klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Fotolia
Przepisy

DIY: pierożki dim sum na parze

Tradycyjne pierogi ruskie, z owocami czy wigilijne z kapustą i grzybami przywodzą na myśl smaki dzieciństwa. Każdy z nas ma swoje ulubione - smażone albo podawane z wody. Restauracje serwujące pierogi na parze stały się ostatnio modnym punktem spotkań wielu osób, które chcą zasmakować w czymś nieco bardziej orientalnym.
Sylwia Kazimierczuk
wrzesień 18, 2015

Gotowanie na parze pozwala nam na zachowanie cennych witamin oraz składników mineralnych, potrzebnych w codziennej diecie. Dzięki naszym poradom, delikatne ciasto na pierogi wypełnione farszem z pewnością zachowa idealny kształt podczas gotowania na parze w bambusowym koszyczku. Struktura ciasta zachowa swoją lekkość bez obawy, że nadzienie wypłynie podczas gotowania.

Szukasz szminki idealnej? Zrób ją sama! To banalnie proste :)

Sposób na idealne ciasto do pierogów na parze

Kluczem do uzyskania lekkiej, delikatnej w smaku konsystencji jest sposób wyrabiania ciasta oraz składniki do niego użyte. Klasyczne chińskie pierożki na parze wyrabiane są metodą gorącej wody, którą zalewamy skrobię zbożową, by uzyskać gładką masę przypominającą ciastolinę. Gorąca, lekko wrząca woda chroni przed zbytnią elastycznością ciasta oraz jego lepkością. Dobrze wyrobione ciasto, podzielone na małe, cienkie krążki będzie idealną podstawą do stworzenia różnych wariacji smakowych.

Zwijanie ciasta nie musi być trudne!

Jest wiele metod stosowanych przy lepieniu chińskich pierożków. Od tych klasycznych, po bardziej urozmaicone. Przekonaj się wraz z nami jak w szybki i łatwy sposób możesz przygotować je w mgnieniu oka w domowym zaciszu!

Zdjęcie: Chelsea Kyle

Trójkątne pierogi na parze

  1. Ułóż dowolne nadzienie w środek krążka z ciasta, formując kształt meksykańskiego taco.
  2. Łączymy brzegi ciasta do połowy. Następnie dociskamy resztę ciasta do siebie tworząc trójkątny kształt.
  3. Delikatnie dociskamy wszystkie brzegi tak, by upewnić się, że pierożek się nie rozleci podczas gotowania na parze.

Przepis na farsz z mięsa wieprzowego:

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół kilo mięsa mielonego
  • 1 cebula dymka
  • szczypta soli

Cebulę dymkę drobno kroimy. Ścieramy imbir. Mięso mielone dodajemy do pozostałych składników, lekko mieszając dłonią do połączenia się.

Pierogi na parze z różnych stron świata

Inspirując się pomysłami z różnych stron świata, możemy przygotować rozmaite nadzienia - od mięsnych po wegetariańskie.

Pierogi Har Gow, podawane w chińskich restauracjach nadziane krewetkami i cebulką dymką mogą być świetną propozycją dla smakoszy owoców morza.

Nieco odległe, tradycyjne pierożki tybetańskie Momo, są bogate w mięsno-warzywny farsz. Głównym składnikiem jest mięso bawołów skomponowane z cebulą oraz kapustą dopełniającą ich odmienny smak.

Wilgotne, aromatyczne pierożki chińskie z Szanghaju urzekają swoją delikatnością oraz rosołem w środku każdego z nich. Przygotowywane z wieprzowiną lub mięsem krabowym, świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup.

Czy Wy też lubicie chińskie pierogi na parze?

