klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kobieta w kuchni
Fotolia
Przepisy

6 trików, jak uratować pozornie nieudaną potrawę

Kuchnia to Twój żywioł, a każde niepowodzenie traktujesz jak wyzwanie? My też! Sprawdź skuteczne sposoby jak zmienić kulinarną katastrofę w idealne danie! Przygotowałyśmy 6 trików, które z pewnością ułatwią Wam to zadanie!
Sylwia Kazimierczuk
sierpień 14, 2015

kobieta w kuchni

Łukasz z „Hotelu Paradise” o Ivanie: „Jest pod pantoflem Ani”. Dlaczego tak ostro go ocenia?

Przebita śmietana

Przygotowujesz tort na urodziny dziecka? Zbyt długo ubijałaś śmietankę i musisz zacząć od nowa? Nic bardziej mylnego! Mamy bardzo łatwy sposób jak ją uratować!

Jeżeli Twoja śmietana nie przypomina jeszcze wyglądem masła, wystarczy jedynie zimna, słodka śmietanka 30%, by uratować tę kulinarną katastrofę. Dodając łyżeczka po łyżeczce, delikatnie wymieszaj z pozostałą masą do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe!

O mój majonezie, nie rozwarstwiaj się!

Nie ma nic lepszego niż domowy majonez, przygotowany z wiejskich jaj prosto od szczęśliwych kur. Rozwarstwiona, lekko grudkowata konsystencja zabija całą przyjemność? Pokażemy Ci, jak uniknąć tego problemu!

Przygotuj świeże żółtko jaja i delikatnie ubij je, stopniowo dolewając olej. Żółtko nada gładkości oraz zwiąże całą masę, tworząc delikatną emulsję.

Dość „kleiku”, czas na perfekcyjną sypkość ryżu

Idealnie pikantne, domowe curry, które świetnie komponuje się z delikatnym w smaku ryżem… a Twoim problemem znów są sklejone ziarna?

Przełóż ryż do sitka i przelej go lodowatą wodą, delikatnie oddzielając od siebie ziarenka. W ten sposób uzyskasz odpowiednią sypkość ryżu.

Jeśli wątróbkę przed smażeniem posypiesz cukrem, wymieszasz i odstawisz na chwilę, potem w mąkę i na rozgrzany olej, to po usmażeniu będzie delikatniejsza w smaku - nie będzie słodka! Potem oczywiście posolić.

naila

Idealnie gładkie sosy

Nie wyobrażasz sobie pysznej pieczeni bez aromatycznego, gęstego sosu? Zbite grudki znów zaprzątają Ci głowę? Spróbuj tego!

Wlej ulubiony sos pieczeniowy do blendera i zmiksuj do pożądanej, gładkiej konsystencji. Kolejnym, skutecznym sposobem jest przesianie grudek przez sitko, co pozwoli także cieszyć się idealną konsystencją.

Jak uratować zbyt pikantne danie?

"Kochanie, pali, piecze… wody!" Czyżbyś słyszała te słowa co jakiś czas? Twoje danie jest piekielnie ostre? Pomożemy Ci!

Odrobina śmietanki, mleka lub innego produktu mlecznego zredukuje intensywność potrawy. Do dań azjatyckich idealnie sprawdzi się tahini lub masło orzechowe. Tłuszcz w nich zawarty skutecznie złagodzi ostrość.

Babka znów się zasiedziała

Dwoisz się i troisz, a te babki uparte jak zawsze? Z ledwością wyjmujesz swoje wypieki z formy w obawie, że druga połowa pozostanie w środku? Mamy na to sposób!

Schłodzoną babkę drożdżową lub piaskową, która utknęła w formie, wstaw na parę minut do ciepłego piekarnika. Po wyjęciu, zanurz spód w ciepłej wodzie. To skuteczny sposób, aby każda babka prezentowała się pięknie, bez konieczności maskowania jej niedoskonałości. 

