klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
brinner
Przepisy

#brinner, czyli śniadanie na obiad nowym trendem 2015

Kolejny raz przegapiłeś poranny posiłek, spiesząc się do pracy? Jeśli jesteś fanem potraw śniadaniowych, podrzucamy kilka inspiracji, co możesz przygotować na brinner. Co to takiego? To nowy trend, który cieszy się popularnością na Instagramie wśród tych mniej i bardziej zapracowanych!
Sylwia Kazimierczuk
sierpień 31, 2015
Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Śniadanie dobre o każdej porze

Tosty, płatki do mleka w porze obiadowej? Chyba każdy z nas miewał chwile, gdy śniadaniowe menu często stawało się bazą lunchu. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia zyskuje na popularności dzięki rosnącemu zainteresowaniu #brinner. Pomysł narodził się w USA, gdzie poranny z reguły posiłek jest serwowany w wielu restauracjach i kawiarniach przez cały dzień. Dzięki temu fani śniadania mogą cieszyć się nim o każdej porze!

brinner

Omlet, gofry, naleśniki na obiad? Bez wątpienia!

Zwykła kanapka czy płatki kukurydziane na mleku nie zastąpią pożywnego obiadu. Przedstawiamy Wam pomysły na #brinner, które z pewnością przypadną Wam do gustu i zaspokoją niejeden wilczy apetyt!

Główny składnik naszych śniadań to pełnowartościowe jajka bogate w witaminę D, które obniżają cholesterol i wspomagają koncentrację. Skomponowane z warzywami i białym serem w sycącej tarcie, zwanej Quiche będą świetną alternatywą dla każdego fast fooda.

Chrupkie, delikatne w smaku zielone warzywa takie jak szpinak, cykoria czy sałata rzymska idealnie sprawdzą się w połączeniu z pełnoziarnistymi naleśnikami. Bogate w magnez i wapń wzmocnią Twój układ nerwowy i usprawnią prace mózgu.

Brinner - korzyści dla Twojego zdrowia i portfela!

Różnorodność produktów i wariacji pozwala na skomponowanie idealnego popołudniowego posiłku z produktów dostępnych w każdej lodówce. Podążając za nową modą, nie zapomnijmy też o ekonomicznych aspektach. #brinner to posiłek, którego z reguły głównym składnikiem są jajka, które tworzą tanią i odżywczą bazę, świetnie współgrającą w różnych przepisach.

Obiadowe inspiracje

Pyszna tarta z kremowym jajkiem, aromatycznymi ziołami, szynką i brokułem uszczęśliwi nawet najwybredniejsze podniebienia i zachwyci amatorów śniadań.

Smakoszy pizzy z pewnością zaintryguje nietuzinkowe połączenie sadzonego jajka, delikatnego w smaku pora i duszonych pieczarek. Serwowana ze świeżym oregano podbije serca wielu!

Zdjęcie: Instagram foodyingbcn; happyhealthbby; clneatingveggrl; amyscookingadventures

Słyszałyście już o tym trendzie i celebrujecie śniadania w porze obiadowej?

Komentarze
iStock
Styl życia Często chorujesz? Nadszedł czas zmienić swoją dietę!
Czy wiesz, że nasza odporność bierze się z … jelit?! Najwięcej komórek układu odpornościowego znajduje się w układzie pokarmowym. Wystarczy na stałe zmienić swój sposób odżywiania, by wzmocnić organizm! Co jeść, by nie chorować?
Materiał partnera
styczeń 29, 2019

Często chorujesz, a katar lub kaszel są nieodłącznym elementem twojej codzienności? Pora coś z tym zrobić! Zacznij stosować poniższe zasady, które wspomogą twój układ odpornościowy, a na pewno szybko zauważysz pozytywne efekty nowej diety.  1. Nie pomijaj śniadania  Od dziecka nasze mamy powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I miały rację! Układ odpornościowy podejmuję walkę z chorobami, tylko wtedy gdy jest dobrze odżywiony. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadania powinny być sycące i rozgrzewające, ale nie mogą być za ciężkie. Zimą polecamy owsianki, jaglanki, jajka w każdej postaci lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa. Pamiętaj o warzywach, one też powinny znaleźć się w naszym śniadaniowym menu. 2. Jedz dużo warzyw i owoców Brzmi jak banał, prawda? Niestety, ale w praktyce wiele osób zapomina o warzywach i owocach, albo spożywa ich zdecydowanie za mało. Warzywa powinniśmy jeść do każdego posiłku, a owoce raz lub dwa razy dziennie, ponieważ mają sporo cukru. Warzywa można spożywać na wiele różnych sposób – w postaci sałatek, smoothie, zup, gulaszy czy zapiekanek. Wypróbuj je w wersji pieczonej w piekarniku z dodatkiem ziół, a zakochasz się w ich smaku! Jakie owoce najlepiej jeść? Cytryny, kiwi, pomarańcze, grejpfruty i jabłka. Mają mnóstwo witamin i mniej cukru niż inne owoce. 3. Wybieraj zdrowe tłuszcze Przez wiele lat panowało błędne przekonanie, że tłuszcze są złe dla naszego zdrowia. Otóż nie, wystarczy tylko wybierać te dobre! Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, a także omega -3, dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wspomagają układ odpornościowy. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju rzepakowym, awokado, orzechach, rybach i siemieniu lnianym. 4. Sięgaj po...

