klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
batoniki proteinowe białkowe
Przepisy

Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe!

Przekąska po treningu, która smakuje i wygląda jak batonik, dostarcza solidną porcję białka, jest tania i… możesz ją zrobić sama w 10 minut? To możliwe! Sprawdź nasz przepis!
Ela Żywiczyńska
wrzesień 20, 2016

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z siłownią w osłupienie wprawiła mnie cena batoników proteinowych na bazie białka. Smaczna, szybka i wartościowa przekąska okazała się zgubna dla studenckiego wówczas portfela. Szczęśliwie szybko trafiłam w sieci na przepisy na białkowe przekąski. Przez ostatnie lata metodą prób i błędów wypracowałam przepis na batoniki, które nie tylko dają porządnego kopa energetycznego po siłowni, uzupełniają zapotrzebowanie na białko, ale również cudownie wyglądają.

Poniżej znajdziesz przepis na 5 porcji (batoników). Każdy batonik zawiera około 20 g białka, 25 g węglowodanów i 15 g tłuszczy. Jedna porcja to około 300 kcal. Tylko pamiętaj, jest to przekąska potreningowa, nie deser.

Składniki:

  • 100 gram odżywki białkowej (polecam zakup czystego białka wołowego, bez dodatku cukru)
  • 60 gram płatków owsianych
  • 60 gram orzechów, do wyboru:  włoskie, laskowe i/lub pestki słonecznika, dyni
  • 50 gram suszonych owoców (suszone morele i/lub żurawina)
  • 60 gram gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka (u mnie z obniżoną zawartością laktozy)
  • 1 łyżka serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj suche składniki: orzechy, suszone owoce. Wrzuć do miski.
  2. Do miski dodaj płatki owsiane i białko.
  3. W rondelku roztop połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Czekoladę rozpuszczaj na małym ogniu, żeby jej nie przypalić.
  4. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko i mascarpone. Zadbaj o to, aby zarówno mleko jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku będzie ci trudno połączyć składniki w jednolitą (i smaczną) masę.
  5. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia.
  6. Połącz składniki suche z mokrymi – ugniataj dłońmi tak długo, aż się połączą.
  7. Rozłóż masę w wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub w innym, niewielkim pojemniku.
  8. Wygładź i dognieć masę dłońmi.
  9. Pojemnik z ugniecionymi, przyszłymi batonikami wsadź na dwie godziny do lodówki.
  10. Wyjmij pojemnik z lodówki, przewróć do góry dnem i wyjmij masę na suchą deskę do krojenia. Podziel na 5 części.

Voila! Twoje batoniki proteinowe są gotowe!

Teraz wystarczy, że każdą z porcji ozdobisz odrobiną papieru do pieczenia i czerwoną wstążeczką. To poręczny i elegancki sposób na to, aby nie pobrudzić dłoni podczas pałaszowania batonika.:)

Smacznego!

Zobacz także: Sprawdziłyśmy na sobie! odchudzający koktajl z kurkumą jest pyszny i... skuteczny. Mamy przepis!

Foto: materiały własne

Komentarze
Przepisy 3 pomysły na szybkie i proste desery, od których nie przytyjesz
Przed przejściem na niskokaloryczną dietę powstrzymuje Cię jedynie myśl o całkowitym odstawieniu ukochanych słodyczy? Wobec tego mam dla Ciebie dobrą wiadomość – zdrowe odchudzanie nie polega na umartwianiu się i ciągłych wyrzeczeniach! Oczywiście, torty z bitą śmietaną i czekoladowe batoniki nie należą do sprzymierzeńców smukłej sylwetki. Są jednak desery, które możesz pałaszować bez poczucia winy i obaw, że przysporzą Ci dodatkowych kilogramów.
Agata Olejniczak
sierpień 30, 2016

Dietetyczne raffaello Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - 1 1/4 szklanki mleka 0%, - banan, - wiórki kokosowe, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżki miodu, - migdały (ok. 15-20 szt.). Kaszę ugotuj z miodem i mlekiem (czas podany jest na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodaj banana, cynamon i wiórki. Następnie zblenduj składniki na gładką masę. Kiedy wystygnie, lep z niej kuleczki, do środka wkładając migdał bez skórki. Powstałe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych. Lekki mus czekoladowy Składniki: - 80g gorzkiej czekolady , - 1 jajko, - 1 białko , - 1,5łyżki ksylitolu, -  40 ml mleka 0,5%. Jajka dobrze umyj i sparz wrzątkiem. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj podgrzane mleko oraz ksylitol i dobrze wymieszaj (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodaj żółtko i znowu wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj połowę ubitych białek, lekko wymieszaj, a następnie dodaj drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wlej do 2-3 naczyń i odstaw na do lodówki na ok. 2 godziny. Jogurtowa panna cotta Składniki: - 330g jogurtu naturalnego, - 2 łyżki ulubionego dżemu bez cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - łyżka ksylitolu, - świeże owoce sezonowe (np. borówki amerykańskie, truskawki, maliny). Żelatynę rozpuść w 50ml ciepłej wody. Do miski wlej jogurt, dżem, ksylitol, ostudzoną żelatynę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do silikonowej foremki i odstaw do lodówki na 5-6 h. Po upływie tego czasu foremkę zanurz na chwilkę w gorącej wodzie, następnie wyłóż deser na talerzyk. Posyp świeżymi owocami lub polej musem powstałym z owoców zmiksowanych z odrobiną ksylitolu. Smacznego! :) Sprawdź także: Zatrzymanie wody w organizmie - objawy

