klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kawa arbuzowa
materiały PR
Przepisy

Arbuzowa kawa mrożona – przepis Ani Starmach

Potrzebujesz letniego orzeźwienia? Chcesz się odprężyć po ciężkim dniu? A może zbliżają się niespodziewani goście? Tego lata w każdej sytuacji baw się kawą razem z Anią Starmach i marką Jacobs! Ten niezwykły duet pomoże Ci odkryć nowe oblicze ulubionego napoju w wersji mrożonej. Projekt „Baw się kawą” to nie tylko zaproszenie do świata wyśmienicie przygotowanych, pięknie prezentujących się letnich napojów, ale przede wszystkim źródło pysznych inspiracji.
lipiec 01, 2014

Marka Jacobs wraz z Anią Starmach przygotowała tego lata projekt „Baw się kawą”, w którym zachęca do eksperymentowania i odkrywania nowych kawowych smaków. Na stronie www.przepisynakawe.pl znajdziecie autorskie przepisy Ani, które zadowolą nawet najbardziej wymagających kawoszy.

Specjalnie na tę okazję, marka Jacobs stworzyła również limitowaną edycję kawy z szablonami do kawowych posypek, które przyozdobią każdy napój fantazyjnym motywem.

Na stronie www.przepisynakawe.pl można znaleźć nie tylko przepisy, ale także piękne propozycje podania napojów. Kawa zaserwowana w słoiczku, z apetycznymi dodatkami, jak laska wanilii czy szczypta cynamonu, z kostkami lodu w kształcie ziarenka kawy, potrafi zrobić piorunujące wrażenie i stać się ozdobą każdego spotkania.

kawa arbuzowa
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Arbuzowa kawa – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej np. Jacobs
  • 50ml wody
  • 2 plastry arbuza
  • 2 łyżeczki cukry trzcinowego
  • 4 kostki lodu do skruszenia
  • sok z połowy limonki
  • skórka z limonki

Przygotowanie: kawę wymieszaj z wodą. Arbuza, cukier, sok z limonki i kostki lodu zblenduj. Tak przygotowaną masę arbuzową ułóż w naczyniu. Zalej kawę. Udekoruj kawę skórką z limonki wymieszaną z cukrem trzcinowym. Gotowe! :)

Komentarze
koktajl z arbuza
123rf
Przepisy Top 3: przepisy na orzeźwiające napoje
Marzysz o orzeźwieniu? Te napoje pomogą cieszyć się z upalnego lata! Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 11, 2014

Lemoniada Klasyczna, wszystkim znana, a jednak nigdy się nie nudzi – lemoniada , którą doceniamy  zwłaszcza latem.  Jak przygotować tradycyjną lemoniadę? Weź kilka cytryn (na każde pół litra wody wystarczy 2-3 cytryny), cukier lub miód do smaku, wodę i klika kostek lodu. Do wody dodaj cukier (miód), wymieszaj i wyciśnij sok z cytryny.   Do napoju możesz dodać świeżą miętę, która sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Porada: przed przecięciem cytryny przyciśnij ją mocno dłonią do blatu kuchennego (deski do krojenia) i przesuń kilkukrotnie do przodu i do tyłu. Przekrój owoc i wyciśnij sok – teraz będzie to o niebo łatwiejsze! :) Nie zapomnij schłodzić napoju w lodówce i dodać do niego kilku kostek lodu! Mrożona herbata malinowa Lubisz maliny? To świetnie, bo właśnie rozpoczął się sezon na te prawdziwe, soczyste, prosto z ogródka! Oprócz świeżych owoców polecamy pyszny napój, który z pewnością przyniesie ukojenie w upalny dzień. Przygotuj malinową herbatę (na litr wody powinny wystarczyć 3 torebki herbaty), dodaj do niej miód (lub cukier) – w zależności od preferencji smakowych. Napój ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, ale to nie koniec... Gwiazdą tego napoju będzie… lód! Do pojemnika na kostki lodu włóż po jednej malinie, zalej wodą (mineralną, przegotowaną lub przefiltrowaną). Zamroź. Jeśli maliny wchłonęły odrobinę wody i wystają ponad powierzchnię lodu, uzupełnij przegródki wodą i ponownie zamroź. Do wysokich szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i zalej je mrożoną herbatą. Udekoruj świeżą miętą. Taki napój będzie nie tylko wyjątkowo smakował, ale również wyglądał zjawiskowo! Koktajl z arbuza Brzmi oryginalnie? Zapewniamy, że tak też smakuje, a przygotowanie tego napoju jest naprawdę banalne! Wystarczy, że zmiksujesz arbuza w...

