klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Przepisy

Dietetyczne ciasta czekoladowe. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Uwielbiamy naukowców, którzy usprawiedliwiają nasze łakomstwo. Jak wynika z przeprowadzonych przez specjalistów z Uniwersytetu w Tel Awiwie badań, czekoladowe ciasto na śniadanie nie tuczy, a wręcz przeciwnie – odchudza!
Monika Orzechowska
kwiecień 12, 2016

Znakomite wieści dotarły do nas już cztery lata temu. Badania przeprowadzono na 193 otyłych osobach, które podzielono na dwie grupy. Jedna z nich na śniadanie jadała dietetyczne posiłki o zawartości 300 kcal, druga czekoladowe ciasta o wartości 600 kalorii.

W pierwszym etapie eksperymentu przedstawiciele obu grup schudli średnio 15 kg, w drugim ci, którzy jedli śniadania niskokaloryczne przytyły jednak aż 10 kg.Osoby, które raczyły się słodkościami schudły z kolei kolejne sześć kilogramów.

Jak się okazało, słodkie, czekoladowe śniadanie obniża apetyt na słodycze w późniejszych porach dnia. Taki nawyk podnosi także satysfakcję z diety oraz wykorzystuje fakt, że rankiem metabolizm jest najbardziej aktywny. Organizm ma także cały dzień, aby spalić kalorie.

Wniosek? Jeśli walczysz z podjadaniem, wieczorem stawiaj na sałatki, a w porze śniadania – na ciasto czekoladowe.

Z okazji przypadającego na 12 kwietnia Dnia Czekolady – garść przepisów na nieco „odchudzone” i bardziej dietetyczne wersje czekoladowego ciasta.

Łukasz z „Hotelu Paradise” o Ivanie: „Jest pod pantoflem Ani”. Dlaczego tak ostro go ocenia?

Ciasto czekoladowe bez mąki

Potrzebujesz: 120 g posiekanej gorzkiej czekolady, 120 g masła, 150 g cukru pudru, 50 g kakao, 3 jajka, łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Jak: Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, posmaruj ją masłem i posyp kakao w proszku. Roztop masło i czekoladę nad gotującą się wodą, zdejmij z ognia, dodaj cukier, kakao w proszku, rozbite jaja i wanilię. Wlej ciasto do formy, piecz przez 30 minut. Studź przez 10 minut, wyciągnij z formy i zostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto czekoladowe ze zmielonymi migdałami

Potrzebujesz: 200 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady, 125 g masła, 125 g cukru pudru, 4 jaja, 200 g drobno zmielonych migdałów

Jak: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozpuść czekoladę w misce nad gotującą się wodą, ostudź. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Rozdziel jaja i dodaj żółtka do masy razem z migdałami i rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm, piecz przez ok. 20 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z formy odczekaj 15 minut.

Bezglutenowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Potrzebujesz: 2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody, 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki owsianej, 50 g niesłodzonego kakao, 100 g brązowego cukru, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki soku z agawy lub nektaru kokosowego, szklanka soku pomarańczowego, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżka marmolady pomarańczowej

Jak: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj siemię lniane z wodą i odstaw. W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Następnie połącz wszystko i wymieszaj na gładką masę. Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 22 cm. Ciasto powinno być gotowe po ok. 35-40 minutach. Po ostudzeniu możesz polać je lukrem z wymieszanych w blenderze 200 g daktyli, 2 łyżek niesłodzonego kakao, 4 łyżek soku pomarańczowego, 1 łyżki marmolady pomarańczowej i połowy szklanki wody.

Brownie z czerwonej fasoli

Potrzebujesz: 2,5 szklanki czerwonej fasoli, 3 jaja, 3 łyżki oleju roślinnego, 1/4 szklanki kakao, 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu, łyżeczka ekstraktu z wanilii, półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia, szczypta soli, opcjonalnie 1 duży banan (lub 2 małe)

Jak: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, nasmaruj formę o wymiarach 20 x 20 cm. Opłucz fasolę i zmiksuj ją z pozostałymi składnikami w blenderze. Przelej masę do blachy i posyp ją kawałkami czekolady. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż powierzchnia będzie sucha, a boki zaczną odchodzić od formy.