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
Przepis na dyniowe brownie
Przepisy Dyniowe brownie - idealny przepis na deszczową sobotę. Poprawia humor!
Szykujesz dynię na Halloween? Środek wykorzystaj do zrobienia brownie! Przerażająco pyszne!
Milena Majak
październik 22, 2016

Brownie ma smak dyniowy, ale w cieście skrywa małą niespodziankę dla fanów ciasteczek Oreo. Aby przepis wyszedł idealnie, potrzebujesz blaszki o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej. Składniki na masę dyniową: Wszystkie dokładniej ze sobą wymieszaj. Najlepiej zrób to łyżką. Powinna powstać jednolita, gładka i zwarta konsystencja. 1 szklanka dyniowego puree, 250 g serka mascarpone, 2 jaja, 1½ łyżeczki cynamonu ½ szklanki cukru do wypieków. Składniki na masę czekoladową: Podczas przygotowywania drugiej części ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Miej w pogotowiu również ciasteczka Oreo. 115 g miękkiego masła, ½ szklanki cukru do wypieków, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 150 g gorzkiej czekolady, 3 jaja, 2 łyżki gorzkiego kakao, ¾ szklanki mąki pszennej. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Kiedy powstanie płynna masa, zdejmij miskę z ognia. Do masy dodaj cukier. Następnie wbijaj po jednym jajku cały czas miksując. Do masy dodaj przesiane mąkę i kakao. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Następnie 2/3 tej masy przelej do blaszki. Łyżką lub łopatką rozprowadź je równomiernie. Zatop w niej pokruszone ciastka oreo. Na to wylej masę dyniową. Z czekoladowej zrób na powierzchni wzorki. Możesz użyć w tym celu wykałaczki. Blaszkę wstaw do piekarnika na około 30 min. Po tym czasie potrząśnij brytfanką, by sprawdzić, czy ciasto jeszcze jest luźne. Jeśli nie – możesz je już wyciągnąć. Nie krój brownie, dopóki ciasto całkowicie nie ostygnie. Gdyby jeszcze było Ci mało słodkości, możesz udekorować brownie kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Całość możesz również polać masą karmelową.  Składniki na karmel: Przede wszystkim zaopatrz się w termometr kuchenny. 1 kg cukru, 500 ml wody (1), 150 ml wody (2). Do rondla wlej 500 ml wody, wsyp cukier i...

Przeczytaj
123rf
Styl życia Przepisy na zdrowe słodycze - zbożowe słodkości dla dzieci
Twoje dziecko uwielbia słodycze, a ty nie potrafisz odmówić mu tej przyjemności? Zobacz przepisy na zdrowe ciastka i batoniki zbożowe, które pokocha każdy maluch... i dorosły!
Łucja Zbieniewska
luty 25, 2014

Dlaczego dietetycy i pediatrzy biją na alarm, by dzieciom nie proponować słodyczy lub żeby przynajmniej ograniczyć ich spożywanie? Czy słodycze rzeczywiście są tak niezdrowe? Niestety tak. Każdy z nas pamięta z dzieciństwa słowa rodziców: „ nie jedz słodyczy, bo będziesz mieć popsute zęby! ”... i sami powtarzamy to zdanie naszym pociechom. Jest w nim sporo prawdy  – zawarte w słodyczach  węglowodany proste  sprzyjają powstawaniu próchnicy,  dlatego nie warto narażać mleczaków na leczenie, bo chyba żaden maluch nie lubi wizyt u dentysty... Niestety problemy z zębami to nie wszystko – zeszłoroczny raport Instytutu Żywności i Żywienia wskazuje, że  co czwarty uczeń w Polsce ma nadwagę lub jest otyły  (co sprzyja wielu poważnym chorobom). To za sprawą braku aktywności fizycznej i nieprawidłowej diety malców – batoniki ze szkolnego sklepiku i kolorowe, gazowane napoje z pewnością nie sprzyjają utrzymaniu prawidłowej wagi dziecka. Czy to oznacza, że dziecko w ogóle nie powinno jeść słodyczy?  Absolutnie nie! Kilka kostek czekolady bogatej w magnez lub zdrowy batonik musli są jak najbardziej wskazane (oczywiście z umiarem :)).  Ważne jest jednak, żeby nie nagradzać dziecka słodyczami  – takie zachowanie może przyczynić się do tego, że w przyszłości malec będzie kojarzył słodycze z czymś pozytywnym i będzie je traktować jako nagrodę/pocieszenie. To z pewnością nie pomoże wyrobić u dziecka prawidłowych nawyków żywieniowych. Jakie słodycze wybrać dla dziecka? Dając dziecku słodką przekąskę zadbajmy o to, żeby była zdrowa  – jogurt naturalny zmiksowany ze świeżymi owocami lub mrożonymi truskawkami, sałatka owocowa, domowy budyń czy ciasteczka owsiane – to świetny (a przy okazji zdrowy) sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze.  My stawiamy na batoniki musli i owsiane ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na drugie...

Przeczytaj