Przeczytaj
kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
gotowana kawa
123rf
Przepisy Przepis na zimne dni: gotowana kawa
Zmarzłaś? Wypróbuj przepis na gotowaną kawę! Rozgrzeje twój organizm, a przy okazji zapewni cudowne doznania smakowe! Wbrew pozorom smakuje zupełnie inaczej niż dobrze nam znana filiżanka małej czarnej. Polecamy!
Łucja Zbieniewska
grudzień 13, 2013

Dlaczego warto pić gotowaną kawę? Przepis na kawę gotowaną jest związany z tzw. teorią pięciu przemian , według której należy zadbać o to, aby nie tylko żyć zgodnie z naturą, ale również, aby czerpać energię z tego co jemy i pijemy. Kawa gotowana ma zupełnie inne właściwości od tradycyjnie zaparzanej kawy... Gotowana kawa polecana jest zwłaszcza osobom, które po wypiciu parzonej kawy czują się źle – są silnie pobudzone, zaniepokojone, przyspiesza im bicie serca. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne niż tej parzonej. Okazuje się, że gotowana kawa pomaga złagodzić ból (zwłaszcza migrenowy), wspomaga przemianę materii, ale przede wszystkim – działa rozgrzewająco. Jak przygotować gotowaną kawę? Składniki: szklanka wody; 2 łyżeczki zmielonej kawy; kardamon, cynamon, imbir; łyżeczka niesłodzonego kakao; opcjonalnie: miód. Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy kawę oraz przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Nie zdejmując jej z ognia dodajmy kakao. Tak przygotowaną miksturę należy gotować około 3-5 minut. Zwolennikom słodkiej kawy polecamy dodanie łyżeczki miodu – wtedy napój musi nieco ostygnąć (mieć ok. 40-60 stopni) po to, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Jeśli chcemy, by kawa rzeczywiście nas rozgrzała pamiętajmy o tym, żeby nie dodawać do niej mleka. Jakie są Wasze sposoby na rozgrzanie się w mroźne dni?

Przeczytaj
kawa o poranku
Fotolia
Przepisy Pora dnia ma znaczenie! Zobacz, kiedy najbezpieczniej pić kawę!
Pijesz kawę? Pora dnia ma znaczenie! Okazuje się, że poranna kawa nie jest najlepszym pomysłem. Sprawdź, kiedy w ciągu dnia powinnaś pić kawę tak, by Ci nie szkodziła!
Katarzyna Mordalska
lipiec 20, 2015

Zapewne po przebudzeniu rano przecierasz oczy i myślisz sobie: „Królestwo za kawę!”. Najgorsze, co możesz zrobić, to włączyć ekspres. Niestety nie jest to najlepsza pora na picie kawy. Kawa o poranku? Lepiej nie! Okazuje się bowiem, że o tej porze jesteśmy najbardziej narażeni na uzależnienie od kofeiny. Kawa najlepiej pobudza, kiedy w naszym organizmie spada poziom kortyzolu (nazywanego hormonem stresu). O poranku poziom kortyzolu jest na tyle wysoki, że organizm nie potrzebuje dodatkowego bodźca w postaci kofeiny. Poziom hormonu spada dopiero po godzinie 9:30 i zaczyna wzrastać ponownie po 11:30. Wniosek? Najlepsza pora na wypicie pierwszej kawy to okolice godziny 10:00. Otwarcie rano oka = stawianie wody na kawę. ;) Piję 2 dziennie. Uwielbiam tę pierwszą poranną. Piję tę najbardziej niezdrową – rozpuszczalną (i tylko gold). Marzyłby mi się profesjonalny ekspres do kawy, który robi pianę na 2 cm. ŁAJKA Poranna kawa nie sprawi, że poczujemy się bardziej pobudzeni. Organizm, wydzielając kortyzol, jest w tym momencie ustawiony na najwyższy tryb „gotowości do działania”. Dodatkowa stymulacja kofeiną nie jest potrzebna, gdyż i tak nie przyniesie pożądanego efektu. Kiedy kolejna filiżanka kawy? Ponownych skoków kortyzolu możemy spodziewać się między godziną 12:00 a 13:00 oraz po południu w godzinach 17:30 – 18:30. Planując kolejną filiżankę kawy, powinniśmy wstrzelić się w moment, kiedy poziom hormonu w organizmie spada, czyli około godziny 14:00 – 15:00. Kawa o poranku? Tak, ale… Jeśli nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez filiżanki kawy, a jednocześnie wstajecie dostatecznie wcześnie, pierwszą kawę bez szkody dla organizmu możecie wypić przed porannym wzrostem kortyzolu, czyli do godziny 7:30. O której godzinie zwykle pijecie kawę? Sprawdź także, co warto wiedzieć o kawie , najlepsze przepisy na kawę oraz czy...

Przeczytaj