klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
crumpety
materiały PR
Przepisy

Crumpety – brytyjskie naleśniki już w Polsce

Crumpety, flagowy produkt firmy Warburtons, to niewielkie puszyste naleśniki produkowane z mąki i drożdży. Tradycyjnie serwowane w Wielkiej Brytanii na śniadanie lub podwieczorek – jako przekąska do herbaty podczas five o’clock. Crumpety, na słono lub słodko, to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Katarzyna Mordalska
lipiec 12, 2012
crumpety

Wspaniale smakują najprostsze - tostowane i posmarowane masłem, ale bardzo dobrze komponują się też ze słodkimi (miód, dżem, czekolada), a także słonymi dodatkami – serem żółtym lub pleśniowym, łososiem, kawiorem czy pastą jajeczną.

Poza walorami smakowymi i wieloma możliwościami podawania, Crumpety wyróżniają się niską zawartością tłuszczu. W połączeniu z owocami (np. bananem, truskawkami) i syropem klonowym lub czekoladą, są smaczną przekąską na każdą porę dnia.

Ponieważ Crumpety są już gotowe i wymagają tylko podgrzania (najlepiej smakują opieczone w tosterze), idealnie nadają się do przygotowania szybkiej, oryginalnej przekąski na przyjęcie – można je podać na przykład z łososiem i pastą jajeczną.

Producent Crumpetów, firma Warburtons, to rodzinna piekarnia o 135-letnim doświadczeniu w produkcji pieczywa. Obecnie już piąte pokolenie Warburtonsów zajmuje się wypiekami, które trafiają na stoły w całej Europie. Codziennie z piekarni wyjeżdża ponad 2 mln sztuk pieczywa, a Warburtons jest drugą największą marką spożywczą w Wielkiej Brytanii.

Przepis na śniadanie w angielskim stylu:

crumpety

Składniki:

  • 8 średnich jajek
  • 100 ml śmietany
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka masła oraz dodatkowa porcja do posmarowania
  • 200 g wędzonego łososia
  • garść posiekanego koperku
  • 4 Crumpety Warburtons

Przygotowanie:

  • Do miski wbij jajka, wlej śmietanę
     i przyprawy. Ubij widelcem
     aż składniki się połączą.
  • Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającą powłoką, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Mieszaj powoli, przez 1-2 minuty lub do ścięcia jajek. Utrzymuj w cieple, kiedy będziesz podgrzewać Crumpety.
  • Po podgrzaniu Crumpetów posmaruj je masłem, a następnie ułóż na nich jajecznicę, plastry wędzonego łososia, trochę koperku i dodatkowo posyp mielonym pieprzem. Podawaj od razu.

Smacznego!

Komentarze
jabłka pod kruszonką
Fotolia
Przepisy 3 przepisy na desery, które zawsze się udają
Jeśli nie jesteś mistrzynią cukiernictwa, a chciałabyś swoim gościom zaserwować pyszny deser, te przepisy są dla Ciebie! Szanse niepowodzenia zminimalizowane do zera. Wypróbujcie same!
Katarzyna Mordalska
listopad 26, 2015

Ptysie z bitą śmietaną Ciasto ptysiowe to jedna z łatwiejszych rzeczy, które najczęściej udają się za pierwszym podejściem. Trudno byłoby podczas jego przygotowywania popełnić znaczący błąd. ;) Składniki: Pół szklanki wody Pół szklanki mleka Szklanka mąki pszennej 125g margaryny 5 jajek Przygotowanie: Gotujemy mleko z wodą i margaryną. Po zagotowaniu, garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, cały czas mieszając – aż do uzyskania gładkiej masy. Gotujemy ponownie na małym ogniu przez ok. 3 minuty, aż masa lekko zgęstnieje. Po wystudzeniu, dodajemy po kolei jajka i za każdym razem powoli miksujemy, by każde z nich połączyło się z masą. Na blasze wysmarowanej masłem formujemy łyżką średniej wielkości ptysie (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Piec przez 45min. w mocno rozgrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu, ptysie naciąć i wypełnić bitą śmietaną . Proste i szybkie babeczki Przygotowanie ciasta na babeczki zajmie niewiele czasu i nie wymaga żadnych większych zdolności w sztuce kulinarnej. Wystarczy w odpowiedniej kolejności połączyć składniki i gotowe! Składniki: Pół szklanki cukru Szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier waniliowy 2 jajka ¾ szklanki mleka 5 łyżek oleju Kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Do mąki dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki, które najlepiej uprzednio połączyć w osobnej misce. Mieszany lub miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy uzyskać efekt dwukolorowych babeczek, odlewamy połowę ciasta, do którego dodajemy kakao. Babeczki pieczemy przez ok. 20min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Apple crumble, czyli jabłka pod kruszonką Trudno wyobrazić sobie łatwiejszy przepis. To deser, który przygotujemy nawet na...

