klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
dipy do warzyw
Fotolia
Przepisy

4 sprawdzone przepisy na jesienne dipy do warzyw

Chipsy i paluszki na kolejnej imprezie z przyjaciółkami zniechęcają Cię do wspólnego biesiadowania? Różnorodne dipy na bazie sera czy awokado z pewnością zainteresują każdego. Przedstawiamy 4 sprawdzone przepisy na dipy do warzyw, które zrobisz łatwo i szybko!
Sylwia Kazimierczuk
październik 07, 2015

dip do warzyw

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Jak zrobić dip na bazie awokado

Awokado, najczęściej kojarzone z guacamole, pozwala na stworzenie innych, ciekawych smaków. Łącząc je z mango, zyskujemy sporą dawkę witaminy C i żelaza, co czyni dip nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Niewielka ilość składników, to również jego zaleta!

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (najlepiej Hass)
  • Sok z połówki cytryny lub limonki
  • 1 dojrzałe mango

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem na gładką masę. Można dodać odrobinę kremowego (mniszkowego lub rzepakowego) miodu dla podkreślenia smaku.

Strączkowe górą!

Jeżeli jesteś fanką hinduskich smaków, ten dip zachwyci Cię swoją dalekowschodnią naturą. Dodatkowo zadbasz o serce, dzięki wzbogaceniu diety w potas, którego warzywa strączkowe są dobrym źródłem. Charakterystyczny zapach curry i kremowa soczewica sprawi, że idealnie sprawdzi się z pokrojoną w paski papryką.

Składniki:

  • 150 gram ugotowanej soczewicy (czerwonej lub zielonej)
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą za pomocą blendera. Do uzyskania nieco wyrazistszego smaku, możemy dodać płatki chili lub pokrojoną papryczkę jalapeno ze słoiczka.

Z użyciem kremowego sera

Ricotta jako świetne źródło białka i wapnia jest idealną bazą do gęstych i sycących dipów. Skomponowana z bazylią i oregano, w parze z selerem naciowym, smacznie zastąpi każdą niezdrową przekąskę.

Składniki:

  • 250 gram ricotty
  • szczypta suszonej bazylii i oregano
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli nie lubimy zbyt wyrazistego, orzechowego posmaku, możemy pominąć olej rzepakowy.

Orzechy w roli głównej

Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszelkim miłośnikom orzechów włoskich. Pozornie dziwne połączenie intensywnego w smaku czosnku i orzechów, zaskoczy aromatem. Dodatkowo skutecznie pomoże w walce ze złym cholesterolem.

Składniki:

  • 200 gram orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Ścieramy czosnek na drobnej tarce lub wyciskamy. Prażymy orzechy na suchej patelni wraz z czosnkiem przez około minutę. Następnie miksujemy wszystkie składniki ze sobą w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji. Możemy pominąć prażenie orzechów, co sprawi, że smak dipu będzie nieco łagodniejszy.

Czy Wy też przygotowujecie samodzielnie dipy do warzyw?

Komentarze
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na zdrowe i dietetyczne śniadanie
Wstajesz rano, włączasz ekspres lub nastawiasz wodę na herbatę i zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Podrzucamy kilka pomysłów, jak tradycyjne śniadania przeobrazić w zdrowe i dietetyczne posiłki!
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2015

Zdrowy omlet na śniadanie Omlet to jedno z chętniej wybieranych dań na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Takie śniadanie to doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a w wersji z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, warzyw, ziół i przypraw to przepis na śniadanie idealne! Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych łyżka mąki pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć) łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem zalewamy płatki owsiane gorącą wodą i pozostawiamy do rana. Do tak przygotowanych płatków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W wersji wytrawnej, do masy polecamy dodać liście szpinaku, które są bogatym źródłem żelaza. Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smażymy z obu stron. W wersji na słodko, do gotowego omletu polecamy dodać trochę serka wiejskiego z musem jabłkowym i cynamonem. Zdrowe kanapki na śniadanie Prawidłowo zbilansowane śniadanie powinno być bogate we wszystkie składniki odżywcze – zdrowe tłuszcze, węglowodany, białko oraz witaminy pochodzące z warzyw lub owoców. Takich substancji dostarczą nam odpowiednio skomponowane, zdrowe kanapki. Tylko co to znaczy zdrowe? Bazę takiej kanapki powinno stanowić pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej. Zamiast masła czy margaryny, lepiej użyć pasty z awokado, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na takiej kanapce możemy położyć plastry grillowanej piersi kurczaka lub łososia. W drugim wypadku, możemy kanapkę nieco zmodyfikować i pieczywo posmarować twarożkiem, na którym położymy plastry awokado i na nim łososia, który doskonale skomponuje się z serkiem. Dodatek do tak przyrządzonych kanapek może stanowić całe bogactwo warzyw...

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj
ciasta z patelni
Fotolia
Przepisy Jak przygotować ciasto z patelni?
Ciasto zaplanowane na dziś, a Twój piekarnik odmawia posłuszeństwa? Nic straconego! Szybkie w przygotowaniu ciasta z patelni zaimponują każdemu, kto ich spróbuje. Sprawdź i przekonaj się, jak w łatwy sposób wykonasz je w zaciszu własnej kuchni.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 23, 2015

Zdjęcie: Instagram @runninsrilankan Ciasto z patelni, gdy zawiedzie piekarnik Puszyste, czekoladowe czy z jabłkami - każdy ma ochotę na delikatne w smaku ciasto, które zdobędzie uznanie gości czy domowników. Problem pojawia się, gdy zawiedzie piekarnik i jedynym wyjściem z sytuacji jest pobliska cukiernia. Nic jednak nie zastąpi domowego wypieku, przygotowanego własnoręcznie. Jeżeli gdzieś na dnie szafki zalega dawno nieużywana, żeliwna patelnia, nie wyrzucaj jej! Pokażemy Ci, jak w prosty i ciekawy sposób upiec ciasta na patelni! Szarlotka prosto z patelni Jesień, to dobry czas na przygotowywanie wszelkich ciast z użyciem sezonowych jabłek , lekko kwaskowych Antonówek czy Papierówek. Świetnie sprawdzą się  podczas kulinarnych eksperymentów w kuchni. Ciasto z jabłkami upieczone na patelni? Brzmi nieprawdopodobnie? Spróbuj, a przekonasz się sama! Do każdego tego typu ciasta, idealnie sprawdzi się żeliwna, ciężka patelnia, która nie raz była używana przez nasze mamy czy babcie. Dzięki niej, nasze ciasto jogurtowe będzie idealnie puszyste, bez ryzyka, że pojawi się zakalec. Równomiernie rozprowadza ciepło, co sprawia, że nasze wypieki zwieńczy kulinarny sukces. Składniki: 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 350 g mąki 2 duże lub 3 małe jabłka 50 ml oleju słonecznikowego 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 250 g Jabłka należy obrać i pokroić w małą kostkę. Resztę składników dobrze zmiksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Do masy dodać pokrojone jabłka. Patelnię należy wysmarować lekko olejem, a nadmiar usunąć papierowym ręcznikiem. Masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i wyrównać jej powierzchnię. Na malutkim ogniu pieczemy ciasto pod przykrywką przez 50 minut. Jeżeli ciasto jest już odpowiednio suche (upewniając się, wbijając drewniany patyczek), należy obrócić je na drugą stronę i piec przez kolejne 10...

Przeczytaj