klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kasza emix
Przepisy

3 nowe kasze od marki Emix

Firma Emix wprowadza na rynek trzy nowe produkty – kaszę jęczmienną z warzywami, kaszę gryczaną oraz kaszę jęczmienną wiejską. Nowe produkty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i zawartością cennego błonnika roślinnego.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 08, 2014

Nowe produkty marki Emix są oferowane w poręcznych opakowaniach, pakowane w saszetki do gotowania, gotowe w 20-25 minut do spożycia. Na opakowaniu producent podaje zawartość składników odżywczych (w tym: białko, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne). Na opakowaniu znajdziemy także propozycje zastosowania produktów w kuchni. Kasze Emix stanowią doskonały dodatek do zup, pieczeni, zrazów i gulaszu. Mogą być także podawane z rożnymi rodzajami sosów, a także jako nadzienie do dań mięsnych i mięsno-warzywnych. Kasza jęczmienna z warzywami sprawdzi się w przygotowaniu krupniku.

emix kasza

Kim jest Dominic D'Angelica, skazany za seks z nieletnią, finalista „Top Model”? Przeżył sporo dramatów w swoim życiu

Kasza – wartościowe ziarno

Kasze są produktem zbożowym, wszystkie gatunki zawierają duże ilości skrobi, błonnika i witamin, szczególnie z grupy B, a także cennych pierwiastków mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza oraz fosforu. 

Kasza gryczana – znajdują się w niej znaczne ilości białka, witamin B1, B6 i PP, składników mineralnych: fosforu, wapnia, żelaza oraz tłuszczu i skrobi.  Co istotne, kasza gryczana jest wskazana dla cierpiących na kruchość naczyń krwionośnych. A to dlatego, że jest cennym  źródłem magnezu i uszczelniającej naczynia witaminy PP, zwanej rutyną.

Kasza jęczmienna – zawiera mniejsze ilości białka, wapnia i żelaza w porównaniu z kaszą gryczaną. Kasza jęczmienna jest za to bogata w błonnik rozpuszczalny, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jest zalecana osobom z chorobami krążenia oraz nadciśnieniowcom.    

Cena:

  • Kasza gryczana prażona Emix  2,60 zł/ 400g
  • Kasza jęczmienna wiejska 1,60 zł/ 400g
  • Kasza jęczmienna wiejska z warzywami: 1,75 zł/ 250g
Komentarze
emix otręby
materiały PR
Przepisy Otręby owsiane i siemię lniane Emix
Siemię lniane i otręby owsiane to stały element twojej zdrowej diety? Wypróbuj siemię i otręby marki Emix!
Katarzyna Mordalska
lipiec 01, 2013

Wartości odżywcze otrąb owsianych Otręby owsiane zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Dzięki temu kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Cennym walorem otrąb owsianych jest zawartość witamin z grupy B, w szczególności witaminy B1 oraz B5, które dostarczane do komórek mózgowych i nerwowych przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu oraz witaminy B6 (pirydoksyna), która przyspiesza przyswajanie wiedzy poprzez poprawę pamięci i koncentracji. Inna witamina, która występuje  w otrębach owsianych, to witamina E. Chroni ona organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia mięsień sercowy i jego pracę, chroni przed starzeniem się . Otręby owsiane to nie tylko zdrowy i sycący posiłek, ale również źródło składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, magnez i cynk. Pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wartości odżywcze siemienia lnianego Niepozorne siemię lniane to skarbnica dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Zawiera między innymi witaminę E (zwaną witaminą młodości), kwas tłuszczowy omega-3, substancje śluzowe i oleiste, białko, cynk, fitosterole (obniżają poziom szkodliwego cholesterolu), fitoestrogeny (które między innymi: łagodzą objawy menopauzy, zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, macicy i prostaty, osteoporozy, miażdżycy), flawonoidy (mają właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, uszczelniają naczynia krwionośne). Siemię lniane możemy używać zarówno zewnętrznie w formie maseczek, okładów, a nawet żelu do włosów, jak i wewnętrznie robiąc z niego napary do picia, dodając do sałatek, wypieków. Zmielone w młynku siemię lniane możemy dodawać do sałatek, posypywać nim kanapki, dodawać do pieczonego w domu chleba i gdzie tylko nam kulinarna...

Przeczytaj
belvita pyszne nadzienie
materiały PR
Przepisy Nowe wielozbożowe ciastka belVita Truskawki & Jogurt Naturalny
Kończymy z zimową szarością i rutyną. Od dziś jemy zbilansowane śniadania na wiele sposobów – dokładnie takie, na jakie mamy ochotę i wygodne w przygotowaniu. Dzięki nowej belVicie Pyszne Nadzienie Truskawki i Jogurt Naturalny przywitamy każdy dzień z jeszcze większą ilością pomysłów na zbilansowane śniadanie.
kwiecień 08, 2014

