klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
bakalie kresto
Przepisy

Bakalie Kresto - od święta i na codzień!

Bakalie kojarzą nam się zazwyczaj z okresem świątecznym: wykorzystujemy je wtedy do wypieków i potraw na Wigilię i Wielkanoc. Bakalie warto jednak spożywać codziennie, stanowią bowiem cenne źródło wartości odżywczych, jak i dietetyczną alternatywę dla słodyczy.
Katarzyna Mordalska
grudzień 06, 2012
bakalie kresto

Kresto proponuje ogromny wybór bakalii, dzięki któremu możemy się nimi cieszyć przez cały rok:

  • Orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały i wiórki kokosowe starannie wyselekcjonowane, stanowią doskonały element odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczając naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych tj. wapno, białko czy żelazo. Skutecznie zapobiegają chorobom serca i zwalczają stany depresyjne.
  • Suszone owoce, w postaci morel, śliwek, żurawiny i rodzynek uzupełniają niedobory witamin i mikroelementów, a także zapewniają dobrą kondycję. Produkty te polecane są w okresie jesienno-zimowym oraz wczesno - wiosennym, kiedy to trudno o zakup naturalnych, świeżych owoców. 

Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i wyglądu. Dbając o linię, trzeba jednak pamiętać o dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Bakalie Kresto to sposób na zdrową i smaczną przekąskę na szybko.

Ceny niektórych bakalii Kresto:

  • rodzynki: 8,59zł / 500g
  • orzechy włoskie: 28,69zł / 500g
  • żurawina: 17,99zł / 500g
  • śliwki suszone: 3,89zł / 200g
  • migdały: 19,59zł / 500g
Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
sałatka owocowa
materiały PR
Przepisy Przepis na chrupiącą sałatkę owocową
Choć śnieg stopniał, a temperatura oscyluje w okolicach zera, to na wiosenną aurę będziemy musieli jeszcze trochę poczekać. Z brakiem słonecznej pogody i zimową apatią możemy radzić sobie na różne sposoby: wizyta w SPA, spotkanie z przyjaciółmi, aktywność fizyczna oraz przyrządzenie ulubionego przysmaku z pewnością poprawią nasze samopoczucie...
marzec 07, 2014

Najprostszym sposobem na przywołanie smaku lata jest przyrządzenie prostej sałatki owocowej, która ociepli zimową pogodę. Sałatka dostarczy naszemu organizmowi dużą dawkę witamin, której tak potrzebujemy w zimowe dni. To pomysł na pożywne śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Jej przygotowane zajmie tylko chwilę! Bazą niech będą ulubione owoce dostępne w sklepach przez cały rok. Całej przekąsce warto dodać trochę chrupkości suszoną brzoskwinią. Składniki: 1 kiwi; 2  mandarynki; 2 banany; 1 grapefruit; 1 opakowanie Crispy Natural Chrup Brzoskwinię. Przygotowanie: owoce dokładnie myjemy i suszymy. Kiwi oraz banana kroimy na kawałki. Mandarynkę i grapefruita obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Owoce mieszamy ze sobą w misce. Chrupiącym akcentem są suszone plasterki brzoskwini, którymi posypujemy sałatkę. Dzięki sałatce nawet najbardziej mroźne wieczory wydadzą nam się choć trochę cieplejsze, a my wrócimy do wspomnień letnich, pełnych słońca, wakacyjnych dni :)

Przeczytaj
łamliwe paznokcie przyczyny łuszczyca grzybica dieta pielęgnacja
Manicure Łamliwe paznokcie – przyczyny oraz sposoby na ich wzmocnienie
Łamliwe paznokcie to zwykle efekt nieprawidłowej pielęgnacji. Ale kruchość płytki paznokcia może też być efektem nieodpowiedniej diety, skutkiem choroby lub zaburzeń hormonalnych!
Matylda Nowak
styczeń 30, 2020

Łamliwe paznokcie mamy zwykle na własne życzenie. Bo krucha płytka paznokcia to najczęściej konsekwencja non stop wykonywanego manicuru hybrydowego, stosowania niewłaściwego pilniczka lub nieprawidłowego piłowania paznokci , narażania dłoni na działanie silnych detergentów lub ubogiej diety. Zdarza się jednak, że stan naszych paznokci – a konkretnie ich łamliwość – świadczy o poważnych chorobach .  Fot.: iStock Łamliwe paznokcie – przyczyny Zanim zgłosisz się do dermatologa czy lekarza pierwszego kontaktu, upewnij się, czy sama nie jesteś winna kruchości swoich paznokci. Przede wszystkim, jeżeli jesteś fanką manicuru hybrydowego, daj swoim paznokciom od niego odpocząć . Do zmywania naczyń czy sprzątania w łazience zawsze używaj gumowych rękawic, bo kontakt z detergentami niszczy i paznokcie, i skórę dłoni. Przyjrzyj się też uważnie swojej diecie – możliwe brakuje w niej ważnych składników mineralnych i witamin – cynku, wapnia, witamin A, B i E – od których zależy stan paznokci. Łamliwe paznokcie – choroby Kruche paznokcie mogą także świadczyć o tym, że w naszym organizmie dzieje się coś niepokojącego. Ich łamliwość może być skutkiem anemii lub zaburzeń hormonalnych wywołanych przez nieprawidłową pracę tarczycy (np. jej nadczynności). Łamliwe paznokcie mogą być również objawem chorób – łuszczycy lub grzybicy . Co zrobić, żeby paznokcie przestały się łamać? Posiadaczkom łamliwych paznokci, które regularnie malują je lakierami hybrydowymi radzimy zrezygnować z niego na co najmniej miesiąc, a następnie między kolejnymi manicurami hybrydowymi robić sobie tygodniowe przerwy. W trakcie tych przerw dobrze jest kilka razy dziennie wmasowywać w paznokcie specjalnie do tego przeznaczony nawilżająco-natłuszczający kosmetyk . Można też wcierać w paznokcie oliwę z oliwek, olej arganowy lub olej jojoba . Ważne jest, żeby...

Przeczytaj
ciastka owsiane
Fotolia
Styl życia 3 szybkie przepisy na dietetyczne ciastka owsiane
Jesteś na diecie, a od czasu do czasu nachodzi Cię ochota na coś słodkiego? Wypróbuj 3 przepisy na szybkie i łatwe w przygotowaniu dietetyczne ciastka owsiane!
Katarzyna Mordalska
listopad 25, 2015

Dietetyczne ciastka owsiane z miodem Składniki: 250g płatków owsianych (górskich) 1 jajko 3 łyżki miodu pół łyżki masła Przygotowanie: Płatki owsiane podprażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Po wystudzeniu połączyć z resztą składników i wymieszać. Ciastka formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na rumiano przez 10-15min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Szukasz pomysłów na dietetyczne ciastka owsiane? Już dziś pobierz dostępny w Aros kod rabatowy i kup książkę kucharską! Dietetyczne ciastka owsiane z bananem Składniki: 2 duże, dojrzałe banany 1 jajko 160g płatków owsianych (1,5 szklanki) pół szklanki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, pokrojone śliwki suszone, morele) łyżka miodu Przygotowanie: Płatki owsiane zalać gorącą wodą i zostawić na kilkadziesiąt minut (można przygotować je dzień wcześniej). Banany rozgnieść widelcem i połączyć z resztą składników. Ciastka formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na rumiano przez 10-15min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciastka owsiane dietetyczne bez mąki  Składniki: 1 banan 1 jajko pół szklanki suszonych daktyli szklanka płatków owsianych pół szklanki ulubionych dodatków (orzechy, śliwki suszone lub inne bakalie) łyżka kakao Przygotowanie: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 15min. Po wystudzeniu rozdrobnić w blenderze wraz z orzechami i ulubionymi bakaliami. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Dodać płatki owsiane i wymieszać (bez miksowania, aby płatki zachowały swoją strukturę). Ciastka formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na rumiano przez około 15min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Lubicie domowe i dietetyczne ciastka owsiane?

Przeczytaj