klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
patelnia
Fotolia
Przepisy

5 częstych błędów popełnianych podczas smażenia

Smażenie, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, uchodzi za najbardziej niezdrową formę obróbki termicznej jedzenia. Czy możemy zrobić coś, by tak przygotowywane potrawy były zdrowsze? Owszem, powinnyśmy wystrzegać się błędów powszechnie popełnianych podczas smażenia. Sprawdź, czego unikać!
Katarzyna Mordalska
listopad 19, 2015

patelnia

Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Niewłaściwy tłuszcz

Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia to sprawa kluczowa przy przygotowywaniu potraw na patelni. Nie każdy jego rodzaj nadaje się bowiem do obróbki jedzenia przy zastosowaniu wysokiej temperatury. Należy pamiętać, że do smażenia używamy smalcu, klarowanego masła, oliwy z oliwek oraz olejów rzepakowego lub kokosowego. Smażenie na innych olejach, jak m.in. słonecznikowy, lniany, z pestek winogron czy z pestek dyni, w zetknięciu z wysoką temperaturą, powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia związków. Te oleje nadają się najlepiej do spożywania na zimno.

Smażenie na zimnym tłuszczu

Po pierwsze, to niewłaściwa technika smażenia powodująca, że większość w ten sposób przygotowywanych dań jest po prostu niesmaczna. Po drugie (i gorsze!), takie smażenie powoduje, że potrawy wchłaniają więcej tłuszczu, stając się tym samym mniej zdrowe. Patelnia i olej lub inny tłuszcz powinny być mocno rozgrzane przed położeniem na nich produktów.

Smażenie na dużym ogniu

Choć czasami, kiedy inne składniki dania są już gotowe, bardzo chciałybyśmy przyspieszyć smażenie, zwiększenie płomienia pod patelnią na niewiele się zda. Może jedynie zaszkodzić. W żaden sposób nie przyspieszy to podgrzania potrawy w środku, a z pewnością spowoduje przypalenie na powierzchni, czyniąc danie gorzkim, niesmacznym i przede wszystkim niezdrowym.

Zobacz także, po czym poznać, że olej nie nadaje się do smażenia

Za dużo tłuszczu

Problem ten dotyczy zwłaszcza potraw, które chłoną tłuszcz jak gąbka, czyli wszelkiego rodzaju dania w panierkach lub placki i racuchy. Co naturalne, im mniej tłuszczu użyjemy, tym mniej przeniknie go do potrawy. Warto zatem porcje oleju odmierzać łyżką, bo wlewanie na patelnię bezpośrednio z butelki grozi użyciem tłuszczu w zbyt dużej ilości. Dzieje się tak szczególnie, gdy spieszymy się z natłuszczaniem patelni pomiędzy kolejnymi naleśnikami czy plackami. Warto także zaopatrzyć się w sylikonowy pędzel do rozprowadzania oleju na patelni.

Uszkodzona patelnia

Jeśli nasza aluminiowa czy teflonowa patelnia ma uszkodzenia na powierzchni, powinnyśmy ją bezwzględnie wyrzucić. Badacze przekonują, że substancje wykorzystywane do produkcji teflonu mają właściwości rakotwórcze. Pamiętać należy zatem, że o patelnię powinno się odpowiednio dbać, by nie powodować zarysowań. Po każdorazowym użyciu, powinna zostać natłuszczona i w taki sposób przechowywana. Chyba nie trzeba wspominać, że do przewracania i mieszania jedzenia zaleca się używanie drewnianych lub sylikonowych narzędzi, by zminimalizować ryzyko uszkodzenia.

Wypróbuj także przepisy na ciasta z patelni!

