klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
cukier w kostkach
123rf
Przepisy

Czym zastąpić biały cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Choć gorzka prawda o negatywnym wpływie cukru na zdrowie i urodę jest nam dobrze znana, wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować lub sięga po niezdrowe słodziki. To błąd! Poznaj najlepsze, niskokaloryczne zamienniki cukru, którymi zdrowo dosłodzisz kawę, herbatę i swoje ulubione desery.
Łucja Zbieniewska
październik 08, 2013
cukier w kostkach

Słusznie mówi się, że cukier to „biała śmierć”. Spożywanie nadmiernych ilości sacharozy może prowadzić do otyłości, cukrzycy, problemów ze wzrokiem, a nawet do nowotworów. Cukier niszczy zęby i przyczynia się do powstawania próchnicy. Co więcej - przyśpiesza starzenie się organizmu!

Przez swoją wszechobecność w produktach spożywczych cukier uzależnia, podczas gdy nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Lista cech białego cukru, które negatywnie wpływają na zdrowie i urodę jest naprawdę długa.

Czy to oznacza, że musimy rezygnować ze słodkości? Oczywiście, że nie!

Wystarczy, że zamienimy cukier na jego słodkie substytuty: ksylitol, stewię lub lukrecję. Są niskokaloryczne, zdrowe i bardzo smaczne!

Sonia z „Hotelu Paradise” ostro wypowiadała się na temat rodziców Łukasza. Jak na to zareagowali?

Ksylitol

zamienniki cukru

To tzw. alkohol cukrowy, który uzyskuje się głównie z drzewa brzozy – stąd jego druga nazwa: cukier brzozowy. Ksylitol smakuje tak samo jak biały cukier, ale ma ok. 40% mniej kalorii i 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od sacharozy – dzięki temu poziom cukru we krwi nie jest skazany na gwałtowne wahania.

W praktyce oznacza to, że nasz apetyt na słodkości będzie poskromiony i nie odczujemy nagłej ochoty na coś słodkiego. 

Cukier brzozowy ma właściwości bakteriobójcze, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność organizmu i pomaga w walce z osteoporozą (ksylitol zwiększa przyswajanie wapnia).

Można go używać do słodkich wypieków, gdyż jest odporny na wysoką temperaturę, ale nie wolno mieszać ksylitolu z substancjami żelującymi (np. z żelatyną), gdyż osłabia ich działanie (np. może sprawić, że przygotowana przez nas galaretka nie będzie chciała zastygnąć).

Ksylitol należy stosować z umiarem – 3 łyżeczki dziennie to bezpieczna dawka tej słodkości. Spożycie nadmiernej ilości cukru brzozowego może spowodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.

Stewia

zamienniki cukru

To roślina – naturalny słodzik. Stewia jest słodsza od cukru, a mimo to prawie nie zawiera kalorii. Stewia jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz magnez, wapń, czy żelazo. Żeby nie straciła zdrowotnych walorów, warto wykorzystywać jej świeże lub suszone liście, z których można przygotować słodki wywar.

Stewia dostępna jest również w wersji sproszkowanej (przypomina tradycyjny cukier) – ta forma jest wprawdzie wygodniejsza dla użytkownika, jednak kupując taką stewię, należy uważać na wyjątkowo przejrzyste lub śnieżnobiałe proszki, które choć są stewią, to silnie przetworzoną i pozbawioną wartości odżywczych.

Stewia nie zmienia swoich właściwości pod wpływem temperatury, dlatego nadaje się zarówno do słodzenia kawy czy herbaty, jak i do domowych wypieków. Do jej słodkiego smaku trzeba się jednak przyzwyczaić, bo słodycz stewii jest nieco inna niż ta, do której przyzwyczaił nas biały cukier.

Warto wiedzieć, że stewia jest bezpieczna dla diabetyków i osób cierpiących na fenyloketonurię.

Lukrecja

zamienniki cukru

Lukrecja (a właściwie jej korzeń), jest słodsza od białego cukru ok. 50-krotnie. Jest to jednak zupełnie inna słodycz – lukrecja w smaku przypomina anyż, ma ziołowo-gorzkawy posmak. W Polsce lukrecja głównie znajduje zastosowanie w medycynie (działa przeciwzapalnie), ziołolecznictwie i kosmetyce (ma właściwości łagodzące) oraz w cukiernictwie.

Nie oznacza to jednak, że nie możemy posłodzić nią herbaty, czy kawy – jednak wówczas musimy liczyć się z tym, że napój będzie smakował nieco inaczej, niż w przypadku użycia tradycyjnego cukru.

Lukrecja działa antyalergicznie, pomaga pozbyć się opuchlizny, działa przeciwbakteryjnie i przeciwłojotokowo, pomaga zwalczać trądzik i poziom złego cholesterolu we krwi, a do tego zabija wolne rodniki – tym samym opóźniając proces starzenia.

Lukrecja może być stosowana u chorych na cukrzyce. Natomiast, ze względu na to, że zawiera substancje aktywne, pod żadnym pozorem nie mogą spożywać jej kobiety w ciąży, karmiące piersią i osoby mające problem z nadciśnieniem.

Co jeszcze zamiast cukru?

zamienniki cukru

Inną alternatywą dla białego cukru mogą być np. syrop klonowy, syrop daktylowy lub miód – są one jednak dość kaloryczne, ale jeśli nie masz skłonności do szybkiego przybierania na wadze, możesz sobie śmiało na nie pozwolić.

Stanowczo odradzamy sztucznych słodzików (jak np. aspartam), które są oskarżane przez naukowców o działanie rakotwórcze. I choć na ostateczne wyniki badań, które potwierdziłyby tę tezę musimy jeszcze trochę poczekać, nie warto ryzykować – zwłaszcza, że w sklepach dostępnych jest mnóstwo zdrowych substancji słodzących.

Komentarze
Lipton Ice Tea Green Lemon
materiały PR
Przepisy Mniej kalorii z nową Lipton Ice Tea Green Lemon
Lipton Ice Tea wprowadziła nowy wariant popularnej zielonej herbaty – Lipton Ice Tea Green Lemon – mrożoną zieloną herbatę o smaku cytryny. Dzięki wykorzystaniu ekstraktu z liści stewii, jako naturalnego źródła słodyczy, ma 30% mniej kalorii niż inne mrożone herbaty. Zieloną herbatę Lipton Ice Tea Lemon można teraz pić bez obawy o kalorie.
Katarzyna Mordalska
lipiec 13, 2012

Zielona mrożona herbata to napój, który najlepiej zaspakaja pragnienie w letnie dni, a ponadto ma wyśmienity smak i antyoksydacyjne właściwości (dzięki antyoksydantom pochodzącym z liści herbaty). Nowy wariant smakowy Lipton Ice Tea Green Lemon , wzbogacony subtelnym smakiem cytryny, jest wyjątkowy - ma obniżoną kaloryczność aż o 30%. Wyłącznie z naturalnych składników. Herbata Lipton Ice Tea Lemon jest słodzona ekstraktem z liści stewii - niskokalorycznej substancji słodzącej pochodzenia naturalnego. Nie zawiera ona kalorii i jest aż 300 razy słodsza niż cukier. Stewia wykorzystywana jest od ponad 200 lat w krajach Ameryki Południowej do słodzenia napojów i potraw. Dla kobiet, które dbają o swoje zdrowie i wybierają naturalne, niskokaloryczne produkty nie rezygnując przy tym z ich walorów smakowych, stworzyliśmy nową Lipton Ice Tea Green Lemon. Dzięki zastosowaniu ekstraktu z liści stewii obniżyliśmy kaloryczność tej mrożonej herbaty, nie naruszając jej walorów smakowych. Jest to pierwszy i na razie jedyny produkt w kategorii herbat mrożonych na polskim rynku, w którym użyto tego ekstraktu. – mówi Agnieszka Bielecka–Beszterda, Brand Manager, Pepsico.

Przeczytaj
Styl życia 10 sposobów ułatwiających odchudzanie
Nowy Rok za nami, najwyższa pora wziąć się za noworoczne postanowienia! A co najczęściej pojawia się na kobiecych listach z planami na przyszły rok? Oczywiście słowo „schudnę”. Lato coraz bliżej, warto więc zacząć już dziś walczyć o wymarzoną sylwetkę. Choć na starcie wiadomo, że walka ta może być bardzo ciężka, można ją sobie nieco ułatwić motywując się w odpowiedni sposób. Oto dziesięć, moim zdaniem najlepszych sposobów na to by odchudzanie stało się łatwiejsze.
Agata Olejniczak
marzec 05, 2017

1. Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Najlepiej pozbyć się z domu wszelkich słodyczy , choć nie wszystkie z nas mają taką możliwość, w końcu jeśli nie mieszkamy same, inni domownicy mogą głośno protestować ;) Dlatego jeśli masz w domu jakieś łakocie to najlepiej schowaj je wszystkie w jednym miejscu, wybierz szafkę do której rzadko zaglądasz, dzięki czemu słodycze nie będą ci się rzucać w oczy a z pewnością rzadziej zdarzy ci się podjeść coś słodkiego. 2. Nie bądź dla siebie zbyt surowa. Pozwól sobie czasem na odrobinę „ szaleństwa ”, pamiętaj tylko by zachować umiar! Jeśli raz na jakiś czas zjesz kawałek pizzy czy kostkę czekolady to cała dieta się nie zawali. Zazwyczaj kiedy odmawiamy sobie czegoś zbyt długo, w końcu i tak przychodzi „chwila słabości”, a wtedy puszczają nam hamulce i jemy bez opamiętania, dlatego ważne jest by podczas diety pozwolić sobie czasem na ulubione jedzenie. Dopóki jest to zaplanowane, porcje są małe i zdarza się to raz na jakiś czas to nie ma w tym nic złego, wręcz przeciwnie – ma to bardzo pozytywny wpływ na naszą motywację do dalszego działania. 3. Poszukaj wsparcia . Spróbuj namówić osobę z którą najczęściej jesz posiłki by w ramach wsparcia spróbowała jeść to co ty. Trochę zdrowych potraw jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Jeśli dana zupa będzie dla przykładu dla męża zbyt „chuda”, to można jego porcję lekko zmodyfikować dodając trochę śmietany czy kawałki mięsa. Na pewno będzie łatwiej schudnąć jeśli nie będziesz musiała jeść warzyw gotowanych na parze otulona zapachami twojej ulubionej zupy spożywanej przez resztę domowników. 4. Nie narzucaj sobie wielkich celów . Chcesz schudnąć 10 kg? Przed tobą wiele ciężkiej pracy i na pewno jest to do osiągnięcia, jednak o wiele łatwiej będzie jeśli podzielisz swój cel na kilka części. Przykładowo najpierw postanów, że...

Przeczytaj
Przepisy Mniam... Konfitura z jabłek od Ani Lewandowskiej!
Walczycie o piękną figurę i odmawiacie sobie słodyczy? Skuście się na... konfiturę!
Agnieszka Pulikowska
październik 21, 2016

Jabłka królują w większości polskich kuchni. Dlaczego warto je jeść będąc na diecie? Przede wszystkim mają mało kalorii, zawierają błonnik , pektyny, potas, witaminę C, obniżają poziom cholesterolu , wspomagają układ nerwowy, pracę wątroby i jeszcze mogłybyśmy tak długo wymieniać. Jedno jest pewne - warto je jeść. Anna Lewandowska jest znana z tego, że stawia na zdrowe jedzenie, zatem aż żal nie skorzystać z jej przepisu na konfiturę z jabłek (możecie dodać ją jako wkład do   ptysiów !). Zawiera ona cukier, ale... kokosowy! Dlaczego właśnie ten? Ma przede wszystkim niższy indeks glikemiczny od białego cukru, a także zawiera witaminy z grupy B i potas. Czego będziecie potrzebowały? Wystarczą 2 kg jabłek, 1 szkl. wody, cukier kokosowy , cynamon, wanilia, pół cytryny, z której należy wycisnąć sok oraz anyż. Zobaczcie także:   Jak się rozgrzać w zimne dni? Takiej herbaty i kawy jeszcze nie piłyście :) Najpierw zabieramy się za jabłka, które należy umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, a na koniec pokroić w kostkę. Kolejnym krokiem jest ich zalanie wodą i doprawienie wanilią, anyżem i sokiem z cytryny . Taką mieszankę dusi się przez ok. 15 minut, po czym odlewa wodę i dodaje cukier wedle uznania, a na koniec całość blenduje i dodaje do smaku cynamon. Tak przygotowaną konfiturę należy trzymać w słoiczku w lodówce. My się przyznajemy, że czasem ulegamy i spożywamy tę konfiturę nawet samą. Jest prosta, tania i baaardzo smaczna. Spróbujecie? Źródło: hpba.pl Zobaczcie także:   Warzywne ciasta, które smakują lepiej niż... tabliczka czekolady! Foto: iStock

Przeczytaj
ksylitol w kremie
Pielęgnacja Sprawdź, dlaczego szukać w kosmetykach TEGO słodkiego składnika!
Ksylitol trafił najpierw do past do zębów i płynów do płukania ust, ale jego właściwości sprawdzają się także w pielęgnacji cery.
Matylda Nowak
wrzesień 10, 2019

Ksylitol występuje naturalnie w liściach i korze brzozy, a w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako zdrowsza alternatywa dla cukru buraczanego lub trzcinowego. Jest to związane z tym, że – choć smakiem ksylitol nie różni się od tradycyjnego cukru – jest od niego mniej kaloryczny. Na dodatek, przysmaki, które swoją słodycz zawdzięczają właśnie ksylitolowi, nie tylko nie szkodzą zębom, ale wręcz chronią je przed próchnicą . I na tym zalety cukru brzozowego się nie kończą! Fot.: iStock Pielęgnacyjne właściwości ksylitolu Cukier brzozowy zdecydowanie warto jest mieć zarówno w kuchni, jak i w łazience. Przysłuży on się bowiem nie tylko cukrzykom czy osobom próbującym zrzucić zbędne kilogramy . Przede wszystkim warto szukać go w produktach służących do higieny jamy ustnej – pastach do zębów i płynach do płukania ust.  Ksylitol hamuje wzrost bakterii odpowiedzialnych za powstawanie płytki nazębnej, przywraca właściwą równowagę zasadowo-kwasową w jamie ustnej, utrudniając w ten sposób namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za próchnicę . Ponadto cukier brzozowy pozytywnie wpływa na mineralizację szkliwa zębów, czyniąc je mocniejszym. Ksylitolu warto szukać także w kosmetykach do pielęgnacji cery. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że ksylitol hamuje rozwój niektórych drożdżaków i bakterii. Ponadto działa on przeciwzapalnie i zmniejsza przeznaskórkową utratę wody . Skóra pielęgnowana kosmetykiem zawierającym ksylitol będzie gładsza, jędrniejsza, mniej zaczerwieniona. Będzie też na niej pojawiało się mniej wyprysków. Zobacz także: To pielęgnacyjni superbohaterowie. Sprawdź, których składników szukać w kosmetykach! Ksylitolu w kremach powinny szukać zwłaszcza osoby z atopowym zapaleniem skóry , cerą suchą lub odwodnioną i wrażliwcy.  Zdjęcie główne: iStock

Przeczytaj