klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kobieta w kuchni
Fotolia
Przepisy

5 trików, jak szybciej i sprawniej przygotowywać posiłki

Gotowanie to niewątpliwa przyjemność, lecz gdy przygotowania stają się długotrwałe i pracochłonne, nie jednej z nas po prostu mija ochota. Czy jesteś początkująca czy też od dawna wiedziesz prym w kuchni, te triki z pewnością ułatwią i przyspieszą przygotowanie nie jednej potrawy!
Sylwia Kazimierczuk
listopad 05, 2015

kobieta w kuchni

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Czytaj przepisy do samego końca

Niekiedy czytając przepis, ograniczamy się na początku jedynie do sprawdzenia ilości produktów, jaka jest nam niezbędna. Zbytnia pewność siebie i ciągły pośpiech nierzadko są przyczyną kulinarnych katastrof. Dodałaś do masy całe jajka, zamiast oddzielić białka od żółtek? Aromatyczne zioła wsypałaś od razu do gotującego się garnka, bez wstępnego podsmażenia na oliwie? To tylko niektóre z przykładów, które mogą przyczynić się do późniejszej zmiany smaku potrawy.

Obieraj, gdy istnieje konieczność

Organiczne warzywa i owoce, wolne od pestycydów oraz innych szkodliwych nawozów, zyskują coraz większą popularność. Tracisz czas na ich obieraniu, dokładnie pozbywając się każdej skórki? Błąd! Przesadna ostrożność pozbawia Cię jednej z najwartościowszej części produktu. Marchewki, buraki czy też jabłka możemy bez obaw dodawać do niektórych naszych potraw wraz z cenną skórką, która wzbogaci nasze potrawy w składniki mineralne.

Zobaczcie także: 6 produktów, które wyrzucasz, a powinnaś jeść

Trzymaj nóż prawidłowo

Warzywa to podstawa wielu zdrowych i dietetycznych dań. Nawet, gdy nie królują jako główny składnik dania, to z pewnością dodają mu smaku i aromatu. Czosnek, cebula czy marchewka - nieodłączne w naszym menu - potrafią spędzić sen z powiek, gdy nasze umiejętności krojenia pozostawiają wiele do życzenia.

krojenie warzyw

Ważne jest, by poprawnie trzymać nóż w dłoni, by uchronić się od skaleczeń i nadwyrężeń. Opierając wskazujący palec na ostrzu noża, nie zapewniamy stabilnego i pewnego cięcia. Spróbuj inaczej! Połóż kciuk po jednej stronie ostrza, reszta palców utrzymuje rączkę noża. Na początku wydawać się może dziwne i niewygodne, ale po paru cięciach dojdziesz do perfekcji!

Myj w trakcie

Widmo sterty brudnych naczyń to jedna z przyczyn, dla których wielu z nas umywa się od gotowania w domowym zaciszu. Liczbę naczyń zużytych podczas przygotowań starajmy się zatem ograniczyć do minimum. Nie odkładaj zmywania drobnych rzeczy na później! Gdy resztki jedzenia zaschną, zmywanie będzie uciążliwe i bardziej pracochłonne. Staraj się także zmywać na bieżąco, dzięki czemu oszczędzisz czas.

Włącz piekarnik, zagotuj wodę

Warzywa pokrojone, sos przygotowany, wystarczy dodać tylko świeżo ugotowane spaghetti, a Ty dopiero teraz gotujesz wodę? Podczas krojenia nie zapomnij o wstawieniu wody czy włączeniu piekarnika. Nagrzanie wymaga czasu, a Ty w międzyczasie będziesz mogła zająć się resztą przygotowań.

Jakie są Wasze triki na usprawnienie gotowania?

Komentarze
Multicooker Philips - opinie i recenzje
Fotolia, materiały PR
Przepisy Multicooker Philips – idealne rozwiązanie dla zabieganych!
Miałam możliwość przetestowania wielofunkcyjnego, inteligentnego urządzenia do gotowania Philips Multicooker. Sprawdź, jakie były moje wrażenia!
Anna Jastrzębska
kwiecień 27, 2015

