klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
chałwa
123rf
Przepisy

DIY! Przepis na domową chałwę

Od dziś nie musisz sięgać po chałwę ze sklepowej półki! Mamy dla ciebie prosty przepis na chałwę, którą bez problemu przygotujesz w domu! Bakalie, kokos, a może czekolada? Sama zdecyduj, jaki będzie miała smak!
Łucja Zbieniewska
luty 27, 2014

domowa chałwa

Chałwa to przysmak, który przywędrował do nas z Indii. W sklepach możemy znaleźć jej różne wersje smakowe – najbardziej popularnymi są: bakaliowa, waniliowa czy kakaowa. Podstawowym składnikiem tradycyjnej chałwy jest zmielony sezam, uprzednio uprażony na patelni (niekiedy zastępuje go słonecznik). Jednak w chałwie ze sklepowej półki, to nie ziarna sezamu wiodą  prym wśród składników, a syrop glukozowy, cukier, oleje i tłuszcze roślinne – słowem: nic zdrowego!

Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Dlaczego warto zrobić chałwę w domu?

Dlatego my stawiamy na chałwę domowej roboty – bez zbędnych składników, za to zdecydowanie smaczniejszą, zdrowszą i… tańszą! Batonik chałwowy (100g) to koszt ok. 3 zł. Łatwo więc obliczyć, że kilogram takiej chałwy kosztuje ok. 30zł. Przygotowując chałwę w domu, cena składników, z których powstanie kilogram słodkości, spadnie do 20zł za kilogram – a smak samej chałwy i satysfakcja płynąca z jej samodzielnego przygotowania są naprawdę bezcenne! :)

Jak zrobić chałwę?

Do przygotowania podstawowej chałwy wystarczą nam 2 składniki:

  • sezam – 2 szklanki (300g)
  • miód naturalny –  ½ szklanki (8 łyżek)

Zobacz także: jak zrobić sezamki.

Sezam należy uprażyć na suchej patelni pilnując, żeby się nie przypalił – jeśli ziarna za długo będą się prażyć i zmienią barwę na brązowo-czarną, wówczas chałwa będzie miała nieprzyjemny, gorzki posmak. Ostudź uprażone ziarna sezamu i zmiel na drobny pył – użyj do tego młynka do kawy. Do zmielonego sezamu powoli dodawaj miód, ciągle mieszając. Gotową masę możesz przełożyć do ozdobnych foremek (salaterek/pucharków), ozdobić bakaliami i od razu podawać. Możesz też przełożyć ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki (masa szybciej stężeje) – dzięki temu wyjdzie nam tradycyjna chałwa, którą można kroić nożem.

Rada: chałwa przygotowana w keksówce będzie się apetycznie prezentować na talerzyku deserowym, jeśli jej wierzch polejesz polewą czekoladową i posypiesz posiekanymi bakaliami.

domowa chałwa

Jakie dodatki do chałwy wybrać?

Niezależnie od tego czy masz ochotę na zwykłą chałwę czy z dodatkami, bazą zawsze będzie sezam i miód. Możesz do nich dodać: posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki, pistacje, wiórki kokosowe, rodzynki, kakao (na podaną porcję sezamu wystarczą 2 łyżki gorzkiego kakao). Jeśli chcesz, żeby chałwa miała waniliowy smak, możesz dodać do niej cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu.

Komponując swoją autorską chałwę i sięgając po przeróżne dodatki, warto pamiętać, żeby nie przesadzić z tymi słodkimi – wówczas chałwa będzie bardzo mdła. Dlatego jeśli wybierasz dodatek, który jest mało wyrazisty w smaku (np. wiórki kokosowe), zmniejsz porcję miodu do 3-4 łyżek.

Kiedy opanujesz przygotowywanie chałwy do perfekcji, wypróbuj przepisy na ciasta z chałwą!

