klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Przepisy

6 faktów na temat jajek

Co powinnaś wiedzieć o podstawowym składniku wielu dań i symbolu najbardziej kojarzącym się z Wielkanocą? Jak powinno się przechowywać jajka i czy służą naszemu zdrowiu? Przedstawiamy 6 faktów o jajkach, które powinnaś znać.
Katarzyna Mordalska
marzec 31, 2015

Co warto wiedzieć o jajkach? Czy jajka są zdrowe? Jakie są ich właściwości odżywcze? Jak przechowywać jajka? Poznaj odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.

Sprawdź także 5 sposobów na jajka.

Na podst. mat. pras. Knorr

1 z 6

Z czego składa się jajko?

Z czego składa się jajko?

Białko jajka w blisko 90% składa się z wody, 9% stanowią aminokwasy, a ok. 1% to węglowodany. Żółtko w ⅔ to tłuszcze - wcale nie tylko te „złe”, jak przyjęło się uważać.

Jajko cechuje się zawartością cholesterolu, owszem, ale jednocześnie jest źródłem lecytyny oraz niewielkiej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

2 z 6

Dlaczego warto jeść jajka?

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Aby prawidłowo funkcjonować, składników tych musimy dostarczyć sobie w pokarmach. Dwa jajka o masie ok. 60  gramów każde zaspokajają 35% dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy.

3 z 6

Czy jajka są zdrowe?

Czy jajka są zdrowe?

Jajko zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy A, D , B2, a także dobrze przyswajalne żelazo, magnez, cynk i jod.

Luteina zawarta w jajku wpływa korzystnie na wzrok, a także jest silnym przeciwutleniaczem.

4 z 6

Jak przechowywać jajka?

Jak przechowywać jajka?

Jajka bezwzględnie przechowujmy w lodówce bez ich uprzedniego mycia. Jeśli przebywają one w wilgotnym i ciepłym pomieszczeniu, bakterie znajdujące się na skorupce mogą wniknąć do środka.

Nie powinniśmy jednak przechowywać jaj dłużej niż 3 tygodnie, ponieważ następuje wówczas stopniowy rozkład białek i witamin oraz jełczenie tłuszczu, będący naturalnym procesem starzenia.

5 z 6

Jak przygotowywać jajka?

Jak przygotowywać jajka?

Przed użyciem jajko należy umyć w ciepłej wodzie, natomiast jeśli jest jedzone na surowo – sparzyć.

Jajka, jako jeden z niewielu produktów, można bezpiecznie smażyć na maśle, ponieważ białko ścina się już przy 60 stopniach, a więc jeszcze zanim masło zacznie się palić i wytwarzać toksyczne związki.

6 z 6

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Najłatwiejszą metodą jest wybicie jajka na talerz.  Po rozbiciu żółtko powinno być zwarte i okrągłe, białko natomiast gęste (nie powinno się rozlewać).

Jeśli zamierzamy jajko ugotować, najłatwiej sprawdzić jego świeżość, wkładając je do wody. Jajko pływające przy powierzchni wody z pewnością nie nadaje się już do zjedzenia.

Komentarze