klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
ciasto na pizzę
Fotolia
Przepisy

6 błędów, które prawdopodobnie popełniasz przy robieniu domowej pizzy

Od tej wymarzonej i idealnie chrupkiej dzieli nas tak niewiele. Dobrze wyrobione ciasto, ser, sos i dowolne składniki. Chcesz zaserwować pizzę jak z włoskiej pizzerii? Przedstawiamy, jak uchronić się przed najczęstszymi błędami, które mogą zepsuć każdą pizzę!
Sylwia Kazimierczuk
październik 05, 2015

ciasto na pizzę

Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Rozwałkowywanie ciasta zbyt cienko

Jeżeli jesteś fanką chrupiącej pizzy na cienkim cieście, prawdopodobnie niejednokrotnie zmierzyłaś się z tym problemem. Rozwałkowując ciasto zbyt cienko, ryzykujemy, że się rozleci lub - co najczęstsze - nie dopiecze się wystarczająco.

By uzyskać idealne ciasto, rozwałkuj je na grubość ok. 7-8 mm, nie mniej. Podczas tej czynności zwróćmy uwagę, by masa nie była lekko prześwitująca, co sprawiłoby, że nie utrzyma składników, które na niej ułożymy.

Zbyt dużo sera

Ciągnący, rozpływający się w ustach ser, to nieodłączny składnik ulubionej pizzy. Mozzarella, pecorino czy kozi - każdy z nich w przesadnej ilości sprawi, że ciasto będzie ociekało tłuszczem, dominując resztę.

Najlepsza ilość to taka, która lekko przykrywa pomidorowy sos. Będzie to idealna baza dla pozostałych składników pizzy.

domowa pizza

Przesadne bogactwo składników

Im więcej, tym lepiej - nierzadko stwierdzenie to towarzyszy nam przy wyborze różnorodnych składników. Należy jednak pamiętać, że za każdym razem, gdy zwiększamy ich liczbę, istnieje ryzyko, że brzegi ciasta przypalą się, a środek ciasta będzie mokry, z widmem zakalca w tle.

Podczas kolejnych przygotowań ograniczmy się do maksymalnie 3 lub 4 składników, które idealnie będą ze sobą współgrać.

Surowe składniki

Brokuły zbyt twarde, a mięso surowe? Częstym błędem popełnianym przy dodawaniu niektórych składników jest zapominanie o ich wcześniejszej obróbce. Mimo wysokiej temperatury, czas wypieku pizzy może okazać się zbyt krótki do uzyskania idealnej miękkości lub stopnia wysmażenia.

Podsmażenie mięsa na patelni, czy zblanszowanie niektórych warzyw, zapewni idealnie przygotowaną pizzę.

Pieczenie w wyższej temperaturze sposobem na domowa pizzę jak z pizzerii

Twoja pizza znów wyglądała na wypieczoną, a po przekrojeniu pojawiło się rozmiękłe, nieapetyczne ciasto? Winę za to ponosi zbyt niska temperatura, mimo wydłużenia czasu pieczenia. Im wyższa temperatura, tym bardziej rumiane i chrupkie ciasto z zewnątrz oraz puszyste i delikatne w środku. Jeśli używamy elektrycznego piekarnika do wypieku pizzy, warto pamiętać, by temperatura nie spadła poniżej 220 stopni Celsjusza. Wówczas uzyskamy najlepsze efekty.

Pozwól pizzy schłodzić się

Domowa pizza, prosto z pieca lub piekarnika, kusi zapachem od pierwszych sekund po wyjęciu. Z uwagi na tę pokusę, być może wyda się to nieosiągalne dla wielu z nas, ale pozwólmy pizzy na lekkie schłodzenie (ok. 4-5 min), by ser mógł zespolić resztę składników. To niewielkie "poświęcenie" sprawi, że odczujemy znaczną różnicę w smaku, gdy pierwszy kawałek ucieszy nasze podniebienie.

Zobaczcie także, jak zrobić pizzę jajeczną!

W jaki sposób przygotowujecie swoją domową pizzę?

