klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
jajecznica z bekonem
Fotolia
Przepisy

6 zaskakujących dań z gofrownicy

Zabrakło gazu, a Ty masz ochotę na omlet? Żaden problem! Gofrownica może skutecznie zastąpić nie tylko patelnię, ale i kilka innych sprzętów kuchennych. Sprawdź, co można w niej przygotować!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 30, 2015

Gofrownica może skutecznie zastąpić urządzenie wielofunkcyjne 3w1. Można w niej grillować i przygotowywać sandwiche, ale czy tylko? Wystarczy odrobina fantazji i gofrownicy użyjemy także zamiast patelni, a nawet… piekarnika.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

1. Omlet z gofrownicy

Omlet przygotowujemy w tradycyjny sposób, ale zamiast na patelnię, wylewamy go do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy na złoty kolor.

Wypróbujcie przepis na omlet ze szczypiorkiem!

2. Smażony, chrupiący bekon

Masz ochotę na śniadanie w amerykańskim stylu, a na patelni już smaży się jajecznica? Żaden problem! Chrupiący bekon możesz przygotować w tym samym czasie w gofrownicy! Tłuszcz skutecznie się wytopi, a chrupiący bekon będzie gotowy w tym samym momencie, co jajecznica.

jajecznica

3. Jajko sadzone w gofrownicy

Aby w gofrownicy przygotować jajko sadzone, oczywiście nie należy zamykać jej całkowicie, gdyż przez to rozlałoby się żółtko. Lekko uchylona gofrownica, powodująca ścięcie jajka także od góry, jest tutaj kluczem do sukcesu.

4. Burgery z gofrownicy

Najpierw w gorfrownicy możesz przygotować kotlety do burgerów, a następnie podgrzać w niej bułkę z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź przepis na domowe hamburgery!

burgery z gofrownicy

5. Pizza pieczona w gofrownicy

Pizza w gofrownicy? Dlaczego nie! Nie będzie to jednak jej tradycyjna wersja, gdyż w gofrownicy przygotowujemy pizzę z dodatkami w środku. Tradycyjne ciasto na pizzę wykładamy w urządzeniu, układamy ulubione dodatki i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Po złączeniu brzegów i upieczeniu, uzyskamy oryginalną pizzę z farszem w środku.

6. Tortilla z gofrownicy

Tortillę przygotowujemy w podobny sposób jak pizzę, czy pomiędzy dwoma jej plackami układamy farsz. Po podgrzaniu przez chwilę tortilla jest gotowa do jedzenia!

Przygotowujecie coś w gofrownicy poza goframi?

Zobaczcie także gofry na 10 sposobów oraz przepis na "gofry jak z budki".

Komentarze
tortilla
123rf
Przepisy DIY przepis na domową tortillę
Tortilla podbiła nasze serca i podniebienia! Uwielbiamy zwłaszcza tę z kurczakiem, warzywami i delikatnym dipem. Teraz nie musisz przepłacać w sklepie za placki do tortilli – zobacz nasz łatwy i sprawdzony przepis na meksykańskie naleśniki!
Łucja Zbieniewska
lipiec 07, 2014

Tortilla – co to takiego? Tortilla to tradycyjny przysmak  meksykańskiej kuchni . To nic innego, jak podpłomyki/naleśniki, które mogą stanowić świetną bazę do stworzenia pysznych wrapów, rollsów czy po prostu – tortilli :) Można też przygotować z nich chipsy do dipów (taka przekąska świetnie sprawdza się na domowych imprezach:)). Choć farsz często przygotowujemy sami, naleśniki najczęściej kupujemy w sklepach. I słono nas to kosztuje – za 6 sztuk tortilli, możemy zapłacić nawet kilkanaście złotych! W rzeczywistości, wystarczy kilka składników, by samodzielnie przygotować tortillę w domu. Okazuje się, że jedna sztuka domowej tortilli to koszt zaledwie... kilkudziesięciu groszy! Warto spróbować? Oczywiście! Zwłaszcza, że smak jest nieporównywalnie lepszy! Domowa tortilla – przepis Składniki: mąka pszenna - najlepiej tortowa (3 szklanki) woda (na oko, ok. 250ml) sól (1 łyżka) smalec (70g - ok. 6 łyżek) Przygotowanie: do przesianej mąki dodaj sól, a następnie rozetrzyj ze smalcem. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając wodę - ma mieć ono elastyczną konsystencję, powinno być miękkie i gładkie. Całość przykryj wilgotną ścierką i odstaw na kilka minut. W międzyczasie stolnicę posyp mąką. Oderwij porcję ciasta (pozostałą część ponownie przykryj ścierką), rozwałkuj bardzo cienko i wytnij duży okrąg (możesz pomóc sobie np. talerzem). Jeśli ciasto za bardzo będzie się przyklejać do stolnicy/wałka, systematycznie podsypuj je mąką. Gotowe tortille smaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni - po ok. 15 sekund na każdej ze stron. Gotowe! :) Teraz możesz wybrać dowolny farsz i cieszyć się pysznym smakiem meksykańskiej kuchni. Smacznego! :) Zobacz pyszne przepisy na farsz do tortilli ! Rada: jeśli nie wykorzystałaś wszystkich tortilli, możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Placki oddziel od...

