klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
mrożony jogurt
Fotolia
Przepisy

DIY: mrożony jogurt w orzeźwiających smakach

Przepis na mrożony jogurt jest niezwykle łatwy. Taki lekki deser stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych lodów. Przygotowanie mrożonego jogurtu nie wymaga wiele pracy, a można go podawać na wiele sposób – nie tylko już po zamrożeniu, ale także do samego jogurtu. Sprawdźcie nasze pomysły na orzeźwiający mrożony jogurt!
Katarzyna Mordalska
maj 20, 2015

jogurt mrożony

Mrożony jogurt to bardzo prosty i niezwykle smaczny deser. W dodatku jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny, więc będzie świetnym wyborem dla osób na diecie, które uwielbiają słodycze. Najlepszym letnimi dodatkami będą sezonowe owoce oraz orzeźwiające cytrusy, które zmienią zwykły jogurt w efektowny deser.

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Jak zrobić mrożony jogurt?

Jeśli posiadasz maszynkę do robienia domowych lodów, z powodzeniem możesz przygotować w niej a’la lody z jogurtu. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, by do przygotowania deseru wykorzystać blender lub tradycyjny mikser.

jogurt

Do przygotowania deseru używam jogurtu greckiego (może być o obniżonej zawartości tłuszczu), gdyż jest gęstszy od jogurtu naturalnego. U mnie są to cztery kubeczki po 250g, ponieważ przygotowuję jogurt w kilku wersjach smakowych.

Po zmiksowaniu jogurtu z dodatkami, przekładamy go do pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika. W ciągu 3-4 godzin mrożenia, masę miksujemy kilka razy co kilkadziesiąt minut.

Pozostaje pytanie, jakie dodatki wybrać?

Mrożony jogurt z orzeźwiającymi dodatkami

jabłko mięta cytryna

Cytryna, świeże liście mięty oraz świeżo wyciśnięty sok jabłkowy z dodatkiem cynamonu pozwolą na przygotowanie orzeźwiających wariantów smakowych mrożonego jogurtu. Sok z połówki cytryny lub z jabłka dodajemy do jogurtu i mieszamy. Świeże liście mięty miksujemy z jogurtem, najlepiej w blenderze.

Do jogurtu nie dodaję cukru, gdyż nie lubię zabijać smaku naturalnych składników. Słodsze dodatki wybieram dopiero do już gotowego jogurtu mrożonego. Wówczas można zaszaleć z owocami i musami, a także z sosami i polewami.

mrożony jogurt z owocami

Polewa czekoladowa idealnie komponuje się z miętą, a kwaśny smak cytryny warto przełamać słodyczą owoców.

Podejrzewam, że jestem największą fanką jogurtów mrożonych w skali światowej :) :) :) Szczerze powiedziawszy to zdecydowanie ciekawsza alternatywa dla deserów lodowych. Zwłaszcza, że mają dużą wartość odżywczą, no i nie ma tutaj problemu ze zbędnymi kaloriami. Czego już o samych lodach powiedzieć nie można. :D

marika999 (cytat z forum)
mrożony jogurt z żelkami

Kolorowe dodatki, np. w postaci żelków z pewnością zachwycą przede wszystkim dzieci, którym w ten sposób możemy zaserwować zdrowy deser.

Lubicie mrożony jogurt?

Zobaczcie także jak zrobić domowe masło orzechowe, przepis na domowe trufle oraz musli domowej roboty!

Komentarze
pesto
123rf
Przepisy Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Najpopularniejszym pesto jest oczywiście to klasyczne – z bazylii. Ostatnimi czasy popularność zyskuje również pesto z rukoli czy suszonych pomidorów, ale czy słyszeliście już o pesto z liści rzodkiewki? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie, jak przygotować ten pyszny sos!
Łucja Zbieniewska
maj 06, 2014

