klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
owsianki nesvita
materiały PR
Przepisy

Bądź królową – dbaj o swoje wnętrze!

Zgodnie z powiedzeniem „jak Cię widzą, tak Cię piszą” dbasz o swój wygląd zewnętrzny – to oczywiste, każda królowa dba. Pamiętaj jednak, że prawdziwa królowa zwraca również uwagę na to, co w środku. Zadbaj zatem o swoje piękne wnętrze z płatkami owsianymi NESVITA. Teraz NESVITA jest mniej słodka.
Katarzyna Mordalska
marzec 18, 2015

W prawidłowej diecie każdej królowej kluczową rolę odgrywają regularne posiłki. NESVITA dostępna jest w wygodnych saszetkach, dzięki czemu możesz zabrać ją ze sobą wszędzie. To świetne rozwiązanie zarówno na pożywne śniadanie, jak i smaczną przekąskę w pracy w ciągu dnia.

owsianki nesvita

Od rana…

Płatki owsiane NESVITA z czerwonymi owocami to świetne połączenie dla królowej, która gustuje w wyrazistych zestawieniach. Orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak owoców idealnie komponuje się z delikatnością mleka i płatków. NESVITA z czerwonymi owocami wprawi Cię w wyśmienity nastrój już od samego rana.

Do wieczora…

Zwolenniczkom bardziej wytrawnych smaków polecamy płatki owsiane NESVITA ze śliwkami. W sam raz na pyszny podwieczorek! NESVITA ze śliwkami to gwarancja udanego popołudnia.

Komentarze
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Płatki jęczmienne – właściwości lecznicze i odchudzające
Chcesz zjeść zdrowe, lekkie, ale sycące śniadanie? Sięgnij po płatki jęczmienne.
Materiał partnera
październik 19, 2017

Oferta płatków śniadaniowych na sklepowych półkach jest tak bogata, że w ich rodzajach oraz nazwach producentów można się łatwo pogubić. Kiedy wybierasz jakieś dla siebie, na początek odrzuć te, które zawierają składniki inne niż w 100% naturalne. Czytając etykietę, warto również zwrócić uwagę na zawartość cukru (najlepiej, by w ogóle nie miały takiego dodatku) i błonnika (dietetycy zalecają, by na 100 g płatków przypadały przynajmniej 3 g błonnika), zapewniającego poczucie sytości, a tym samym wspomagającego odchudzanie. A co z podstawowymi rodzajami płatków śniadaniowych? Do wyboru mamy płatki jęczmienne, ryżowe, owsiane, żytnie, gryczane, kukurydziane oraz jaglane. Wszystkie są naturalnym źródłem składników odżywczych, ale w poniższym artykule przyjrzymy się pierwszym z nich. Płatki jęczmienne mają bowiem szczególne właściwości lecznice i odchudzające . Wartości odżywcze płatków jęczmiennych Płatki jęczmienne to doskonałe źródło węglowodanów (aż 69 g na 100 g płatków!), które dostarczają nam energii na cały dzień. Węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych, trawimy dłużej niż proste – tym samym dłużej czujemy się najedzone i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, na przykład w czasie pracy. Przygotuj płatki na mleku, dodaj do nich kawałki owoców, na przykład banana – zbilansowane śniadanie gotowe! Płatki jęczmienne spełniają również wspomniane wyżej zalecenie dietetyków – w ważącej 100 g porcji znajdziemy 9 g błonnika. Jedząc płatki jęczmienne, dostarczamy naszemu organizmowi także: fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego tempa metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu kości w dobrym zdrowiu; żelaza sprzyjającego detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomagającego prawidłową pracę systemu odpornościowego; cynku, który wzmacnia nasze włosy i paznokcie,...

Przeczytaj
rozszerzone pory na twarzy zbliżenie
Pielęgnacja Dogłębne oczyszczenie i maksymalnie zwężone pory? Ten „kosmetyk” to załatwi
Porozpychane, widoczne pory doprowadzają cię do szału? Wypróbuj prosty trik, w którym główną rolę odgrywają... płatki owsiane :)
Agata Kufel
kwiecień 20, 2017

Rozszerzone pory nikomu nie dodają urody – co prawda możemy je zamaskować makijażem, ale na dłuższą metę lepiej zadbać o ich oczyszczenie i domknięcie . Jeśli nie przekonują was coraz popularniejsze maseczki peel-off , polecamy skorzystać z domowego przepisu na owsiankowy peeling . Jest bardzo prosty i naprawdę skuteczny! Płatki owsiane są wartościowym składnikiem pielęgnacyjnym - zawierają liczne witaminy (B1, B6, E) i minerały (m.in. cynk, żelazo i wapń) a także dobroczynne aminokwasy, które stymulują produkcję kolagenu . Warto więc nie tylko jeść je na śniadanie (są bardzo pożywne), ale również stosować bezpośrednio na skórę . My polecamy wykorzystać płatki w peelingu , łącząc je z odżywczym miodem i olejem kokosowym. Jak przygotować owsiankowy peeling? Do wykonania tego smakowitego kosmetyku potrzebujesz: 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki miodu 1 łyżkę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (opcjonalnie) Zacznij od dokładnego zmielenia płatków w blenderze , po czym wymieszaj je z resztą składników. Powstałą w ten sposób papkę nakładaj na oczyszczoną skórę twarzy , delikatnie masując poszczególne partie okrężnymi ruchami przez ok. 5 minut . Na zakończenie spłucz skórę wodą i nałóż ulubiony krem nawilżający. Płatki owsiane wygładzą strukturę cery , likwidując suche skórki i nagromadzone martwe komórki. Miód ma silne działanie przeciwzapalne - przyspieszy gojenie ewentualnych niedoskonałości ; zaś olej kokosowy rozpuści ewentualne resztki makijażu. Taki peeling to prawdziwy "detoks" dla skóry , który pozwoli uwolnić pory od rozpychających je zanieczyszczeń i w efekcie maksymalnie je zwęzić . Warto stosować taką kurację ok. 1-2 razy w tygodniu , by trwale poprawić kondycję cery. Co sądzicie o owsiankowym peelingu? Wypróbujecie ten sposób? Zobacz też: Z tego triku na piękną skórę...

Przeczytaj