klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
babka
123rf
Przepisy

Babka drożdżowa z cytrynowym lukrem

Przedstawiamy w 13 prostych krokach jak zrobić pyszną babkę drożdżową z lukrem. Przepis w sam raz na Wielkanocny stół!
kwiecień 13, 2011

babka

Składniki:

mąka [60 dag]

mleko [1.5 szklanki]

cukier [20 dag]

żółtko z jajka (8-10 sztuk)

masło [12 dag] (pół kostki)

drożdże [4 g] sól [1 szczypta]

skórka z cytryny (z całej cytryny)

skórka z pomarańczy (z całej pomarańczy)

aromat cytrynowy do ciast (kilka kropli)

cukier puder [1 szklanka]

rum [1 łyżka]

sok z cytryny (1-2 łyżki)

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Krok 1

Podgrzej odrobinę mleko. Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Mleko nie może być gorące. Najlepiej w temperaturze ciała.

Krok 2

Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Moim zdaniem dość ważne jest ucieranie ok. 10 minut, aż masa będzie naprawdę puszysta.

Krok 3

Do ciepłego mleka dodaj masło żeby się rozpuściło. Jeśli mleko będzie za ciepłe, koniecznie trzeba je schłodzić zanim dolejemy do ciasta.

Krok 4

Stopniowo do ucieranych żółtek dodawaj mąkę, mleko z masłem (lekko ciepłe) i rozczyn. Dodajemy stopniowo mieszając ciągle składniki.

Krok 5

Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach.

Krok 6

Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Ciasto jednak będzie dość rzadkie i takie ma być. Trwa to około 15 – 20 minut.

Krok 7

Na końcu ucierania dodaj rodzynki oprószone mąką.

Krok 8

Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 2-3 godzin.

Krok 9

W tym czasie wysmaruj masłem bardzo dokładnie foremki do babek i oprósz je mąką. Dużo masła gwarantuje łatwe wyjmowanie ciasta.

Krok 10

Jak ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz dłonią i przełóż do dwóch dużych form na babki. Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości foremki. Ciasto naprawdę jeszcze bardzo wyrasta i jeśli będzie go zbyt dużo to ucieknie z formy.

Krok 11

Postaw ciasto ponownie w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 175°C. (po 20 minutach wyłączyć górę piekarnika i włączyć tylko dół !)

Krok 12

Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a potem wyjmij.

Krok 13

Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby. Odstaw, aby lukier zastygł. Dekorować można na talerzu, na którym będziemy serwować. Ja osobiście wolę, aby nadmiar lukru ściekł na kratce. Jeśli ktoś woli lukier bardziej cytrynowy, to zamiast wody czy rumu można dodać sam sok z cytryny.
Smacznego :)

Komentarze
sernik kokosowy
materiały PR
Przepisy Przepis na sernik z masą kokosową
Uwielbiasz serniki? Gwarantujemy, że ten stanie się Twoim ulubionym! Zobacz przepis na puszysty sernik z kruchym ciastem i masą kokosową.
marzec 20, 2014

Składniki: 1 kg twarożku (np. „Mój Ulubiony”) herbatniki lub kruche ciasto 2 szkl. mleka 1 budyń na ¾ litra 2 całe jajka 4 żółtka 1 szkl. cukru 6 łyżek oleju olejek waniliowy Masa kokosowa: 6 białek 1 szkl. cukru 10 dkg wiórków kokosowych Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem, dodaj twarożek, mleko, budyń i olej. Tak przygotowaną masę przelej do formy - uprzednio wyłożonej herbatnikami lub kruchym ciastem (przygotowanym wg ulubionego przepisu). Piecz około 40 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubij 6 białek z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego masę kokosową. Piecz jeszcze 15 minut. Gotowe! :)

Przeczytaj
muffiny
123rf
Przepisy Przepis na muffiny, które zawsze się udają
Lubisz muffiny? A może chciałabyś je upiec, ale obawiasz się kulinarnej porażki? Podajemy przepis na muffiny, które zawsze się udają!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 11, 2013