Ciastka belVita Pyszne Nadzienie Truskawki & Jogurt Naturalny zawierają 55% zbóż, w tym 28% pełnego ziarna oraz ważne dla organizmu witaminy i są źródłem cennego błonnika. 2 ciastka pokrywają 15% referencyjnych wartości spożycia dla witaminy E, B1, wapnia, magnezu oraz żelaza. Dlaczego belVita? Bo jej receptura jest wyjątkowa: Produkt zawiera pełne ziarno przynajmniej 5 rodzajów zbóż. Jest źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Produkowany jest bez substancji konserwujących i barwników.; Bo jest smaczna: belVita jest dostępna w wielu pysznych smakach, między innymi: Musli z Owocami, Zboża z Mlekiem, Kakaowe, Orzechy + Czekolada lub Owoce leśne, Pyszne Nadzienie z Jogurtem Naturalnym; Bo jest częścią zbilansowanego śniadania i pozwala dobrze zacząć dzień: Ciastka belVita to propozycja zbilansowanego śniadania wraz z owocem, niskotłuszczowym produktem mlecznym oraz ciepłym napojem; Bo to energia na cały poranek. Cena: ok. 7zł

Przeczytaj
soczewica rolnik
materiały PR
Przepisy Soczewica konserwowa w puszce Rolnik
Soczewica w puszce Rolnika to doskonały produkt dla zabieganych konsumentów, którzy nie mają czasu na długie gotowanie tej rośliny.
Katarzyna Mordalska
sierpień 07, 2013

Soczewica doskonale smakuje jako składnik coraz popularniejszego w Polsce hummusu, gołąbków, zupy kremu z pomidorów i ciecierzycy, puree z soczewicy a nawet karpia z soczewicą i szpinakiem . Możliwości jest tyle ile nam wyobraźnia podpowie... Soczewica kojarzona jest z kuchnią jarosza. Faktem jest, że ludzie, którzy zdecydowali się zrezygnować z jedzenia mięsa, często sięgają po potrawy z soczewicy. Nie znaczy to jednak, że tylko oni mogą je jadać. Soczewica powinna być jednym z elementów zdrowej diety i pojawiać się na naszych talerzach równie często jak mięso, nabiał czy warzywa. To najzdrowszy przedstawiciel wywodzący się z grupy roślin strączkowych. Większość pochwał dotyczących soczewicy odnosi się do wysokiej zawartości białka.  Soczewica zawiera także duże ilości węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Ten ostatni usprawnia pracę układu pokarmowego, pomaga usuwać toksyny powstałe w trakcie przemiany materii, a także pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy we krwi.  W soczewicy znajdziemy też witaminy, a wśród nich witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz tak ważne dla zdrowia beta-karoten i kwas foliowy. Nie brakuje w niej również minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. To jednak nie koniec zalet tej rośliny. Ma ona w swoim składzie lizynę. To aminokwas, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i musi być dostarczany z pożywieniem. Lizyna bierze udział w procesie budowy białek, pomaga w procesach regeneracji oraz tworzenia enzymów i hormonów. Uczestniczy również w produkcji kolagenu. Pomaga także dbać o linię, bo jest niezbędna przy powstawaniu substancji odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów. Soczewica w puszce Rolnik cena - 2,28zł / 425ml

Przeczytaj
Przepisy TOP 10 najzdrowszych warzyw
Wszystkie warzywa są zdrowe - oczywiście, to zdanie to najprawdziwsza prawda! Nie zmienia to faktu, że część z nich wyróżnia się na tle reszty - są prawdziwą bombą wartościowych składników. Po które warzywa zatem warto przede wszystkim sięgać? Sprawdźcie naszą infografikę!
Agata Olejniczak
wrzesień 02, 2016

1. Rukiew wodna - mało znana (pewnie niektóre z Was słyszą o niej pierwszy raz), a szkoda! To warzywo to prawdziwe bogactwo białka, witamin z grup A, B, C, E i K, kwasu foliowego, cynku, potasu, wapnia i żelaza. To naprawdę nie wszystko! Rukiew chroni przed nowotworami . Mało tego - jest w stanie także hamować ich rozwój. Poza tym doskonale wpływa na stan naszej skóry. Dobrze radzi sobie z przeziębieniami. Jak smakuje? Podobnie do rzodkiewki czy rukoli - jest nieco ostra w smaku. Świetnie nada się do sałatek i nie tylko. Która z Was próbowała już tego warzywa? Nie jest łatwo jest kupić - zawsze można nabyć nasiona w sklepie ogrodniczym i wyhodować rukiew samodzielnie.  Zobacz także:  Warzywa na patelnię to świetny pomysł na "lekki" obiad! 2. Kapusta pekińska - tania, smaczna, idealna do sałatek i surówek! Można zrobić z niej gołąbki czy kiszone przysmaki. W latach 90-tych była w Polsce nowością. Na szczęście Polacy pokochali ją na dobre. Pekinka zawiera w sobie bardzo dużo beta - karotenu, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie narzadu wzroku. Działa przeciwwrzodowo, przeciwantybakteryjnie i przeciwwirusowo . I tak mogłybyśmy wymieniać niemal bez końca.  3. Botwinka - właściwa nazwa to boćwina. To specjalna odmiana buraka hodowana dla liści (korzenie nie nadają się do spożycia). Pyszne zupy czy sałatki to coś co na pewno warto przygotować z tego warzywa. Botwinka oferuje nam mnóstwo witamin, przede wszystkim A i C, żelaza oraz wapnia. To przedostatnie powinno szczególnie interesować wegan i wegetarian - ci powinni zatem mieć botwinkę szczególnie na uwadze :) Botwina pobudza apetyt, pomaga walczyć ze stresem i przeziębieniem.  4. Burak - mamy wrażenie, że ostatnio coraz więcej osób odkrywa pyszny smak tego warzywa. W końcu burak to nie tylko barszcz, ale tez zupa krem z buraka (pycha!), kotlety i...

Przeczytaj