klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Musli chrupiące Bakalland
materiały PR
Przepisy

Chrupiące śniadanie z musli Bakalland

Bakalland proponuje kilka wariantów płatków śniadaniowych i musli na szybki i zdrowy poranny posiłek. Mamy do wyboru 6 rodzai z owocami i bakaliami.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 17, 2012
Musli chrupiące Bakalland

Musli i płatki śniadaniowe Bakalland są także cennym źródłem błonnika, żelaza, magnezu oraz witamin B1 i E – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Musli chrupiące Bakalland to owoce, prażone ziarna owsa i pszenicy oraz bakalie zmiksowane na trzy różne sposoby:

  • Owoce tropikalne - to połączenie egzotycznych owoców papai, banana, ananasa, daktyli i orzechów kokosowych.
  • Nasz Ogród - mieszanka polskich owoców. W opakowaniu znajdziemy duże kawałki suszonego jabłka, śliwki i moreli oraz pestki dyni.
  • 5 Bakalii – żurawina, migdał, morela, orzech laskowy i rodzynki idealnie współgrają ze smakiem chrupiących musli.

Pełnoziarniste płatki Bakalland to mieszanka płatków zbożowych, owoców oraz płatków w polewie, także w trzech rodzajach:

  • Truskawka i płatki w polewie jogurtowej idealne dla tych, którzy chcą się cieszyć smakiem truskawek przez cały rok.
  • Migdał i płatki w polewie czekoladowej to czekolada z delikatnymi płatkami migdałowymi, które dostarczą nam energii na cały dzień.
  • Jabłko i żurawina to mieszanka dla osób, które nie wyobrażają sobie pożywnego śniadania bez dodatku owoców.

Z mlekiem lub jogurtem tworzą sycący i pełny witamin posiłek, którego przygotowanie zajmuje chwilę!

Cena chrupiących musli i pełnoziarnistych płatków Bakalland: 4,30zł / 200g

Komentarze
muesli
123rf
Przepisy Pod lupą: Płatki śniadaniowe – czy naprawdę są zdrowe?
Kukurydziane, owsiane, muesli... Dla dzieci, dla odchudzających się, dla całej rodziny – półki w sklepach uginają się od różnych płatków śniadaniowych. A my, konsumenci, lubimy je i kupujemy. Najczęściej jadamy je z mlekiem lub jogurtem, czasami chrupiemy bez dodatków lub robimy z nich ciasteczka zbożowe. Jesteśmy przekonani, że są zdrowe. Czy aby na pewno?
Katarzyna Mordalska
sierpień 22, 2013

Płatki kukurydziane Są to chyba najbardziej znane płatki śniadaniowe. Zwykle jemy je z ciepłym mlekiem - to smak naszego dzieciństwa, dlatego lubimy po nie sięgać. Choć mają sporo witamin (m.in. witaminy z grupy B, witaminę C) nie są najzdrowszymi płatkami. Dlaczego? Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny (IG) – oznacza to, że po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko się obniża. To dlatego po takich płatkach wcześniej czujemy głód i sięgamy po obfite drugie śniadanie (i każdy kolejny posiłek).  Warto również pamiętać, że płatki kukurydziane zawierają sporo sodu , którego w naszej diecie zwykle i tak jest za dużo. Jeśli dodać do tego fakt, że najczęściej wybieramy „udoskonaloną” wersję płatków kukurydzianych (np. te polane miodem, z dodatkiem orzechów, drobinek cukru) okazuje się, że robi się z tego prawdziwa węglowodanowa bomba . Dlatego jeśli decydujemy się na płatki kukurydziane – wybierajmy te bez dodatków. Szklanka takich płatków to ok. 120 kcal. Muesli To mieszanka różnych rodzajów płatków zbożowych, bakalii, orzechów i suszonych owoców. Brzmi zdrowo? Nie dajmy się nabrać na reklamowe sztuczki. Choć muesli to dobra propozycja na pożywne śniadanie, lepiej sami skomponujmy ten zbożowy mix – unikniemy dosładzanych dodatków. Owoce suszone (bądź co gorsza - kandyzowane), bakalie, orzechy, które są dodawane do sklepowych płatków są „dopieszczone” cukrem, miodem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Wzrasta więc kaloryczność posiłku (już same orzechy czy suszone owoce są przecież kaloryczne, co dopiero z dodatkową porcją cukru!) i zarazem spada jego wartość odżywcza.   Średnia porcja takich płatków (ok. 50g) to ponad 200 kcal. Jeśli sami skomponujemy muesli będzie zdrowsze i smaczniejsze – do płatków możemy dać te dodatki, które rzeczywiście lubimy i te, na...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Płatki jęczmienne – właściwości lecznicze i odchudzające
Chcesz zjeść zdrowe, lekkie, ale sycące śniadanie? Sięgnij po płatki jęczmienne.
Materiał partnera
październik 19, 2017

Oferta płatków śniadaniowych na sklepowych półkach jest tak bogata, że w ich rodzajach oraz nazwach producentów można się łatwo pogubić. Kiedy wybierasz jakieś dla siebie, na początek odrzuć te, które zawierają składniki inne niż w 100% naturalne. Czytając etykietę, warto również zwrócić uwagę na zawartość cukru (najlepiej, by w ogóle nie miały takiego dodatku) i błonnika (dietetycy zalecają, by na 100 g płatków przypadały przynajmniej 3 g błonnika), zapewniającego poczucie sytości, a tym samym wspomagającego odchudzanie. A co z podstawowymi rodzajami płatków śniadaniowych? Do wyboru mamy płatki jęczmienne, ryżowe, owsiane, żytnie, gryczane, kukurydziane oraz jaglane. Wszystkie są naturalnym źródłem składników odżywczych, ale w poniższym artykule przyjrzymy się pierwszym z nich. Płatki jęczmienne mają bowiem szczególne właściwości lecznice i odchudzające . Wartości odżywcze płatków jęczmiennych Płatki jęczmienne to doskonałe źródło węglowodanów (aż 69 g na 100 g płatków!), które dostarczają nam energii na cały dzień. Węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych, trawimy dłużej niż proste – tym samym dłużej czujemy się najedzone i rzadziej sięgamy po niezdrowe przekąski, na przykład w czasie pracy. Przygotuj płatki na mleku, dodaj do nich kawałki owoców, na przykład banana – zbilansowane śniadanie gotowe! Płatki jęczmienne spełniają również wspomniane wyżej zalecenie dietetyków – w ważącej 100 g porcji znajdziemy 9 g błonnika. Jedząc płatki jęczmienne, dostarczamy naszemu organizmowi także: fosforu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego tempa metabolizmu oraz pomaga w utrzymaniu kości w dobrym zdrowiu; żelaza sprzyjającego detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie oraz wspomagającego prawidłową pracę systemu odpornościowego; cynku, który wzmacnia nasze włosy i paznokcie,...

Przeczytaj
miechunka helio
materiały PR
Przepisy Nowość: miechunka suszona HELIO Natura
Marka HELIO® poszerzyła linię owoców suszonych bez konserwantów HELIO Natura i wprowadziła na rynek owoce goldenberry HELIO Natura. Dietetycy na całym świecie są zdania, że goldenberry dzięki wyjątkowo dużej zawartości dobroczynnych substancji to jeden z najbardziej wartościowych owoców i dlatego często jest opisywany mianem „superżywności”.
grudzień 16, 2014

Goldenberry HELIO Natura znajdzie wielorakie zastosowanie w zdrowym jadłospisie. Ta zdrowa przekąska powinna zainteresować nie tylko miłośników zdrowego żywienia, ale także wszystkich prowadzących aktywny tryb życia. Nowość HELIO Natura to 304 kcal w 100 gramach smakołyku, a przy tym źródło białka.  Warto ją dodać do porannych płatków owsianych czy musli oraz zabrać do pracy czy na uczelnię. To ostatnie umożliwi niewielkie (60g) i praktyczne opakowanie strunowe, które wydłuży okres świeżości produktu. Owoce goldenberry są uprawiane na zboczach Andów, głównie w Ekwadorze i Kolumbii. Wiele upraw cudownego owocu umiejscowionych na wyjątkowo żyznych glebach o podłożu wulkanicznym. W tamtym rejonie świata miechunka jest od wieków stosowana w medycynie ludowej. Informacje o wyjątkowych właściwościach owoców goldenberry były przekazywane z pokolenia na pokolenie – teraz dysponujemy także potwierdzonymi naukowo dowodami:       100 gramów owoców goldenberry zawiera o 166% więcej przeciwutleniaczy niż 100 gramów żurawiny 100 gramów owoców goldenberry zawiera o 144% więcej błonnika niż taka sama ilość suszonych śliwek 55 gramów suszonych owoców goldenberry ma więcej potasu niż cały banan o takiej samej masie owoce goldenberry stanowią  wartościowe źródło witaminy C, żelaza, tiaminy, fosforu, cynku oraz magnezu nowość HELIO Natura nie zawiera dodanego cukru   miechunka to źródło pektyn owoce goldenberry HELIO Natura to nowość zawierająca  bioflawonoidy, czyli ważne  substancje pochodzenia roślinnego W smaku owoce goldenberry są słodko–kwaśne. Smak nowości HELIO Natura rozwija się powoli: najpierw czujemy nutę słodką, przechodzącą  w smak neutralny, aby po chwili poczuć lekko kwaskowy posmak. Całość stanowi bardzo ciekawe połączenie, któremu towarzyszy pobudzający aromat. Cena: ok. 8,50zł za 60g

Przeczytaj
bakalie kresto
Przepisy Bakalie Kresto - od święta i na codzień!
Bakalie kojarzą nam się zazwyczaj z okresem świątecznym: wykorzystujemy je wtedy do wypieków i potraw na Wigilię i Wielkanoc. Bakalie warto jednak spożywać codziennie, stanowią bowiem cenne źródło wartości odżywczych, jak i dietetyczną alternatywę dla słodyczy.
Katarzyna Mordalska
grudzień 06, 2012

Kresto proponuje ogromny wybór bakalii, dzięki któremu możemy się nimi cieszyć przez cały rok: Orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały i wiórki kokosowe starannie wyselekcjonowane, stanowią doskonały element odpowiednio zbilansowanej diety, dostarczając naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych tj. wapno, białko czy żelazo. Skutecznie zapobiegają chorobom serca i zwalczają stany depresyjne. Suszone owoce, w postaci morel, śliwek, żurawiny i rodzynek uzupełniają niedobory witamin i mikroelementów, a także zapewniają dobrą kondycję. Produkty te polecane są w okresie jesienno-zimowym oraz wczesno - wiosennym, kiedy to trudno o zakup naturalnych, świeżych owoców.  Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i wyglądu. Dbając o linię, trzeba jednak pamiętać o dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Bakalie Kresto to sposób na zdrową i smaczną przekąskę na szybko. Ceny niektórych bakalii Kresto: rodzynki: 8,59zł / 500g orzechy włoskie: 28,69zł / 500g żurawina: 17,99zł / 500g śliwki suszone: 3,89zł / 200g migdały: 19,59zł / 500g

Przeczytaj