Muffiny to babeczki, które przywędrowały do nas z USA. W ciągu kilku lat opanowały kawiarnie, restauracje i... nasze kuchnie! Przede wszystkim dlatego, że są bardzo proste w wykonaniu, nawet jeśli nie posiada się talentu kulinarnego. Są też jednym z najszybszych deserów – ich wykonanie zajmuje dosłownie pół godziny – razem z upieczeniem. Podstawowy przepis na muffiny: Wersja kakaowa (12 sztuk) 150 g masła 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 duże jajka 170 ml mleka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę wykładamy papilotkami, jeśli ich nie posiadamy możemy ją dokładnie natłuścić masłem. Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wlewamy mleko i rozbijamy jajka. Chwilę ubijamy mikserem, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest połączenie zawartości obu misek. Do miski z suchymi składnikami dolewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy dużą łyżką kilkukrotnie – ciasto powinno być grudkowate. Taką masę nakładamy łyżką do foremek. Możemy pomiędzy jedną a drugą warstwą ciasta dołożyć łyżeczkę ulubionego dżemu. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut , sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu, po kilku minutach, możemy już wyciągnąć babeczki z foremki. Kluczowe w przepisie na muffiny jest  łączenie ze sobą składników suchych i mokrych , a następnie mieszanie ich razem, ale niedokładnie – w ten sposób, by ciasto miało grudki i nie było gładką masą. Co jest potrzebne do przygotowania muffinów? Na pewno foremki. Możemy wybierać między formami metalowymi, silikonowymi, a także z różnymi wzorami....

Przeczytaj
nachosy
123rf
Przepisy Zrób to sama: nachosy!
Lubisz nachosy? Jeśli tak, koniecznie zobacz nasz przepis na domowe nachos i ciesz się smakiem prawdziwej meksykańskiej kuchni!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 09, 2014

Nachos to nieodłączny element kuchni meksykańskiej . To przekąska , która najczęściej podawana jest na ciepło z serem żółtym (wyśmienicie sprawdza się też  serowe fondue ). Jednak nachosy wyśmienicie smakują również z guacamole , meksykańską salsą, dipem czosnkowym a nawet  – ketchupem! Jeśli przygotujesz te domowej roboty będą smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż te ze sklepowej półki. Dodatkowo, gwarantujemy – z każdej imprezy (czy też wieczoru filmowego) znikną w mgnieniu oka! Nachos – przepis Składniki: 4-6 szt. tortilli kukurydzianej lub pszennej (zobacz jak zrobić tortillę ); łyżka oleju; przyprawy do smaku (może to być papryka, sól, curry, pieprz, chilli, mieszanka przypraw – ty zdecyduj, jak mają smakować nachosy). Przygotowanie: Każdą tortillę posmaruj po jednej stronie olejem. Dodaj do smaku wybrane przez siebie przyprawy. Układaj tortille jedną na drugiej tak, żeby olej zawsze był na wierzchniej stronie. Kiedy wszystkie będą już odpowiednio przyprawione, przetnij je tak, jak pizzę – na 8 części. Jeśli uznasz, że nachos będą za duże – z każdej części zrób kilka mniejszych trójkątów. Przygotowaną przekąskę włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (lub na natłuszczonej masłem). I piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do czasu, aż nachosy nabiorą złotej barwy). Jeśli nachosy nie będą od razu chrupkie, nie przejmuj się – po ostygnięciu na pewno będą chrupiące. Jeśli jednak stwierdzisz, że są za miękkie, możesz włożyć je do piekarnika na 2-3 minuty. Możesz również je zapiec z serem żółtym – pycha! Rada: Szukasz innego sposobu na nachosy? Przygotuj nachos na głębokim oleju (wówczas będą bardziej chrupkie). Skorzystaj z naszego przepisu na tortillę , rozwałkuj ciasto i podziel je na niewielkie trójkąty. Wrzucaj je...

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj