Wejdź
mieszanka chińska hortex
Przepisy

Chińska mieszanka warzyw Hortex

Kuchnia chińska jest sztuką i to bardzo urozmaiconą – tak samo, jak różnorodna jest kultura kraju, z którego się wywodzi. To co ją łączy to charakterystyczne składniki i smaki, z których powstają oryginalne, pożywne dania. Czerpiąc z tradycji kuchni chińskiej najlepsze warzywa, dokładając do tego pasję i fantazję, Hortex stworzył Mieszankę Chińską.
Katarzyna Mordalska
październik 28, 2013

hortex

Najbardziej charakterystyczne potrawy z kuchni chińskiej składają się z piersi z kurczaka, marchewki, kiełków sojowych, pędów bambusa, chińskich grzybów i sosu sojowego.

We wszystkich przepisach składniki są pokrojone na drobne kawałki, dzięki czemu błyskawicznie się gotują lub smażą. Dla kuchni chińskiej najbardziej typowe są cztery smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry oraz ich połączenia, np. słodko-kwaśny, ostro-słodki, które nadają jej niepowtarzalnego charakteru.

Mieszanka Chińska Hortex to delikatne kiełki fasoli Mung,  chińskie grzyby i chrupiące pędy bambusa, które w połączeniu z dojrzałą marchewką i słodką papryką oraz zaostrzającym smak porem i cebulką, tworzą idealną bazę do stworzenia pysznego dania chińskiego. Teraz przygotowanie warzyw w 5 smakach, sajgonek i wielu innych potraw z kuchni azjatyckiej stało się bajecznie proste.

Cena: ok. 4,49zł

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Przepis na sajgonki:

Składniki:

  • Mieszanka Chińska Hortex
  • 300g mięsa z udek kurczaka
  • opakowanie papieru ryżowego
  • olej do smażenia, najlepiej ryżowy 
  • marynata: 4-5 łyżek sosu chilli słodko-pikantnego

Przygotowanie: Mięso pokrój w wąskie paski. Włóż do marynaty na 30 minut. Następnie usmaż na rozgrzanym oleju, a po kilku minutach dodaj warzywa. Smaż 10 minut. Lekko przestudź i dopraw do smaku. Gotowy farsz zawiń w papier ryżowy i usmaż na złoto. Gotowe!

Komentarze
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!
Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015

Domowa pizza Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać . To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami. Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka) 0,5 łyżeczki cukru 225g mąki 0,5 łyżeczki soli Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście. Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką. Domowy sos do pizzy Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować: ząbek czosnku 50g przecieru pomidorowego 100ml wody 25ml oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano szczyptę pieprzu Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego...

Przeczytaj

Nasze akcje