Przeczytaj
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
nesquik
materiały PR
Przepisy Dobry dzień zaczyna się od Nesquik
Rozpuszczalny napój kakaowy NESQUIK to świetny i zdrowy początek dnia dla każdego dziecka. W połączeniu z mlekiem dostarcza wapń i witaminę D, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju najmłodszych. Czekoladowy smak i aromat napoju to idealny sposób na uatrakcyjnienie śniadania naszym pociechom.
Katarzyna Mordalska
luty 25, 2015

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dzień każdego dziecka obfituje w niezliczoną ilość nowych wyzwań i przeżyć, które wymagają zaangażowania i pełni sił. Aby im sprostać i świetnie się bawić, twoja pociecha potrzebuje mnóstwo energii, dlatego każdego poranka przygotuj jej prawidłowo zbilansowane i pełnowartościowe śniadanie. Pierwszy posiłek powinien dostarczać dziecku węglowodanów złożonych, pełnowartościowego białka, dobrych tłuszczów, a także witamin i składników mineralnych. W śniadaniu malucha nie może więc zabraknąć płatków zbożowych czy pełnoziarnistego pieczyw, ale także porcji warzyw lub owoców. Ważnym składnikiem jest łatwo przyswajalne białko, które możemy podać w postaci jajka, dobrej jakości wędliny, ryby czy pasty z roślin strączkowych. Nieodłącznym elementem idealnego śniadania jest mleko, które również jest źródłem białka oraz wapnia, niezbędnego dla zdrowych i mocnych kości. Najbardziej atrakcyjną formą podania dziecku mleka jest przepyszny rozpuszczalny napój kakaowy NESQUIK. NESQUIK – idealny dodatek do śniadania Rozpuszczalny napój kakaowy NESQUIK zawiera specjalnie opracowaną i unikalną kompozycję witamin i składników mineralnych Opti-Start, która w połączeniu z wartościami odżywczymi mleka, pomaga dostarczyć organizmowi dziecka to, czego potrzebuje do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Dodatkowo, magnez pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu mięśni, a witamina D we wchłanianiu i wykorzystaniu wapnia z mleka. Napój można przygotować zarówno z mlekiem zimnym, jak i ciepłym –  NESQUIK zawsze smakuje wyśmienicie! Specjalista ds. żywienia NESTLÉ Agnieszka Piskała tłumaczy: „ W nocy kiedy dziecko nie spożywa posiłków wykorzystuje zgromadzoną wcześniej przez organizm energię, przez co znacznie zmniejsza się poziom glukozy we krwi. Rezerwy glukozy, która jest podstawowym paliwem dla naszego...

Przeczytaj
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na zdrowe i dietetyczne śniadanie
Wstajesz rano, włączasz ekspres lub nastawiasz wodę na herbatę i zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie? Podrzucamy kilka pomysłów, jak tradycyjne śniadania przeobrazić w zdrowe i dietetyczne posiłki!
Katarzyna Mordalska
listopad 02, 2015

Zdrowy omlet na śniadanie Omlet to jedno z chętniej wybieranych dań na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Takie śniadanie to doskonałe źródło białka i składników mineralnych, a w wersji z płatkami owsianymi i ulubionymi dodatkami w postaci owoców, warzyw, ziół i przypraw to przepis na śniadanie idealne! Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych łyżka mąki pełnoziarnistej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (można pominąć) łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem zalewamy płatki owsiane gorącą wodą i pozostawiamy do rana. Do tak przygotowanych płatków wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W wersji wytrawnej, do masy polecamy dodać liście szpinaku, które są bogatym źródłem żelaza. Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i wylewamy na nią masę. Smażymy z obu stron. W wersji na słodko, do gotowego omletu polecamy dodać trochę serka wiejskiego z musem jabłkowym i cynamonem. Zdrowe kanapki na śniadanie Prawidłowo zbilansowane śniadanie powinno być bogate we wszystkie składniki odżywcze – zdrowe tłuszcze, węglowodany, białko oraz witaminy pochodzące z warzyw lub owoców. Takich substancji dostarczą nam odpowiednio skomponowane, zdrowe kanapki. Tylko co to znaczy zdrowe? Bazę takiej kanapki powinno stanowić pełnoziarniste pieczywo z mąki razowej. Zamiast masła czy margaryny, lepiej użyć pasty z awokado, które jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Na takiej kanapce możemy położyć plastry grillowanej piersi kurczaka lub łososia. W drugim wypadku, możemy kanapkę nieco zmodyfikować i pieczywo posmarować twarożkiem, na którym położymy plastry awokado i na nim łososia, który doskonale skomponuje się z serkiem. Dodatek do tak przyrządzonych kanapek może stanowić całe bogactwo warzyw...

Przeczytaj