Komentarze
tortilla
123rf
Przepisy DIY przepis na domową tortillę
Tortilla podbiła nasze serca i podniebienia! Uwielbiamy zwłaszcza tę z kurczakiem, warzywami i delikatnym dipem. Teraz nie musisz przepłacać w sklepie za placki do tortilli – zobacz nasz łatwy i sprawdzony przepis na meksykańskie naleśniki!
Łucja Zbieniewska
lipiec 07, 2014

Tortilla – co to takiego? Tortilla to tradycyjny przysmak  meksykańskiej kuchni . To nic innego, jak podpłomyki/naleśniki, które mogą stanowić świetną bazę do stworzenia pysznych wrapów, rollsów czy po prostu – tortilli :) Można też przygotować z nich chipsy do dipów (taka przekąska świetnie sprawdza się na domowych imprezach:)). Choć farsz często przygotowujemy sami, naleśniki najczęściej kupujemy w sklepach. I słono nas to kosztuje – za 6 sztuk tortilli, możemy zapłacić nawet kilkanaście złotych! W rzeczywistości, wystarczy kilka składników, by samodzielnie przygotować tortillę w domu. Okazuje się, że jedna sztuka domowej tortilli to koszt zaledwie... kilkudziesięciu groszy! Warto spróbować? Oczywiście! Zwłaszcza, że smak jest nieporównywalnie lepszy! Domowa tortilla – przepis Składniki: mąka pszenna - najlepiej tortowa (3 szklanki) woda (na oko, ok. 250ml) sól (1 łyżka) smalec (70g - ok. 6 łyżek) Przygotowanie: do przesianej mąki dodaj sól, a następnie rozetrzyj ze smalcem. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając wodę - ma mieć ono elastyczną konsystencję, powinno być miękkie i gładkie. Całość przykryj wilgotną ścierką i odstaw na kilka minut. W międzyczasie stolnicę posyp mąką. Oderwij porcję ciasta (pozostałą część ponownie przykryj ścierką), rozwałkuj bardzo cienko i wytnij duży okrąg (możesz pomóc sobie np. talerzem). Jeśli ciasto za bardzo będzie się przyklejać do stolnicy/wałka, systematycznie podsypuj je mąką. Gotowe tortille smaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni - po ok. 15 sekund na każdej ze stron. Gotowe! :) Teraz możesz wybrać dowolny farsz i cieszyć się pysznym smakiem meksykańskiej kuchni. Smacznego! :) Zobacz pyszne przepisy na farsz do tortilli ! Rada: jeśli nie wykorzystałaś wszystkich tortilli, możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Placki oddziel od...

Przeczytaj
dania jednogarnkowe
123rf
Przepisy Dania jednogarnkowe – zdrowe, tanie i sycące
Codzienne zadajemy sobie pytanie: co zrobić na obiad? Jest ono o tyle trudne, że oprócz rodzaju zupy musimy wymyślić również potrawę, którą zaserwujemy na drugie danie. Żeby ułatwić sobie przygotowywanie obiadu, warto zdecydować się na tzw. danie jednogarnkowe, które z powodzeniem zastąpi tradycyjny posiłek. Zobacz przepisy na najsmaczniejsze potrawy 2w1!
Łucja Zbieniewska
wrzesień 22, 2013

Potrawy jednogarnkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Mają same zalety:  są niedrogie, łatwe w przygotowaniu, przeważnie zawierają mnóstwo zdrowych warzyw, a dzięki dodatkowi mięsnemu są naprawdę treściwą potrawą. Przygotowując takie danie masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania! Możesz dowolnie zwiększać ilość warzyw lub mięsa, udoskonalić potrawę dodatkowym składnikiem i doprawić ją tak, jak lubisz – danie jednogarnkowe może mieć łagodny smak ziół lub wyrazisty, ostry smak papryki. Wszystko zależy od twoich preferencji i wyobraźni! Masz dość tradycyjnych dań jednogarnkowych takich jak fasolka po bretońsku czy gulasz? Wypróbuj nasze przepisy na bogracz, leczo lub spolszczoną wersję burrito! Bogracz na bogato! Składniki (na ok. 10 porcji): 2 kg mięsa wieprzowego ½ kg cebuli kostka smalcu (nie wsiąka w mięso jak olej) ½ kg ziemniaków 4 ząbki czosnki Słoik koncentratu pomidorowego Zacierka Kminek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso wieprzowe i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść smalec i zeszklij na nim cebulę. Dodawaj partiami mięso, a kiedy się usmaży - przełóż do rondla i dopraw przyprawami. Dolej odrobinę wody i duś do miękkości. W osobnym garnku, w małej ilości osolonej wody, ugotuj ziemniaki. Kiedy się ugotują przelej je (wraz z wodą) do mięsa. Do całości dodaj zacierkę. Jeśli nie masz gotowej zacierki, przygotuj ciasto z jajka, mąki i wody i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (wprost do garnka) . Teraz, niech wszystko razem chwilkę się pogotuje (ok. 10 minut). Na koniec dopraw danie czosnkiem i koncentratem pomidorowym – gotowe. Ta potrawa najlepiej smakuje z pieczywem. Smacznego :) Rada : jeśli chcesz, żeby danie nabrało meksykańskiego charakteru, zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je fasolą i kukurydzą konserwową, a zamiast pieczywa...

