klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
mieszanka chińska hortex
Przepisy

Chińska mieszanka warzyw Hortex

Kuchnia chińska jest sztuką i to bardzo urozmaiconą – tak samo, jak różnorodna jest kultura kraju, z którego się wywodzi. To co ją łączy to charakterystyczne składniki i smaki, z których powstają oryginalne, pożywne dania. Czerpiąc z tradycji kuchni chińskiej najlepsze warzywa, dokładając do tego pasję i fantazję, Hortex stworzył Mieszankę Chińską.
Katarzyna Mordalska
październik 28, 2013

hortex

Najbardziej charakterystyczne potrawy z kuchni chińskiej składają się z piersi z kurczaka, marchewki, kiełków sojowych, pędów bambusa, chińskich grzybów i sosu sojowego.

We wszystkich przepisach składniki są pokrojone na drobne kawałki, dzięki czemu błyskawicznie się gotują lub smażą. Dla kuchni chińskiej najbardziej typowe są cztery smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry oraz ich połączenia, np. słodko-kwaśny, ostro-słodki, które nadają jej niepowtarzalnego charakteru.

Mieszanka Chińska Hortex to delikatne kiełki fasoli Mung,  chińskie grzyby i chrupiące pędy bambusa, które w połączeniu z dojrzałą marchewką i słodką papryką oraz zaostrzającym smak porem i cebulką, tworzą idealną bazę do stworzenia pysznego dania chińskiego. Teraz przygotowanie warzyw w 5 smakach, sajgonek i wielu innych potraw z kuchni azjatyckiej stało się bajecznie proste.

Cena: ok. 4,49zł

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Przepis na sajgonki:

Składniki:

  • Mieszanka Chińska Hortex
  • 300g mięsa z udek kurczaka
  • opakowanie papieru ryżowego
  • olej do smażenia, najlepiej ryżowy 
  • marynata: 4-5 łyżek sosu chilli słodko-pikantnego

Przygotowanie: Mięso pokrój w wąskie paski. Włóż do marynaty na 30 minut. Następnie usmaż na rozgrzanym oleju, a po kilku minutach dodaj warzywa. Smaż 10 minut. Lekko przestudź i dopraw do smaku. Gotowy farsz zawiń w papier ryżowy i usmaż na złoto. Gotowe!

Komentarze
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

Przeczytaj
drugie śniadanie
Fotolia
Przepisy Co zabrać ze sobą na drugie śniadanie?
Rok szkolny w rozkwicie, a za chwilę do boju o wyższe wykształcenie wystartują studenci. Także w pracy nie zawsze mamy możliwość lub ochotę na zakupienie czegoś w bufecie. Podpowiadamy zatem, co zabierać ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, na uczelnię i do pracy.
Katarzyna Mordalska
październik 02, 2015

Nie samymi kanapkami człowiek żyje, na szczęście pomysłów na to,  czym   zastąpić chleb jest bardzo dużo. Wystarczy sprawić sobie odpowiedniej wielkości lunch box i już zyskujemy niezliczone możliwości! Drugie śniadanie do szkoły W szkole lub na uczelni, czyli w miejscach, gdzie nasza uwaga musi być skupiona przez dłuższy czas, energii potrzebuje przede wszystkim mózg. Dobrym paliwem do jego prawidłowej pracy są orzechy i bakalie, zwłaszcza w postaci osławionych mieszanek studenckich. Tutaj uwaga: te gotowe zawierają tyle orzechów, co kot napłakał, za to mnóstwo tańszych rodzynek. Nie dajmy się oszukiwać i kupujmy składniki na mieszankę osobno. Warto wiedzieć, że proporcje takiej mieszanki nie są przypadkowe i powinniśmy do niej użyć: po 30% rodzynek, orzechów nerkowca i migdałów oraz 10% orzechów laskowych. Same orzechy to za mało na drugie śniadanie, więc proponujemy dodać je do owsianki w słoiku . Ciekawym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie są także owsiane ciasteczka z bananem lub pożywny i dodający energii koktajl z połowy awokado, dojrzałego banana, z dodatkiem karobu lub kakao.   Drugie śniadanie do pracy Jeśli znudziły się Wam sałatki, których bazę stanowi mix sałat, tradycyjny makaron lub ryż, proponujemy sięgnąć po coś mniej oczywistego, jak jarmuż. Wystarczy go dość drobno pokroić, dodać połówki pomidorków koktajlowych, trochę posiekanej cebuli, trochę ulubionych kiełków oraz podbijający smak dressing z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Dobrą odmianę i duże możliwości w bazie sałatki daje makaron ryżowy. Wystarczy zalać go wrzątkiem i jest gotowy w kilka minut. Świetnie sprawdzi się w rodzimych sałatkach z kurczakiem lub szynką konserwową, kukurydzą, ogórkiem, koperkiem i sosem jogurtowo-majonezowym.   Inna propozycja, to danie doskonale znane zwolennikom raw food, czyli witariańskie spaghetti z...