Pesto – do czego? Pesto to idealny dodatek do makaronów, kanapek (grzanek), serów i mięs (zwłaszcza do kurczaka) a nawet – do sałatek czy naleśników! W zależności od tego, co będzie bazą sosu (rukola, bazylia, rzodkiewka, suszone pomidory, pietruszka), uzyskasz ostry lub delikatny smak, który każdorazowo doskonale podkreśli potrawy swoim aromatem. Podstawowe składniki pesto Dzięki dodaniu pesto do potrawy w mig nadasz jej wykwintnego smaku. Jednak musisz pamiętać, że pesto nie tylko łatwo przygotować, ale i...zepsuć. Nadrzędną zasadą udanego przygotowania sosu są świeże składniki. Wśród nich zawsze znajdzie się oliwa z oliwek, baza (bazylia, rzodkiewka, rukola itd.), czosnek, orzechy (piniowe/nerkowca/ziemne), przyprawy, ewentualnie cytryna i ser typu parmezan. Pamiętajmy, że przygotowanego pesto nie należy podgrzewać – stanie się wówczas gorzkie (dzieje się tak zwłaszcza w przypadku pesto z bazylii). Jeśli nie wykorzystasz całego pesto możesz przechowywać je w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni. Pesto z liści rzodkiewki – przepis Jak smakuje pesto z liści rzodkiewki? Wspaniale! Jest wyraziste w smaku i nieco pikantne. Zachwyci zwłaszcza te osoby, które stawiają na ekologiczną kuchnię, ale nie tylko – docenią je również ci, którzy szukają połączeń niecodziennych smaków i prostoty wykonania. Polecamy! :) Składniki: młode liście rzodkiewki (1 pęczek); ząbek czosnku; sok z cytryny (wedle uznania); oliwa z oliwek (ok. 100ml); garść uprażonych migdałów (można zastąpić je ziarnami słonecznika lub orzeszkami pinii); opcjonalnie: kilka łyżek startego parmezanu; Przygotowanie : liście rzodkiewki przebierz i dokładnie umyj. Wlej 3/4 części oliwy do blendera. Włóż do niego osuszone liście rzodkiewki i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dodaj posiekane migdały, parmezan, odrobinę soku z cytryny....

Przeczytaj
Fotolia, materiały PR
Przepisy Na zdrowie – jogurt naturalny
Jogurt od lat ma opinie produktu bardzo zdrowego. O tym jak bardzo wierzono w jego lecznicze możliwości świadczy fakt, że jeszcze na początku XX wieku sprzedawano go w… aptekach! Poznaj zalety jogurtu naturalnego i weź udział w konkursie!
Materiał partnera
czerwiec 08, 2015

Przypuszcza się, że ojczyzną jogurtu są Indie. Później zaczął być spożywany na Bliskim Wschodzie, w Afryce oraz na Bałkanach. Smakiem tego napoju już 4 tysiące lat temu delektowali się Egipcjanie. Nic dziwnego – niepozornie wyglądający jogurt naturalny kryje w sobie szereg zalet i wyjątkowych właściwości. Jogurt naturalny jest produktem, który warto na stałe dołączyć do diety. Jego regularne spożywanie wpływa na wydzielanie soków trawiennych oraz eliminuje z układu pokarmowego bakterie chorobotwórcze i gnilne. Jest bardzo lekki i zdrowy – świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Jogurt może być pomocny w walce z nadciśnieniem. Regularne spożywanie tego mlecznego produktu pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Ponadto jogurt oraz kefir dobrze wpływają na stan naszych dziąseł. Według japońskich naukowców z Uniwersytetu Kyushu w Fukuoka regularne spożywanie tych produktów zmniejsza ryzyko zachorowania na paradontozę.     Zott Natur Jogurt Naturalny to doskonała jakość uzyskana dzięki najwyższym standardom produkcji. Jest gwarancją wyśmienitego smaku dla Ciebie i Twoich najbliższych. Idealnie sprawdza się jako przekąska. KONKURS Jeżeli wiesz, jak zrobić żurek małopolski, rogale wrocławskie lub masz inny pomysł na nową wersję regionalnej potrawy, weź udział w konkursie . Dodaj autorski przepis ze zdjęciem, niech inspiracją będą regionalne smaki, a jednym ze składników, widocznym także na zdjęciu, wybrany produkt firmy Zott. Na autorów najciekawszych zgłoszeń czeka sprzęt AGD o wartości 500 zł lub fartuch kuchenny z regionalnym akcentem. materiał sponsorowany

Przeczytaj
belvita
materiały PR
Przepisy Jesień najlepsza z belVitą!
Jesień to czas, który inspiruje nas swoimi barwami i zapachami. To idealny moment, żeby cieszyć się ulubionymi smakami zbożowych ciastek belVita z Orzechami i czekoladą lub belVita Pyszne Nadzienie Kakaowe&Jogurt Naturalny.
Katarzyna Mordalska
wrzesień 12, 2014

