klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy

3 przepisy na desery, które zawsze się udają

Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015
Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Ptysie z bitą śmietaną

Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;)

ptysie

Składniki:

  • Pół szklanki wody
  • Pół szklanki mleka
  • Szklanka mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 5 jajek

Przygotowanie:

Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą.

Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną.

Proste i szybkie babeczki

Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe!

babeczki

Składniki:

  • Pół szklanki cukru
  • Szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • Kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką

Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na ostatnią chwilę, gdy zadzwoni telefon i znajomi zapowiedzą się z wizytą.

apple crumble

Składniki:

  • Kilogram jabłek
  • 110g masła z lodówki
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • Cynamon

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubych oczkach, układamy w naczyniu żaroodpornym  i posypujemy cynamonem.  

Masło kroimy na kawałki, dodajemy do mąki wymieszanej z cukrem. Łączymy, tworząc strukturę kruszonki, i wykładamy na jabłka. Pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Jakie są Wasze ulubione desery?

Komentarze
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
Ciasto Brownie
Fotolia
Przepisy 3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Brownie o konsystencji krówki? A może jesteś fanem puszystego i delikatnego ciasta niczym dobrze znany murzynek? Bardzo słodki, czekoladowy i uzależniający deser jest idealny do popołudniowej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Przedstawiamy trzy sposoby na przygotowanie perfekcyjnego brownie dla każdego łasucha, także na diecie!
Sylwia Kazimierczuk
październik 14, 2015

Puszyste czy ciągnące? Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto. Czekoladowe brownie - wersja "puszyste" Składniki: pół kostki masła (100 g) tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g) 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao 1,5 szklanki mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące" Składniki: kostka masła (200g) 150 g posiekanej czekolady deserowej 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki mąki Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut. Dobra rada Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.   Jabłkowe brownie Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem! Składniki: 8 łyżek mąki...

Przeczytaj