klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kobieta z awokado
Fotolia
Przepisy

10 superfoods, które powinnaś znać

W pogoni za trendami w obecnym świecie często zapominamy sprawdzić, co naprawdę przysłuży się naszemu zdrowiu. Jakie produkty warto włączyć do diety, by znalazły się w niej źródła antyoksydantów i wartości odżywczych? Sprawdźcie, czym jest superfood i dlaczego warto po nią sięgnąć!
Sylwia Kazimierczuk
lipiec 30, 2015

kobieta z awokado

Hotel Paradise: Ata i Artur ostro o relacji Domi i Bartka: „Pokazała rogi i okropnie go potraktowała”. Dominika odpowiedziała

Superfoods - dlaczego są takie super?

Superfoods, nazywane też super żywnością, są kopalnią witamin i związków mineralnych. Pozwalają zachować młodość i zdrowy wygląd na dłużej, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu się skóry. Chronią przed uszkodzeniami komórek oraz zabezpieczają przed chorobami. Wybierając składniki do kolejnej sałatki, rozważ superfoods. Zyskasz na zdrowiu i urodzie!

Sięgając po kolejny suplement diety, warto zatrzymać się na chwilę i raczej skręcić na targ w poszukiwaniu zdrowszej i łatwiej przyswajalnej alternatywy. W odpowiedzi na najczęstsze problemy „urodowe” stworzyłyśmy listę 10 superfoods. Sprawdźcie!

Zielone superfoods - coś więcej niż zielenina

Kiełki brokułu

Zawierają 10 razy więcej związków chemicznych odpowiadających za działanie przeciwrakowe niż brokuł. Kanapka z kremowym serkiem z dodatkiem szczypiorku i kiełków brokułu dostarczy Ci niezbędnej dawki żelaza.

Awokado

Zdrowe tłuszcze utrzymują Cię w dobrym nastroju i pozwalają na lepsze wchłanianie innych składników odżywczych. Grillowane plastry awokado z czerwoną cebulką i octem balsamicznym… brzmi smacznie, czyż nie?

Kolejna miseczka muesli na śniadanie? Odważ się na nowość!

Ziarna Chia

Jeżeli nie jesteś zagorzałą fanką ryb, to będzie świetna alternatywa, by wzbogacić swą dietę w kwasy Omega-3. Podprażone na małym ogniu zyskają lekki, orzechowy smak wzbogacający Twoją ulubioną sałatkę czy miseczkę muesli.

superfood produkty

Quinoa

Jesteś na diecie bezglutenowej? Szukasz odpowiedniego produktu, który wzbogaci Twoją dietę w cynk, magnez i potas? Wegeburgery na bazie quinoa będą idealnym zamiennikiem mięsnych bomb kalorycznych!

Super orzechy- chrup na zdrowie!

Migdały

Chcesz zgubić dodatkowe kilogramy? Podjadanie migdałów w pracy, szkole czy podczas pieszych wycieczek pozwoli Ci zlikwidować uczucie głodu na dłużej! Zmniejszają ryzyko zachorowań na raka czy też chorób takich jak Alzheimer.

Orzechy brazylijskie

Problemy z wypadającymi włosami? Wzbogać swoją dietę w orzechy brazylijskie, które są największym źródłem selenu. Własnoręcznie przygotowane masło orzechowe z ich użyciem będzie wspaniałym dodatkiem jako dip do surowych warzyw czy jako składnik dressingu do sałatek.

Superfruits mówią rakowi stanowcze NIE!

Jeżyny

To królowe wszystkich owoców jagodowych zawierające więcej antyoksydantów niż truskawki czy żurawina. Dodana do zupy mlecznej z płatkami owsianymi i z odrobiną miodu zapewni Ci ogromną dawkę witaminy D na cały dzień!

jeżyny i borówki

Borówki

Poprawiają Twoją pamięć i zdolność koncentracji, co skutkuje lepszymi wynikami w pracy czy w szkole. Owocowe smoothie z płatkami żytnimi i ich dodatkiem smakuje wyśmienicie, więc doskonale sprawdzi się jako pierwsze czy drugie śniadanie.