Największy wpływ na nasze samopoczucie mamy my sami. To, jak spędzamy wolne chwile, jak o siebie dbamy i z jakich składników składa się nasza dieta wpływa na nasz nastrój. Przypominamy o kilku powodach, dla których kochamy jesień: Po upalnym lecie daje nam wytchnienie. Podczas spacerów po lesie możemy podziwać piękno opadających złotych liści. W naszej kuchni zaczynają gościć polskie jabłka, które z produktem mlecznym, ciepłym napojem i ulubioną belVitą będą najlepszą bazą do rozpoczęcia każdego dnia! W jesienne poranki warto znaleźć czas na przygotowanie tego pierwszego posiłku, gdyż poprawi ono nie tylko nasz nastrój, ale będzie też dobrą bazą do rozpoczęcia dnia. belVita, jako ciastka stworzone specjalnie z myślą o śniadaniu, sprawdzą się idealnie! Jako marka będąca liderem w kategorii ciastek pożywnych, od lat obserwujemy zwyczaje śniadaniowe Polaków i kształtujemy trendy, pokazując, że ten najważniejszy posiłek może być jednocześnie szybki w przygotowaniu, pyszny i pożywny. – mówi Ewelina Polińska-Nadra, brand manager belVita w Mondelez Polska S.A. Do przygotowania zbilansowanego śniadania na jesienny poranek wykorzystać można ciastka zbożowe belVita Orzechy + czekolada lub belVita Pyszne Nadzienie Kakaowe & Jogurt Naturalny , produkt mleczny, porcję owoców i gorący napój. Takie połączenie to prosty i szybki przepis na udany początek dnia! belVita Orzechy + czekolada Zawierają 62 % zbóż, w tym 20% pełnego ziarna. 1 małe opakowanie (4 ciastka) pokrywa ponad 30% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2, B3 oraz kwas foliowy. belVita Pyszne Nadzienie Kakaowe & Jogurt Naturalny Nadzienie zawiera jogurt z żywymi kulturami bakteryjnymi naturalnie obecnymi w jogurtach. 1 małe opakowanie (2 ciastka) pokrywa ponad 35% zalecanego dziennego spożycia witaminy B1, ponad 25% zalecanego dziennego spożycia magnezu i żelaza oraz 15%...

Przeczytaj
poncz
123rf
Przepisy Owocowe orzeźwienie
Wraz z czerwcem przychodzi lato, a z latem słońce i chyba nikt nie potrafi się oprzeć zimnym orzeźwiającym napojom i deserom. Cała gama barw kusi nas w przepysznych ponczach, sorbetach czy kruszonach.
Łucja Zbieniewska
czerwiec 04, 2011

Cały rok czekamy na świeże owoce z naszych rodzimych sadów i poza wspaniałymi wypiekami warto odbiec z utartej ścieżki i sporządzić kuszące napoje z dodatkiem (lub bez) alkoholu. Kuszą nas one swoimi bąbelkami i przynoszą lekkie orzeźwienie w upalne dni. Napoje na bazie owoców świetnie nadają się na przyjęcia np. te w ogrodzie. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć często czasochłonne.  A to ze względu na czas oczekiwania, jaki musimy poświęcić np. sorbetom, aż osiągną właściwą konsystencję. Warto jednak czekać, bo efekty będą satysfakcjonujące. Podstawowymi składnikami każdego ponczu, kruszonu czy sorbetu są świeże owoce, cukier, woda mineralna oraz dodatek alkoholu. Dla osób dbających o linię miłą wiadomością jest to, iż takie zimne napoje mają mniej kalorii niż klasyczne desery lodowe, a chłodzą tak samo albo jeszcze bardziej! Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek. Poncze i kruszony zwykło się podawać w szklanych wazach oraz szklaneczkach do drinków z uszkiem, lub bez. Ze specjalnej szklanej wazy nalewa się kruszon lub poncz za pomocą szklanej łyżki, lecz możemy ten zestaw zastąpić dzbankiem do kompotu. Poncze można podawać zarówno schłodzone jak i na gorąco. Kruszony zaś, najlepsze są z kawałkami lodu, dobrze schłodzone. Koniecznym dodatkiem jest to alkohol, wino i/lub rum. Zapraszamy do przygotowania pysznego ponczu truskawkowego i sorbetu z gruszek! Poncz truskawkowy 50 dag truskawek...

Przeczytaj