Przeczytaj
kanapka benedykt
materiały PR
Przepisy Kanapka Benedykt – przepis
Producent margaryny Śniadaniowej z Masłem zdradza przepis jak zrobić pyszną kanapkę z jajkiem po benedyktyńsku – zobacz, jakie to proste!
październik 03, 2014

Wariacji na temat kanapki „Benedykt” spotkamy wiele, ponieważ smakosze, wymieniają składniki kanapki na coraz to nowe. Klasyczna kompozycja pozostaje stała i obejmuje:  pieczywo, jajko w koszulce (czyli gotowane bez skorupki w gorącej wodzie z octem), wędlinę (szynkę lub bekon) oraz sos holenderski (przygotowany z żółtek, masła, soku z cytryny i przypraw).   Szukając urozmaicenia, jajko na grzance posmarowanej dobrym tłuszczem, można okrasić sosem berneńskim lub beszamelem i wzbogacić duszonym szpinakiem lub grzybami. Zamiast wędliny podać łososia, mięso kraba lub kawior. Dodatek gotowanych szparagów czy świeżych pomidorów nada kanapce chrupkości. Jeśli klasyczny przepis wydaje ci się zbyt skomplikowany, na początek zamiast sosu holenderskiego wybierz majonez i rozsmakuj się w tej wyjątkowej kanapce! Benedykt dla początkujących – przepis Składniki: 1 pszenna kajzerka 1 łyżeczka margaryny (np. Śniadaniowa z Masłem) 1 świeże jajko 2 łyżki octu (10%) 2 plasterki szynki wiejskiej lub parmeńskiej 1 łyżeczka majonezu lub 2 łyżki sosu holenderskiego listki bazylii do dekoracji sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bułkę przekrój na pół. Dolną część podpiecz w tosterze lub na patelni, a następnie posmaruj margaryną Śniadaniową z Masłem. Jajko rozbij i wylej do miseczki uważając, by nie uszkodzić żółtka. Zagotuj 1 litr wody. Do wrzątku wlej 2 łyżki octu i zamieszaj energicznie rozetką, by powstał „wir”. W jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyjmij jajko z wody i osącz. Białko powinno być ścięte a żółtko nadal  płynne. Na bułce ułóż szynkę, jajko i polej majonezem lub sosem holenderskim. Kanapkę oprósz przyprawami i udekoruj listkami bazylii. Podawaj gdy jest ciepła. Cena margaryny Śniadaniowej z Masłem: ok. 2, 60zł/500g

Przeczytaj
chipsy z sera Crispy Natural
materiały PR
Przepisy Chipsy Crispy Natural z prawdziwego sera - idealne na imprezę!
W imprezowym menu nie może tej jesieni zabraknąć chipsów z prawdziwego sera Crispy Natural w różnych smakach - są idealnym dodatkiem do przekąsek i sałatek (np greckiej).
Katarzyna Mordalska
październik 10, 2012

Chipsy serowe Crispy Natural można dodawać także do dipów a także tartinek - zamiast pieczywa tostowego. Poniżej podajemy mały przepis, który na pewno urozmaici menu niejednej imprezy domowej. Tartinki z chipsów z sera w trzech smakach Składniki: 2 opakowania chipsów z sera Crispy Natural, 1 małe opakowanie pasty z łososia w tubce, 50g delikatnego serka twarożkowego, 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, sól, pieprz, 1 garść umytego i wysuszonego szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła. Na chipsy z sera Crispy Natural nakładamy pastę z łososia i pierwsze kanapki są gotowe. Wariant 2: serek mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami, aż do momentu, gdy będzie miał gładką konsystencję. Nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera. Wariant 3: czosnek rozdrabniamy i razem z masłem i szpinakiem wrzucamy na małą patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min często mieszając. Następnie rozdrabniamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Po czym nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera.   Cena chipsów z sera Crispy Natural: 2,50zł / 20g

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj