klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy

Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?

Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów.

muffiny bananowe
Brakuje Ci energii? Wypróbuj koktajl, który doda Ci sił!

Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą

Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru.

Składniki (na 12-16 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 3 banany
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 80g posiekanej czekolady
  • Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ¾ szklanki oleju
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany.
Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka).

Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka

ciasteczka owsiane

Zdjęcie: Instagram @wizazpl

Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania?

Składniki (na ok. 6 dużych ciastek):

  • 1 dojrzały banan
  • 75g płatków owsianych
  • 50g suszonej żurawiny
  • 25g pestek dyni

Przygotowanie:

Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji. Polecam wypróbować też ciasteczka z dodatkiem dowolnych orzechów lub w wersji z dodatkiem kakao.

Banana rozdrabniamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Na blaszce formujemy ciasteczka i pieczemy przez kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na złocisty kolor.

Prosty przepis na masło bananowe

Masło bananowe to idealny dodatek do świeżego pieczywa, wafli ryżowych czy kruchych ciasteczek. Jego wykonanie jest banalnie proste i zajmie nie więcej niż 5 minut.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 100g masła
  • mielony cynamon do smaku

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Zobaczcie także, jak przygotować domowe masło orzechowe.

Ekspresowe ciasto bananowe

Ten przepis na ekspresowe ciasto bananowe to propozycja Wizażanki VanDerKamp. Także w tym wypadku (podobnie jak w przepisie na muffinki), polecamy nieco ograniczyć cukier.

Składniki:

  • 4 banany
  • Pół szklanki masła
  • Pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy, dodajemy roztopione masło, cukier, mąkę, jajko, sodę i sól i wszystko mieszamy razem. Małą foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 150 stopni.
Jedna uwaga: ciasto będzie mokre i będzie wyglądało jakby miało zakalca, ale to tylko złudzenie. :)

Macie ochotę wypróbować któryś z zaproponowanych przepisów?

Komentarze
śniadanie
Fotolia
Przepisy 3 pomysły na niskokaloryczne śniadanie
Jeśli jesteś na diecie i nie masz pomysłu na niskokaloryczne śniadanie, mamy trzy bardzo smaczne propozycje! Wypróbuj je wszystkie!
Katarzyna Mordalska
grudzień 07, 2015

Koktajl niskokaloryczny To propozycja dla wszystkich, którym podczas diety brakuje czekoladowego smaku. Owsiankowe smoothie z dodatkiem kakao smakuje wyśmienicie, a przede wszystkim stanowi zdrowy pomysł na śniadanie! Czekoladowe smoothie owsiane Składniki: Pół szklanki płatków owsianych Szklanka ulubionego mleka Banan Łyżeczka kakao (lub karobu) Cynamon Łyżeczka miodu Przygotowanie: Płatki moczymy przez kilkanaście minut w gorącej wodzie, następnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy miód do smaku (może się okazać, że nie ma takiej potrzeby, jeśli banan jest dostatecznie dojrzały). Niskokaloryczne ciasteczka owsiane Ciasteczka na śniadanie to jak najbardziej dobry pomysł. Pod warunkiem, że będą pełnowartościowe i przygotowane samodzielnie. Wypróbujcie przepis na niskokaloryczne ciasteczka owsiane! Ciastka owsiane z jabłkami   Składniki: 2 średniej wielkości jabłka ¾ szklanki płatków owsianych 1 jajko Miód Cynamon Rozdrobnione orzechy (opcjonalnie) Żurawina (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Łączymy z jajkiem i dodajemy pozostałe składniki, doprawiając miodem i cynamonem wedle uznania. Płatki można uprzednio namoczyć w gorącej wodzie lub pozwolić im zmięknąć przez kilkanaście minut już po połączeniu składników. Ciastka piec na rumiano w temp. 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Ciasteczka najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby wystygły przez noc i nabrały chrupkości. Przepis na niskokaloryczne naleśniki Na takie śniadanie warto sobie pozwolić w weekend, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Niskokaloryczne naleśniki to dobra propozycja dla całej rodziny! Naleśniki bez jajek z chudym twarogiem Składniki: 6 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej 2 łyżki płatków owsianych...

Przeczytaj
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
muffiny
123rf
Przepisy Przepis na muffiny, które zawsze się udają
Lubisz muffiny? A może chciałabyś je upiec, ale obawiasz się kulinarnej porażki? Podajemy przepis na muffiny, które zawsze się udają!
Katarzyna Mordalska
kwiecień 11, 2013

Muffiny to babeczki, które przywędrowały do nas z USA. W ciągu kilku lat opanowały kawiarnie, restauracje i... nasze kuchnie! Przede wszystkim dlatego, że są bardzo proste w wykonaniu, nawet jeśli nie posiada się talentu kulinarnego. Są też jednym z najszybszych deserów – ich wykonanie zajmuje dosłownie pół godziny – razem z upieczeniem. Podstawowy przepis na muffiny: Wersja kakaowa (12 sztuk) 150 g masła 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 2 duże jajka 170 ml mleka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę wykładamy papilotkami, jeśli ich nie posiadamy możemy ją dokładnie natłuścić masłem. Rozpuszczamy i studzimy masło. Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dosypujemy cukier i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wlewamy mleko i rozbijamy jajka. Chwilę ubijamy mikserem, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Kolejnym krokiem jest połączenie zawartości obu misek. Do miski z suchymi składnikami dolewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy dużą łyżką kilkukrotnie – ciasto powinno być grudkowate. Taką masę nakładamy łyżką do foremek. Możemy pomiędzy jedną a drugą warstwą ciasta dołożyć łyżeczkę ulubionego dżemu. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut , sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu, po kilku minutach, możemy już wyciągnąć babeczki z foremki. Kluczowe w przepisie na muffiny jest  łączenie ze sobą składników suchych i mokrych , a następnie mieszanie ich razem, ale niedokładnie – w ten sposób, by ciasto miało grudki i nie było gładką masą. Co jest potrzebne do przygotowania muffinów? Na pewno foremki. Możemy wybierać między formami metalowymi, silikonowymi, a także z różnymi wzorami....

Przeczytaj