klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
tprcik jabłkowy
123rf
Przepisy

Dietetyczny torcik jabłkowy

Czasami marzy nam się lekkie, świeże ciasto, które doskonale zastąpi „świąteczny” tort. Oto propozycja dla dbających o linię i lubujących się w ciastach „na zimno”.
Katarzyna Mordalska
listopad 27, 2009

torcik

Składniki:

jabłka [2 kg] (najlepiej szara reneta)

cukier puder [1 szklanka]

jajka [4 szt.]

masło [1 szt.]

rodzynki [0.5 szklanki]

orzechy włoskie [100 g]

biszkopty (paczka)

sok z cytryny (z 1 cytryny)

rum (1 kieliszek)

galaretka [2 szt.] (owocowa)

truskawki (świeże, lub ananasy z puszki)

aromat rumowy do ciast

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Krok 1

Jabłka obrać, wyjąć dokładnie zawiązki nasienne i skropić dokładnie sokiem z cytryny. Skropienie sokiem zatrzyma proces utleniania i jabłka nie będą ciemnieć.

Krok 2

Przygotować dość duży garnek, na którym możemy ustawić miskę, tak aby zatrzymała się na jego rancie. Nalać ok. 4 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień.
Białka oddzielić od żółtek. żółtka połączyć z cukrem i masłem, ubijając masę trzepaczką na gorącej parze, aż do połączenia składników. Nie gotować! Jest to proces naprawdę szybki i bardzo łatwy. Masę zestawić z garnka i od czasu do czasu pomieszać trzepaczką.

Krok 3

Jak przygotujemy masę, dopiero wtedy jabłka zetrzeć na grubej tarce, najlepiej melakserem. To bardzo ważne aby sam proces ścierania odbył się szybko, wtedy jabłka zachowają piękny kolor. Starte jabłka dodać do przestudzonej masy. Dokładnie wymieszać.

Krok 4

Dodać rodzynki, orzechy włoskie (posiekane), około 10 kropli olejku rumowego i kieliszek rumu. Można zrezygnować z alkoholu, ale naprawdę nalegam na orzechy i olejek rumowy.

Krok 5

Tortownicę wyłożyć biszkoptami lub dwiema warstwami herbatników. Jabłka „puszczą” jeszcze trochę soku i biszkopty wchłoną sok. Wyłożyć masę jabłkową i dokładnie „ubić” przy brzegach tortownicy, tak aby nie spłynęła galaretka.

Krok 6

Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i ostudzić. Owoce ułożyć na masie i delikatnie wylać przestudzoną galaretkę. Dość dobry patentem jest powolne wylewanie galaretki po dużej łyżce.
Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! :)

Komentarze
cukierki wawel
materiały PR
Przepisy Tradycja ręcznie tworzona czyli jak powstają karmelki z Wawelu
W dobie żywności fast food, dań instant oraz wszechobecnej mechanizacji i automatyzacji naszego życia są jeszcze produkty, które przygotowuje się ręcznie, tradycyjnymi sposobami, według niezmiennych od lat receptur. Do tych produktów należą karmelki z Wawelu.
Katarzyna Mordalska
lipiec 09, 2014

