Wejdź
tprcik jabłkowy
123rf
Przepisy

Dietetyczny torcik jabłkowy

Czasami marzy nam się lekkie, świeże ciasto, które doskonale zastąpi „świąteczny” tort. Oto propozycja dla dbających o linię i lubujących się w ciastach „na zimno”.
Katarzyna Mordalska
listopad 27, 2009

torcik

Składniki:

jabłka [2 kg] (najlepiej szara reneta)

cukier puder [1 szklanka]

jajka [4 szt.]

masło [1 szt.]

rodzynki [0.5 szklanki]

orzechy włoskie [100 g]

biszkopty (paczka)

sok z cytryny (z 1 cytryny)

rum (1 kieliszek)

galaretka [2 szt.] (owocowa)

truskawki (świeże, lub ananasy z puszki)

aromat rumowy do ciast

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Krok 1

Jabłka obrać, wyjąć dokładnie zawiązki nasienne i skropić dokładnie sokiem z cytryny. Skropienie sokiem zatrzyma proces utleniania i jabłka nie będą ciemnieć.

Krok 2

Przygotować dość duży garnek, na którym możemy ustawić miskę, tak aby zatrzymała się na jego rancie. Nalać ok. 4 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień.
Białka oddzielić od żółtek. żółtka połączyć z cukrem i masłem, ubijając masę trzepaczką na gorącej parze, aż do połączenia składników. Nie gotować! Jest to proces naprawdę szybki i bardzo łatwy. Masę zestawić z garnka i od czasu do czasu pomieszać trzepaczką.

Krok 3

Jak przygotujemy masę, dopiero wtedy jabłka zetrzeć na grubej tarce, najlepiej melakserem. To bardzo ważne aby sam proces ścierania odbył się szybko, wtedy jabłka zachowają piękny kolor. Starte jabłka dodać do przestudzonej masy. Dokładnie wymieszać.

Krok 4

Dodać rodzynki, orzechy włoskie (posiekane), około 10 kropli olejku rumowego i kieliszek rumu. Można zrezygnować z alkoholu, ale naprawdę nalegam na orzechy i olejek rumowy.

Krok 5

Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub dwiema warstwami herbatników. Jabłka „puszczą” jeszcze trochę soku i biszkopty wchłoną sok. Wyłożyć masę jabłkową i dokładnie „ubić” przy brzegach tortownicy, tak aby nie spłynęła galaretka.

Krok 6

Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić. Owoce ułożyć na masie i delikatnie wylać przestudzoną galaretkę. Dość dobry patentem jest powolne wylewanie galaretki po dużej łyżce.
Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! :)

Komentarze
cukierki wawel
materiały PR
Przepisy Tradycja ręcznie tworzona czyli jak powstają karmelki z Wawelu
W dobie żywności fast food, dań instant oraz wszechobecnej mechanizacji i automatyzacji naszego życia są jeszcze produkty, które przygotowuje się ręcznie, tradycyjnymi sposobami, według niezmiennych od lat receptur. Do tych produktów należą karmelki z Wawelu.
Katarzyna Mordalska
lipiec 09, 2014

Z czego robi się karmelki? Z odpowiedniego przetworzenia cukru, wody i syropu glukozowego można wyczarować prawdziwe cukiernicze arcydzieło – słodkiego karmelka. Możemy nadać mu dowolny kolor, kształt, smak, nadzienie. Aby jednak miał on odpowiednią, charakterystyczną, chrupiącą otoczkę, należy wykonać go ręcznie, z kunsztem i precyzją, według tradycyjnej receptury. Właśnie takie karmelki od wieków „wyczarowuje” marka Wawel. Produkcja karmelków to proces, który towarzyszy nam od początku istnienia naszej firmy. Wymaga ręcznej, precyzyjnej pracy wielu osób. Jedni łączą ze sobą podstawowe składniki, tworząc złocistą, karmelową masę.  Pozostali z kolei wyrabiają słodką masę, nadając jej właściwą, niepowtarzalną chrupkość. Dodatkowo, wzbogacają też każdy z cukierków charakterystycznymi, białymi paskami, oraz tłoczonym logo Wawel. I choć automatyzacja w fabryce słodyczy jest już na bardzo zaawansowanym poziomie, ta jedna, słodka produkcja pozostaje od dekad niezmienna – mówi Wojciech Winkel, dyrektor fabryki Wawel. Produkcja karmelków Wawel To od doświadczenia pracownika w dużej mierze zależy sukces produkcji karmelków. Podstawą jest odpowiednie wyrobienie bazy karmelowej – na jednolitą, złocistą masę. Tutaj nie liczy się czas – liczy się precyzja. Bez niej karmelki nie miałyby swojej charakterystycznej chrupkości i szklistej powłoki. Proces produkcji, choć w przeważającej większości ręczny, nie obejdzie się bez wsparcia specjalnych urządzeń. Towarzyszą one mistrzom cukiernictwa na początku, jak i na końcu linii produkcyjnej. Zanim karmelowi wirtuozi stworzą małe, słodkie arcydzieła, w kuchni karmelarskiej, w urządzeniach zwanych wyparkami , łączy się ze sobą cukier, syrop glukozowy i wodę. Całość gotuje się do momentu idealnego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowana masa trafia na stół i pod...

Przeczytaj

Nasze akcje