klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
pączki na tłusty czwartek
Fotolia
Przepisy

3 przepisy na pączki: szybkie, bez glutenu i z piekarnika

Nie macie jeszcze upatrzonego przepisu na pączki? Nic nie szkodzi! Spieszymy z pomocą! Wypróbujcie któryś z trzech proponowanych przez nas przepisów na szybkie pączki, pączki bez glutenu lub pączki z piekarnika.
Katarzyna Mordalska
luty 02, 2016

pączki

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Przepis na pączki bezglutenowe

 Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pączki bez glutenu, Wizażanka Mirianka przychodzi z pomocą!

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki cukru (zamiennie: ksylitol, erytrol lub stewia)
  • 1 łyżka drożdży w proszku
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy (lub smalec, masło klarowane, tłuszcz roślinny)
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (lub z tapioki)
  • czubata łyżka mąki owsianej
  • czubata łyżka mąki jaglanej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub inny: roślinny, kefir, itp.)

Przygotowanie:

Jajka zmiksować ze słodzidłem/cukrem, dodać tłuszcz, drożdże i mąki. Wymieszać dokładnie, odstawić na 10 min. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Wkładać na bardzo gorący, głęboki tłuszcz za pomocą dwóch łyżek lub jednej głębokiej - u mnie taka miarka jak do mąki. Uwaga- ładne rosną! :)
Smażyć po kilka sekund z każdej strony (patrzeć na stopień zarumienienia). Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Przepis na szybkie pączki

 Wizażanka madzia6217 poleca swój przepis, według którego przygotowanie pączków zajmie około 30 minut! 

Składniki:

  • 1kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250g margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 100g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • 0,5l oleju do smażenia
  • 2 jajka

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru. Po rozmieszaniu dodać resztę mleka i tyle mąki, aby rozczyn był gęstości śmietany. Odstawić, aby masa podrosła. Ubić jajka z cukrem. Dodać je do masy razem z resztą mąki i szczyptą soli. Wyrobić ciasto. Roztopić margarynę i dodać do ciasta. Ponownie ugniatać ciasto. Wlać dwie łyżki spirytusu. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Formować pączki (ja robię te takie malutkie). Kłaść pączki na tłuszczu i gdy się zarumienią przewrócić na drugą stronę.

Gotowe pączki posypać można cukrem pudrem bądź polać lukrem. Małych pączuszków wychodzi bardzo dużo. Tak na oko z 50.

Przepis na pączki z piekarnika

 Jeśli nie macie ochoty na pączki smażone na głębokim tłuszczu, przepis Wizażanki pysiamn jest idealny dla Was! 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 14g drożdży (2 opakowania drożdży instant)
  • 250ml mleka
  • 80g margaryny
  • szczypta soli
  • 80g cukru
  • marmolada (lub dżem, ale nie konfitura, bo będzie wypływać)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do mąki dodać sypkie drożdże i szczyptę soli. Wymieszać. Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić. Podgrzać mleko (ja też w mikrofali bo szybciej), musi być letnie, dodać cukier – połączyć.

Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło. Wyrobić dobrze, ale lekko, nie zagniatać zbyt długo, ciasto ma być pulchne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować ciasto – świetnie się formuje, jest puszyste i nie lepkie. Rozwałkujemy na ok 3-4mm, nie za grubo i nie za cienko. Wycinamy dużą szklanką jak na pierogi placki, do środka dajemy nadzienie .

Sklejamy dobrze jak pierogi i formujemy pączka „grzbiet pączka”, dajemy na „plecy” i lekko formujemy kształt. Kładziemy na blachę z papierem, ja piekłam 2 blachy.

Piec w nagrzanym piekarniku 200-220ºC przez ok 10-15 minut, aż będą rumiane. Jak ostygną, posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, ew. polać polewą z białej czekolady.

Który z przepisów wypróbujecie w tłusty czwartek? :)

Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
pączki
123rf
Przepisy Przepis na pączki... ziemniaczane!
Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!
Łucja Zbieniewska
luty 20, 2014

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka , w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;) Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku! Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty  przepis na pączki ziemniaczane . Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;) Drożdżowe pączki ziemniaczane Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków; pół kostki roztopionego masła; 50g drożdży; 3 szklanki mąki; 7-8 łyżek cukru; opakowanie cukru wanilinowego; 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko); 2 łyżeczki octu lub spirytusu; szczypta soli. Przygotowanie : Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w...

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj
focaccia
materiały PR
Przepisy Domowa focaccia z suszoną papryką – przepis
Dlaczego papryka powinna być istotnym elementem w naszej diecie? Naukowcy twierdzą, że ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, a także jest znakomitym źródłem witaminy C. Nie musisz wybierać pomiędzy świeżym warzywem, a przyprawą w proszku – postaw na suszoną paprykę Crispy Natural i przygotuj pyszną focaccię!
Katarzyna Mordalska
luty 24, 2014

Składniki : 350 g mąki pszennej; pół łyżeczki soli; 210 ml letniej wody; 7 g drożdży instant; 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 łyżki suszonych płatków papryki Crispy Natural; kilka pomidorków koktajlowych; suszona bazylia do posypania. Przygotowanie : składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne tak aby dało się je lekko rozwałkować przed pieczeniem. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po godzinie do ciasta trzeba dodać płatki papryki i zagnieść raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem rozwałkować lekko na niezbyt cienki placek. Po 20 min. w cieście trzeba zrobić kciukiem wgłębienia i zostawić jeszcze na 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy przekrojone na pól pomidorki i posypujemy wszystko bazylią. Całość polewamy kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na ok. 20-25min. Smacznego!

Przeczytaj