Znacie jakieś sztuczki w kuchni, które zapobiegają katastrofom kulinarnym? :)

Komentarze
kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
Qurrito KFC
materiały PR
Przepisy Długo oczekiwany powrót legendy - Qurrito znowu w KFC!
Są rzeczy, których nie da się zastąpić i których za nic nie chcielibyśmy zmienić. Jeansy, lenonki, trampki, filmy w Robertem De Niro to ikony, które są zawsze na topie. Do grona legendarnych idoli dołączyło także Qurrito, które niezmiennie od 2010 roku, zachwyca swoich fanów niepowtarzalnym smakiem. Już niedługo w całej Polsce miłośnicy Qurrito, będą mogli cieszyć się nim w każdej restauracji KFC. Legenda powraca 15 kwietnia.
Katarzyna Mordalska
kwiecień 15, 2014

Qurrito, jako jeden z nielicznych produktów doczekał się swojego fanpage’u na Facebooku, który ma prawie 2 tysiące fanów. Rok 2010, Qurrito pojawia się w menu KFC. Od razu skupia na sobie uwagę klientów i szybko podbija ich serca, a przede wszystkim kubki smakowe. Niestety Qurrito było tylko propozycją tymczasową, więc ku niezadowoleniu jego smakoszy, po kilku tygodniach zniknęło z menu. Wtedy fani prawdziwego kurczaka w meksykańskim stylu zbuntowali się! Powstał fanpage, na którym żądano jego powrotu : „gdzie jest qurrito? GDZIE JEST QURRITO??’, „Ja też chcę. Najlepsze co było do tej pory w KFC” – krzyczały posty na Facebooku. Wielu fanów chciało znów poczuć smak Qurrito i próbowało swoich sił w kuchni: „Zrobiłem sobie dziś na śniadanie (pierś kurczaka[filet], ser żółty, sos barbecue i tortilla pszenna). Polecam pomysł”, ale to nie to samo. Dla fanów dobrego smaku, mamy dobre wieści. Legendarne Qurrito powraca! Qurrito jest odpowiedzią na meksykańskie danie Quesadilla, więc to doskonała propozycja dla fanów nieco ostrzejszej kuchni. Soczyste, pikantne, całe kawałki prawdziwego kurczaka, w towarzystwie wyrazistego, ciągnącego się sera Cheddar, polane charakterystycznym sosem BBQ zostały zapieczone w czterech smakowitych trójkątach delikatnej, pszennej tortilli. Qurrito jest tak pyszne, że nie będziesz chciał się nim dzielić!

Przeczytaj
Styl życia Zupa fit po której szybko nie zgłodniejesz!
Kiedyś wolałam ją omijać. Nie było jej nigdy w domu rodzinnym, więc nie miałam pojęcia, do czego mogę ją wykorzystać. Mówiono mi, że jest mdła, że w sumie to pożytek z niej marny i o wiele bardziej nadaje się na lampion. Ale chcąc nie chcąc, w końcu stała się niekwestionowaną królową jesieni. Także w mojej kuchni. Ona, czyli dynia. Moja ulubienica, odkąd tylko przyrządziłam najlepszą zupę-krem na świecie.
Agata Olejniczak
listopad 04, 2016