Przeczytaj
sałatka
123rf
Przepisy Na wiosenną nutę
Zima już powoli odchodzi a stragany zaczynają przyciągać nas kolorowymi warzywami. Pojawiają się kalarepki, rzodkiewki, soczyste pomidory i pachnące ogórki. Warto więc pomyśleć o sałatkach, dzięki nim wiosna zawita do naszych domów. Aby wzbogacić smak sałatek wskazane jest urozmaicić je dodatkami, które dadzą nam zastrzyk energii po mroźnej zimie.
Łucja Zbieniewska
marzec 08, 2011

Pamiętajmy o tym, aby zawsze wybierać produkty świeże i właściwie przechowywane, bo tylko wtedy dłużej zachowują one wartości odżywcze. Sałatę po umyciu i osuszeniu (papierowym ręcznikiem lub specjalną wirówką do sałaty) można przechowywać do trzech dni w lodówce w woreczku foliowym (pamiętajmy, aby dochodziło do niej powietrze). Jakie dodatki do sałaty? Wybór jest ogromny, więc każdy znajdzie swoje ulubione połączenie. Świetnym dodatkiem są sosy. Wybieramy spośród lekkich sosów winegret (z octem, olejem, ziołami) i gęstych dressingów jogurtowych, śmietanowych czy majonezowych. Dzięki nim sałatka nabiera nowego smaku i charakteru. Należy pamiętać, aby korzystać z dobrej jakości oliwy z oliwek podczas przyrządzania sosów, to podstawa udanego sosu. Ocet można zastąpić sokiem wyciśniętym z cytryny, co sprawi, że sos będzie delikatniejszy. Dla osób dbających o linię poleca się zastąpić majonez czy śmietanę gęstym jogurtem np. greckim, o niskiej zawartości tłuszczu. Oprócz rozmaitych sosów, możemy wybierać spośród innych wspaniałych dodatków, tj. grzanki, kiełki, sery, owoce, orzechy, ziarna, a także mięsa, ryby i owoce morza. Dobrze skomponowane składniki idealnie łączące się z sosami sprawiają, że sałatka staje się nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Pamiętajmy zatem aby nie przesadzać z ilością składników. Sałatki dają ogromne pole do popisu, więc przyrządzajcie to, co Wam serce podpowiada! Proponujemy Wam dwie przedwiosenne sałatki z pysznymi sosami.    Sałatka z tuńczykiem i wiosennym winegret Świeżość tuńczyka i kruchość sałatki przełamuje słodycz pomidorków i słodko pikantny smak sosu. Idealnym dopełnieniem są słodko-cierpkie czarne oliwki. Składniki (ilość składników wg gustu) mix sałat tuńczyk w sosie własnym w kawałkach pomidorki koktajlowe czarne oliwki pokrojone Wiosenny winegret: 1 łyżka octu winnego ½...

Przeczytaj
Makijaż Puder ryżowy - dla kogo, właściwości, jak stosować [TOP 5 NAJLEPSZYCH]
Puder ryżowy uważany jest za najlepszy puder matujący dla cer tłustych i trądzikowych. Jaki kupić, aby cieszyć się faktem idealnego matu przez wiele godzin? Oto 5 najlepszych pudrów ryżowych, które warto przetestować.
Ewelina Błeszyńska
grudzień 30, 2019

Puder ryżowy z roku na rok zyskuje na popularności i sięga po niego coraz więcej kobiet. Puder ryżowy od lat znany jest Azjatkom, ale obecnie w produkuje go wiele marek światowych (w tym polskich). Rosnąca popularność pudru ryżowego wcale nas nie dziwi, bo ma on wiele zalet - atrakcyjną cenę, utrzymywanie efektu matu na skórze oraz wydajność . Puder ryżowy jak wskazuje sama nazwa jest pozyskiwany z ryżu siewnego. W składzie pudru ryżowego powinien się znaleźć także pozyskiwany z rumianku bisabolol, który ma właściwości łagodzące. Dobrej jakości puder ryżowy powinien mieć w jak największym stopniu naturalny skład. Puder ryżowy - dla kogo? Puder ryżowy przede wszystkim uważany jest za najlepszy puder do cery tłustej i trądzikowej, bo absorbuje sebum i ma silne właściwości matujące . Puder ryżowy jest biały, ale po nałożeniu na twarz nie powinien jej bielić. Dobry puder ryżowy powinien być transparentny, a tym samym niewidoczny na twarzy. Puder ryżowy doskonale sprawdza się aplikowany na strefę T, która w największym stopniu narażona jest na świecenie. Puder ryżowy może jednak delikatnie wysuszać skórę, dlatego z reguły odradzany jest osobom posiadającym cerę suchą, bo może potęgować efekt przesuszenia i nieestetycznie podkreślać suche skórki. Zaznaczmy, że puder ryżowy naprawdę mocno matuje cerę , więc nie ma potrzeby nakładać jego grubej warstwy. Najlepiej sprawdza się aplikowany cienką warstwą z pomocą puchatego pędzla. Warto nadmienić, że puder ryżowy ma właściwości kojąco-łagodzące, więc z powodzeniem mogą po niego sięgać nawet osoby zmagające się z silnym trądzikiem oraz innego rodzaju problemami skórnymi. Puder powinien pomóc załagodzić stan zapalny i najprawdopodobniej nie wywoła podrażnień. Zobacz także: Chcesz, aby twój puder był bardziej skuteczny? Przesyp go do... Puder ryżowy Ecocera Puder ryżowy marki Ecocera to...

Przeczytaj