klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
kawa
Fotolia
Przepisy

Cold Brew - kawa parzona na zimno hitem lata 2015!

Żar leje się z nieba i jedyne, o czym marzysz, to szklanka aromatycznej, mrożonej kawy? Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno z pewnością ułatwi Ci jej przygotowanie. Przekonaj się, jak łatwo i niedrogo uzyskasz ten orzeźwiający napar w zaciszu własnego domu!
Sylwia Kazimierczuk
sierpień 07, 2015

kawa mrożona

Ivan z „Hotelu Paradise” szczerze opowiedział o związku z Anią i zdradził jej największą wadę

Kawa parzona na zimno – DIY!

Kluczem do przygotowania dobrej kawy jest wybór ziaren. Świeżo, grubo zmielona arabika zapewni idealny smak Twojego napoju. Poniżej znajdziesz sposób, jak krok po kroku przygotować Cold Brew.

Potrzebne Ci będą:

  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki świeżo, grubo zmielonej arabiki
  • duży słój
  • filtr do kawy
  • sitko
  • spore naczynie

Wlej wodę, wsyp kawę do słoika i dokładnie wymieszaj tak, aby ziarna powoli miękły. Jeżeli jesteś niecierpliwa i chcesz wcześniej cieszyć się smakiem kawy, pozostaw przykryty słoik w zaciemnionym miejscu na 12 godzin. Jednak jeśli umieścisz ją w lodówce na 24 godziny, kawa zyska słodszy i delikatniejszy smak.

Włóż filtr do kawy w drobnym sitku i umieść nad sporym naczyniem. Powoli przecedź kawę przez filtr. Wykonaj tę czynność dwukrotnie. W ten sposób otrzymasz koncentrat.

Koncentrat możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Przed podaniem rozcieńcz według swoich upodobań. Jeżeli chcesz uzyskać mocniejszą kawę, wymieszaj koncentrat z wodą w stosunku 1:1.

Ostatnio coraz częściej piję kawę "parzoną na zimno" czyli Cold Brew Coffee. Ma delikatniejszy smak, troszkę ziemisty, ale też wysłodzony, bez kwaśnego smaku i goryczy, dzięki temu kawa jest przez wielu smakoszy uznana również za dobrą dla osób z problemami żołądkowymi. Ale uwaga, taka kawa zawiera znacznie więcej kofeiny niż parzona na gorąco, więc niech nie myli jej delikatny smak.

Figarro

Naturalna słodycz kawy – korzyści płynące z metody Cold Brew

Twoja ulubiona kawa zazwyczaj pozostawia posmak goryczki? Kwaskowy aromat psuje poranną chwilę przyjemności? Zapomnij, to już przeszłość!

Metoda ta pozwala na uzyskanie delikatnej w smaku kawy, o lekko czekoladowo-orzechowej nucie smakowej. Warunkiem są odpowiednio zmielone ziarna oraz dwukrotne przecedzenie naparu, co sprawi, że Twoja kawa zachwyci Cię na nowo!

kawa mrożona

Kofeina – mniej czy więcej?

Zastanawiasz się, czy kawa parzona na zimno zastąpi Twoja poranną małą czarną? Z powodzeniem! Zawiera bowiem więcej kofeiny, niż inne kawy poddawane procesom cieplnym podczas parzenia. Jeśli nie lubisz zimnej kawy, przygotowany koncentrat możesz zalać wrzątkiem. Cold Brew idealnie sprawdzi się także jako baza frappe, wszelkich deserów czy koktajli kawowych. Ta kawa pobudzi Cię do działania!

Inspiracje kulinarne z użyciem Cold Brew

Zachwyć swoich gości Mocha Frappe na letnim przyjęciu! Z użyciem Cold Brew, kilku kostek lodu, odrobiny kakao, świeżo startej gorzkiej czekolady oraz skondensowanego mleka wyczarujesz orzeźwiającą dawkę przyjemności.

Znudzona kolejną, mało wyrazistą marynatą do karkówki czy ulubionego steku? Wypróbuj kawową marynatę do mięsa! Koncentrat kawy parzonej na zimno wymieszany z wędzoną papryką w proszku, cynamonem oraz odrobiną pieprzu zapewni Ci sukces na każdym weekendowym grillowaniu.

Zobaczcie także, jaka jest najlepsza pora na picie kawy!

Znacie Cold Brew? Lubicie kawę parzoną na zimno?

