klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Chcesz się popisać kulinarnym talentem, a masz mało czasu i niezbyt duże doświadczenie w kuchni? To idealne ciasto dla Ciebie - niezwykle proste a bardzo smaczne.
marzec 30, 2010

ciasto ze śliwkami

Składki:

mąka pszenna [4 szklanki]

cukier [2 szklanki]

maślanka [1 szklanka]

olej [0.5 szklanki]

jajka [3 szt.]

masło [0.75 kostki]

cukier waniliowy

proszek do pieczenia [3 łyżeczki] (czubate)

śliwki [10 szt.]

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Krok 1

Opłukać śliwki, osuszyć, wydrylować z pestek i pokroić w ćwiartki. Owoce mrożone odrobinę rozmrozić.

Krok 2

Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki, szklankę cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.. Wymieszać suche składniki. Dodać maślankę, olej, jajka i wszystko dokładnie wymieszać, aż rozpuści się cukier.

Krok 3

Blachę o średniej wielkości nasmarować odrobiną masła i minimalnie posypać mąką. Wlać masę na blachę. Śliwki ułożyć na cieście. Nie można położyć zbyt dużo owoców !

Krok 4

Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, szklankę cukru dodać do tego ¾ kostki masła i szybko połączyć wszystkie składniki. Szybciutko powstaje piękna kruszonka. Posypać równomiernie całe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec górę i dół 45 minut w temp. 180 st. C.

Życzymy smacznego!

Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
dressingi
Fotolia
Przepisy Przepisy na sosy do sałatek
Sos do sałatki powinien być delikatny, aby uwydatnił i podkreślił jej walory smakowe. Musi mieć lekką konsystencję, aby w połączeniu np. z delikatnymi liśćmi sałaty czy szpinaku nie spowodować ich oklapnięcia. Osoby zabiegane mogą skorzystać z koncentratu sosu do sałatek, nazywanego dressingiem. Prawdziwym smakoszom kuchni proponujemy jednak kilka przepisów na sosy
Łucja Zbieniewska
luty 23, 2015

W przepisach podano przyprawy, jakich można użyć, ale to tylko wskazówka - improwizacje w tej dziedzinie dają często zaskakujące efekty. Klasyczny winegret. Trzy łyżki oliwy z oliwek połączyć z łyżką octu winnego (białego lub czerwonego) i szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Smak tego sosu można zaostrzyć poprzez dodanie czosnku, startego żółtego sera czy musztardy. Liczba możliwości zmiany i wzbogacenia jego smaku jest właściwie nieograniczona. Winegret estragonowy. Szklankę klasycznego sosu winegret wymieszać z łyżeczką czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżkami drobno posiekanego estragonu, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem. Winegret serowy. Łyżkę roztartego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), 1/2 szklanki sosu winegret klasycznego, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru zmiksować. Można też włożyć składniki sosu do słoika, zakręcić pokrywkę i wstrząsać przez kilka minut. Majonez winny. Do 3 żółtek dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina. Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Wyjąć, mieszać do ostygnięcia. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Majonez curry. Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, doprawić solą. Majonez jogurtowy. Wymieszać 4 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawić musztardą gruboziarnistą (1/2 łyżeczki), sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Sos musztardowy. Dwie łyżki musztardy rozprowadzić w 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany, dodać posiekaną zieleninę (po łyżce koperku, szczypiorku i natki pietruszki). Dodatek niezastąpiony – zioła W doprawianiu sałatek, podobnie jak i innych dań, niezastąpione są zioła. Czasem niewielki ich dodatek...

Przeczytaj
ciastka owsiane
Fotolia
Styl życia 3 szybkie przepisy na dietetyczne ciastka owsiane
Jesteś na diecie, a od czasu do czasu nachodzi Cię ochota na coś słodkiego? Wypróbuj 3 przepisy na szybkie i łatwe w przygotowaniu dietetyczne ciastka owsiane!
Katarzyna Mordalska
listopad 25, 2015

Dietetyczne ciastka owsiane z miodem Składniki: 250g płatków owsianych (górskich) 1 jajko 3 łyżki miodu pół łyżki masła Przygotowanie: Płatki owsiane podprażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Po wystudzeniu połączyć z resztą składników i wymieszać. Ciastka formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na rumiano przez 10-15min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Szukasz pomysłów na dietetyczne ciastka owsiane? Już dziś pobierz dostępny w Aros kod rabatowy i kup książkę kucharską! Dietetyczne ciastka owsiane z bananem Składniki: 2 duże, dojrzałe banany 1 jajko 160g płatków owsianych (1,5 szklanki) pół szklanki ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki, pokrojone śliwki suszone, morele) łyżka miodu Przygotowanie: Płatki owsiane zalać gorącą wodą i zostawić na kilkadziesiąt minut (można przygotować je dzień wcześniej). Banany rozgnieść widelcem i połączyć z resztą składników. Ciastka formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na rumiano przez 10-15min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciastka owsiane dietetyczne bez mąki  Składniki: 1 banan 1 jajko pół szklanki suszonych daktyli szklanka płatków owsianych pół szklanki ulubionych dodatków (orzechy, śliwki suszone lub inne bakalie) łyżka kakao Przygotowanie: Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez ok. 15min. Po wystudzeniu rozdrobnić w blenderze wraz z orzechami i ulubionymi bakaliami. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Dodać płatki owsiane i wymieszać (bez miksowania, aby płatki zachowały swoją strukturę). Ciastka formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na rumiano przez około 15min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Lubicie domowe i dietetyczne ciastka owsiane?

Przeczytaj
buraczki poltino
Przepisy Upiecz czekoladowe ciasto buraczkowe z Poltino!
Marka Poltino ma sposób na sceptyków buraczków. Jaki? Czekoladowe ciasto buraczkowe! Koniecznie zobacz przepis!
maj 06, 2014

Banalnie proste i szybkie czekoladowe ciasto buraczkowe Składniki: 1 opakowanie rozmrożonych buraczków tartych Poltino; 50 g gorzkiej czekolady; 2/3 szklanki oleju roślinnego; 1/2 szklanki miodu; 3 jajka; 1 1/2 szklanki mąki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek kakao; Szczyptę soli; Łyżkę masła. Przygotowanie: Olej roślinny, miód i czekoladę podgrzej delikatnie w rondelku o grubym dnie. Składniki mają się rozpuścić i wymieszać – nie można jednak dopuścić do wrzenia oleju. Odcedź na sitku rozmrożone buraczki i odciśnij z nadmiaru wody Dodaj masę z tartych buraczków do rondelka i wymieszaj. Roztrzep jaja i dodaj do rondelka, wymieszaj. Przełóż masę do większego naczynia np. miski. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól i dokładnie połącz składniki. Formę do pieczenia posmaruj masłem. Ciasto wylej i rozprowadź równomiernie w formie. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Idealne ciasto powinno mieć konsystencję murzynka – przypieczone na zewnątrz i lekko wilgotne wewnątrz. Cena: Buraczki porcjowane Poltino (tarte lub puree) - 3,20zł/450g

Przeczytaj