenta dla innego stosowanego do pielęgnacji skóry i włosów oleju – oleju arganowego . Oleju makademia może używać w zasadzie każdy, ale poleca się go szczególnie posiadaczko cery suchej i dojrzałej. Fot.: iStock Olej makademia – skład i zastosowanie  Najważniejszymi składnikami oleju makademia są kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nim duże ilości kwasu oleinowego (od 53 do 67 procent), sporo kwasu palmitoleinowego (16-24 procent) i kwas palmitynowy (od 8 do 10 procent). W skład oleju makademia wchodzą także witaminy A, E i te z grupy B oraz składniki mineralne – między innymi cynk , potas, żelazo i wapń. Istotnymi składnikami są także skwalen i lecytyna. Spożywany, olej makademia obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu, wzmacnia kości i mięśnie i pomaga w leczeniu anemii. Jest on jednak na tyle kaloryczny, że polecamy go stosować raczej w łazience, a nie w kuchni . ;-) Olej makademia – na twarz Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, stosowany na skórę olej makademia przede wszystkich wzmacnia jej naturalną barierę ochronną i zapobiega transepidermalnej utracie wody. Za sprawą zawartych w nim witamin (głównie witaminy E) olej makademia wykazuje także właściwości antyoksydacyjne i spowalnia starzenie się skóry . Także wchodzące w skład oleju makademia witaminy sprawiają, że ujednolica się koloryt cery, a jej regeneracja następuje szybciej . Za to zawarty w nim skwalen pomaga regulować wydzielanie sebum i działa na nią kojąco. Wszystkie te właściwości sprawiają, że oleju makademia warto szukać w składzie kosmetyków lub po prostu nakładać go na skórę – najlepiej zamiast kremu...

Przeczytaj