Przeczytaj
materiały PR
Przepisy Zdrowe smażenie? To możliwe! Oto 7 głównych zasad
Zastanawiasz się, jak sprawić, by smażone potrawy były mniej kaloryczne, zachowując przy tym swój smak i aromat? Okazuje się, że jest to możliwe - marka FLORINA ma na to swoje sposoby. Poznaj 7 zasad zdrowego smażenia i ciesz się ulubionymi daniami z patelni bez wyrzutów sumienia!
Materiał partnera
listopad 07, 2016

Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. 7 zasad zdrowego smażenia 1. Zawsze rozgrzewaj patelnię do odpowiedniej temperatury. Jak sprawdzić, czy to już ten moment? Wylej kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, oznacza to, że patelnia uzyskała właściwą temperaturę. 2. Ograniczaj ilość tłuszczu - dodawaj go jak najmniej (1 łyżeczka wystarczy do przyrządzenia kilku porcji mięsa, ryby lub kilku omletów). Do krótkiego smażenia najlepiej sprawdzą się oleje: rzepakowy, ryżowy albo kokosowy. 3. Czytaj etykiety umieszczone na stosowanych olejach - zwróć uwagę na podaną temperaturę smażenia. Najlepiej, aby wynosiła powyżej 200°C - wtedy zapewnia optymalne smażenie. 4. Bądź cierpliwa - po nałożeniu tłuszczu na patelnię odczekaj chwilę, aż się rozgrzeje. 5. Smaż składniki przez 2 minuty na każdej stronie. 6. Przerzucaj składniki przez kolejne 2-3 minuty. 7. Mięso smaż z kilku stron (przewracaj trzy razy), dzięki temu będzie miało soczysty środek i chrupiącą skórkę. Zainwestuj w dobrą patelnię! Marka FLORINA posiada w swoim ofercie patelnie, dzięki którym przyrządzenie zdrowych potraw będzie samą przyjemnością. Niezniszczalna i designerska – patelnia LAVA posiada 5-warstwową powłokę z drobinami stopionego kamienia, a także system Air Cushion, chroniący potrawy od przypalenia i przywierania. Dla wielbicieli steków polecana jest patelnia NEBULA , którą wyróżnia innowacyjna powłoka z wypustkami wzorowanymi strukturą piłeczek golfowych. Technologia zapewnia równomierne nagrzanie patelni oraz przygotowanie dań z minimalną zawartością tłuszczu. Patelnia...

Przeczytaj
patyczki kosmetyczne Velvet
Pielęgnacja Nowe płatki i patyczki kosmetyczne Velvet
Velvet wprowadza nowe płatki bawełniane z obszytymi brzegami, które nie rozwarstwiają się oraz patyczki kosmetyczne.
Magdalena Borucińska
styczeń 12, 2015

Nowe płatki kosmetyczne Velvet mają unikalną cechę - obszyte brzegi, dzięki temu nie rozwarstwiają się, ponadto są chłonne i skuteczne w demakijażu, składają się w 100% z bawełny. Powierzchnia płatków Velvet ma specjalną strukturę z obu stron (sztruks i kalander) co zwiększa efektywność oczyszczania skóry. Nowe płatki marki Velvet są także bardzo miękkie i delikatne, zostały przetestowane dermatologicznie, są hypoalergiczne i bezzapachowe. W ofercie marki Velvet od stycznia 2015 znajdą się także  patyczki kosmetyczne w różnych wariantach opakowań: pudełko - 200 sztuk, foliowy woreczek uzupełniający – 160 i 100 sztuk. Płatki kosmetyczne Velvet  - cena: 3,79zł / 80szt., 4,79zł / 120szt.  Patyczki Velvet – cena: 1,59zł / 100szt., 1,99zł / 160szt.,  2,49zł / 200szt.

Przeczytaj