klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

4 przepisy na pizze, od których nie przytyjesz

Powinna je znać każda miłośniczka tej potrawy.

Chociaż pizza to typowo włoskie danie i niektórzy twierdzą, że grzechem jest modyfikować oryginalny przepis, czasem aż trudno odmówić sobie małych eksperymentów. Dzisiaj zachęcamy was do wypróbowania przepisów na dietetyczne pizze.

Oto cztery przepisy, które udowadniają, że smaczną pizzę można przygotować bez tuczącej i niezbyt zdrowej mąki pszennej.

Zobaczcie także:  5 sposobów na grilla w babskim towarzystwie

Foto: Instagram

1 z 4

Pizza na spodzie z brokuła

Pizza na spodzie z brokuła

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego ciasta jest też spód z brokuła. Warzywo dzielimy na różyczki i przez kilka minut gotujemy na parze.

Następnie rozdrabniamy go za pomocą blendera i przecedzamy przez sitko oraz gazę.

Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (najlepiej oregano i bazylią) i łączymy ze startymi 40 gramami sera parmezan, dwiema łyżkami otrębów żytnich oraz jajem.

Masę pieczemy przez kilka minut na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z piekarnika, smarujemy ulubionym sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami i na koniec jeszcze przez ok. 10 minut pieczemy w piekarniku.

2 z 4

Pizza z arbuza

Pizza z arbuza

Kto powiedział, że pizzę trzeba piec w piekarniku?

Korzystając z trwającego sezonu grillowego, spróbuj pizzy na arbuzie. Wytnij plaster z arbuza z jego najszerszej części i na kilka minut połóż na ruszt, po czym przewróć go na drugą stronę i po kilku minutach ściągnij.

Podstawę pizzy możesz przyprawić solą i pieprzem oraz obłożyć wędliną, warzywami (np. mieszanką sałat) i parmezanem, a także serem feta. Przed spożyciem skrop pizzę oliwą z oliwek bądź olejem balsamicznym.

3 z 4

Pizza ziemniaczana

Pizza ziemniaczana

Chociaż ziemniaki nie należą do niskokalorycznych produktów, zawsze stanowią jakąś alternatywę dla tradycyjnego ciasta.

Przygotowanie pizzy na ziemniaczanym spodzie wymaga ugotowania ok. kilograma ziemniaków, rozbicia ich tłuczkiem i wymieszania z dwoma jajami, solą, oregano, bazylią, opcjonalnie także z tymiankiem i dwoma startymi ząbkami czosnku.

Masę przekładamy na nasmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy przez ok. kwadrans. Następnie na spód nakładamy masę pomidorową oraz farsz i pizzę wsadzamy do piekarnika na 20-25 minut.

Ciasto można przygotować także z dodatkiem mąki pszennej i z mniejszej ilości ziemniaków, ale wówczas – zważając na to, że mamy ochotę na coś nieco bardziej oryginalnego – straciłoby ono swój urok.

4 z 4

Pizza na cieście z otrębów

Pizza na cieście z otrębów

Kuszącym rozwiązaniem jest także pizza na otrębowym spodzie, który z pewnością nie dostarczy nam tylu kalorii, co pizza ziemniaczana.

Cztery łyżki serka homogenizowanego mieszamy z czterema jajami, szczyptą soli i połową łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy 12 łyżek otrębów owsianych, mieszamy i odkładamy na kwadrans aż ciasto zgęstnieje.

Spód pieczemy przez 15 minut w formie wyłożonej papierem. Po posmarowaniu sosem i nałożeniu farszu pizzę podpiekamy jeszcze przez 10 minut.

Komentarze