klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
jajko w koszulce
Fotolia
Przepisy

DIY: jajko w koszulce – zobacz, jakie to proste!

Jajko w koszulce do świetny dodatek do wielu dań. Sztuka jego gotowania uchodzi za dość trudną, a tymczasem to tylko kilka kroków i odrobina precyzji. Wypróbujcie najlepszy przepis na jajko w koszulce!
Katarzyna Mordalska
sierpień 19, 2015

jajko w koszulce

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Jajko w koszulce – przepis

Sekret dobrze ugotowanego jajka w koszulce tkwi przede wszystkim w jego świeżości. Błonka świeżych jajek jest trwalsza, przez co lepiej chroni jajko przed rozpłynięciem się w czasie gotowania.

Do gorącej wody dodajemy odrobinę octu – niecałe 2 łyżki na litr wody. Ważne, aby po zagotowaniu zmniejszyć ogień, gdyż jajka w koszulce nie powinno się gotować w intensywnie wrzącej wodzie.

Jak ugotować jajko w koszulce?

Jeśli woda jest już gotowa i nie wrze zbyt mocno, wkładamy do niej jajko, które uprzednio wybijamy do kokilki lub małej miseczki. Nie należy wybijać jajka do garnka bezpośrednio ze skorupki, gdyż grozi to niepowodzeniem. W zależności od tego, czy chcemy, aby żółtko jajka było bardziej lub mniej płynne, gotujemy je przez 2-3 minuty.

Gotowe jajko wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy.

Jajko w koszulce bez octu

Jajko w koszulce możemy ugotować także w lekko osolonej wodzie. W tym celu również będziemy potrzebowali 1l wody i niecałe pół łyżeczki soli. Postępujemy podobnie, jak w przypadku gotowania jajka w wodzie z octem, jednak przed włożeniem go do garnka, aby zapobiec rozlaniu się białka, warto zamieszać wodę, tworząc wir. Właśnie w ten mały lej będzie nam wygodniej i sprawniej wlać jajko.

Szparagi z jajkiem w koszulce

jajko w koszulce na szparagach

Jajko w koszulce na szparagach to jedna z propozycji podania. Przygotowanie takiej przystawki nie zajmie nam wiele czasu, a z pewnością ucieszy oko i kubki smakowe naszych gości.

Jajko w koszulce świetnie sprawdzi się także zamiast sadzonego jajka na pysznej zapiekance w stylu francuskim Croque Madame.

Próbowałyście kiedyś gotować jajko w koszulce?

Komentarze
Przepisy 3 pomysły na szybkie i proste desery, od których nie przytyjesz
Przed przejściem na niskokaloryczną dietę powstrzymuje Cię jedynie myśl o całkowitym odstawieniu ukochanych słodyczy? Wobec tego mam dla Ciebie dobrą wiadomość – zdrowe odchudzanie nie polega na umartwianiu się i ciągłych wyrzeczeniach! Oczywiście, torty z bitą śmietaną i czekoladowe batoniki nie należą do sprzymierzeńców smukłej sylwetki. Są jednak desery, które możesz pałaszować bez poczucia winy i obaw, że przysporzą Ci dodatkowych kilogramów.
Agata Olejniczak
sierpień 30, 2016

Dietetyczne raffaello Składniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej, - 1 1/4 szklanki mleka 0%, - banan, - wiórki kokosowe, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/2 łyżki miodu, - migdały (ok. 15-20 szt.). Kaszę ugotuj z miodem i mlekiem (czas podany jest na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodaj banana, cynamon i wiórki. Następnie zblenduj składniki na gładką masę. Kiedy wystygnie, lep z niej kuleczki, do środka wkładając migdał bez skórki. Powstałe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych. Lekki mus czekoladowy Składniki: - 80g gorzkiej czekolady , - 1 jajko, - 1 białko , - 1,5łyżki ksylitolu, -  40 ml mleka 0,5%. Jajka dobrze umyj i sparz wrzątkiem. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj podgrzane mleko oraz ksylitol i dobrze wymieszaj (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodaj żółtko i znowu wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj połowę ubitych białek, lekko wymieszaj, a następnie dodaj drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wlej do 2-3 naczyń i odstaw na do lodówki na ok. 2 godziny. Jogurtowa panna cotta Składniki: - 330g jogurtu naturalnego, - 2 łyżki ulubionego dżemu bez cukru, - 2 łyżeczki żelatyny, - łyżka ksylitolu, - świeże owoce sezonowe (np. borówki amerykańskie, truskawki, maliny). Żelatynę rozpuść w 50ml ciepłej wody. Do miski wlej jogurt, dżem, ksylitol, ostudzoną żelatynę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do silikonowej foremki i odstaw do lodówki na 5-6 h. Po upływie tego czasu foremkę zanurz na chwilkę w gorącej wodzie, następnie wyłóż deser na talerzyk. Posyp świeżymi owocami lub polej musem powstałym z owoców zmiksowanych z odrobiną ksylitolu. Smacznego! :) Sprawdź także: Zatrzymanie wody w organizmie - objawy