Komentarze
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
materiały PR
Przepisy Domowe wypieki od Delecta - ciasta Kruche i Biszkopt
Ciasto kruche i biszkopt to podstawa domowych wypieków. Stanowią bazę dla wielu ciast i ciasteczek, dlatego muszą być doskonałej jakości. Wszystkim, którym brak czasu lub umiejętności, by samodzielnie przygotować ciasto podstawowe, Delecta poleca Kruche i Biszkopt z najnowszej linii Domowe wypieki. To pierwsze na rynku ciasta z dodatkiem specjalistycznych gatunków mąk.
Materiał partnera
luty 20, 2015

Domowy Biszkopt Delecta jest lekki i puszysty, po upieczeniu nie opada, dzięki czemu zachowuje swoją delikatną strukturę. Najwyższą jakość wypieku gwarantuje wysokogatunkowa mąka tortowa w składzie produktu. Gospodynie cenią ją za miałkość i niezawodność przy wypieku ciast biszkoptowych. Do zawartości opakowania wystarczy dodać 4 jaja i odrobinę wody, by otrzymać porcję ciasta bazowego na tortownicę o  średnicy 24 cm. Biszkopt można przygotować w wersji podstawowej i urozmaicić ulubionymi dodatkami – kremem, masą, owocami czy galaretką. Korzystając z inspirujących przepisów zamieszczonych na opakowaniu, Biszkopt Delectymożna przemienić na przykład w oryginalne ciasto Wiewiórka! Domowe Kruche Delecta to idealnie skomponowana mieszanka na delikatne ciasto kruche, które zawsze się udaje. Delecta idealnie zbilansowała składniki, by oszczędzić Twój czas. Dodatek specjalistycznej mąki krupczatki – jasnej, pszennej, o zwiększonym ziarnie, gwarantuje kruchość ciasta i zapobiega powstaniu zakalca. Do zawartości opakowania wystarczy dodać jajo i 100 tłuszczu, by otrzymać ciasto bazowe. Świetnie sprawdzi się jako podstawa szarlotki, mazurka czy spód do sernika. Na opakowaniu Delecta poleca trzy inspirujące przepisy, jak niebanalnie podać Kruche. Domowe wypieki Delecta to linia ciast, które dla początkujących będą świetną bazą do pierwszych cukierniczych eksperymentów. Zaawansowanym, lecz zabieganym gospodyniom, pozwolą w awaryjnych sytuacjach szybko przygotować ciasto jak domowe. Nowe ciasta Kruche i Biszkopt z linii Domowe wypieki Delecta są dostępne w sprzedaży od 17 lutego br. w sugerowanej cenie detalicznej ok. 3,69 zł. materiał sponsorowany

Przeczytaj
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

Przeczytaj
jajecznica z bekonem
Fotolia
Przepisy 6 zaskakujących dań z gofrownicy
Zabrakło gazu, a Ty masz ochotę na omlet? Żaden problem! Gofrownica może skutecznie zastąpić nie tylko patelnię, ale i kilka innych sprzętów kuchennych. Sprawdź, co można w niej przygotować!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 30, 2015

Gofrownica może skutecznie zastąpić urządzenie wielofunkcyjne 3w1. Można w niej grillować i przygotowywać sandwiche, ale czy tylko? Wystarczy odrobina fantazji i gofrownicy użyjemy także zamiast patelni, a nawet… piekarnika. 1. Omlet z gofrownicy Omlet przygotowujemy w tradycyjny sposób, ale zamiast na patelnię, wylewamy go do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy na złoty kolor. Wypróbujcie przepis na omlet ze szczypiorkiem! 2. Smażony, chrupiący bekon Masz ochotę na śniadanie w amerykańskim stylu, a na patelni już smaży się jajecznica? Żaden problem! Chrupiący bekon możesz przygotować w tym samym czasie w gofrownicy! Tłuszcz skutecznie się wytopi, a chrupiący bekon będzie gotowy w tym samym momencie, co jajecznica. 3. Jajko sadzone w gofrownicy Aby w gofrownicy przygotować jajko sadzone, oczywiście nie należy zamykać jej całkowicie, gdyż przez to rozlałoby się żółtko. Lekko uchylona gofrownica, powodująca ścięcie jajka także od góry, jest tutaj kluczem do sukcesu. 4. Burgery z gofrownicy Najpierw w gorfrownicy możesz przygotować kotlety do burgerów, a następnie podgrzać w niej bułkę z ulubionymi dodatkami. Sprawdź przepis na domowe hamburgery! 5. Pizza pieczona w gofrownicy Pizza w gofrownicy? Dlaczego nie! Nie będzie to jednak jej tradycyjna wersja, gdyż w gofrownicy przygotowujemy pizzę z dodatkami w środku. Tradycyjne ciasto na pizzę wykładamy w urządzeniu, układamy ulubione dodatki i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Po złączeniu brzegów i upieczeniu, uzyskamy oryginalną pizzę z farszem w środku. 6. Tortilla z gofrownicy Tortillę przygotowujemy w podobny sposób jak pizzę, czy pomiędzy dwoma jej plackami układamy farsz. Po podgrzaniu przez chwilę tortilla jest gotowa do jedzenia! Przygotowujecie coś w gofrownicy poza goframi? Zobaczcie także gofry na 10 sposobów oraz...

Przeczytaj