Odwiedzam Agnieszkę. Aga pracuje na targu, handluje warzywami, kaszami i bakaliami. Choć nie mieszkam już tak blisko, nie odpuszczam. Potrzeba mi orzechów włoskich, soli himalajskiej i oleju kokosowego. U niej wszystko dostanę od ręki. Zanim jednak dopcham się do kasy, muszę stać w długiej kolejce. Mam czas, żeby sobie pooglądać, co tam ciekawego na straganie się prezentuje. I nagle widzę dynię. Piękną, pomarańczową, dorodną.  Postanawiam dać jej szansę. Ciężka jest straszliwie, ale biorę kawałek. W domu obieram ze skórki i kroję na kawałki. I co dalej? Krem ma być fit. A fit-zupy mają to do siebie, że szybko po nich głodnieję. Zobaczymy, jak będzie tym razem. W końcu w głowie rodzi się przepis. Składniki niezbyt wyszukane: • Dynia, ok. 700 gram albo i więcej (Hokkaido, prowansalska lub piżmowa) • 1 duża cebula • Pół czerwonej papryki • Zagotowana woda, może być wrzątek • Sól • Sok z cytryny lub ocet jabłkowy Piekarnik już włączony, grzeje się do 200 stopni. Dynia rozczłonkowana, ułożona na blasze, a obok ląduje cebula, pokrojona na ćwiartki oraz papryka. I tak warzywa wędrują do pieca – bez oliwy, dodatków. Muszą się piec tak długo, aż brzegi dyni delikatnie się osmolą, podobnie jak cebula. Zajmuje to ok. 15-20 minut. Przyda się termoobieg. Warzywka wychodzą z pieca miękkie i rumiane . Papryka pozbywa się skóry. Wrzucam ją do garnka. Z cebuli zdejmuję warstwę wierzchnią. Razem z dynią również idzie do gara. I co dalej? Zalewam całość wodą. Tak, by nie przykryło warzyw. Dodaję łyżeczkę soli i biorę się za miksowanie ręcznym blenderem. Krem staje się niesamowicie gęsty . Dolewam więc znów wody. Ogólnie trzeba dodać jej tyle, ile się lubi. Ja wolę, kiedy moja zupa dyniowa przypomina jogurt naturalny . Całość musi być bardzo dokładnie zblendowana, aksamitna, bez grudek. Łyżka lub dwie soku z cytryny dodają...

Przeczytaj
naturalna odżywka do paznokci
iStock
Manicure Naturalna odżywka do paznokci – jak zrobić i jak używać?
Naturalne odżywki do paznokci przy regularnym stosowaniu wzmocnią i nabłyszczą płytkę oraz zapobiegną rozdwajaniu się i łamliwości. Przepisy na domowe odżywki do paznokci - z olejkiem rycynowym, olejkiem herbacianym i witaminami.
Aneta Zygmuntowicz
kwiecień 22, 2020

Jak przygotować domową odżywkę do paznokci? Wystarczy, że użyjecie składników, które można znaleźć w każdym domu - oliwy z oliwek, cytryny, olejku rycynowego. Te składniki nie tylko wzmocnią i odżywią paznokcie, ale również nawilżą skórki. Naturalna odżywka do paznokci świetnie się sprawdzi w walce z grzybicą lub onycholizą, jeśli użyjemy olejku herbacianego o właściwościach antyseptycznych i przeciwgrzybiczych. Domowa odżywka do paznokci z olejkiem rycynowym Dzięki zastosowaniu olejku rycynowego paznokcie będą zdecydowanie mocniejsze i odporne na uszkodzenia. Przy regularnym stosowaniu zapomnimy o łamliwości czy rozdwajaniu się płytki. Dodatkowo paznokcie nie będą matowe, a delikatnie błyszczące i bardziej elastyczne. Olejek rycynowy możemy nakładać bezpośrednio na paznokieć bez żadnych dodatków. Dzięki dość gęstej konsystencji nie będzie z niego spływał.  Przepis na odżywkę z olejkiem rycynowym oliwa z oliwek olejek rycynowy żółtko jajka Łyżeczkę oliwy z oliwek łączymy z łyżeczką olejku rycynowego. Do tego dodajemy żółtko z jednego jajka i całość energicznie mieszamy. Tak przygotowaną odżywkę nakładamy na paznokcie, zakładamy jednorazowe rękawiczki i pozostawiamy na noc. Kurację z olejkiem rycynowym stosujemy raz w tygodniu. Domową odżywkę możemy nałożyć na całe dłonie, dzięki czemu skóra będzie miękka i nawilżona. Naturalna odżywka do paznokci z olejkiem herbacianym Olej herbaciany ma silne właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. To sprawdzony domowy lek nie tylko na grzybicę paznokci, ale również onycholizę, czyli odwarstwianie się płytki od skóry. Ponadto wykazuje on również właściwości pielęgnacyjne - nawilża i odżywia płytkę paznokcia, a także skórę wokół niego. Przy regularnym stosowaniu wzmocni łożysko paznokcia, dzięki czemu będzie on rósł zdecydowanie grubszy i mocniejszy....

Przeczytaj