Przeczytaj
pierniczki świąteczne
Fotolia
Przepisy Najlepsze przepisy na świąteczne pierniczki
Szukacie idealnego przepisu na pierniczki świąteczne? Mamy dla Was 3 propozycje! Nie zwlekajcie, tylko już dziś przygotujcie te pyszne ciasteczka.
Katarzyna Mordalska
listopad 10, 2015

Pierniczki świąteczne – przepisy Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć. Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych! Łatwe pierniczki świąteczne To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat. Składniki: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 i ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Pierniczki cynamonowe Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej . Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 200g miodu 100g masła Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko...

Przeczytaj
kanapka benedykt
materiały PR
Przepisy Kanapka Benedykt – przepis
Producent margaryny Śniadaniowej z Masłem zdradza przepis jak zrobić pyszną kanapkę z jajkiem po benedyktyńsku – zobacz, jakie to proste!
październik 03, 2014

Wariacji na temat kanapki „Benedykt” spotkamy wiele, ponieważ smakosze, wymieniają składniki kanapki na coraz to nowe. Klasyczna kompozycja pozostaje stała i obejmuje:  pieczywo, jajko w koszulce (czyli gotowane bez skorupki w gorącej wodzie z octem), wędlinę (szynkę lub bekon) oraz sos holenderski (przygotowany z żółtek, masła, soku z cytryny i przypraw).   Szukając urozmaicenia, jajko na grzance posmarowanej dobrym tłuszczem, można okrasić sosem berneńskim lub beszamelem i wzbogacić duszonym szpinakiem lub grzybami. Zamiast wędliny podać łososia, mięso kraba lub kawior. Dodatek gotowanych szparagów czy świeżych pomidorów nada kanapce chrupkości. Jeśli klasyczny przepis wydaje ci się zbyt skomplikowany, na początek zamiast sosu holenderskiego wybierz majonez i rozsmakuj się w tej wyjątkowej kanapce! Benedykt dla początkujących – przepis Składniki: 1 pszenna kajzerka 1 łyżeczka margaryny (np. Śniadaniowa z Masłem) 1 świeże jajko 2 łyżki octu (10%) 2 plasterki szynki wiejskiej lub parmeńskiej 1 łyżeczka majonezu lub 2 łyżki sosu holenderskiego listki bazylii do dekoracji sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bułkę przekrój na pół. Dolną część podpiecz w tosterze lub na patelni, a następnie posmaruj margaryną Śniadaniową z Masłem. Jajko rozbij i wylej do miseczki uważając, by nie uszkodzić żółtka. Zagotuj 1 litr wody. Do wrzątku wlej 2 łyżki octu i zamieszaj energicznie rozetką, by powstał „wir”. W jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyjmij jajko z wody i osącz. Białko powinno być ścięte a żółtko nadal  płynne. Na bułce ułóż szynkę, jajko i polej majonezem lub sosem holenderskim. Kanapkę oprósz przyprawami i udekoruj listkami bazylii. Podawaj gdy jest ciepła. Cena margaryny Śniadaniowej z Masłem: ok. 2, 60zł/500g

Przeczytaj
zupa szparagowa
materiały PR
Przepisy Przepis na zupę szparagową z krajanką
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką.
Katarzyna Mordalska
czerwiec 28, 2013

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką . Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni. Przepis na zupę ze szparagami i krajanką Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g wiązka białych szparagów woda - 0,75l sos sojowy - 1 łyżeczka śmietanka słodka 18% - 100ml śmietana kwaśna 18% - 100ml masło - 1 łyżka mąka - 1 łyżeczka sól, cukier, biały pieprz do smaku Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Smacznego!

Przeczytaj