klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
krem czekoladowy nutella
Fotolia
Przepisy

3 pomysły na zastąpienie Nutelli

Umówmy się, zastąpienie kremu orzechowo-czekoladowego do łatwych nie należy. Domowa Nutella, nawet dietetyczna, może jednak smakować znakomicie! Sprawdźcie pomysły, z czego i jak przygotować domową Nutellę!
Katarzyna Mordalska
lipiec 28, 2015

nutella

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Dietetyczna Nutella – przepis

Składniki:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka fruktozy/słodziku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Kakao wymieszać z fruktozą/słodzikiem. Dodać jogurt i mieszać jak kogel-mogel. Jeśli dacie mniej jogurtu, będzie gęstsze, ale według mnie podane proporcje są ok. Wtedy wychodzi nieco płynna, gęsta polewa, którą bezkarnie można zajadać, nawet w ramach aktu desperackiego szukania czegoś „na ząb”.

Przepis Wizażanki pysiamn

Domowa Nutella ze śliwek

Składniki:

  • 3kg śliwek
  • 1kg cukru
  • 6 opakowań cukru waniliowego
  • 45dag kakao

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować i smażyć na małym ogniu przez ok. 2,5 godz., w połowie smażenia dodać cukier. Powstałą masę zdjąć z ognia, zmiksować, dodać cukry waniliowe i porcjami dodawać kakao. Postawić na ogniu i smażyć jeszcze przez ok.20-25min. Gorące nakładać do słoików. Nie pasteryzować. Postawić tylko do góry dnem, żeby się zassały.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 1,5l nutelli. Wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, drożdżówek, a także do naleśników.

Przepis Wizażanki leemonga

nutella

Nutella Dukana dietetyczna

Składniki:

  • 7 łyżek mleka w proszku (granulowane, odtłuszczone)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 żółtko jaja
  • 3 łyżki mleka 0,5%
  • 4 krople aromatu orzechowego lub migdałowego do ciast
  • 3 łyżeczki słodziku

Przygotowanie:

Mleko w proszku, kakao i aromat wymieszać w misce. Słodzik rozpuścić w trzech łyżkach mleka i wlać, wbić żółtko. Mieszać wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji, co zajmuje trochę czasu z powodu granulowanego mleka. Masa powinna być gęsta, ale jeśli nie jest, to dosypujemy odrobinę kakao, a jeśli za rzadka, to dolewamy mleka.
Należy też uważać na ilość kakao, bo zbyt duża powoduje, że w masie czuć goryczkę. Schłodzić w lodówce. Dobrze jest przechowywać krem w zamkniętym pojemniku. Idealnie smakuje z protalowym chlebem lub jako dodatek do dietowych deserów. :)

Przepis Wizażanki Osiak

Wypróbujecie któryś z zaprezentowanych przepisów?

Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj
przekąska z kurczaka
materiały PR
Przepisy Przekąska z kurczaka na Karnawał
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne przekąski, idealne na karnawałową imprezę? Skorzystaj z przepisu na racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami i boczkiem podawane z sosem ziołowym.
Katarzyna Mordalska
styczeń 14, 2013

Przepis polecany przez Konrada Mirka, Kulinarnego Ambasadora marki Kurczak Zagrodowy z Podlasia – Drosed. Składniki dla 4 osób: 3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski 2 łyżki oliwy z oliwek 2 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz do smaku Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka ½ szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia) 1 jajko sól do smaku 80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików 4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski ½ cebuli pokrojonej w piórka ½ oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów 1 mały pęczek posiekanej pietruszki oliwa z oliwek do smażenia Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić. Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

Przeczytaj