Z czego robi się karmelki? Z odpowiedniego przetworzenia cukru, wody i syropu glukozowego można wyczarować prawdziwe cukiernicze arcydzieło – słodkiego karmelka. Możemy nadać mu dowolny kolor, kształt, smak, nadzienie. Aby jednak miał on odpowiednią, charakterystyczną, chrupiącą otoczkę, należy wykonać go ręcznie, z kunsztem i precyzją, według tradycyjnej receptury. Właśnie takie karmelki od wieków „wyczarowuje” marka Wawel. Produkcja karmelków to proces, który towarzyszy nam od początku istnienia naszej firmy. Wymaga ręcznej, precyzyjnej pracy wielu osób. Jedni łączą ze sobą podstawowe składniki, tworząc złocistą, karmelową masę.  Pozostali z kolei wyrabiają słodką masę, nadając jej właściwą, niepowtarzalną chrupkość. Dodatkowo, wzbogacają też każdy z cukierków charakterystycznymi, białymi paskami, oraz tłoczonym logo Wawel. I choć automatyzacja w fabryce słodyczy jest już na bardzo zaawansowanym poziomie, ta jedna, słodka produkcja pozostaje od dekad niezmienna – mówi Wojciech Winkel, dyrektor fabryki Wawel. Produkcja karmelków Wawel To od doświadczenia pracownika w dużej mierze zależy sukces produkcji karmelków. Podstawą jest odpowiednie wyrobienie bazy karmelowej – na jednolitą, złocistą masę. Tutaj nie liczy się czas – liczy się precyzja. Bez niej karmelki nie miałyby swojej charakterystycznej chrupkości i szklistej powłoki. Proces produkcji, choć w przeważającej większości ręczny, nie obejdzie się bez wsparcia specjalnych urządzeń. Towarzyszą one mistrzom cukiernictwa na początku, jak i na końcu linii produkcyjnej. Zanim karmelowi wirtuozi stworzą małe, słodkie arcydzieła, w kuchni karmelarskiej, w urządzeniach zwanych wyparkami , łączy się ze sobą cukier, syrop glukozowy i wodę. Całość gotuje się do momentu idealnego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowana masa trafia na stół i pod...

Przeczytaj
kobieta z warzywami
123rf
Przepisy HIT! Koktajl na piękne włosy
Marzysz o pięknych i zdrowych włosach? Chcesz, by twoje kosmyki były mocne i pełne blasku? Zobacz przepis na koktajl, który sprawi, że twoje włosy będą zdrowe i zjawiskowo piękne!
Łucja Zbieniewska
czerwiec 26, 2014

Osłabione, wypadające włosy to sygnał od naszego organizmu, że brakuje nam witamin i minerałów (oczywiście pod warunkiem, że nie jest to skutek choroby czy leczenia). Słabe i matowe włosy mogą świadczyć m.in. o niedoborze żelaza, witaminy A, E, witamin z grupy B, a nawet – witaminy C!  Jak dostarczyć organizmowi tych wszystkich składników?  Pijąc koktajl z... natki pietruszki! Zawiera ona wszystkie niezbędne pierwiastki i witaminy, które sprawią, że twoje włosy będą błyszczące, mocne i co więcej – zauważysz, że kosmyki szybciej rosną. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis! Koktajl z natki pietruszki – przepis Składniki: natka pietruszki (1 pęczek); jabłko (1-2 szt.); sok z cytryny (ilość uzależnij od preferencji); opcjonalnie: niepełna szklanka wody (przegotowana/mineralna/przefiltrowana) lub wody z sokiem malinowym. Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie umyj, z natki pietruszki odetnij twarde łodygi. Zmiksuj. Jeśli korzystasz z sokowirówki – nie musisz kroić jabłka na drobne kawałki, jeśli z blendera – pokrój owoc w kostkę i nie zapomnij o dodaniu odrobiny wody i soku z cytryny – ułatwi to miksowanie :) Jeśli napój przygotowujesz w sokowirówce – sok z cytryny i/lub wodę dodaj już bezpośrednio do szklanki z koktajlem, żeby nadać mu pożądaną konsystencję. Nie smakuje? Dodaj odrobinę miodu. Gotowe! :) Niech ten przepis stanie się dla was inspiracją do komponowania własnych koktajli na bazie pietruszki – zapewniamy, że większość eksperymentów smakuje wyśmienicie – my próbowałyśmy do natki pietruszki i jabłka dodać kiwi i do samej natki – banana i sok pomarańczowy – pycha! :) Zobacz też: jak chronić włosy latem . Jakie są Wasze sposoby na piękne włosy? Gotujesz na oko albo z przepisów? Zrób niedrogie zakupy z kategorii AGD, na stronie MediaMarkt kody promocyjne .

