Wejdź
Przepisy

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Chcesz się popisać kulinarnym talentem, a masz mało czasu i niezbyt duże doświadczenie w kuchni? To idealne ciasto dla Ciebie - niezwykle proste a bardzo smaczne.
marzec 30, 2010

ciasto ze śliwkami

Składki:

mąka pszenna [4 szklanki]

cukier [2 szklanki]

maślanka [1 szklanka]

olej [0.5 szklanki]

jajka [3 szt.]

masło [0.75 kostki]

cukier waniliowy

proszek do pieczenia [3 łyżeczki] (czubate)

śliwki [10 szt.]

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Krok 1

Opłukać śliwki, osuszyć, wydrylować z pestek i pokroić w ćwiartki. Owoce mrożone odrobinę rozmrozić.

Krok 2

Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki, szklankę cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.. Wymieszać suche składniki. Dodać maślankę, olej, jajka i wszystko dokładnie wymieszać, aż rozpuści się cukier.

Krok 3

Blachę o średniej wielkości nasmarować odrobiną masła i minimalnie posypać mąką. Wlać masę na blachę. Śliwki ułożyć na cieście. Nie można położyć zbyt dużo owoców !

Krok 4

Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, szklankę cukru dodać do tego ¾ kostki masła i szybko połączyć wszystkie składniki. Szybciutko powstaje piękna kruszonka. Posypać równomiernie całe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec górę i dół 45 minut w temp. 180 st. C.

Życzymy smacznego!

Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj

Nasze akcje