Multicooker Philips - czym jest? Multicooker Philips jest doskonałym rozwiązaniem dla osób chcących przygotowywać swoje ulubione posiłki w łatwy i szybki sposób . Multicooker może z powodzeniem zastąpić zarówno tradycyjny garnek, patelnię, jak i urządzenia kuchenne, takie jak parowar, mikrofalówkę czy piekarnik. Potrafi bowiem gotować, smażyć, piec, dusić, gotować na parze, a wszystkie potrawy smakują jeszcze lepiej niż przygotowywane w tradycyjny sposób oraz mają zachowane swoje wartości odżywcze. Dodatkowo gotowanie z Multicookerem nie wymaga tyle uwagi, ponieważ potrawy gotują się automatycznie. Philips wprowadził dwa nowe modele Multicookerów: HD3167/70 (czarny) i HD3167/71 (złoty). Mają one aż 15 automatycznych programów i 25 ręcznych ustawień temperatury. Multicookery Philips zostały wyposażone w podwójną grzałkę o większej powierzchni bezpośredniego podgrzewania, która zapewnia wyższą temperaturę i bardziej równomierne gotowanie . Urządzenia posiadają łatwy w obsłudze czujnik dotykowy i czytelny wyświetlacz cyfrowy z zegarem i minutnikiem. Dla zachowania bezpieczeństwa i komfortu dla rodziców Multicookery Philips posiadają zabezpieczenie przed dziećmi. Wrażenia z testu urządzenia Multicooker Philips W Multicookerze na początek przygotowałam kurczaka z warzywami (marchew, szparagi, brokuły) na parze –  w ciągu 25 minut aromatyczne danie było gotowe! Po użyciu wystarczy umyć misę (można w zmywarce) , wyjąć sitko do gotowanie na parze i można przygotowywać kolejne danie! Następne w kolejce było ciasto. Skorzystałam z przepisu z książeczki kucharskiej dołączonej do Multicookera – wybrałam ciasto biszkoptowe z jabłkami i orzechami. Oczywiście w każdym wypadku poszczególne składniki trzeba ze sobą połączyć i odpowiednio je przygotować – np. obrać warzywa, doprawić mięso czy utrzeć masło z cukrem w przypadku ciasta. Gdzie więc...

Przeczytaj
kobieta przy mikrofalówce
123rf
Przepisy Mikrofalówka – korzystać czy nie?
Choć kuchenka mikrofalowa w wielu domach stanowi nieodłączny element kuchennego wyposażenia, to oprócz zwolenników, ma wielu przeciwników, a zdania na temat tego czy jest szkodliwa dla zdrowia czy nie - są podzielone. Jak jest naprawdę?
Katarzyna Mordalska
styczeń 22, 2014

Fale elektromagnetyczne a organizm Wiele osób twierdzi, że kuchenki mikrofalowe wytwarzając pole elektromagnetyczne, szkodzą zdrowiu. Uważają, że mogą przyczynić się do wielu chorób, nawet do raka. Czy to prawda? Faktem jest, że mikrofalówki wytwarzają szkodliwe fale. Są to jednak takie same fale, jak te, które wytwarza telewizor, telefon komórkowy czy lodówka. Jeśli więc chcemy rozpatrywać szkodliwość fal elektromagnetycznych, w pierwszej kolejności warto zastanowić się, czy nie otaczamy się nadmierną liczbą urządzeń, które je wytwarzają. Jeśli jednak ciągle mamy obawy co do szkodliwości kuchenek mikrofalowych, wyjdźmy z kuchni i wejdźmy dopiero wtedy, gdy urządzenie skończy swoją pracę. Mikrofalówka a dzieci Przekonanie, że posiłki z mikrofalówki są niezdrowe upowszechniło się przez tezę mówiącą o tym, że dań podgrzanych w kuchence mikrofalowej nie wolno podawać dzieciom.  Nie wynika to jednak z jej szkodliwego wpływu na zdrowie, a z faktu, że mikrofale często bardzo mocno podgrzewają posiłek (ma on znacznie wyższą temperaturę, niż naczynie, w którym się znajduje). Zalecenie to wynika przede wszystkim z troski o to, żeby maluch nie poparzył się np. gorącą zupą. Oczywiście warto również pamiętać o tym, że najzdrowszym posiłkiem jest ten spożyty bezpośrednio po przygotowaniu i takie dania powinniśmy jeść najczęściej. Mikrofalówka a wartościowy posiłek Podczas podgrzewania posiłku w mikrofalówce, danie nieznacznie traci zawarte w nim witaminy i minerały. Jednak straty te są nie do uniknięcia podczas jakiejkolwiek obróbki termicznej (gotowanie, pieczenie). Co więcej, okazuje się, że w przypadku kuchenki mikrofalowej są one często najmniejsze! Badania wykazały, że po podgrzaniu posiłku w kuchence mikrofalowej zostaje w nim zachowane 30-50% więcej witaminy B1 niż podczas tradycyjnego gotowania,...

