Wejdź
dania jednogarnkowe
123rf
Przepisy

Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące

Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 22, 2013
pokrojone warzywa

Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety: są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą.

Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni!

Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito!

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Bogracz na bogato!

dania jednogarnkowe

Składniki (na ok. 10 porcji):

  • 2 kg mięsa wieprzowego
  • ½ kg cebuli
  • kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej)
  • ½ kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnki
  • Słoik koncentratu pomidorowego
  • Zacierka
  • Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz

Przygotowanie: Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości.

W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka). Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :)

Rada: jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa zaserwuj nachosy!

Burrito po polsku

dania jednogarnkowe

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • Wołowa kostka rosołowa
  • Warzywna kostka rosołowa
  • Puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • Puszka białej fasoli w zalewie
  • Kukurydza konserwowa
  • Koncentrat pomidorowy (słoiczek)
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Przygotowanie: Mięso mielone wraz z cebulą usmaż na suchej patelni. Uważaj! Trzeba je często mieszać, żeby się nie przypaliło. W garnku zagotuj 250ml wody i wrzuć kostki rosołowe. Kiedy wywar zacznie wrzeć, dodawaj do niego kolejno: mięso z cebulą, kukurydzę i fasole (razem z zalewą!). Teraz gotuj przez kilka minut na małym ogniu (uważnie, żeby nie rozgotować mięsa!). Na koniec dodaj koncentrat i przyprawy. Ponownie zagotuj. Gotowe!

Rada: danie podawaj na ciepło z chlebem lub zrób nieco gęstsze i wykorzystaj jako farsz do tortilli.

Węgierskie leczo

dania jednogarnkowe

Składniki:

  • Duża cukinia
  • 3 średnie kiełbaski
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 papryki kolorowe (czerwona, żółta, zielona)
  • 15 dag pieczarek
  • Olej
  • Mały koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy: (liść laurowy, oregano, zioła prowansalskie, sól, szczypta cukru, papryka słodka i ostra)

Przygotowanie: Cukinię umyj, obierz i wyjmij miąższ z pestkami, a pozostałą część warzywa pokrój w dość dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę (pokrojoną „w piórka”). Dodaj do niej kiełbasę (pokrojoną w kostkę) i podsmaż. Sparzone, obrane i poćwiartowane pomidory włóż do dużego garnka, dodaj pokrojone papryki, pieczarki, cukinię i kiełbasę. Wlej odrobinę oleju, koncentrat pomidorowy, dodaj przyprawy (oprócz papryki!) i wymieszaj.

Całość duś po przykryciem do czasu, aż papryka i cukinia będą miękkie. Teraz pozostaje doprawić całość papryką (w zależności od swoich preferencji możesz zrobić bardziej ostrą lub łagodniejszą wersję potrawy). Jeśli uznasz, że danie jest za gęste – dolej trochę wody. Podawaj z pieczywem. Smacznego!

Masz ochotę na inne jesienne potrawy? Koniecznie zobacz jak smakuje jesień!

Komentarze
makaron penne
materiały PR
Przepisy Przepisy na makarony od Mamma Mia!
Co najlepiej zaplanować na romantyczny wieczór we dwoje? Oczywiście wspólną kolację! Nieważne czy uwielbiacie to święto, czy nie należycie do grona jego fanów – wspólnie spędzony czas przy dobrym jedzeniu i winie to zawsze dobry pomysł! Zobaczcie kilka przepisów od Mamma Mia na kolację we włoskim stylu...
Katarzyna Mordalska
luty 11, 2014

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą Składniki: 350g makaronu spaghetti Mamma Mia; 50g rukoli; 50g migdałów bez skórki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; oregano; 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie). Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu. Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym Składniki: 200g makaronu pióra Mamma Mia; 50 g wędzonego boczku; pół cebuli; 1 ząbek czosnku; oliwa z oliwek; 50 g suszonych pomidorów; 200 g krojonych pomidorów z puszki; sól i pieprz; liście bazylii; ser dojrzewający do podania. Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem. Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia! 20 ml oliwy z oliwek extra virgin; 1 ząbek czosnku; 1 papryczka chili; 30 g selera naciowego; 250 g czerwonej papryki; 15 g masła; 2-3 łodyżek pietruszki; ok. 10 listków bazylii; 1 łodyżka mięty; 1-2 łodyżki szczypiorku; 10 ml brandy; sól, pieprz. Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało...

Przeczytaj

Nasze akcje