Komentarze
tortilla
123rf
Przepisy DIY przepis na domową tortillę
Tortilla podbiła nasze serca i podniebienia! Uwielbiamy zwłaszcza tę z kurczakiem, warzywami i delikatnym dipem. Teraz nie musisz przepłacać w sklepie za placki do tortilli – zobacz nasz łatwy i sprawdzony przepis na meksykańskie naleśniki!
Łucja Zbieniewska
lipiec 07, 2014

Tortilla – co to takiego? Tortilla to tradycyjny przysmak  meksykańskiej kuchni . To nic innego, jak podpłomyki/naleśniki, które mogą stanowić świetną bazę do stworzenia pysznych wrapów, rollsów czy po prostu – tortilli :) Można też przygotować z nich chipsy do dipów (taka przekąska świetnie sprawdza się na domowych imprezach:)). Choć farsz często przygotowujemy sami, naleśniki najczęściej kupujemy w sklepach. I słono nas to kosztuje – za 6 sztuk tortilli, możemy zapłacić nawet kilkanaście złotych! W rzeczywistości, wystarczy kilka składników, by samodzielnie przygotować tortillę w domu. Okazuje się, że jedna sztuka domowej tortilli to koszt zaledwie... kilkudziesięciu groszy! Warto spróbować? Oczywiście! Zwłaszcza, że smak jest nieporównywalnie lepszy! Domowa tortilla – przepis Składniki: mąka pszenna - najlepiej tortowa (3 szklanki) woda (na oko, ok. 250ml) sól (1 łyżka) smalec (70g - ok. 6 łyżek) Przygotowanie: do przesianej mąki dodaj sól, a następnie rozetrzyj ze smalcem. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając wodę - ma mieć ono elastyczną konsystencję, powinno być miękkie i gładkie. Całość przykryj wilgotną ścierką i odstaw na kilka minut. W międzyczasie stolnicę posyp mąką. Oderwij porcję ciasta (pozostałą część ponownie przykryj ścierką), rozwałkuj bardzo cienko i wytnij duży okrąg (możesz pomóc sobie np. talerzem). Jeśli ciasto za bardzo będzie się przyklejać do stolnicy/wałka, systematycznie podsypuj je mąką. Gotowe tortille smaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni - po ok. 15 sekund na każdej ze stron. Gotowe! :) Teraz możesz wybrać dowolny farsz i cieszyć się pysznym smakiem meksykańskiej kuchni. Smacznego! :) Zobacz pyszne przepisy na farsz do tortilli ! Rada: jeśli nie wykorzystałaś wszystkich tortilli, możesz je zamrozić lub przechowywać w lodówce. Placki oddziel od...

Przeczytaj
Tort na roczek
Styl życia Prosty przepis na domowy tort na roczek!
Sprawdź jak w prosty sposób zrobić domowy tort na roczek. Przygotowaliśmy dla Was również wyjątkowe inspiracje tortowe!
Lena Grabowska
wrzesień 23, 2015

Tort urodzinowy na roczek- dlaczego warto zrobić go w domu?  Decydując się na domowy tort masz pełną kontrolę nad tym, co zostanie użyte do jego zrobienia. Możesz przygotować tort ze zmniejszoną ilością cukru, wyłączyć z przepisu gluten, bądź inne składniki, na które Twoje dziecko ma alergię . Kolejnym argumentem przemawiającym za domowym tortem jest fakt, że możesz uwzględnić preferencje dziecka, zarówno smakowe jaki i wizualne. Przepis na tort na roczek w 3 krokach Zrobienie domowego tortu nie musi być trudne, opiera się na 3 prostych elementach: biszkopt, masa do przełożenia i dekoracja. Wersja dla leniwych i zapracowanych: zamówić biszkopt w zaprzyjaźnionej cukierni, przełożyć go domową konfiturą i udekorować bakaliami. Jeśli mamy więcej czasu i chęci możemy wszystko zrobić sami w domu. Poniżej znajdziecie 3 bardzo proste przepisy na: ciasto biszkoptowe, krem i masę cukrową do dekoracji. Krok 1: Przepis na biszkopt do tortu 6 jajek 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Ubij sztywną piane z białek, pod koniec ubijania, stopniowo dodaj cukier i żółtka. Przesianą mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej i wszystkie składniki bardzo delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na ok. 40 minut. Wielkość ciasta można modyfikować trzymając się proporcji: Na 1 jajko: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki cukru. Krok 2: Prosty przepis na krem do tortu 400 g śmietany 30% 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 250 g serka mascarpone Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, delikatnie dodaj serek mascarpone.  Smak kremu można dowolnie zmieniać po przygotowaniu, dodając np. kakao, mus owocowy lub wiórki kokosowe. Krok 3: Przepis na masę cukrową 800 g cukru pudru...