Przeczytaj
Przepisy Mniam... Konfitura z jabłek od Ani Lewandowskiej!
Walczycie o piękną figurę i odmawiacie sobie słodyczy? Skuście się na... konfiturę!
Agnieszka Pulikowska
październik 21, 2016

Jabłka królują w większości polskich kuchni. Dlaczego warto je jeść będąc na diecie? Przede wszystkim mają mało kalorii, zawierają błonnik , pektyny, potas, witaminę C, obniżają poziom cholesterolu , wspomagają układ nerwowy, pracę wątroby i jeszcze mogłybyśmy tak długo wymieniać. Jedno jest pewne - warto je jeść. Anna Lewandowska jest znana z tego, że stawia na zdrowe jedzenie, zatem aż żal nie skorzystać z jej przepisu na konfiturę z jabłek (możecie dodać ją jako wkład do   ptysiów !). Zawiera ona cukier, ale... kokosowy! Dlaczego właśnie ten? Ma przede wszystkim niższy indeks glikemiczny od białego cukru, a także zawiera witaminy z grupy B i potas. Czego będziecie potrzebowały? Wystarczą 2 kg jabłek, 1 szkl. wody, cukier kokosowy , cynamon, wanilia, pół cytryny, z której należy wycisnąć sok oraz anyż. Zobaczcie także:   Jak się rozgrzać w zimne dni? Takiej herbaty i kawy jeszcze nie piłyście :) Najpierw zabieramy się za jabłka, które należy umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, a na koniec pokroić w kostkę. Kolejnym krokiem jest ich zalanie wodą i doprawienie wanilią, anyżem i sokiem z cytryny . Taką mieszankę dusi się przez ok. 15 minut, po czym odlewa wodę i dodaje cukier wedle uznania, a na koniec całość blenduje i dodaje do smaku cynamon. Tak przygotowaną konfiturę należy trzymać w słoiczku w lodówce. My się przyznajemy, że czasem ulegamy i spożywamy tę konfiturę nawet samą. Jest prosta, tania i baaardzo smaczna. Spróbujecie? Źródło: hpba.pl Zobaczcie także:   Warzywne ciasta, które smakują lepiej niż... tabliczka czekolady! Foto: iStock

Przeczytaj
Fryzury Koniec z rozdwojonymi końcówkami! Ten sposób za 2 złote świetnie się sprawdza
Kosztuje mniej niż dwa złote, a rozwiązuje aż trzy problemy włosowe! Niweluje puszące i elektryzujące się pasma oraz rozdwojone końcówki.
Milena Majak
październik 29, 2018

Jesienią włosy potrzebują ratunku... Pocieramy je szalikiem, czapkami, golfami, a przez to zaczynają się bardzo puszyć i elektryzować . Na dodatek często w tych chłodniejszych miesiącach końcówki się też bardziej rozdwajają . Na te wszystkie problemy jest jeden sposób - laminowanie galaretką! Łatwe, szybkie oraz smaczne... :) Laminowanie włosów galaretką Na pomysł laminowania włosów galaretką wpadła Agnieszka Niedziałek, którą możecie znać z bloga napieknewlosy.pl . Na YouTubie prowadzi za to kanał wwwlosy.pl . I właśnie w jednym z najnowszych filmów opowiada o tym, jak wygładzić włosy jesienią, a dodatkowo je odżywić. Według niej to idealny moment na przeprowadzenie tego zabiegu. Zastosowanie galaretki, zamiast użycia po prostu żelatyny, ma na celu nie tylko zalaminowanie włosów, ale również podbicie koloru z uwagi na zawarte w takim produkcie barwniki.  Jak podkreśla Agnieszka Niedziałek, laminowania włosów galaretką nie powinny bać się osoby z kręconymi włosami. Ponieważ w proszku nie ma silikonu, taki zabieg dostarczy protein, ale nie spowoduje wyprostowania skrętu . Oto jej przepis: Jak działa domowe laminowanie włosów? Jak mówi Agnieszka Niedziałek, laminowanie włosów polega na pokryciu ich warstwą ochronną , która je wygładzi, nada blasku oraz ochroni przed czynnikami zewnętrznymi. Robienie tego za pomocą galaretki maskuje przykry zapach żelatyny, co pomoże się niektórym przekonać do tego zabiegu.  W składzie galaretki znajdziemy:  cukier, który jest dodatkowym humektantem  żelatynę wieprzową   kwas cytrynowy , który domyka łuski i wygładza.  Na długie włosy trzeba użyć pięciu łyżek galaretki i tyle samo łyżek ciepłej wody. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy do tego sporą porcję odżywki - najlepiej takiej, która ma dość prosty, ale treściwy skład. Ponownie mieszamy, ale aby pozbyć się grudek...

Przeczytaj