Wyłów dla siebie coś super! 

Dziki łosoś

Bardzo ważne jest, by kupować łososia pochodzącego z naturalnego środowiska, nie z hodowli, karmionego antybiotykami szkodliwymi dla Twojego zdrowia. Włączenie dzikiego łososia, bogatego w kwasy Omega-3 do diety, pozwali Ci cieszyć się zdrowym sercem na dłużej!

Sardynki

Już kilka wędzonych rybek dodanych do świeżo przygotowanej pasty z białego sera, zielonej cebulki i jajka, dostarczy Ci 100% dzienną dawkę witaminy D! Podobnie jak dziki łosoś, są nieocenionym źródłem kwasów Omega-3.

Zobaczcie także listę superfood za zdrowe zęby!

Znacie superfoods? Włączacie te produkty do swojej diety?

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Płatki jęczmienne – właściwości lecznicze i odchudzające
Chcesz zjeść zdrowe, lekkie, ale sycące śniadanie? Sięgnij po płatki jęczmienne.
Materiał partnera
październik 19, 2017

Oferta płatków śniadaniowych na sklepowych półkach jest tak bogata, że w ich rodzajach oraz nazwach producentów można się łatwo pogubić. Kiedy wybierasz jakieś dla siebie, na początek odrzuć te, które zawierają składniki inne niż w 100% naturalne. Czytając etykietę, warto również zwrócić uwagę na zawartość cukru (najlepiej, by w ogóle nie miały takiego dodatku) i błonnika (dietetycy zalecają, by na 100 g płatków przypadały przynajmniej 3 g błonnika), zapewniającego poczucie sytości, a tym samym wspomagającego odchudzanie. A co z podstawowymi rodzajami płatków śniadaniowych? Do wyboru mamy płatki jęczmienne, ryżowe, owsiane, żytnie, gryczane, kukurydziane oraz jaglane. Wszystkie są naturalnym źródłem składników odżywczych, ale w poniższym artykule przyjrzymy się pierwszym z nich. Płatki jęczmienne mają bowiem szczególne właściwości lecznice i odchudzające . Wartości odżywcze płatków jęczmiennych Płatki jęczmienne to doskonałe źródło węglowodanów (aż 69 g na 100 g płatków!), które dostarczają nam energii na cały dzień. Węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych, trawimy dłużej niż proste – tym samym dłużej czujemy się najedzone i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, na przykład w czasie pracy. Przygotuj płatki na mleku, dodaj do nich kawałki owoców, na przykład banana – zbilansowane śniadanie gotowe! Płatki jęczmienne spełniają również wspomniane wyżej zalecenie dietetyków – w ważącej 100 g porcji znajdziemy 9 g błonnika. Jedząc płatki jęczmienne, dostarczamy naszemu organizmowi także: fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego tempa metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu kości w dobrym zdrowiu; żelaza sprzyjającego detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomagającego prawidłową pracę systemu odpornościowego; cynku, który wzmacnia nasze włosy i paznokcie,...

Przeczytaj
Fotolia
Pielęgnacja Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty jeść, a jakich unikać?
Dbanie o cerę trądzikową to nie tylko pielęgnacja, to przede wszystkim odpowiednia dieta. Z pomocą dietetyka wskazujemy, jakie produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu, a jakich należy się wystrzegać.
Ewelina Błeszyńska
kwiecień 01, 2016