Komentarze
materiały PR
Przepisy Zdrowe smażenie? To możliwe! Oto 7 głównych zasad
Zastanawiasz się, jak sprawić, by smażone potrawy były mniej kaloryczne, zachowując przy tym swój smak i aromat? Okazuje się, że jest to możliwe - marka FLORINA ma na to swoje sposoby. Poznaj 7 zasad zdrowego smażenia i ciesz się ulubionymi daniami z patelni bez wyrzutów sumienia!
Materiał partnera
listopad 07, 2016

Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. 7 zasad zdrowego smażenia 1. Zawsze rozgrzewaj patelnię do odpowiedniej temperatury. Jak sprawdzić, czy to już ten moment? Wylej kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, oznacza to, że patelnia uzyskała właściwą temperaturę. 2. Ograniczaj ilość tłuszczu - dodawaj go jak najmniej (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa, ryby lub kilku omletów). Do krótkiego smażenia najlepiej sprawdzą się oleje: rzepakowy, ryżowy albo kokosowy. 3. Czytaj etykiety umieszczone na stosowanych olejach - zwróć uwagę na podaną temperaturę smażenia. Najlepiej, aby wynosiła powyżej 200°C - wtedy zapewnia optymalne smażenie. 4. Bądź cierpliwa - po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, aż się rozgrzeje. 5. Smaż składniki przez 2 minuty na każdej stronie. 6. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty. 7. Mięso smaż z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę. Zainwestuj w dobrą patelnię! Marka FLORINA posiada w swoim ofercie patelnie, dzięki którym przyrządzenie zdrowych potraw będzie samą przyjemnością. Niezniszczalna i designerska – patelnia LAVA posiada 5-warstwową powłokę z drobinami stopionego kamienia, a także system Air Cushion, chroniący potrawy od przypalenia i przywierania. Dla wielbicieli steków polecana jest patelnia NEBULA , którą wyróżnia innowacyjna powłoka z wypustkami wzorowanymi strukturą piłeczek golfowych. Technologia zapewnia równomierne nagrzanie patelni oraz przygotowanie dań z minimalną zawartością tłuszczu. Patelnia...

Przeczytaj
materiały PR
Przepisy Sprawdź, czy wygrałaś urządzenie "smażące powietrzem" Philips Airfryer!
Poznaj Philips Airfryer - wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu. Brałaś udział w konkursie? Zobacz, czy wygrałaś!
Materiał partnera
grudzień 04, 2015

Philips Airfryer to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir zużywa do 80% mniej tłuszczu , zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować  zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku , używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. KONKURS Wygraj wielofunkcyjne urządzenie Philips Airfryer! 1. Odpowiedz na pytanie konkursowe:  Jakie danie przygotowałabyś w Philips Airfryer? 2. Dodatkowo napisz, dlaczego chciałabyś wygrać wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu Philips Airfryer. 3. Wyślij zgłoszenie. 4. Przed udziałem w konkursie, zapoznaj się z regulaminem . NAGRODY 2 x wielofunkcyjne urządzenie  do smażenia, grillowania i pieczenia o niskim zużyciu tłuszczu Philips Airfryer (model HD9240/30) Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające tłuszczem frytki czy inne smażone w głębokim tłuszczu przekąski nie są zdrowe? Dzięki marce Philips nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych dań - urządzenie Airfryer umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez niego! W wielofunkcyjnym urządzeniu Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir , która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza . Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku , a przy tym zdrowe i lekkostrawne. Teraz przygotowane przez Ciebie frytki mogą zawierać nawet do 80% mniej tłuszczu!   Wygoda i wielofunkcyjność Airfryer to również mniej nieprzyjemnych zapachów niż w przypadku zwykłej frytownicy,  łatwe czyszczenie (wszystkie wyjmowane części można myć w...

Przeczytaj
szaszłyki z grilla
Przepisy Zdrowe grillowanie - przepis na szaszłyki
Grillowanie to łatwy sposób na smaczne i aromatyczne potrawy, którymi można się delektować na świeżym powietrzu.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 26, 2013

