klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
imbir
Fotolia
Przepisy

5 sposobów na włączenie odchudzającego imbiru do diety

Imbir słynie nie tylko z właściwości odchudzających, ale także rozgrzewających, więc idealnie sprawdzi się w jesiennym menu. To najlepszy moment, aby włączyć go do diety, o przyniesie naszemu organizmowi same korzyści.
Katarzyna Mordalska
październik 16, 2015

Wszystkie substancje zawarte w imbirze – odpowiedzialny za charakterystyczny aromat zingiberol oraz nadające ostry smak gingerol i zinferon – wpływają korzystanie na nasz organizm. Imbir przyspiesza trawienie, wspomaga leczenie przeziębień, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet działa łagodząco i przeciwbólowo przy migrenach i dolegliwościach miesiączkowych. Jeśli czujecie się dostatecznie przekonani, że warto włączyć ten składnik do diety, przedstawiamy 5 sposobów, jak to zrobić!

imbir
Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Kawa z imbirem

Herbata z imbirem to klasyka gatunku. Jeśli jednak dnia nie wyobrażacie sobie bez filiżanki kawy, to idealny moment, aby także w niej przemycić imbir. Gotowana kawa to doskonały sposób na rozgrzanie! Wystarczy, że do przygotowywanego naparu dodacie dwa centymetry korzenia imbiru (opcjonalnie można użyć go w wersji przyprawy). Miód i cynamon, który także warto dodać do kawy, idealnie zrównoważą wyrazisty smak imbiru.

Rozgrzewające zupy z dodatkiem imbiru

Rozgrzewające zupy kojarzą się głównie z dodatkiem chili, ale istnieje cała gama produktów, z którymi doskonale komponuje się także imbir, posiadający podobne właściwości. Z czym warto go połączyć? Z pomarańczowymi warzywami, czyli dynią lub marchewką. Wypróbujcie przepis na jesienny krem z dyni z dodatkiem imbiru!

Marynata do mięsa z imbirem

Imbir, w towarzystwie zdrowego i aromatycznego czosnku, to idealne połączenie, które warto zastosować w marynacie do mięs. Kawałki piersi kurczaka lub soczyste skrzydełka to idealny pomysł na jesienny obiad. Podstawę takiej marynaty stanowi oliwa z oliwek oraz sok z cytryny, do której dodajemy przeciśnięty czosnek i starty korzeń imbiru oraz pozostałe przyprawy według uznania, np. musztardę, paprykę lub zioła prowansalskie. Tak przygotowana pierś kurczaka doskonale sprawdzi się także jako składnik grillowanych szaszłyków.

Sałatka z imbirem

Choć smak imbiru wydaje się zbyt dominujący, aby stanowić składnik lekkich sałatek, polecamy przekonać się do marynowanego wariantu tego produktu. Jak inaczej „przemycić” imbir w sałatce? Dodając go do dressingu! Wystarczy 100ml oliwy z oliwek, 30ml octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz oraz starty korzeń imbiru (ok. 1cm).

Imbir świetnie podkreśli smak także kilkuskładnikowych, domowych surówek z tartej marchewki czy gotowanych buraczków.

Odchudzający napój z imbirem

Przekonajcie się sami o ogromnym wpływie imbiru na odchudzanie. Aby przygotować napój przyspieszający metabolizm, wystarczy do 1 litra gotującej wody wrzucić pokrojony imbir (ok. 5 cm) i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Taki eliksir warto wypijać na ciepło.

Na czas przyzwyczajania się do charakterystycznego smaku imbiru, można nieco zmniejszyć jego ilość w napoju i zwiększać sukcesywnie, w miarę oswajania się ze smakiem.  

Czy w Waszej kuchni gości imbir?

Komentarze
kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
gotowana kawa
123rf
Przepisy Przepis na zimne dni: gotowana kawa
Zmarzłaś? Wypróbuj przepis na gotowaną kawę! Rozgrzeje twój organizm, a przy okazji zapewni cudowne doznania smakowe! Wbrew pozorom smakuje zupełnie inaczej niż dobrze nam znana filiżanka małej czarnej. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
grudzień 13, 2013

Dlaczego warto pić gotowaną kawę? Przepis na kawę gotowaną jest związany z tzw. teorią pięciu przemian , według której należy zadbać o to, aby nie tylko żyć zgodnie z naturą, ale również, aby czerpać energię z tego co jemy i pijemy. Kawa gotowana ma zupełnie inne właściwości od tradycyjnie zaparzanej kawy... Gotowana kawa polecana jest zwłaszcza osobom, które po wypiciu parzonej kawy czują się źle – są silnie pobudzone, zaniepokojone, przyspiesza im bicie serca. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne niż tej parzonej. Okazuje się, że gotowana kawa pomaga złagodzić ból (zwłaszcza migrenowy), wspomaga przemianę materii, ale przede wszystkim – działa rozgrzewająco. Jak przygotować gotowaną kawę? Składniki: szklanka wody; 2 łyżeczki zmielonej kawy; kardamon, cynamon, imbir; łyżeczka niesłodzonego kakao; opcjonalnie: miód. Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy kawę oraz przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Nie zdejmując jej z ognia dodajmy kakao. Tak przygotowaną miksturę należy gotować około 3-5 minut. Zwolennikom słodkiej kawy polecamy dodanie łyżeczki miodu – wtedy napój musi nieco ostygnąć (mieć ok. 40-60 stopni) po to, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Jeśli chcemy, by kawa rzeczywiście nas rozgrzała pamiętajmy o tym, żeby nie dodawać do niej mleka. Jakie są Wasze sposoby na rozgrzanie się w mroźne dni?

Przeczytaj
zakupy
Fotolia, materiały PR
Przepisy 12 nowości kulinarnych października, które warto wypróbować
Co nowego pojawiło się w tym miesiącu na sklepowych półkach oraz w ofertach kawiarni i sklepów? Sprawdźcie 12 nowości kulinarnych października!
Katarzyna Mordalska
październik 30, 2015

Nowe smaki dżemów Łowicz Na półki sklepowe trafiły właśnie trzy nowe rodzaje dżemów Łowicz: z owoców czarnego bzu, z czerwonej porzeczki oraz ze śliwek mirabelek. Nowa linia dżemów ma charakter limitowany, dostępne będą tylko przez krótki okres, do wyczerpania zapasów – dlatego warto sięgnąć po nie jak najwcześniej i na nowo odkrywać smaki z dzieciństwa! Dżemy Łowicz z edycji limitowanej dostępne są w słoiczku 280g w cenie standardowych dżemów ok. 4,00zł. Słodkie nowości od Goplany Marki Goplana i Grześki po raz kolejny zaskakują ciekawymi nowościami. Na sezon jesienno-zimowy przygotowały limitowane czekolady z nadzieniami pralin Solidarności oraz wafelki Grześki w posypce.  Standardową ofertę Goplany uzupełniają nowe czekolady z nadzieniami popularnych pralin Solidarności: Śliwka Nałęczowska i Pistachio . Limitowaną propozycję marki Grześki stanowi wafelek z kremem o smaku czekoladowym, posypany orzeszkami arachidowymi w czekoladzie. Cena: 3,48zł za 90g czekolady i 1,09zł za 35g wafelka Vibe chill – relaxation tea drink Vibe chill – relaxation tea drink to zbawienie w puszce dla wszystkich zestresowanych, ale także dla tych, którzy szukają oryginalnych, naturalnych smaków i zdrowego orzeźwienia. Nowy napój relaksacyjny Vibe Chill to kolejna oryginalna odsłona marki Vibe. Oparty na naturalnych ekstraktach ziół i zielonej herbaty Vibe chill poprawia nastrój i przynosi ukojenie. Vibe chill dostępny jest w trzech wyrafinowanych odcieniach relaksu: pomarańcza – melisa, mięta – czarny bez oraz chmiel – trawa cytrynowa. Cena: 3,49zł za 250ml Pistacje prażone Helio Natura bez dodatku soli Ze względu na to, że w naszej diecie coraz częściej zwracamy uwagę na jakość produktów i ich wpływ na nasze zdrowie, marka Helio wychodzi naprzeciw oczekiwaniom. Pistacje prażone HELIO Natura bez...

Przeczytaj
dyniowa latte
Fotolia
Przepisy DIY: Dyniowa latte jak z kawiarni Starbucks
Ponuro i zimno za oknem, a Ty marzysz, by w końcu się rozgrzać? Nie ma nic lepszego niż kawa z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. Dyniowe latte jak z Starbucksa? Z nami zasmakujesz w tej najlepszej, bez wychodzenia z domu! Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się nią wraz z przyjaciółmi i rodziną nie tylko w chłodne poranki.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 25, 2015

Puree z dyni podstawą pysznego latte Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie dyni  stała się kremowa, pikantna w smaku zupa, która kusi intensywnym, pomarańczowym odcieniem. Doceniana za swoją wspaniałą konsystencję, często dodawana jako jeden ze składników tart czy innych deserów z użyciem warzyw . Przygotowując syrop z miąższu z dodatkiem świeżo startego imbiru, goździków, cynamonu oraz gałki muszkatołowej, uzyskamy świetny dodatek do naszej kawy - zawsze, gdy jesienna aura będzie nam doskwierać! Sposób na przygotowanie syropu do dyniowej latte: (wystarcza na przygotowanie 10 kaw) 1 mała dynia (opcjonalnie puszka dyniowego puree) 4 łyżeczki świeżo startego imbiru ( opcjonalnie 6 łyżeczek w pikantniejszej wersji) 3 laski cynamonu 6 goździków 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka brązowego cukru Przygotowując dyniowe puree , wcześniej pokrojoną dynię ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Tak upieczoną dynię rozgnieć widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj. Całą masę wstawiamy do rondelka, dodając wszystkie przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Do rozgrzanej masy dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gotową masę przeciskamy przez drobne sitko lub gazę, dzięki czemu uzyskamy idealny syrop. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce. Dyniowa latte z Cold Brew Przygotowywana najczęściej z espresso, którego głęboki, intensywny smak idealnie komponuje się z wyraźnymi w smaku przyprawami, mlekiem i kremową śmietanką. Dla tych, którzy preferują delikatniejszy napar, łagodniejszy dla żołądka, idealnym rozwiązaniem będzie kawa parzona na zimno. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji...

Przeczytaj