Często organizujesz przyjęcia dla rodziny i znajomych? Kup nowy większy stół, wchodząc na stronę Agata promocje.
Komentarze
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
desery z warzywami
Fotolia
Przepisy 4 przepisy na proste desery z warzywami
Chęć na coś słodkiego często zaspokajamy kalorycznymi batonikami, kremowymi ciastami albo słonymi przekąskami. Ziemniaki, buraki czy ogórki kojarzą Ci się jedynie z obiadem? Czas to zmienić! Desery z użyciem warzyw z pewnością pozwolą Ci cieszyć się lżejszymi smakołykami, przy zachowaniu walorów smakowych.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 16, 2015

Słodycz warzyw Dietetycy zalecają, by w naszych jadłospisach dominowały owoce i warzywa, które powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. W codziennym menu stają się obecne głównie pod postacią soków, puree czy zup. Warzywa na deser jako smaczna przekąska? Brzmi ciekawie! Bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym niskokaloryczne świetnie sprawdzą się pod postacią kremowych puddingów, delikatnych ciast czy puszystych musów. Zbyt słodkie tradycyjne murzynki, śmietankowe puddingi czy czekoladowe muffiny z powodzeniem zastąpisz deserami z lekkostrawnymi jarzynami! Mus z awokado nie musi być zielony! Delikatny, kremowy po prostu rozpływający się w ustach! Zastępując ciężką śmietankę awokado, nie tylko redukujemy zawartość tłuszczu w deserze, ale także zyskamy dodatkowe punkty w walce ze złym cholesterolem i obniżymy ciśnienie krwi. Sprawdźcie prosty przepis na czekoladowy mus z awokado . Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mleka sojowego 1/4 szklanki miodu 1 lyżeczka cukru waniliowego Miksując wszystkie składniki na gładką masę w blenderze, bez wysiłku uzyskamy kremowy mus! By był bardziej puszysty, do masy należy dodać ubite na sztywno białka jaj i delikatnie wymieszać. Orzeźwiające muffiny z ogórkiem Ogórki są częstym gościem wśród wszelkich sałatek warzywnych i bardzo dobrze, gdyż dostarczają nam wody, niezbędnej do skutecznego nawilżenia skóry, działając jednocześnie przeciwnowotworowo. Jako składnik muffinów z odrobiną mięty zaskoczą Cię swoim smakiem! Składniki: 1 średni ogórek ( około 200 g) garść listków mięty 1 łyżka soku z cytryny 120 gram miękkiego masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Należy zmiksować wszystkie składniki a następnie przełożyć do foremek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15 minut i gotowe!...

Przeczytaj
Ciasto Brownie
Fotolia
Przepisy 3 sposoby na perfekcyjne brownie dla każdego
Brownie o konsystencji krówki? A może jesteś fanem puszystego i delikatnego ciasta niczym dobrze znany murzynek? Bardzo słodki, czekoladowy i uzależniający deser jest idealny do popołudniowej kawy czy rozgrzewającej herbaty. Przedstawiamy trzy sposoby na przygotowanie perfekcyjnego brownie dla każdego łasucha, także na diecie!
Sylwia Kazimierczuk
październik 14, 2015

Puszyste czy ciągnące? Lekko ciągnące, bardzo czekoladowe i wilgotne. W zależności od naszych preferencji, musimy pamiętać o proporcjach składników, które wykorzystujemy. Dla uzyskania kleistego, zbitego brownie powinniśmy użyć więcej deserowej czekolady i masła. a ograniczyć ilość mąki. Fani murzynka, dodając proszek do pieczenia i zwiększając porcję mąki, otrzymają puszyste, delikatne ciasto. Czekoladowe brownie - wersja "puszyste" Składniki: pół kostki masła (100 g) tabliczka posiekanej czekolady deserowej(100 g) 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao 1,5 szklanki mąki ¾ łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Czekoladowe brownie - wersja "ciągnące" Składniki: kostka masła (200g) 150 g posiekanej czekolady deserowej 1,5 szklanki cukru 3 duże jajka ¼ szklanki kakao pół łyżeczki soli pół szklanki mąki Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyłóż kwadratową formę papierem do pieczenia. Rozpuść masło razem z czekoladą w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i dodaj cukier. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, aż do uzyskania gładkiej masy. Wsyp mąkę, (w przypadku puszystego, także proszek do pieczenia) kakao i sól. Dobrze wymieszaj trzepaczką, by uniknąć grudek. Przełóż do formy i piecz przez 40 minut. Dobra rada Warto poczekać 15 minut aż ciasto trochę ostygnie. Gdy użyjemy noża zwilżanego mokrą ściereczką, z łatwością pokroimy brownie na równe kwadraty.   Jabłkowe brownie Lekko kwaskowe, oryginalne w smaku i z mniejszą ilością cukru. Zainteresuje każdego smakosza duszonych jabłek z cynamonem, a przyprawa ta jednocześnie podkreśli smak i aromat czekolady. Mniejsza ilość żółtek niż w tradycyjnym brownie sprawia, że deser jest nieco mniej kaloryczne. Wilgotne i owocowe brownie kusi miękkim wnętrzem i słodkim aromatem! Składniki: 8 łyżek mąki...

Przeczytaj
ciasto kokosowe
materiały PR
Przepisy Przepis na kokosowe ciasto kremowe Miss Kay
Jeśli szukamy słodkiego, a zarazem wyrazistego smaku, warto sięgnąć po kokos. Owoc ten przywodzi na myśl ciepłe kraje, relaks i zabawę, a od wielu lat wykorzystuje się jego zalety w sztuce kulinarnej. Można dzięki niemu uzyskać niespotykane efekty smakowe. Poniżej propozycja Kay Robertson znanej z serialu kanału History „Dynastia kaczorów” na kokosowe ciasto kremowe.
marzec 03, 2014

Składniki na nadzienie: 250g masła lub margaryny 200-250g cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,3 litra mleka 1 opakowanie wiórek kokosowych (250g) 6 dużych jaj 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 spody z kruchego ciasta Składniki na bezę: 6 białek z dużych jaj 1 szklanka cukru (155g) 1-6 łyżeczek ekstraktu z wanilii Przygotowanie nadzienia: Na wolnym ogniu ugotuj wodę, w której rozpuść masło. Dodaj cukier, mąkę oraz sól. Wlej do garnka mleko. Gotuj wszystko dopóki masa nie zesztywnieje. Może to zająć nawet ok. 30 minut. Gdy masa będzie się gotować, w przygotowanej czystej misce wymieszaj żółtka. Rób to powoli - dzięki temu będą się wolniej gotować. Następnie dodaj je do gotującej się masy. Zwiększ ogień, mieszaj i gotuj przez około minutę. Zdejmij naczynie z ognia. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz wiórki kokosowe (nie zapomnij odsypać 1 filiżanki na posypkę). Przygotowaną masę przelej do przygotowanych wcześniej spodów z kruchego ciasta. Przygotowanie bezy: Rozgrzej piekarnik do około 140 stopni. Oddzielone białko od żółtek ubijaj mikserem przez około 3-4 minuty, aż uzyskasz sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli, by szybciej osiągnąć pożądany efekt. W trakcie miksowania do białek dodawaj powoli ekstrakt z wanilii oraz cukier. Gdy masa na bezę będzie już gotowa, ułóż ją równomiernie na cieście. Włóż ciasto do piekarnika i pozostaw w nim dopóki bezy nie zbrązowieją. Na końcu posyp całość wiórkami kokosowymi. Smacznego! :)

Przeczytaj