Na grillu możemy upiec mięso, ryby i warzywa m.in. cukinię, bakłażana, pieczarki, cebulę, ziemniaki. Mięso pieczone na grillu piecze się krótko, dlatego pozostaje w nim więcej składników odżywczych, które są wrażliwe na temperaturę. Zaletą grillowanych mięs jest to, że nie dodajemy do nich dodatkowego tłuszczu, a proces grillowania pozbawia mięso kalorii poprzez jego wytapianie. Wystarczy ulubiona marynata np. połączenie oliwy, musztardy i miodu, kilka minut na grillu i danie gotowe. Doskonałym dodatkiem do takiego jedzenia będzie także własnoręcznie przygotowana bagietka z żółtym serem i masłem czosnkowym. Ulubione warzywa możemy przygotować w formie szaszłyków, które będą się ładnie prezentować na stole a smakiem zachwycą wszystkich. Przepis na warzywne szaszłyki z grilla: Kolorowa papryka Pomidory koktajlowe Pieczarki Cebula Cukinia 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego Pieprz Zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziewamy na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków (np. Jan Niezbędny). W między czasie przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z sosem sojowym i dodajemy wszystkie zioła. Następnie gotowe szaszłyki maczamy w marynacie. Jednak musimy pamiętać, że nie wszystko co jest smaczne jest dla nas dobre.  Wytapiający się tłuszcz spalając się w palenisku wydziela rakotwórcze substancje. Dlatego wszystkie składniki, które kładziemy na grillu powinny być położone na specjalnych aluminiowych tackach (np. Jan Niezbędny) a nie bezpośrednio na ruszcie. Aluminiowe tacki do grilla sprawdzą się zarówno do pieczenia mięs, ryb i warzyw. Umożliwiają przyrządzanie soczystych, równomiernie przypieczonych potraw. Ograniczają także spalanie tłuszczu na ogniu, dzięki czemu przygotowywane potrawy są zdrowsze. Tacki dzięki specjalnym otworom...

Przeczytaj
jajecznica z bekonem
Fotolia
Przepisy 6 zaskakujących dań z gofrownicy
Zabrakło gazu, a Ty masz ochotę na omlet? Żaden problem! Gofrownica może skutecznie zastąpić nie tylko patelnię, ale i kilka innych sprzętów kuchennych. Sprawdź, co można w niej przygotować!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 30, 2015

Gofrownica może skutecznie zastąpić urządzenie wielofunkcyjne 3w1. Można w niej grillować i przygotowywać sandwiche, ale czy tylko? Wystarczy odrobina fantazji i gofrownicy użyjemy także zamiast patelni, a nawet… piekarnika. 1. Omlet z gofrownicy Omlet przygotowujemy w tradycyjny sposób, ale zamiast na patelnię, wylewamy go do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy na złoty kolor. Wypróbujcie przepis na omlet ze szczypiorkiem! 2. Smażony, chrupiący bekon Masz ochotę na śniadanie w amerykańskim stylu, a na patelni już smaży się jajecznica? Żaden problem! Chrupiący bekon możesz przygotować w tym samym czasie w gofrownicy! Tłuszcz skutecznie się wytopi, a chrupiący bekon będzie gotowy w tym samym momencie, co jajecznica. 3. Jajko sadzone w gofrownicy Aby w gofrownicy przygotować jajko sadzone, oczywiście nie należy zamykać jej całkowicie, gdyż przez to rozlałoby się żółtko. Lekko uchylona gofrownica, powodująca ścięcie jajka także od góry, jest tutaj kluczem do sukcesu. 4. Burgery z gofrownicy Najpierw w gorfrownicy możesz przygotować kotlety do burgerów, a następnie podgrzać w niej bułkę z ulubionymi dodatkami. Sprawdź przepis na domowe hamburgery! 5. Pizza pieczona w gofrownicy Pizza w gofrownicy? Dlaczego nie! Nie będzie to jednak jej tradycyjna wersja, gdyż w gofrownicy przygotowujemy pizzę z dodatkami w środku. Tradycyjne ciasto na pizzę wykładamy w urządzeniu, układamy ulubione dodatki i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Po złączeniu brzegów i upieczeniu, uzyskamy oryginalną pizzę z farszem w środku. 6. Tortilla z gofrownicy Tortillę przygotowujemy w podobny sposób jak pizzę, czy pomiędzy dwoma jej plackami układamy farsz. Po podgrzaniu przez chwilę tortilla jest gotowa do jedzenia! Przygotowujecie coś w gofrownicy poza goframi? Zobaczcie także gofry na 10 sposobów oraz...

Przeczytaj