Przeczytaj
sezamki
123rf
Przepisy Zrób to sama: sezamki
Słodkie, kruche i przepyszne – takie właśnie są sezamki. A jeśli dodać do tego fakt, że ich główny składnik – sezam – jest zdrowy, opóźnia procesy starzenia i usprawnia pracę mózgu, nie pozostaje nic innego, jak tylko wydrukować nasz przepis na sezamki i lecieć do kuchni, by go wypróbować!
Łucja Zbieniewska
październik 19, 2013

Sezam – jego właściwości i zastosowanie Ziarna sezamu to dobrodziejstwo natury! Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Sezam zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma pokaźną dawkę witaminy E, która zapewnia bystrość naszego umysłu i opóźnia procesy starzenia. Co więcej, okazuje się, że witamina ta ma zdolność do delikatnego poszerzania naczyń krwionośnych, dzięki czemu nasz organizm lepiej radzi sobie z mrozem – to bardzo dobra wiadomość dla zimowych zmarzluchów! :) Sezam to także bogactwo wapnia (zawiera go więcej niż np. mleko czy jajko), żelaza i magnezu, a także przeciwutleniaczy , które obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu. Niektórzy nawet twierdzą, że sezam jest świetnym afrodyzjakiem! Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać do jego zalet? :) Choć sezam głównie kojarzy nam się z nasionami na pieczywie wieloziarnistym, ma on zdecydowanie szersze zastosowanie. W Chinach ziarna sezamu najczęściej wykorzystuje się do wytwarzania bardzo zdrowego oleju sezamowego, który zaczyna zyskiwać zwolenników również w Polsce. Z kolei u nas, sezam jest świetnym dodatkiem do wszelkich panierek, dań wegetariańskich, sałatek czy do domowego muesli. Ziarna sezamu  to podstawowy składnik wielu słodkości – przede wszystkim chałwy i sezamków . Te drugie, są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich zrobienie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Dlatego, jeśli lubisz sezamki, zapomnij o tych ze sklepowej półki – zobacz nasz przepis na pyszne sezamki domowej roboty! Sezamki bez pieczenia Składniki: szklanka cukru ok. 20 dag sezamu 2 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie : Sezam prażymy na patelni, a cukier i wodę gotujemy w oddzielnym rondelku do czasu, aż rozpuszczą się i nabiorą karmelowej barwy - wtedy możemy dodać do masy miód...

Przeczytaj
Przepis na dyniowe brownie
Przepisy Dyniowe brownie - idealny przepis na deszczową sobotę. Poprawia humor!
Szykujesz dynię na Halloween? Środek wykorzystaj do zrobienia brownie! Przerażająco pyszne!
Milena Majak
październik 22, 2016

Brownie ma smak dyniowy, ale w cieście skrywa małą niespodziankę dla fanów ciasteczek Oreo. Aby przepis wyszedł idealnie, potrzebujesz blaszki o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej. Składniki na masę dyniową: Wszystkie dokładniej ze sobą wymieszaj. Najlepiej zrób to łyżką. Powinna powstać jednolita, gładka i zwarta konsystencja. 1 szklanka dyniowego puree, 250 g serka mascarpone, 2 jaja, 1½ łyżeczki cynamonu ½ szklanki cukru do wypieków. Składniki na masę czekoladową: Podczas przygotowywania drugiej części ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Miej w pogotowiu również ciasteczka Oreo. 115 g miękkiego masła, ½ szklanki cukru do wypieków, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 150 g gorzkiej czekolady, 3 jaja, 2 łyżki gorzkiego kakao, ¾ szklanki mąki pszennej. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Kiedy powstanie płynna masa, zdejmij miskę z ognia. Do masy dodaj cukier. Następnie wbijaj po jednym jajku cały czas miksując. Do masy dodaj przesiane mąkę i kakao. Miksuj do połączenia się wszystkich składników. Następnie 2/3 tej masy przelej do blaszki. Łyżką lub łopatką rozprowadź je równomiernie. Zatop w niej pokruszone ciastka oreo. Na to wylej masę dyniową. Z czekoladowej zrób na powierzchni wzorki. Możesz użyć w tym celu wykałaczki. Blaszkę wstaw do piekarnika na około 30 min. Po tym czasie potrząśnij brytfanką, by sprawdzić, czy ciasto jeszcze jest luźne. Jeśli nie – możesz je już wyciągnąć. Nie krój brownie, dopóki ciasto całkowicie nie ostygnie. Gdyby jeszcze było Ci mało słodkości, możesz udekorować brownie kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Całość możesz również polać masą karmelową.  Składniki na karmel: Przede wszystkim zaopatrz się w termometr kuchenny. 1 kg cukru, 500 ml wody (1), 150 ml wody (2). Do rondla wlej 500 ml wody, wsyp cukier i...

Przeczytaj