Komentarze
kawa w filiżance
123rf
Przepisy Kawowe wariacje na jesienną chandrę
Czy kawa jest zdrowa? Zdaje się, że niezależnie od naszego stanowiska w tej sprawie – chętnie ją pijamy. I słusznie! Okazuje się, że ma ona nie tylko właściwości zdrowotne, ale jest również świetnym antydepresantem. Jeśli jednak znudziły ci się latte, espresso i cappuccino – zobacz nietypowe przepisy na kawę, która pokona jesienną chandrę!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 13, 2013

Czy kawa jest zdrowa? Badania uczonych wykazują, że choć kawa (a właściwie pokaźna dawka kofeiny, którą zawiera) często przyczynia się do nadciśnienia i chorób serca, to  w ilościach zdroworozsądkowych –  jest zdrowa! Okazuje się, że zawarte w kawie polifenole zapobiegają gromadzeniu się złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu  zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca.  Co więcej – polifenole opóźniają procesy starzenia! Kawa może nam również skutecznie pomóc w walce z migreną, a fińscy naukowcy przekonują, że picie 2-5 filiżanek kawy dziennie, zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę Alzheimera czy demencję starczą – i to nawet o 65%! Kawa na dobry humor! Już jedna filiżanka kawy może sprawić, że nawet pochmurny, jesienny poranek wyda nam się piękniejszy – mała czarna  nie tylko pobudza nasz umysł i poprawia  koncentrację, ale również – nastrój . A to wszystko jest zasługą  kofeiny, która aktywizuje w organizmie dopaminę, serotoninę i endorfinę – czyli  tzw. hormony szczęścia. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić? Najlepiej jeśli nie przekracza się umownej granicy 1-3 filiżanek kawy dziennie. Większe ilości mogą powodować rozdrażnienie, bezsenność, problemy  sercowe i żołądkowe. Co więcej – kawa spożywana w nadmiernych ilościach może uzależnić! Warto też pamiętać, że jest to napój bogaty w szczawiany, które niechlubnie słyną z tego, że wypłukują wapń. Delektując się kawą zachowujmy zdrowy umiar. Nietypowe przepisy na kawę Jeśli jesteś kawoszem i nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej koniecznie zobacz przepisy, które pozwolą ci odkryć zupełnie nowy smak kawy i pomogą zwalczyć jesienną chandrę! Kawa z… jajkiem! A właściwie z… żółtkiem – wystarczy utrzeć je z cukrem (2 łyżki) na puszystą masę i delikatnie wlać do...

Przeczytaj
dyniowa latte
Fotolia
Przepisy DIY: Dyniowa latte jak z kawiarni Starbucks
Ponuro i zimno za oknem, a Ty marzysz, by w końcu się rozgrzać? Nie ma nic lepszego niż kawa z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. Dyniowe latte jak z Starbucksa? Z nami zasmakujesz w tej najlepszej, bez wychodzenia z domu! Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się nią wraz z przyjaciółmi i rodziną nie tylko w chłodne poranki.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 25, 2015

Puree z dyni podstawą pysznego latte Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie dyni  stała się kremowa, pikantna w smaku zupa, która kusi intensywnym, pomarańczowym odcieniem. Doceniana za swoją wspaniałą konsystencję, często dodawana jako jeden ze składników tart czy innych deserów z użyciem warzyw . Przygotowując syrop z miąższu z dodatkiem świeżo startego imbiru, goździków, cynamonu oraz gałki muszkatołowej, uzyskamy świetny dodatek do naszej kawy - zawsze, gdy jesienna aura będzie nam doskwierać! Sposób na przygotowanie syropu do dyniowej latte: (wystarcza na przygotowanie 10 kaw) 1 mała dynia (opcjonalnie puszka dyniowego puree) 4 łyżeczki świeżo startego imbiru ( opcjonalnie 6 łyżeczek w pikantniejszej wersji) 3 laski cynamonu 6 goździków 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka brązowego cukru Przygotowując dyniowe puree , wcześniej pokrojoną dynię ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Tak upieczoną dynię rozgnieć widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj. Całą masę wstawiamy do rondelka, dodając wszystkie przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Do rozgrzanej masy dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gotową masę przeciskamy przez drobne sitko lub gazę, dzięki czemu uzyskamy idealny syrop. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce. Dyniowa latte z Cold Brew Przygotowywana najczęściej z espresso, którego głęboki, intensywny smak idealnie komponuje się z wyraźnymi w smaku przyprawami, mlekiem i kremową śmietanką. Dla tych, którzy preferują delikatniejszy napar, łagodniejszy dla żołądka, idealnym rozwiązaniem będzie kawa parzona na zimno. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji...

