klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Przepisy

6 przekąsek idealnych na spotkanie towarzyskie przy meczu

Chociaż „biało-czerwoni” stoczyli na Euro 2016 już dwa boje, mistrzostwa wciąż trwają. Mecze, jak wiadomo, sprzyjają spotkaniom towarzyskim. Te raczej trudno sobie wyobrazić bez odpowiednich napojów i przekąsek.
Agnieszka Pulikowska
czerwiec 21, 2016

Przy piwie czy jakimkolwiek innym trunku warto przekąsić coś szybkiego i smacznego. Jeśli nie macie pomysłu na przekąski, podpowiadamy, co możecie przygotować na kolejny mecz. Są to propozycje, które nie wymagają nie wiadomo ile czasu, a stawiając je na stół, można pozytywnie zaskoczyć przyjaciół. Przy okazji sprawimy przyjemność i sobie. Smaczne przekąski cieszą w końcu i oczy, i podniebienie. 

Zobaczcie także:  Róże z lodów- pomysł na letnią przekąskę

1 z 6

Przekąska patriotyczna, czyli pomidor z mozzarellą

Przekąska patriotyczna, czyli pomidor z mozzarellą

Jedna z najszybszych przekąsek wzbudzi w nas apetyt na więcej oraz... werwę do dopingowania biało-czerwonych. Plastry pomidora i sera mozzarella nieodzownie kojarzą się z barwami polskiej flagi, a do tego oczywiście świetnie smakują. Dla urozmaicenia warto polać je sosem sałatkowym (do jego przygotowania wystarczy sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz takie przyprawy, jak bazylia, tymianek, oregano, czosnek i sól) oraz udekorować listkami świeżej bazylii

2 z 6

Chipsy własnej produkcji

Chipsy własnej produkcji

Kiedy brakuje nam czasu, idziemy zwykle na łatwiznę i wysypujemy do misek ulubione chipsy ze sklepowych półek. Czasem jednak warto zaszaleć. Pomijając klasyczne przekąski z ziemniaków, gościom warto zafundować też zdrowsze alternatywy, takie jak chipsy z jarmużu (pieczemy je przez kilka minut po wymieszaniu z oliwą z oliwek, sokiem z połowy cytryny i papryką słodką) czy chipsy z batatów (kroimy je w talarki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przed upieczeniem możemy je skropić odrobiną oliwy z oliwek i przyprawić chili bądź papryką ostrą lub słodką).

3 z 6

Koreczki

Koreczki

Zauważyłyście już, że jakbyście się nie postarały, nocą podczas domowej imprezy najszybciej ze stołu znikają kanapki i koreczki? Jako że kanapki większość z nas jada na co dzień, na spotkanie towarzyskie lepiej jest przygotować te drugie. Tutaj ograniczać może nas jedynie wyobraźnia. Jeśli preferujemy wędliny, możemy zrobić koreczki z kabanosów. Równie smaczne będą oczywiście koreczki bez mięsa, np. z pomidorkami koktajlowymi i serem camembert, pleśniowym bądź feta.

4 z 6

Dip czosnkowy

Dip czosnkowy

Dipy są doskonałym dodatkiem do przekąsek, dlatego na stole nie może zabraknąć chociażby jednego sosu, w którym można maczać warzywa, frytki czy chipsy. Osobiście proponujemy dip czosnkowo-jogurtowy. Kubeczek gęstego jogurtu naturalnego łączymy z łyżką majonezu, posiekanym ząbkiem lub dwoma ząbkami czosnku oraz kilkoma kroplami soku z cytryny i przyprawami (sól morska bądź czosnkowa, oregano, bazylia). W dipie możemy maczać np. pokrojoną na plasterki paprykę. Będzie zdrowo, smacznie i – a jakże – patriotycznie.

5 z 6

Roladki z tortilli

Roladki z tortilli

W mgnieniu oka rozejdą się też smaczne roladki z tortilli, zwłaszcza jeśli przygotujemy je w kilku wersjach. Tortille posmarowane ulubionym sosem możemy obłożyć np. liśćmi sałaty lub rukolą, a do tego plasterkami usmażonej piersi z kurczaka, wędzonego łososia bądź szynki drobiowej. Dla koloru możemy też dodać kawałki żółtej, zielonej i czerwonej papryki. Po zwinięciu tortilli w ciasny rulon kroimy ją na pięć do sześciu kawałków. Jeśli tortilla się rozwija, zawsze możemy spiąć roladki wykałaczkami.

6 z 6

Kiełbaski w cieście francuskim

Kiełbaski w cieście francuskim

Aby nie zabrakło nam sił na doping, na stole przyda się również coś sytego i ciepłego. Aby nie marnować czasu, przygotujmy kiełbaski w cieście francuskim. Podzielmy rolkę ciasta na sześć lub osiem części (to zależy od rozmiaru rolki), posmarujmy je koncentratem pomidorowym rozrobionym z oliwą i przyprawami (np. ziołami prowansalskimi i oregano), a następnie ułóżmy na nich kolejno plasterki szynki parmeńskiej, sera żółtego oraz parówki bądź kiełbaski wiedeńskie. Po zawinięciu posmarujmy wierzch ciasta rozbitym jajkiem.

Komentarze