Przeczytaj
konkurs urodzinowy wizaz
Fotolia, materiały PR
Przepisy Konkurs kulinarny na 15-lecie portalu Wizaż.pl - wyniki
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Zrób kulinarny prezent na 15. urodziny portalu Wizaż.pl! Pokaż nam swoje popisowe danie w urodzinowej aranżacji i wygraj 1 z 3 kultowych amerykańskich wolnowarów!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 10, 2015

Na dobrym przyjęciu urodzinowym nie może zabraknąć niczego – dania głównego, przystawek, przekąsek, deserów, ciast czy napojów. Popuść wodze fantazji i   przygotuj swoje popisowe danie specjalnie na 15. urodziny Wizaż.pl! Biorę udział! Zwycięskie przepisy wyłoni redakcja portalu Wizaż.pl. Pod uwagę weźmiemy pomysłowość przepisu oraz walory estetyczne zdjęcia. Laureaci Dziękujemy za wspaniałe przepisy! Wybierając laureatów, doceniliśmy kreatywność i fakt, że stworzyłyście dania specjalnie na potrzeby konkursu. Gratulujemy! 1 miejsce: Sałatka urodzinowy bukiet   2 miejsce: Racuszki  3 miejsce: Zielona tarta z truskawkami   Zdecydowaliśmy się wyróżnić jeszcze dwie prace, które nagrodzimy upominkami-niespodziankami: Leśny mech z truskawką i kremem Śmietankowo - budyniowym Faszerowana papryka pod serowo-ziołową-kołderką KONKURS Pokaż nam swoje popisowe danie! 1. Swój przepis dodaj w kategorii  „Konkurs - popisowe danie na urodziny” . 2. Dodaj zdjęcie z urodzinową aranżacją - wystarczy kartka z życzeniami, ale wszelkie inne dekoracje mile widziane. :) 3. Przed udziałem w konkursie zapoznaj się z regulaminem . NAGRODY I miejsce Wolnowar Crock-Pot 6l saute , w którym przygotujesz danie nawet dla 7 osób. Obok funkcji timera, który pozwoli dokładnie określić czas gotowania oraz funkcji podtrzymywania temperatury posiada unikalne naczynie saute, które umożliwia używanie go na kuchni, aby ograniczyć ilość używanych naczyń. Z wolnowarem Crock-Pot oszczędzisz czas i energię. II miejsce Wolnowar Crock-Pot 5,7l , który pozwala na przygotowanie potrawy dla 6 osób. Dzięki funkcji timera ustawisz dokładny czas przygotowania potrawy, a po jego upływie wolnowar przejdzie w tryb podtrzymywania temperatury. Z wolnowarem Crock-Pot oszczędzisz czas i energię. III miejsce...

Przeczytaj
kobieta na plaży
Fotolia
Przepisy Co nawadnia, a co odwadnia organizm?
W okresie lata przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie samą wodą człowiek żyje, zatem po jakie produkty sięgnąć, które pomogą uzupełnić poziom płynów? Sprawdźcie, co jeść oraz jaką wodę wybrać, a także listę produktów, które odwadniają organizm!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 26, 2015

Nie ulega wątpliwości, że produktem najlepiej nawadniającym organizm jest to, co najbliższe budowie naszego organizmu, czyli woda. Nasze ciało w ponad 65% składa się właśnie z wody. Picie dużej ilości wody jest ważne nie tylko w przypadku osób walczących o utratę kilogramów, ale o prawidłowe nawodnienie powinien dbać każdy. Jeśli macie z tym problem, podejmijcie nasze wyzwanie 8 szklanek wody dziennie! Źródlana czy mineralna, czyli jaką wodę wybrać? Woda wodzie nierówna, zwłaszcza woda mineralna zasadniczo różni się od wody źródlanej. Pewnie każdemu zdarzyło się sięgnąć po wodę ze sklepowej półki bez refleksji, co tak naprawdę pijemy. Woda, niezależnie od rodzaju, pozwala nam na utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu oraz wspomaga proces jego oczyszczania z toksyn. Woda mineralna dodatkowo dostarcza większej ilości naturalnych składników mineralnych , takich jak wapń, magnez i sód , wspierających funkcje fizjologiczne naszego organizmu. Wodę źródlaną możemy pić bez ograniczeń , natomiast wody mineralnej, szczególnie wysokozmineralizowanej, nie powinniśmy wypijać codziennie w dużej ilości. Warto więc pić wodę mineralną i źródlaną naprzemiennie. Co nawadnia organizm? W skutecznym nawodnieniu organizmu pomocne będą nie tylko płyny, ale także niektóre warzywa i owoce , które w okresie lata warto włączyć do diety. Co jeść, żeby nawodnić organizm? Przede wszystkim produkty zawierające dużo wody w swoim składzie, czyli np. soczyste pomidory, które dodatkowo są bogatym źródłem potasu. Kolejnym „wodnym” warzywem są świeże ogórki, które w aż 95% składają się z wody , a co za tym idzie, są niskokaloryczne. Jeśli przy naturalnym wspomaganiu nawadniania wolałybyście sięgnąć po słodszy smak, idealnym rozwiązaniem będzie melon, który dostarczy naszemu organizmowi dużej dawki potasu. Oprócz...

Przeczytaj