Przeczytaj
materiały PR
Styl życia Kawowe ABC - popularne rodzaje kawy
Sprawdź, jak właściwie przygotowywać popularne napoje kawowe, np. latte macchiato, cappuccino, americano czy café au lait i zachwyć się różnorodnością smaków, które możesz przygotować w swoim domu.
Materiał partnera
grudzień 07, 2017

Jeśli jesteś fanem kawy, dobrze wiesz, że ten magiczny napój niejedno ma imię. Parząc kawę w różny sposób i z różnym wykorzystaniem mleka jako dodatku, możesz otrzymać rozmaite zestawienia smakowe. Energetyczne espresso lub mocne ristretto naturalnie sprawdzi się o poranku, łagodniejsze americano będzie idealne na przerwę kawową, a cappuccino jako popołudniowa kawa. Sprawdź, czym różnią się popularne rodzaje kaw napoje kawowe, poeksperymentuj i znajdź swój ulubiony napój lub zachwyć swoimi umiejętnościami najbliższych. I już nigdy więcej nie popełnisz gafy i nie pomylisz latte macchiato i café au lait czy espresso lungo i double espresso. Kawy czarne Podstawnym napojem kawowym zdecydowane jest espresso. Powstaje ono w wyniku przepuszczenia niewielkiej ilości gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez powierzchnię odpowiednio zmielonej kawy. Najpopulraniejsza objętość espresso to ok. 30ml. Napój o podwójnie mniejszej objętości i podwójnej mocy to z kolei ristretto, czyli kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym tak jak espresso, ale przy użyciu mniejszej ilości wody. Ristretto jest zatem dużo bardziej skoncentrowane niż zwykłe espresso i pozwala wydobyć z małej filiżanki bardzo dużo smaku i aromatu. Espresso może wystąpić też w wariancie przedłużonym, tzn. espresso lungo. - Zamiast przerywać parzenie przy 30ml, w tym przypadku kontynuuje się je aż do uzyskania ok. 60ml, jednak nadal przy użyciu jednej porcji zmielonej kawy - mówi barista, Marcin Kozicki, Head Trainer Warsaw School of Coffee. Espresso lungo różni się jednak od double espresso, które jest przygotowywane z podwójnej porcji zmielonych ziaren kawy. Jego idealna objętość to ok. 60ml. Osoby, które lubią kawy bez mleka, ale wolą je w większej filiżance i łagodniejszym smaku, często wybierają kawy czarne o większej objętości, czyli americano i caffé crema. Czym się one różnią? Americano...

Przeczytaj
Zbliżenie na uśmiech z widocznymi białymi zębami
Przepisy Masz na zębach przebarwienia od kawy? TO pomoże ci się ich skutecznie pozbyć!
Dla kogoś kto potrzebuje kawy jak kroplówki, problemem mogą być żółknące zęby lub pojawiające się na nich przebarwienia. Na szczęście powstała kawa, która skutecznie pozwoli uniknąć obu tych problemów.
Milena Majak
kwiecień 19, 2017

Powstała pierwsze na świecie przezroczysta kawa, czyli Clear Coffee . Wygląda jak zwykła woda, ale zawiera w sobie wystarczająco dużo kofeiny, aby obudzić nawet największego śpiocha. Smakiem przypomina najzwyklejszą, ale dość mocną czarną kawę. Pobierz Trendbook Wizaz.pl – pierwszy taki w Polsce! Pomysłodawcami są dwaj bracia z Londynu . Kiedy zorientowali się, że ich śnieżnobiałe zęby pod wpływem kawy zaczynają wyglądać mało atrakcyjnie, postanowili wymyślić rozwiązanie, które pozwoli im nie rezygnować z przyjemności picia jej. Potrzebowali trzech miesięcy, aby udoskonalić proces przetwarzania wysokiej jakości arabskich ziarenek kawy oraz łączenia ich z wodą . Wykorzystywali przy tym metody, które nigdy wcześniej nie były stosowane. Przetwarzamy palone ziarna kawy w ciągu tygodnia pod prażeniu. Proces produkcji trwa około trzech godzin – to jedyne, co mógł zdradzić serwisowi Buzzfeed współzałożyciel firmy, David Nagy. Z kolei w rozmowie z London Evening Standard podkreślił, że tak jak wiele innych osób na świecie, on też uwielbia pić kawę. Ale na rynku nie było żadnego produktu, który w pełni odpowiadałby jego potrzebom, a przy okazji nie niszczył ładnego uśmiechu . Dzięki temu powstał „napój”, który nie tylko nie barwi zębów, ale też jest dostępny w znacznie większej pojemności. Zamknięta w 200-mililitrowej butelce kawa wystarczy spokojnie na cały dzień picia. Post udostępniony przez Clear Coffee (@clrcff) 26 Mar, 2017 o 10:21 PDT Clear Coffee nie zawiera żadnych konserwantów, stabilizatorów smaku, cukru oraz substancji słodzących . David Nady wspomniał również o tym, że zależało mu na stworzeniu napoju, który nie będzie miał żadnych kalorii – i to również się udało się osiągnąć. Cena? Jak na razie za przezroczystą kawę trzeba zapłacić niecałe sześć funtów, czyli około 30 zł .  Zobacz...

Przeczytaj