klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
śniadanie
Fotolia
Przepisy

3 pomysły na zdrowe i dietetyczne śniadanie

Wstajesz rano, włączasz ekspres lub nastawiasz wodę na herbatę i zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Podrzucamy kilka pomysłów, jak tradycyjne śniadania przeobrazić w zdrowe i dietetyczne posiłki!
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2015
Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Zdrowy omlet na śniadanie

Omlet to jedno z chętniej wybieranych dań na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Takie śniadanie to doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a w wersji z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, warzyw, ziół i przypraw to przepis na śniadanie idealne!

omlet ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć)
  • łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
  • ulubione dodatki

Przygotowanie:

Dzień wcześniej, wieczorem zalewamy płatki owsiane gorącą wodą i pozostawiamy do rana. Do tak przygotowanych płatków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W wersji wytrawnej, do masy polecamy dodać liście szpinaku, które są bogatym źródłem żelaza.

Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smażymy z obu stron.

W wersji na słodko, do gotowego omletu polecamy dodać trochę serka wiejskiego z musem jabłkowym i cynamonem.

Zdrowe kanapki na śniadanie

Prawidłowo zbilansowane śniadanie powinno być bogate we wszystkie składniki odżywcze – zdrowe tłuszcze, węglowodany, białko oraz witaminy pochodzące z warzyw lub owoców. Takich substancji dostarczą nam odpowiednio skomponowane, zdrowe kanapki.

kanapki pasta awokado

Tylko co to znaczy zdrowe? Bazę takiej kanapki powinno stanowić pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej. Zamiast masła czy margaryny, lepiej użyć pasty z awokado, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na takiej kanapce możemy położyć plastry grillowanej piersi kurczaka lub łososia. W drugim wypadku, możemy kanapkę nieco zmodyfikować i pieczywo posmarować twarożkiem, na którym położymy plastry awokado i na nim łososia, który doskonale skomponuje się z serkiem.

Dodatek do tak przyrządzonych kanapek może stanowić całe bogactwo warzyw – pomidor, papryka, ogórek, rukola oraz kiełki brokułu lub rzodkiewki.

Aby „masło” z awokado nie ściemniało, warto rozgniecioną masę skropić kilkoma kroplami cytryny.

Zobaczcie także pomysły na śniadania redaktorek Wizaz.pl ;)

Zdrowe koktajle na śniadanie

Jeśli należycie do osób, które nie przepadają za jedzeniem śniadania, a jednocześnie zdajecie sobie sprawę, że to naprawdę najważniejszy posiłek w ciągu dnia, koktajl śniadaniowy będzie dla Was idealnym rozwiązaniem!

koktajl bananowy

Składniki:

  • szklanka mleka
  • jeden, średniej wielkości banan
  • 4 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

Płatki zalewamy gorącą wodą – sama robię to dopiero rano, żeby nieco ogrzać mleko z lodówki, ale możecie przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Nie jest to jednak konieczne, bo płatki robią się na tyle miękkie, że blender z powodzeniem daje im radę. Banana kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki, blendujemy i mamy gotowy pyszny, szybki i pożywny koktajl na śniadanie!

Co najchętniej przygotowujecie sobie na zdrowe i dietetyczne śniadania?

Komentarze
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
bakalie helio
materiały PR
Przepisy Konfigurator dobrego śniadania Helio
Masz ochotę na zdrowe, a zarazem szybkie śniadanie? Zobacz, co proponuje producent pysznych bakalii Helio!
kwiecień 28, 2014

Dobre śniadanie powinno składać się z produktów podstawowych oraz nie mniej ważnych dodatków . Jako produkty podstawowe możemy wybrać np. płatki owsiane, czy kaszę jaglaną. Oba produkty to skarbnice witamin, mikroelementów oraz błonnika, dodatkowo oba mają właściwości detoksykujące oraz nie zawierają glutenu. Dobre śniadanie powinno się także składać z na pozór drobnych uzupełnień, które odegrają niebagatelną rolę w tworzeniu dobrego śniadania. Ich zadaniem jest zarówno dostarczenie cennych składników odżywczych, jak i nadanie posiłkowi wyraźnego: słodkiego lub bardziej wytrawnego smaku. Jako składowe dobrego śniadania propozycją zdrową i smaczną będą bakalie HELIO, w tym: żurawina suszona, pestki dyni oraz płatki migdałowe. Dlaczego? Suszona żurawina HELIO to całe owoce, a nie ich cięte cząstki . Całe owoce żurawiny zachowują więcej korzystnych dla zdrowia właściwości niż owoce, które przed zapakowaniem zostały pokrojone. Jeśli preferujemy bardziej wytrawne smaki to jako składnik dobrego śniadania marka HELIO proponuje pestki dyni , w których znajdują się kwasy nienasycone i dużo aminokwasów (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) korzystnych dla zdrowia. Pestka dyni jest też źródłem żelaza i cynku. Nasiona dyni polecane są w leczeniu stanów zapalnych skóry i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dobre śniadanie byłoby niekompletne bez płatków migdałowych HELIO . Płatki migdałowe czyli po prostu pokrojone migdały bez skórki to skarbnica witaminy E, przeciwutleniacza zapobiegającego miażdżycy, zawałowi serca, nowotworom, udarom mózgu, przedwczesnemu starzeniu się. Witaminy B1, B2, PP i potas mające dodatni wpływ na funkcjonowanie mózgu, pamięć i koncentrację. Zawierają również cynk regulujący działanie systemu odpornościowego. Przy jego niedoborze łatwo się przeziębić, ma wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Dobre...

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj
dieta owsiankowa dieta owsiana jednodniowa jak szybko schudnąć przepisy owsianka płatki owsiane
Styl życia Dieta owsiankowa – efekty i przepisy
Dieta owsiana pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy. Fani tej metody odchudzania przekonują, że nawet jednodniowa dieta owsiankowa pozwala pozbyć się 1 kg!
Matylda Nowak
kwiecień 03, 2020

Płatki owisiane to jeden z najtańszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych i pielęgnacyjnych. Maseczka z płatków owsianych działa łagodząco, regulująco i przeciwzapalnie, zmniejszając uciążliwość trądzika. Za to wprowadzenie płatków owsianych na stałe do swojej diety – najlepiej w postaci sycącej owsianki zjadanej na śniadanie – pozwala zapanować nad poziomem cholesterolu i wspiera koncentrację .  Ale na tym zalety płatków owsianych się nie kończą! Okazuje się, że opierająca się na nich dieta pozwala w ekspresowym tempie pozbyć się dodatkowych kilogramów . W wersji ekstremalnej dieta owsiankowa trwa nawet dwa miesiące. My jednak polecamy także bardzo skuteczną, ale za to dużo bardziej "znośną" jednodniową dietę owsianą. Fot.: iStock Płatki owsiane – kalorie i wartości Płatki owsiane, choć dość kaloryczne, są bardzo sycące. Przede wszystkim pęcznieją, wypełniając żołądek. Regulują też trawienie. Choć 100 g płatków owsianych to około 370 kcal, żeby przygotować z nich pożywny posiłek, wystarczy użyć ich zaledwie 50 g. Płatki owsiane zawieraj sporo węglowodanów, białko i niewielką ilość tłuszczu . Znajdziemy w nich także:  duże ilości błonnika , który zapewnia uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru w organizmie, fosfor , od którego zależy między innymi stan naszych kości, magnez , który stabilizuje funkcje układu nerwowego, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, działa uspokajająco oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, mangan , który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wpływa na płodność i libido oraz chroni przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników , witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), od których zależy między innymi prawidłowe...

Przeczytaj