Przeczytaj
croque madame
Fotolia
Przepisy Hit na śniadanie: tosty Croque Madame
Szukasz pomysłu na ciepłe i sycące śniadanie? Przedstawiamy nasz ulubiony przepis na śniadanie warte grzechu - pyszne zapiekanki Croque Madame!
Katarzyna Mordalska
listopad 12, 2014

Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek nasz organizm domaga się solidnego, ciepłego śniadania. Jedną z najpyszniejszych i zarazem najbardziej sycących propozycji śniadaniowych jest kanapka Croque Madame . Co to takiego? To pyszna zapiekanka z jajkiem sadzonym. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa " croquer " oznaczającego chrupanie. A skoro istnieje Chrupiąca Pani – to i Pan – męska wersja śniadania jest jednak nieco inna – zamiast jajka sadzonego, pieczywo obtoczone jest w jajku i usmażone na patelni na złoty kolor. Jak przygotować Croque Madame? Na kromce chleba posmarowanej masłem (od dwóch stron) układamy ser żółty i plasterek szynki. Przykrywamy drugą kromką chleba (też posmarowaną masłem od dwóch stron). Całość podgrzewamy w piekarniku korzystając z opcji " grill ". Kiedy ser nieco się rozpuści, kanapkę obkładamy serem żółtym po jednej i po drugiej stronie. Jeszcze chwilę grillujemy z dwóch stron. W tym samym czasie na rozgrzanej patelni przygotowujemy jajko sadzone. Na gotowej zapiekance kładziemy jajko. Całość polewamy beszamelem (zobacz przepis na sos beszamelowy ) i gotowe! Oczywiście wszelkie modyfikacje tej kanapki są dozwolone – możesz dodać warzywa, przyprawy, a zrezygnować z plasterków sera żółtego na zewnątrz zapiekanki . Możesz również posmarować kanapkę beszamelem i dopiero wówczas ją zapiec – dzięki temu jej smak będzie bardziej "charakterny" :)  Macie swoje sprawdzone przepisy na Croque Madame? Podzielcie się z nami! :)

Przeczytaj
kanapka benedykt
materiały PR
Przepisy Kanapka Benedykt – przepis
Producent margaryny Śniadaniowej z Masłem zdradza przepis jak zrobić pyszną kanapkę z jajkiem po benedyktyńsku – zobacz, jakie to proste!
październik 03, 2014

Wariacji na temat kanapki „Benedykt” spotkamy wiele, ponieważ smakosze, wymieniają składniki kanapki na coraz to nowe. Klasyczna kompozycja pozostaje stała i obejmuje:  pieczywo, jajko w koszulce (czyli gotowane bez skorupki w gorącej wodzie z octem), wędlinę (szynkę lub bekon) oraz sos holenderski (przygotowany z żółtek, masła, soku z cytryny i przypraw).   Szukając urozmaicenia, jajko na grzance posmarowanej dobrym tłuszczem, można okrasić sosem berneńskim lub beszamelem i wzbogacić duszonym szpinakiem lub grzybami. Zamiast wędliny podać łososia, mięso kraba lub kawior. Dodatek gotowanych szparagów czy świeżych pomidorów nada kanapce chrupkości. Jeśli klasyczny przepis wydaje ci się zbyt skomplikowany, na początek zamiast sosu holenderskiego wybierz majonez i rozsmakuj się w tej wyjątkowej kanapce! Benedykt dla początkujących – przepis Składniki: 1 pszenna kajzerka 1 łyżeczka margaryny (np. Śniadaniowa z Masłem) 1 świeże jajko 2 łyżki octu (10%) 2 plasterki szynki wiejskiej lub parmeńskiej 1 łyżeczka majonezu lub 2 łyżki sosu holenderskiego listki bazylii do dekoracji sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bułkę przekrój na pół. Dolną część podpiecz w tosterze lub na patelni, a następnie posmaruj margaryną Śniadaniową z Masłem. Jajko rozbij i wylej do miseczki uważając, by nie uszkodzić żółtka. Zagotuj 1 litr wody. Do wrzątku wlej 2 łyżki octu i zamieszaj energicznie rozetką, by powstał „wir”. W jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyjmij jajko z wody i osącz. Białko powinno być ścięte a żółtko nadal  płynne. Na bułce ułóż szynkę, jajko i polej majonezem lub sosem holenderskim. Kanapkę oprósz przyprawami i udekoruj listkami bazylii. Podawaj gdy jest ciepła. Cena margaryny Śniadaniowej z Masłem: ok. 2, 60zł/500g

Przeczytaj
makaron z farszem
Przepisy Warzywne muszle makaronowe
Świat makaronów jest na tyle szeroki, że czasami warto zrezygnować z tradycyjnych kształtów i sięgnąć po jego inne warianty. Wypróbujcie przepis na faszerowane muszle makaronowe!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 09, 2015

Składniki: 250 g dużych muszli makaronowych 1 mała cukinia garść szpinaku 2 małe dymki szklanka groszku (mrożonego lub w sezonie świeżego) 2 marchwie 150 g mozarelli w kulkach łyżka masła oliwa z oliwek pieprz, sól  Sos: 1,5 szkl. passaty pomidorowej łyżeczka ziół (np. oregano, bazylia, tymianek) 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie) łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę i podduszamy. Po chwili dodajemy do niej startą marchewkę i cukinię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy drobno posiekany szpinak, groszek (wcześniej ugotowany) i łyżkę masła. Chwilę smażymy, solimy i pieprzymy całość. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Kiedy będzie "al dente" odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy passatę pomidorową z ziołami, śmietanką, pieprzem, solą i cukrem. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.  Muszle faszerujemy warzywami i układamy w naczyniu. Na wierzch kładziemy kulki mozarelli. Zapiekamy ok. 10-15 minut w 160 stopniach (termoobieg).  Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe . Sprawdźcie przepis na szparagi z sosem tatarskim oraz jak prawidłowo przygotować makaron.

Przeczytaj