Dieta odpowiednio dobrana do stanu cery niejednokrotnie może zdziałać więcej niż same kosmetyki. Bardzo często to właśnie spożywanie nieodpowiednich produktów niekorzystnie wpływa na stan cery, przyczynia się do powstawania problemów skórnych czy stanów zapalnych. Dzięki świadomym wyborom i skomponowaniu jadłospisu uwzględniającego stan cery jesteśmy w stanie pożegnać wiele z tych problemów. Dziś rozwiewamy wątpliwości na temat diety dla cery trądzikowej. Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty warto spożywać? O wskazanie produktów najbardziej polecanych dla osób posiadających cerę trądzikową poprosiłyśmy dietetyk i psychodietetyk Sylwię Leszczyńską, która prowadzi Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „SANVITA” . Zwraca ona uwagę na konieczność włączenia do diety produktów, które są źródłem m.in. cynku, siarki, witamin z grupy B oraz kwasów omega-3. Oto 5 grup produktów, które będą najlepszym źródłem składników pomagających w poprawie stanu cery trądzikowej: Orzechy, pełne ziarna zbóż, pestki dyni - zawierają witaminę E, kwasy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B (ich braki nasilają objawy trądziku), selen, cynk, który jest korzystny w  zwalczaniu trądziku. Czerwone i zielone warzywa i owoce – doskonałe źródło przeciwzapalnej witaminy C, 1 papryka pokryje ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Fasola i soczewica -  źródło cynku i siarki, regulujące wydzielanie sebum i przyśpieszające gojenie się ran. Tłuste ryby - Za pomocą odpowiedniej podaży kwasów EPA i DHA w nich zawartych  można złagodzić stany zapalne skóry. Aby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego organizmu na tego rodzaju kwasy, dobrze uwzględnić w swojej diecie spożywanie tłustych ryb raz lub dwa razy w tygodniu, np. łososia. Znaczną ilość kwasów zawierają także sardynki. Olej krokoszowy, z pestek winogron, z kiełków...

Przeczytaj
Fotolia
Pielęgnacja Jedzenie, które zapobiega zmarszczkom
Do pewnego momentu żyjemy dniem i cieszymy się każdym kolejnym osiągnięciem. Kiedy zauważamy jednak pierwsze drobne zmarszczki i siwe włosy, nachodzi nas pewna refleksja. Czy naprawdę już się starzejemy? Nie da się ukryć, że w pewnym wieku nasz metabolizm po prostu zwalnia, a skóra nie nadąża z produkcją kolagenu i elastyny.
Monika Orzechowska
kwiecień 20, 2016

Największym wrogiem jędrnej skóry jest czas, ale błędem byłoby zrzucać wszystko na jej starzenie się. Szkodliwe działanie promieni słonecznych, alkohol, a czasem i papierosy powodują, że organizm w walce z wolnymi rodnikami jest bezbronny. Istnieje na szczęście co najmniej jeden sposób na to, aby go wspomóc. Mowa oczywiście o diecie . To, co jemy, wpływa na jędrność skóry, jej koloryt oraz umiejętność bronienia się przed czynnikami zewnętrznymi. Oto propozycje produktów bogatych w przeciwutleniacze, które mogą znacząco opóźnić pojawienie się kolejnych zmarszczek . Nasiona czarnego sezamu Stosowane w kuchni azjatyckiej nasiona czarnego sezamu bogate są m.in. w kwas oleinowy, aminokwasy będące skutecznymi antyoksydantami, błonnik i potas, które sprzyjają tak oczyszczaniu organizmu z toksyn, jak i pielęgnacji anti-aging . Dodając je do niemalże każdego posiłku, można liczyć na poprawę kondycji nie tylko skóry, ale i włosów oraz paznokci. Awokado W przeciwieństwie do innych owoców, awokado zawiera tzw. zdrowe tłuszcze, które chronią DNA komórek przed działaniem wolnych rodników. Jego obecność w diecie służy więc utrzymaniu promiennej skóry. Owoc można podawać razem z pomidorami, papryką, łososiem i kiełkami. Zawsze można też skorzystać z propozycji blogerki kulinarnej Colette Dike i stworzyć apetyczne, zdrowe kanapki. Nasiona dyni Bogate w minerały, w tym cynk, siarkę, a także w witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-3 nasiona dyni uchodzą za dobre źródło przeciwutleniaczy. Jedząc je na surowo (delikatne tłuszcze pod wpływem ciepła ulegają zniszczeniu), można wspomóc profilaktykę anti-aging, a także walkę z bliznami potrądzikowymi . Ryby Wspomniane już kwasy omega-3 ujędrniają skórę, zapobiegają utracie wody, a do tego redukują zaczerwienienia i podrażnienia. Ich bogatym źródłem jest...

Przeczytaj